Cornucopia?

2012-04-17 15:51

Jönköpings län om peak oil

Staten kan ofta vara en stor bromskloss när det gäller nödvändig progressiv utveckling och proaktiv omställning inför kommande problem. Dit bör man alltså räkna både regering, riksdag, departement, myndigheter men även länsstyrelser och kommuner. Vi vet att regeringen aktivt förnekar att peak oil vare sig kan inträffa i närtid eller orsaka några problem i och med finansdepartementets förnekelserapport.

Men på den positiva sidan så är både länsstyrelser och speciellt kommuner fristående (åtminstone i teorin) och kan prioritera annorlunda än regimen. Vi har sett det med exempelvis Knivsta kommun, där det visar säg att även allianspartier kan vara progressiva och proaktiva.


Nu har även Länsstyrelsen i Jönköpings län kommit ut ur garderoben i sin nya tidning +E (PDF, ca 10 Mb). I all sin enkelhet lyckas man uppmärksamma peak oil på sidan 20 - 21, inklusive frågan om EROEI och nettoenergi, dvs att inte lika mycket olja kommer vara tillängligt för samhället i stort på nedsidan efter peak oil som på uppsidan före, då allt mer energi kommer gå åt till utvinningen av den allt mer svårutvunna oljan. Detta i en tidning om energiomställning som gått ut till alla hushåll i Jönköpings län. 

Alltid något.

I övrigt tror jag att det är hos oss som individer och i viss mån på kommunal nivå som omställningen måste ske. Riksdagspolitiker och regeringar har visat att de inte kan hantera problem innan de blir för allvarliga.

På tal om regeringar och peak oil så rekommenderas att läsa bloggrannen Flutes analys av Argentinas fallande olje- och gasproduktion och hur den argentinska regeringen till synes i panik nu ämnar nationalisera utvinningen. Ett tydligt tecken på ilska på regeringsnivå, istället för en medvetenhet om att oljan är en ändlig resurs. Pga snart utraderad oljeexport är landets bytesbalans nu nära nollstrecket efter att tidigare visat ett överskott. Och detta i ett land som just börjat återhämta sig från sin allvarliga ekonomiska kris för tio år sedan. Detta visar rätt tydligt hur effekter av peak oil kan slå. Hårt och brutalt mot ekonomin med panikreaktioner från politiskt håll som resultat.

Det blir också intressant hur nu EU skall reagera på att spanska Repsol får tillgångar nationaliserade. Redan har man dragit in bilaterala möten och det börjar flyga hårda ord i media.

Påminner återigen om kvällens föreläsning i Ockelbo.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

19 kommentarer:

 1. Finns det anledning att befara att nästa argentinska panikreaktion blir en invasion av Falklandsöarna? (För att komma åt olje-/gasfyndigheterna där utanför då.) Nog för att det har gruffats en del om det där på sistone, i samband med 30-årsjubileet, men att det faktiskt ska hända något har jag inte trott. Men om Kirchner helt tappar huvudet så kan ju vad som helst hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus att UK saknar hangarfartyg som de hade 82.. Nedrustningen inom EU kommer bli en bitter ångest när världen krymper ikapp med finanskris och nationalism.

   Radera
  2. Man har dock amfibieplattformar (helikopterhangarfartyg). Men helt klart skulle det bli ett problem att ordna fram flygunderstöd om man inte kan få med sig andra NATO-länder (USA, Frankrike). Argentina skulle dock behöva ta övriga brittiska öar i Sydatlanten, då de annars kan agera flygbaser.

   Samtidigt har man nu inga Harriers kvar utan kräver riktiga start- och landningsbanor. Storbritanniens exepditionära förmåga är minst sagt diskutabel idag.

   Dock är Argentina fortfarande en demokrati, och dessa får sällan totalt tuppjuck.

   Radera
  3. Spanien har väl också amfibie resurser om jag minns rätt? Kanske en gemensam expedition mellan Spanien och UK, forna fiender och allierade. Kanske bjuds repsol in till Falklands oljan istället..

   Radera
 2. Vad säger allvetande Cornu om Borgs nya lån till IMF? Det luktar lite Ebberödsbank när vi bara tar 0.1% i ränta?!

  10 miljarder dollar nu och ytterligare 5 senare, plus det vi redan lånat ut.

  Men inget reformutrymme finns i svensk budget?! Kan man inte låna till investeringar om man nu kan låna till IMF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag såg det. Blir så trött. Varför inte ordna ett "omställningslån" på 100 miljarder SEK till 0.1% ränta för investeringar i förnyelsebar energi? Om nu svenska staten så lättvindigt vill låna ut pengar till höger och vänster?

   Radera
  2. Alliansen verkar sikta på reträttplatser utanför Sverige? Borg är nog sugen på IMF..

   Radera
  3. Lars hur mycket skulle staten behöva låna för att ta tillvara på spillvärmen från Facebooks serverhall som dom tänker ge bort till kråkorna?

   Statens lånekostnad blir i stort sett noll med inflammationen och ingen skulle anse att det vore slösaktigt använda skattemedel.
   När man tänker på det så undrar man hur dom tänker, högvärdig el ska släppas rakt ut nu när vi går mot peak oil.

   anonym 07:28
   IMF ska nog reparera lite sliten järnväg i Europa, att vi kunde reparera vår egna järnväg är slöseri med skattemedel.

   Radera
  4. Magnus 6THlx2012-04-18 08:46

   Nu reagerar ju till och med jag, som relativt icke-nyliberal.

   Varför ska staten låna pengar för att investera i omhändertagende av spillvärme?

   Kan inte ett företag göra det?

   Eller menar du att det i grunden inte är lönsamt och därför borde staten ta tag i det?

   Radera
 3. ..det är intressant att kommunerna börjat upptäcka det som staten förnekar..:) Det gör mig glad.

  SvaraRadera
 4. Är det nån man blir trött på så är det Cornu... Samma tjat vareviga dag om peak-oil,anti-EU,rysskräck,bostadsbubbla,börsbubbla bla,bla,bla.Förgrämd och bitter trots sin relativa ungdom / Sigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än sen då, ingen tvingar dig att läsa.

   Radera
  2. nä verkligen! ingen tvingar dig att läsa!
   /julia

   Radera
  3. mata icke trollet.

   Radera
 5. Jag fick tidningen igår och höll på att tappa hakan idag när jag började bläddra i den. Halleluja att man bor i ett län som kanske tar tag i saker. Vissa som uttalade sig verkade dock lite naiva. Men nu finns det äntligen något (som godkänns av icke PO införstådda) som man kan ha som underlag för disskussion. Att man läser och refrerar till en blocgg på internett smäller tyvärr inte så högt i mina kretsar...
  /julia

  SvaraRadera
 6. En termometer till har gått sönder i Fukushima! Fort, göm er i källaren! Världen går under! ;-)

  SvaraRadera
 7. Haha, det är fortfarande ett par månader kvar till den 21:a december ;)

  SvaraRadera
 8. Det finns 12000 lobbyister i Bryssel. Det blir många gratisluncher, eller rättare sagt; vem fasen bryr sig om peak oil när man, i egenskap av folkvald, kan prostituera sig.


  EU

  SvaraRadera
 9. Så orolig behöver man inte vara. Det är relativt enkelt att peka på problem, däremot är det ett tålmodigt slitgöra att hitta på lösningar. Det görs inte av bloggare (slacktivister) utan av ingenjörer. Till exempel de som jobbar med DME. ELler de som jobbar med kärnkraftverk av olika slag. Ta det lugnt, betala av amorteringar och ha roligt.

  Fr

  SvaraRadera