Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2012-04-27 11:05

JM sänker lägenhetspriser 10% - meddelar inte investerare

Affärsvärldens jakt på JM (OMX:JM) fortsätter.


Nu visar det sig att JM så sent som i mars 2012 sänkt priserna med 10% i ett projekt i Stockholm, utan att meddela sina aktieägare (investerare) om detta. Förvisso handlar det bara om ett litet projekt med 31 bostäder i Norra Djurgårdsstaden. Tidigare har man även sänkt priserna i Täby.

Den senaste prissänkningen beror enligt ett citat hos Affärsvärlden på att "marknaden krävde det".

Så priserna på nybyggen fortsatte falla i mars, samtidigt som statistiken pekade på stigande priser totalt.

Slutsatsen ligger i linje med vad som tidigare framkommit. JM mörkar att den för JM så viktiga Stockholmsmarknaden för nybyggen faller.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Kan meddela att ett flertal projekt körs på/forceras fram trots att teckningen för lägenheterna i projektet är låg. Rena chansningar - man förlitar sig på tidigare handlingsmönster, dvs. att folk ALLTID köper lägenheter eftersom "det är en bra investering". Ska bli intressant att se om vi får havlfärdiga byggen runt om i Stockholmstrakten när man inser att tillräckligt antal intressenter saknas.

  /EDK

  SvaraRadera
 2. För fyra år sedan hamnade jag i en diskussion med JMs kundombudsman (tillika deras dåvarande jurist). Min lägenhet skulle modifieras på ett sätt som uppenbarligen sänkte värdet på den.

  Svaret jag fick var att det inte ens var teoretiskt möjligt att sänka priset på lägenheten. Istället blev jag kompenserad med extra tillval.

  Lustigt att de kan sänka priserna när det de facto är BRF:en som säljer lägenheterna och inte JM! Skulderna hamnar nog i föreningen istället... att sänka avgifterna så den är också ett sätt de använder för att sälja. Att den ekonomiska planen sedan spricker ett par år senare har de inget ansvar då de ger sig själva ansvarsfrihet innan de släpper styrelseplatserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte riktigt rätt det där sista. Det är JM som säljer byggnaden till BRF:en, normalt även fastigheten skulle jag kunna tänka mig. Andelarna i BRF:en kan mycket väl säljas av JM till den som tecknat sig för en lägenhet.

   Jag undrar just hur många som vet vad en BRF är, både generellt sett och bland de som är medlemmar i sådan. Jag har en känsla att många BRF-medlemmar tror att de köpt en lägenhet.

   Radera
  2. Hey,

   är du säker på att jag inte kan ha rätt?

   Vi har haft en par juridiska omgångar efter inflytt och det har visat sig att att enskilda medlemmar som känt sig lurade i vissa avseenden inte kan stämma JM - för att det är föreningen som sålt lägenheten, inte JM. Medlemmarna kan endast stämma föreningen som i sin tur får stämma JM för att de eventuellt skulle misskött sitt försäljningsuppdrag.

   Endast i de fall där vissa lägenheter inte sålts och JM har ansvaret att betala avgiften fram tills en köpare finns så har JM sålt direkt till "slutkund". På mitt bokningsavtal och köpeavtal finns inte JM med...

   Radera
  3. Kontakta lantmäteriet och undersök vem som står som ägare till lägenheten eller fastigheten (det är numera möjligt sedan rätt nyligen att faktiskt äga enskilda lägenheter). Bli inte överraskad ifall det faktiskt är BRF som äger fastigheten. De boende är bara delägare i BRF.

   Ovanstående kommentar visar ju att det iaf inte är alla BRF-medlemmar som vet vad en BRF är och tror att de har köpt en lägenhet.

   Radera
 3. Vad tycker ni om HSBs garanti om nyproducerade lägenheter inte blir sålda. De garanterar att den ekonomiska föreningen inte ska belastas för osålda lägenheter och att HSB köper upp osålda lägenheter.

  Garantin gäller 7 år från inflyttningen. Se länken nedan (sida 2).

  http://www.hsb.se/polopoly_fs/1.140738.1328082872!/att_kopa_ny_bostadsratt_2011_02_09.pdf

  "För dig som köper en ny bostadsrätt från HSB lämnas en
  trygghetsgaranti till bostadsrättsföreningen som innebär
  en större trygghet, än vad lagen kräver.
  • HSB förbinder sig att köpa eventuellt osålda
  lägenheter och därmed överta det
  ekonomiska ansvaret för dessa under sju år.
  • HSB köper in återlämnade lägenheter från
  bostadsrättsföreningen.
  • Trygghetsgarantin gäller under 7 år efter
  inflyttningen i bostadsrättsföreningens hus."

  SvaraRadera
 4. Vad gäller lägenheter i Täby, så var det ursprungliga priset satt alldeles för högt, om man räknar in månadsavgifter låg priset högre per kvadratmeter än vad marknaden är beredd att betala inne i Stockholms stadskärna, trots att lägenheterna inte ens låg centralt till i Täby...

  SvaraRadera
 5. Många av de som bygger i första etappen i Norra Djurgårdsstaden kommer att tvingas sänka sina priser. Inte konstigt när de försöker ta Östermalms-priser för ett område där det varken kommer finnas mataffär, kollektivtrafik eller tillräckligt med parkeringsplatser än på flera år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för fel på prisXtra Storängsbotten?

   Radera
 6. Ny statsbudget i Holland

  The parties also agreed to reform mortgage rules to reduce risks to households and lenders and cut spending by 5.4 billion euros. As of next year, the interest payments on new mortgages can only be deducted from taxable income if the loan is fully paid back within 30 years. The house-transaction tax, cut to 2 percent from 6 percent last year to help revive house sales, will remain at the reduced rate.

  http://www.bloomberg.com/news/2012-04-26/dutch-budget-cuts-get-go-ahead-as-government-strikes-deal.html

  SvaraRadera
 7. Priser i Täby?
  Menas Hägernäs?
  Gamla F 2 området
  Lumpade där en gång i tiden.
  Två gånger, t.o.m
  Ja, det finns en koppling till Midvintermörker.
  Men off record

  TK Fänrik

  SvaraRadera
 8. Jag var och pratade med tre byggherrar idag, för att att be om ekonomiska planer för deras respektive projekt i Norra Djurgårdsstaden, men till min förvåning sa alla att såna ännu inte finns, trots att inflyttningsdatumen alla är inom ett år från idag. Man menade att sådana fastställs några månader innan inflyttningen, vilket naturligtvis verkar absurt, eftersom man då måste binda upp sig för en bostadsrätt innan man sett planen. Något jag också noterade var att det avtal man skriver är med bostadsrättsföreningen, inte med byggherren. Föreningen borde alltså redan finnas, en förening som troligen har en stor skuld till byggherren. Om priserna på insatserna sänks, måste således föreningens skulder öka i samma omfattning. Byggherren tar alltså ingen risk alls, såvida inte den nybildade föreningen direkt kommer på obestånd.

  SvaraRadera