Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2012-04-15 18:07

Hur mycket har du förhandlat ner din bolåneränta (ränterabatt)?

Eftersom alla tydligen kan eller skall förhandla ner sin bolåneränta om man skall tro journalister och politiker, så är det ju högintressant att se hur de bildade, slipade och intelligenta läsarna av Cornucopia? har lyckats på den fronten.

Svara som vanligt här ute till höger.

Och lyckades du förhandla ner räntan, hur gick det till? Vad sade du? Vad sade banken? Eller fick du någon kollektiv rabatt pga anställning eller anslutning till någon intresseorganisation? Kommentera gärna! Chans att briljera!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Hade "bara" några hundratusen i lån. Husets värde ca 2,5 miljoner kr. Trots en höginkomsttagare och en mellan ( 60000 och 27000 brutto) med mycket stark balansräkning ville inte banken gå ner mer. De sa att man måste ha minst 2 miljoner i lån...

  SvaraRadera
 2. Bostadsrätt med 50% belåning i Stockholm. Fick binda på 2 år till 2,62 & 3 år till 2,92. I samma läge kunde inte min tidigare bank ge bättre än 3,4 på rörligt. Gjorde bankbytet utan att flytta annat än lönekontot.

  SvaraRadera
 3. Bostadsrätt med strax under 70% belåning i Stockholms innerstad. Rabatten slutade efter förhandling på 60 punkters rabatt på 30 dagars ränta + samma ränta på alla löne- och sparkonton som på lånen hos Danske Bank.

  Förhandlade genom att ta in konkurrerande bud från andra banker och framhäva styrkorna i privatekonomin. Vägde även in avgifter på tjänstepension (och fondutbudet) i jämförelsen och övriga bank/kort/konto-avgifter. Danske var klart överlägset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortsättning efter Charlies kommentar nedan:

   Har i princip ingenting hos Danske utöver tjänstepension och ett mycket begränsat månadssparande i fonder. Allt övrigt hos internetmäklare med låga avgifter.

   Radera
 4. Jag lyckades förhandla ner sparräntan på lönekontot till närmare 0%. Fast det gjorde Swedbank, i samarbete med Riksbanken, så bra åt mig :)

  SvaraRadera
 5. Jag hade 3,29% på SEB (0,7 i rabatt på 3månaders) men nu ville de förhandla om och sa att jag skulle få listräntan på 4,10%.
  Jag har frågat Swedbank om de vill lägga ett bud. Kommer annars tömma sparkontot och amortera bort allt. 4,10% är rätt bra sparränta i så fall.

  Är inte så glad på banker just nu så jag går nog på amorteringsspåret så har man så lite med dem att göra som möjligt.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
  Svar
  1. SEB ger inte "listränta", de ger upplåningsränta + påslag... Din bankman försöker blåsa dig.

   Radera
 6. 0.85% rabatt på 3 månaders hos SEB. Haft rabatten sen 2005. 2,4m i lån. Hus värt ca 3,6m i gbg. Jag har varit en riktigt bra kund (för dem) så jag tycker egentligen att rabatten är i underkant. Men nu skiter jag i SEB (pga deras avgifter och långsamma service) och flyttar kort/sparande mm till andra ställen.

  SvaraRadera
 7. Man kan jämföra sig och kolla hur andra förhandlat här: http://www.bolanekollen.se

  SvaraRadera
 8. Det är de där 0.2%-0.3% i ränterabatt kom kommer rädda det svenska folket när räntorna väl sticker iväg!:D

  SvaraRadera
 9. Eftersom de flesta banker kräver att man skall bli "helkund", dvs binda upp pengar i dåliga fonder i 30 år eller liknande, så säger rabatten inte så mycket isolerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka banker då? Swedbank krävde inte det av mig för rabatt på lånet. SEB däremot krävde fond- och pensionssparande utan att ens bry sig om min betalningsförmåga.

   Radera
  2. Helt riktigt. "Erbjudandet" går ofta ut på att man får bra rabatt om man samtidigt "hyr en trasig pinnstol" (läs: kassa fonder) för 10000 kr/år. Dessa typer av undersökningar blir därför ganska meningslösa.

   //Håkan

   Radera
 10. Efter att ha haft 3-månaders bindningstid i ett år så band jag på 2 år i slutet på 2011. Fick 3,03% i räntesats. Listräntan var 4,2% så 1,17% i ränterabatt. Påpekade att jag var en lågriskkund och kunde visa på att jag amorterat ned lånet med 140 000kr senaste året. Hörde mig för med andra banker innan förhandlingen och började med att säga vad det bästa var jag kunde få hos en annan bank. Är helkund hos banken sedan en tid tillbaka.

  SvaraRadera
 11. Bostadsrätt 75 % belånad Södermalm. 0,3 %-enheters rabatt på 3-mån hos SHB. Riktigt dålig kund i övrigt då allt sparande ligger hos andra tjänster.

  SvaraRadera
 12. På 1990-talet förhandlade jag mig till villaränta på mitt BR-lån (0,5% lägre) i Handelsbanken (Stadshypotek). Förklarade att jag hade för avsikt att amortera av mitt lån på fem år. Jag höll mitt löfte till banken, de höll sitt löfte till mig.

  SvaraRadera
 13. Rejäl rabatt efter att vi gått tillsammans ca 200 personer på jobbet, tagit upp intresseanmälningar och förhandlat med olika banker. Erbjudandet blev till slut på tre nivåer, baserat på att man blev helkund samt nettosparar 5000/7500/10000 per månad.
  Till slut fick "alla" vara med, inte bara på vår arbetsplats, givet att man klarade sparkritier, blev helkund etc.

  Vann gjorde SEB, där vi nu har 2.8% bundet nov 2012 - nov 2014 (måste då ha allt sparande, alla kort, fonder etc hos SEB).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan dom kolla att jag inte sparar ngn annanstans?

   Radera
  2. Oklart hur detta egentligen följs upp.

   Det jag fick en kommentar på var att det inte var ok att ha en månadsöverföring ut från kontot som heter "Fondspar Nordnet", när kravet var att man är helkund och samtidigt sparar hos banken.

   Men jag vet generellt inte hur mycket energi bankerna lägger ner på att verkligen följa upp hur deras kunder beter sig - och om det ligger inom ramarna för "avtalen".

   Min personliga bild är att det;

   1. Inte är så mycket kontroller
   2. Ändå är ett allmänt tjuv-, räv- och rackarspel när man är i kontakt med banker
   3. Ändå blir upp till var och en att mer eller mindre med jämna mellanrum följa upp ens avtal, hur mycket man egentligen betalar, vad ens kostnader och förmånsnivåer verkligen är.

   Tar nog en generation, men sen kommer det vara betydligt svårare för banker att smyga in avgifter etc.

   Eller så är det bara jag som kanske är mer intresserad än snittet, och ogillar att göra dåliga affärer i allmänhet....

   Radera
 14. Fick 0.6% rabatt på 3 mån på ett lån på strax över 1.65M (Swedbank). Enligt bankmannen spelade mina tillgångar mycket marginell roll. Det enda banken brydde sig om var min inkomst av tjänst. Rätt sjukt, men så tänker de tydligen. Inkomsten skall tydligen vara mycket säkrare än exempelvis ett par miljoner på banken, andra fastigheter osv.

  SvaraRadera
 15. Numera har man ju lämnat BR-världen och tagit en hyresrätt, men hos Swedbank hade jag 80-90 punkter rabatt på rörligt lån mellan 2004-2011 trots att jag inte ens frågade efter det. Hade inget sparande hos banken. Märkligt, men trevligt!

  SvaraRadera
 16. OT. Ett par grafer att studera inför börsveckan.

  http://www.zerohedge.com/news/exercises-parabolic-insanity

  http://www.bundesbank.de/statistik/statistik_zeitreihen.en.php?first=1&open=aussenwirtschaft&func=row&tr=EU8148B&showGraph=1

  http://www.querschuesse.de/industrieproduktionsindizes-fur-februar-der-dpigsf/

  När börsraset kommer vet ni vad det beror på.

  Ledtråd: Spanien & Italien.

  Står Frankrike på tur?

  SvaraRadera
 17. Hade SEB som långivare i många år. Förhandlade till mig 0,5% rabatt på rörliga räntan. Pga att jag inte gillar storbankernas tjuveri metoder bytte jag banker för ca 2 år sen. Aktier och placeringar i Avanza och lånen på Länsförsäkringar bank. Dom slog SEB:s rörliga ränta utan rabatt. Nu på väg att amortera bort hela lånet. 150 000 kvar på huset värt 2.0 milj ca. Svårt med placeringar nu och därför bästa sparformen att amortera! Tycker i9 alla fall jag!

  SvaraRadera
 18. Cornus läsare är inga Bidragsnarkomaner och därmed alltså skuldfria.
  Frågan borde alltså lyda hur man förhandlade upp sina sparräntor.

  SvaraRadera
 19. Jag bad dem dra åt helvete om jag inte fick mer än 0,6% i rabatt på 3 mån. Slutade med att jag flyttade allt 2 miljoner, värde villa 6. Lön 87 000kr. Bra BR och bra sparande. Många s.k banktjänstemän är så pantade så man blir nervös.

  Nu är jag mycket nöjd med banken och har en god kontakt där jag är nu. Gäller att vara bestämt, och räkna åt idioterna på banken.

  SvaraRadera
 20. Vi köpte hus 2002 och lånade drygt 500 000 kr och fick då 0,3% rabatt plus efterlevandeskydd (halva lånet skulle skrivas av ifall någon gick och dog) av Handelsbanken. När vi lade om lånen så "råkade" banken glömma rabatten så vi fick hjälpa till och påminna. Huslånet betalades tillbaka 2007 och nu har vi inte ens något CSN-lån kvar :-(

  SvaraRadera
 21. I alla fall två av storbankerna har generösa ränterabatter för sina anställda, kan vara viktigt att poängtera med tanke på att en hel del bankfolk förmodligen läser bloggen och svarar på enkäten. En av bankerna har STIBOR+0.2% (+ förmånsbeskattning på mellanskillnaden) vet jag.

  Skapa nytt svarsalternativ "Jobbar på bank"?

  SvaraRadera
 22. SBAB ville inte ge mig mer lån-egen företagare med oregelbundna intäkter.
  Så jag betalade av på lånen i stället. Vill de inte ha mig så slipper de!

  SvaraRadera
 23. ca 800.000:- i lån, huset värderat till 890.000:- (köpt för 2-3år sedan). Var in på banken för två veckor sedan för att binda lånen och öka amorteringen och fick direkt 0,25 rabatt (på deras officiella ränta) när jag frågade vad de kunde göra åt räntan. Lokal sparbank

  SvaraRadera
 24. Förhandlade i höstas. Köpte då hus för 1,9m och lånade 1m. Band då på 1år till räntan 2,62% hos SEB. Swedbank erbjöd efter rabatt 4,1% SHB 3,2% och Nordea 3,1%. Flyttade endast våra sparkonton.

  SvaraRadera
 25. Inför ränteförhandlingar har jag haft vanan först läsa på, välja ut de minst dåliga kreditinstituten och förhandla med dem, för att avsluta med kreditinst. jag tror mig helst vilja ha och meddela dem vad jag kan få på annat håll för ett bättre utgångsläge i förhandlingen. Inte helt ovanligt, ej heller ngn kärnfysiknivå på upplägget.

  Sedan några år har jag dock fått nog av kredit- och boprisbubblorna, sålt av vår bostadsrätt och haft turen att hitta ett hyresboende. Det är SÅ skönt vara skuldfri! Och det oavsett om priserna skulle pumpas upp några år till, mot all förmodan!

  SvaraRadera
 26. Har ca 120 punkter rabatt men det beror mer på att 1-års bunden annonseras ut med hög marginal än att jag är en god förhandlare. Inga krav på övriga tjänster i banken.

  SvaraRadera
 27. Minns jag inte fel så hade jag 1976 en ränta på 10%
  Före 1990 fick min 'orätta dotter' (på köpet vid kärleksbyte) 15% på en BR, men efter utskällning o hot från 'rätt morfar' o mej så sänktes den till 13%.
  Man överlevde på det också.
  Tror mitt huslån var på 4-tusen arbetstimmar, icke arbetande hustru.
  Idag verkar huslånet ligga runt 10-tusen timmar.
  Alltså är, en 2-miljonersvilla billigare idag än min 150-tusen då, i mitt speciella fall !!

  Ja alltså idag har båda alltid inkomst.

  Svar på frågan hur mycket prutades det 2%-enheter ;)
  Mjaee vart ju typ som anges här nån 10%

  SvaraRadera
 28. Hej,

  Är du i någon form av ekonomiska svårigheter? Behöver du ett lån till
  rensa dina skulder? Är du en affärsman eller kvinna som har för avsikt att utöka sitt företag? Vi erbjuder lån av alla slag till privatpersoner, företag och samarbeta organ som är i behov av ett lån till låg ränta på 3% kontakta oss idag för en äkta lån via email:
  [email protected]

  Lån ansökan

  Sökande Namn:
  land:
  Yrke:
  Sex:
  Ändamål:
  Ålder:
  Telefonnummer:
  Belopp som krävs:
  Lån Varaktighet:
  Månadsinkomst:

  Herr RoyalSilver

  SvaraRadera
 29. Uppmärksamhet Vänligen!

  Mitt namn är Mr Lambert Harry, chief operating Officer för länkar FINANCIAL INTERNATIONAL. Vi är en legitim regering godkänd kredit företaget. Vi erbjuder lån till individer och organisationer till ränta på 2%, och vi ger ut lån i vilken valuta du valt.

  Intresserad av låntagare bör kontakta oss via e-post: [email protected] att få finansieras

  Obs: Alla e-postmeddelanden och svar ska vidarebefordras till e-post: [email protected]

  Hälsningar
  Mr Lambert Harry

  SvaraRadera
 30. God dag till alla i denna webbplats skulle vittna om hur jag var rädda från David, Pato Smith När jag var rip off.
  Jag är fru, carina karlsson med namn. Jag bor i Sverige, Jag vill använda detta medium för att varna alla lån arbetssökande att vara mycket försiktig eftersom det finns bedrägerier allt månader sedan jag var finansiellt ansträngda, och på grund av min desperation jag blev lurad av flera online långivare. Jag hade nästan förlorat hoppet till en vän hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som heter Mr, Pato Smith som låna mig ett lån på 100.000 kronor i 8timmar utan någon stress.
  Om du behöver någon form av lån bara kontakta honom e-post via: ([email protected]) det är därför jag använder detta medium för att varna alla lån arbetssökande på grund av det helvete jag gick i händerna på dessa bedrägliga långivare. och hur jag var räddningen av herr, Pato Smith.

  Och jag vet inte ens min fiende att passera genom ett sådant helvete som jag gått i händerna på dessa bedrägliga online långivare, vill jag också att du kan hjälpa mig att vidarebefordra denna information till andra som är i behov av ett lån när du har fått ditt lån fru , carina karlsson, jag ber att Gud ska ge honom. livslängd Gud välsigne honom för alltid för det goda han har gjort i mitt liv.
  Fru, carina karlsson

  SvaraRadera
 31. om du behöver ekonomiskt stöd eller om du behöver ett lån för att betala dina räkningar eller lösa någon form av skuld, kontakta mig nu via e-post: [email protected] och du får ditt lån okej
  hälsningar

  SvaraRadera