Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2012-04-03 10:52

Grekiska staten plundrade universitets och sjukhus bankkonton

Dagarna innan nedskrivningen (PSI - private sector involvement) av Greklands statsskuld genomfördes plundrade den grekiska staten bankkonton hos grekiska universitet, sjukhus och infrastrukturbolag. 70% av banktillgångarna avsedda för att driva den operativa verksamheten beslagtogs och användes för att betala utländska obligationsinnehavare enligt grekiska Health News (källa The Slog).

“The Greek government used this money in order to purchase government bonds from various bondholders without getting permission from the bank account owners,” one reliable Athens source told The Slog in commenting on the story, “hospitals and universities have been robbed of hundreds of millions of Euros, absolutely essential for their core functionality.”
Detta har naturligtvis ställt till det rejält för driften och verksamheten hos berörda sjukhus, universitet och företag. Det visar också att det man skall frukta vid en kris är staten, som trots allt kan göra i stort sett vad den vill.

Avsikten var antagligen att köpa upp obligationer från aktörer som inte ville delta i PSI för att på så sätt dra upp det procentuella deltagandet till nivåer som gjorde att det senaste grekiska stödpaketet gick igenom. Om universitet och sjukhus sedan dess fått tillbaka några pengar till driften framgår inte.

För övrigt rekommenderas The Slog för de som vill följa utvecklingen inom skuldkrisen i Grekland. Exempelvis så har två grekiska partier hoppat av överenskommelsen som låg till grund för senaste stödpaketet. Pengarna har ju redan betalats ut...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Deja Vu :-)

  http://mfc.elmberg.net/2012/03/28/for-att-klara-delar-av-psi-avtalet-och-betala-fordringsagare-tog-grekiska-regeringen-pengar-fran-allmannyttan-sjukhus-och-skolor/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du var tydligen först. Förlåt. Upptäckte det hela den 1:a april, men kände inte att det var läge att skriva det hela då.

   Radera
 2. The Slog, engelsmannen som hade "insider info" om att den grekiska staten skulle göra en ordnad betallningsinställelse fredagen den 23:e mars och att bankerna skulle hålla stängt efterföljande måndag och Gud vet vilka följer, börskrasch och allt möjligt, som skulle följa den veckan...

  Ja, läs gärna honom men ha i bakhuvudet att han har förmedlat falsk information förut och antagligen är en för vissa parter användbar desinformationsspridare.

  SvaraRadera
 3. Cornucopia-fokus har flyttat till Spanien nu.
  Att staten gör lite vad den vill med de pengar de samlar in är väl ingen nyhet?
  Att de har olika konton där fonderade medel placeras kanske förbryllar.
  Det är kanske länge sen men det brukar bli bråttom när nytt år närmar sig-budgeterade medel måste förbrukas eftersom det påverkade nästa års tilldelning.

  SvaraRadera
 4. Dagens lösning på krisen fungerar inte.
  Företag kan spara sig ur en kris genom att säga upp hälften av arbetarna.
  Ett land kan inte spara sig ur en kris med att göra hälften av befolkningen arbetslösa.

  Man kan inte ta bort betalningsmedel (pengar) ut en betalningsmedelsbaserad ekonomi, vi ser nu att Grekerna saknar betalningsmedel för det blir mer och mer ren byteshandel.

  En betalningsmedelsbaserad ekonomi kräver att det finns pengar som cirkulerar mellan arbete, lön och varor, att ta bort pengar som cirkulerar dödar direkt ekonomin.

  Lite överdrivet men tydliggjort landet bankrutt har en penningmängd på 1000 miljarder som cirkulerar i deras ekonomi och deras ekonomi har bara 5% arbetslösa och en skuld på 990 miljarder till utlandet.

  Nu löser vi problemet med dagens felaktiga ekonomiteorier, vi tar 990 miljarder från alla i landet och betalar skulden med, då har landet bankrutt bara 10 miljarder i penningmängd, hur ska då en betalningsmedelsbaserad ekonomi fungera?
  Om Skulden var 1000 miljarder så skulle det inte finnas några pengar kvar i landet.

  Om landet bankrutt bara betalar 10% ränta på lånet så töms deras penningmängd på 10 år.

  mvh ekvationsteorin p/a=m

  SvaraRadera
 5. Bankrutt land, bankrutt lösning på skulden.
  Landet bankrutt har 1000 miljarder i penningmängd och deras ekonomi fungerar bra, sen börjar dom låna i utländska banker 10 miljarder per år och för pengarna så köper dom bilar platteve med mera, ren konsumtion.
  Så gör dom i tio år.

  När landet bankrutt lånar pengar i utländska banker och köper utländska varor så hamnar pengarna i utländska bolag och endast varorna hamnar i landet bankrutt.

  Detta leder till att deras skuld till utlandet blir 1000 miljarder, lika mycket som deras egna penningmängd på 1000 miljarder.

  Nu försöker en bankrutt ekonomisk politik lösa det med att landet bankrutt ska betala sin skuld på 1000 miljarder gör dom det med den penningmängd som finns i landet på 1000 miljarder så har dom inte en krona kvar i landet, absolut inga pengar finns kvar i landet bankrutt.

  Finns det absolut inga pengar kvar så kan inte en ekonomi fungera, som bygger på betalningsmedel, alltså pengar.

  Det enda som nu fungerar i landet bankrutt är ren byteshandel.

  mvh ekvationsteorin p/a=m

  SvaraRadera
  Svar
  1. ekvationsteorin, du är ingen nationalekonom precis. Vad som är relevant är statsskuldens kvot av BNP och inte penningmängden. En ränta på 10% tömmer ingen penningmängd på tio år om penningmängden ökar (inflation). Sen så betalas gamla lån inte tillbaka med pengar utan att någon ny upplåning samtidigt sker. Skuldproblem uppstår om lånen överstiger ca 100% av BNP och räntan på ny upplåning stiger. Detta problem kan uppstå även om skulden krymper om BNP samtidigt faller mer än skulden minskar.

   Radera
  2. Dagens krislösning fungerar inte, se vad som händer så ser du hur dåligt det fungerar.


   "En ränta på 10% tömmer ingen penningmängd på tio år"
   Inget jag påstår jag sa "Lite överdrivet men tydliggjort "

   Jag tog upp ett teoretiskt exempel, som visar hur fel det är.
   05:49 AM bemöter du inte, exemplet är extremt men ändå helt relevant.

   Man får ett skuldproblem så fort man tar ett utlandslån och köper utländska förbrukningsvaror, det lånet kan inte betalas tillbaka utan att penningmängden krymper.

   Tar Grekland och lånar lika mycket utomlands som dom har i penningmängd, och köper något utomlands så får dom en skuld som är lika stor som landets penningmängd, och skulden kan inte betalas tillbaka i pengar direkt för då försvinner alla pengar ur Grekland.
   Extremt exempel men ändå sant.

   Grekerna kan tillverka varor och sälja utomlands och för dom pengarna betala av på lånet, eller sälja turism då får dom in pengar att betala med.
   Men det kan dom i praktiken inte göra för dom kan inte devalvera pga euron, det enda dom då kan göra är att sänka lönerna så det blir billigare att åka på semester i Grekland.

   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera