Cornucopia?

2012-04-19 13:25

Försvarsministern: Man nedrustar i vårt närområde

Från SVT Gomorron Sverige, med vår nya försvarsminister Karin Enström.

Tidsstämpel 08:15 och framåt kommer bland annat följande dräpa: "Det är länderna runt omkring oss som drar ner sina förvarsbudgetar".

Jag rekommenderar att Försvarsdepartementet skickar Karin Enström på en geografikurs. Följande grannländer har Sverige: Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland (Kaliningrad), Polen, Tyskland och Danmark.

Ett av dessa länder upprustar extremt kraftigt. Det landet heter Ryssland. Jag har tappat räkningen på hur mycket man ökat sina försvarsanslag, men det handlar om över 100% på några år. 2010 var beskedet 60% ökning och man ökar det offensiva vapenslaget marininfanteriet i Östersjön med 60%, samt dubblar de marina invasionsstyrkorna. Och senast för någon vecka sedan höjde vårt mesta grannland, Norge, sin försvarsbudget med 7%. Även Polen höjer sin försvarsbudget med 7%.

Men Enström sitter alltså och antingen A) ljuger rakt upp i ansiktet på TV-publiken. Eller så B) har hon noll koll. Eller så C) är det Anders Borg som pratar. Tamgås. Vet inte vilket som är värst?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

45 kommentarer:

 1. vår beredskap är god...

  SvaraRadera
 2. Försvaret kommer inte att få mer pengar, vad ska hon säga? Hon är politiker nu och inte militär!
  Stefan

  SvaraRadera
 3. Du kanske borde maila till Karin dina synpunkter på vad hon säger? Hon kanske verkligen inte vet... :)

  SvaraRadera
 4. Socialliberal2012-04-19 13:44

  Det är Anders Borg som talar, utan tvekan. Det är mycket enkelt: vi är för få, och har inte tillräcklig industriell styrka för att både ha ett försvar och köra den samhällstyp vi har just nu. Alltså gör regeringen det alla politiker gör i ett sådant läge; väger vilket alternativ som producerar mest politiskt bränsle. I detta blir det skattesänkningar, RUT, ROT, KROG och allt vad det nu heter. Det finns för närvarande inte politiskt utrymme för att göra annat.

  Sedan tror jag med en dåres envishet att Ryssland inte kommer att landstiga någonstans i Sverige. Varför? Mycket enkelt. Vill Ryssen ha något som stöter sig med exempelvis svenska territorialintressen så räcker det med att spänna ögonen i oss vid nästa CBSS möte. Vi kommer att göra som de säger. Under protest förståss. Vi kommer fömodligen hota med att skriva ett brev, där vi förklarar hur arga vi är. En och annan upprörd insändare till tidningen "Mitt i Huddinge" också kanske. Officersförbundet kommer väl att tjura lite också...
  ..sen är det väl lunch...och livet går vidare. Som alltid i landet brunsås.

  SvaraRadera
 5. Du måste även ta hänsyn till att Ryssland rustade NER efter rysslandskrisen 1998 och om något faller med ett visst antal % så måste det öka med ett större antal % om man ska vara tillbaka på samma nivå. Så att säga att Ryssland rustar upp är fel! Man rustar till en "normalnivå"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Sverige har rustat ner ca 87%. Från 16 brigader i verkligheten på 90-talet till två på pappret idag.

   För att vi skall rusta upp till "normalnivå" måste vi rusta upp 700%.

   Radera
  2. ...och enligt denna (med lite gamla siffror) http://www.globalsecurity.org/military/world/russia/mo-budget.htm måste Ryssland rusta från dagens 1 miljon militär personal till ~90-talets 4 miljoner om vi ska jämför äpplen och äpplen (vilket är mindre än Sverige men ändå många %)

   Radera
  3. Och du vet att de gamla siffrorna var för att ta sig an hela NATO samtidigt? 1 miljon man räcker gott för att t ex köra ringar runt Georgien. Man satte in ca 25 000 man för att sopa rent med Georgien 2008.

   Radera
  4. 16 brigader? Det är ändå bara hälften mot tjugo år tidigare. Tidigt 70-tal alltså.
   Många procent blir det.

   Radera
 6. Ryssen kommer!!

  SvaraRadera
 7. Pow! Cornu fortsätter att leverera. Ingen kommer att ställas till svars för detta, förrän det är för sent. Tyvärr.

  SvaraRadera
 8. Och rustar verkligen alla de andra grannländerna ner ?

  SvaraRadera
 9. Reagerade på samma nonsens imorse. Tog upp det vid lunchbordet på jobbet. Intresset var svalt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där känner jag igen alltför väl.
   Spelar ingen roll om man tar upp Peak Oil, Försvar, Matsäkerhet, Miljöfrågor. Det enda som kan fånga uppmärksamheten är räntan!

   Radera
  2. Du glömde Idol och Melodifestivalen.

   Radera
  3. Precis! Jag jobbar inom sjukvården och har också nämnt vår dåliga beredskap för kriser/katastrofer (vi har ju svårt att hitta vårdplatser en vanlig vardag) vid lunchen. Alla håller med och sen pratar vi om Champions League...

   Radera
 10. Glöm inte att Sverige också ingår i Stockholms närområde. Sverige är det där läskiga som ligger utanför tullarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det kanske är det landet hon menar som rustat ner.

   Radera
 11. Tyvärr så är försvarsmakten idag en budgetregulator, visst den kostar extremt mycket pengar, och mer kostar det med anställda soldater som har samma anställnings vilkor som befälen/officerarna, vilket medför att en plutonsövning på 5 dagar som förut kostade ca 5x befälenslöner, övningsdygn m.m. (värnpliktiga "jobbade gratis" men var kanske inte så motiverade) kostar idag 35x soldaternas och befälens löner, övningsdygn m.m.

  Detta medför att det kostar att öva idag, vi övar mer sällan = sämre övade befäl.... (värnpliktsystemet var bra på det sättet att man kunde öva chefer på ett helt annat sätt, dock har ju PRIO gjort det nästan omöjligt att öva befälen idag ändå...)

  /"statsanställd"

  SvaraRadera
 12. Något jag inte förstår. Vi är med i EU, vi har gemensamma regler inom vissa områden och samarbeten inom andra. Skulle inte ett gemensamt EU-försvar bestående av yrkesmilitär med engelska som arbetsspråk vara ett bra alternativ? Bättre än att respektive land har en över- eller underdimensionerad försvarsmakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, de flesta saknar den vokabulär som behövs för att kunna ge och ta order i strid på annat än sitt modersmål. Titta ut genom fönstret och namnge allt på engelska. Vad heter takkupa? Särskilt ett hus putshus från ett tegelhus? Vad heter "ryck fram längs gärdesgården"? Fienden har grupperat vi aspträdet och inte vid asken, vad heter de? Din kamrat är skjuten i korsryggen. Vad heter det?

   Radera
  2. vi signalerar idag på Engelska, dock så pratar vi klartext på Svenska. d.v.s
   det gamla adam bertil cesar, är nu idag alpha bravo charlie o.s.v. men själva pratet är på Svenska dock är det fullt ut på Engelska om vi samordnar våra Operationer med andra länder som i Afghanistan/Kosovo oavsett om de förstår eller inte m.m.

   //"Statsanställd"

   Radera
  3. Fungerar det att ha engelska som arbetsspråk i multinationella koncerner borde det fungera i Försvarsmakten också. Ha det som kompetenskrav vid nyanställningar (som i privat sektor) och erbjuda språkutbildning för befintliga.

   Radera
  4. Givetvis brukar språket funka bra även om vissa nationer tenderar att ha knagglig engelska. Värre är det med kulturella skillnader, samma som inom ftg världen alltså.

   Radera
  5. Folk TROR det fungerar med engelska som affärsspråk. I verkligheten blir det missförstånd och svenskar är faktiskt inte så bra på engelska som många föreställer sig. Man känner kanske till ett ords denotation, men inte dess konnotationer och det skapar problem. Men vi är bättre än många andra.

   Radera
  6. EU forsvar? Ar ni tossiga? Hur roligt blir det nar Argentina aterigen ger sig pa Falklandsoarna och begar ett par svenska minutlaggare for att minera Chiles atlantkust? Hur staller sig ett EU forsvar till att Turkiet och Grekland borjar slass om Cypern nar Turkiet val kommit med i EU (for det kommer dom att gora)? Ska vi skicka ett regemente till varje sida "i rattvisans namn"?

   Och for ovrigt spelar det mindre roll hur duktiga svenskar ar pa engelska nar vi skall kordinera med en italiensk infanteribataljon i Somalia. Sag ni intervjuerna med italinska officerare pa Norsk TV for nagra veckor sedan? Dom kunde knappt kommunicera pa engelska.

   Radera
 13. Apropå nyhetsvärdering:

  En japansk ambassadör varnar för att om Fukushima blir värre hotar "a global catastrophe like we have never before experienced. Such a catastrophe would affect us all for centuries." Japan förbereder att evakuera 40 miljoner människor om situationen förvärras:
  http://www.eutimes.net/2012/04/russia-stunned-after-japanese-plan-to-evacuate-40-million-revealed/

  Fukushima innehåller 85 ggr så mycket radioaktivt material som Tjernobyl: http://www.prisonplanet.com/fukushima-reactor-4-life-on-planet-earth-in-the-balance.html

  Ska vi skriva om det? Äh, vi fokuserar på Kärleksvadet i Let's Dance istället: http://www.expressen.se/noje/karleksvadet-i-lets-dance/

  SvaraRadera
 14. Det vore kul att se en analys där det jämförs inte bara i procent, utan i reella tal hur mycket ryssen rustar upp vs säg 1989, samt hur mycket av dessa upprustningspengar handlar om att
  1) ge befintliga soldater en skälig lön, tak över huvudet, mat för dagen etc.
  2) modernisering av föråldrad och trasig materiel
  3) faktisk utökning av förband, materiel etc.

  /Boende i Ryssland sedan länge...

  SvaraRadera
 15. Det är inte så stor chans att ryssen anfaller.
  Om vi bortser från diverse mer trovärdiga skäl så ska man ju inte glömma av att vår utrikesminister och Rysslands handelsdepartement är ju bundisar. Dom kallar säkerligen honom tom vid smeknamnet Calle vid sammanträdena.
  Gazprom och Vostok gas är ju kända bolag inom Sveriges regering. Det ser man ju bara på gaslinjen utanför Gotland som vår regering sa ja till utan att blinka.

  SvaraRadera
 16. När jag gjorde lumpen och vi övade krig i bebyggelse fick vi lära oss att undvika det du beskriver, just för att folk mest kan inte skija en asp fran en ask, och korsryggen är varken militär eller medicinsk term. Ett främmande sprak hjälper att lära sig att kommunicera enkelt.

  SvaraRadera
 17. Hur gör man i Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Danmark? Rustar man också ner?

  /ignorant och självgod som kanske börjar vakna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baltikumländerna försöker rusta upp sin försvarsmakt för att möta "Ryssen" de vill införa stridvagn, men kostnader är för stora troligtvis.
   Baltikum har också NATO flyg som patrullerar deras luftrum, dock har de ingen egen.

   När länderna Norge, Danmark dras med liknande besparingar som Sverige, medans Finland satsar på värnpliktsarme och rustar upp eller i alla fall håller sig på samma nivå som förut.
   //"Statsanställd"

   Radera
 18. Kanske har Enström fattat något, att en total omställning verkligen behövs och att av århundraden då människan lade alldeles för mycket tid, energi och resurser på att upprusta, till ingen nytta när allt kom omkring, bara var idioti uppbackat av det militärindustriella komplexet som dirigerade klent begåvade politiker.

  Självklart begriper inte Enström detta och självklart förstår inte alla vapenfetischister därute det heller. Om de sista oljedropparna ska gå till att försörja gigantiska armèer so be it. Men alla kommer förlora, ingen vinner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det betyder inte att alla kommer att hålla i hand och dela med sig när oljan, maten kanske även rent vatten tryter. Den som är störst bäst och vackrast kommer ta det mesta. Det ligger i människans natur.

   Radera
 19. Nåja, det får nog vara hur det vill med försvaret. Just nu är det viktiga tydligen att statsministern tar avstånd ifrån en tårta.

  SvaraRadera
 20. Jag tänkte inte ta upp något om försvaret i min blogg eftersom vi i praktiken inte har något försvar kvar men det kanske är svårt när vår nya insatsstyrkeminister far med osanning.

  SvaraRadera
 21. Haha, politiker är fantastiska! Kan prata och svara på frågor i tio minuter utan att egentligen säga ett enda dugg, bara glida undan utan minsta skam i kroppen. Hur blir man sån där? Hur står man ut med sig själv? Tittar hon sig i spegeln på morgonen och tänker stolt: "Jag är en slemmig hal politiker, och jag gillar det!".

  SvaraRadera
 22. Då man jämför militär styrka så brukar man göra det med de länder man ser som troliga motståndare, och inte med de som man ser som troliga allierade. Vår nya försvarsminister jämför oss med Tysklad, Norge eller Finland (mfl), men inte med Ryssland.

  Slutsats?


  ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bingo!

   RF förblir ofarlig för västeuropa ur militärsynvinkel så länge Putin är vid makten, Han är en tysk biznessman av själ, hjärta och ohejdad vana.
   Det lärde han sig av av att jobba med med tyskarna i Tyskland i många år som KGB officer.

   RF kan däremot bli mycket farlig för omvärlden E.P. (efter Putin).
   Om krafterna som vill återupprätta sovjetimperiet i sin fulla glans till varje pris får ta över, dvs.


   Norge skulle väl aldrig anfalla ett broderland, väl?
   Men om Nato bestämmer att det måste ske, skull Norge kunna neka?


   Tyskland kanske skulle vilja säkra tillgången till färsk vatten från svenska insjöar om öknarna börjar bre ut sig på allvar i sydeuropa. Det fanns ju planer en gång i tiden för rördragning från Vättern ner till Tyskland vill jag minnas.

   Radera
 23. Inget förvånar mig sedan jag läst igenom Försvarsberedningens skrift "Försvar i användning"... Om denna skrift är resultatet av ett antal manårs arbete så är det lika bra man rustar av som hemvärnsman och förbereder en "krasch-picknick" för att dricka vin och äta ost när man ser eländet köra över stupet... Ca 90 sidor av floskler, bristfällig utrikespolitisk analys och där "protokollet" skrivits innan arbetet för att veta vad man skall komma fram till.

  Att hela svenska försvaret skall ställas om till att leverera ett antal skyttekompanier i Nato-ledda patrulluppdrag är helt klart, det nationella försvaret skall skötas av Hemvärnet som dock aldrig kommer att utrustas till en högre nivå än en glorifierad variant av Falk Protection Services eftersom tyngre beväpning inte finns...

  Hela skriften är ett bevis på mycket dåligt omdöme, mycket dåliga förmågor att tänka strategiskt och i större perspektiv och tidsaxlar och de har helt klart saknat insikten om systemberoenden i ett fungerande nationellt försvar. Har tappat allt förtroende för den nationella ledningen att hantera detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med. Man försöker göra så gott man kan, men ingen vill lyssna, ingen vill betala men framförallt är kunskapen så låg kring framtidens utmaningar.

   Med ökad konkurrens om resurser så kommer länder, eller grupper av folk, att sättas mot varandra. Det är naturligt att när pengarna tryter så sätts gruppers preferenser mot varandra och det blir konflikt.

   Historien repeterar sig själv, men människor tror alltid att "this time is different" gäller.

   Radera
  2. Jag har funderat på om jag skulle gå med i hemvärnet men kommit fram till att risken nog är för stor att man beordras att skydda någon politiker eller något rosengårdsliknande från uppretade svenskar. Vad tror ni? Vad är hemvärnets order?
   Följde idag rättegången i norge via flashback
   och insåg att kriget redan har startat; stenar mot polis och brandkår, en massa man inte kan säga, utöja är en logisk tragisk fortsättning och det kommer eskalera. Det kommer dröja länge innan det blir fred igen är jag rädd.

   Radera
 24. Vad ska hon säga då? "Ryssland tokrustar, men vi har delat ut alla pengar som jobbskatteavdrag redan"..

  SvaraRadera
 25. Suck till er alla som ifrågasätter nyttan av ett starkt militärt försvar:
  Ett starkt militärt försvar har man för att:
  1. försvara sin hembygd, suveränitet, samhällsordning etc. mot en angripare i händelse av krig.
  2. i fredstid motstå politiska påtryckningar eller territoriella anspråk från andra stater.
  3. sätta kraft bakom en offensiv utrikespolitik i fredstid.

  Sverige har ett svagt militärt försvar, tack vare två decennier av nyliberalt vanstyre och nationalstatsförstörande EU-anpassning. Sverige kan därför inte leva upp till punkterna 1. 2. och 3.

  Angående Ryssland, se punkt 3.!

  SvaraRadera
 26. Ny försvarsminister 3 veckor, ny partisekreterare, ja då talar vi om timmar eller var det minuter?
  Säger väl lite om vad som skall försvaras.
  Jag trodde i min enfald att väntan berodde på en större regeringsombildning.

  SvaraRadera