Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2012-04-13 07:41

Farorna med buy-to-let

Reaktionerna var blandade, många och inte sällan känslomässiga kring alliansregimens införande av en marknad för buy-to-let i Sverige.

Det fanns tydligen en del missuppfattningar som är bäst att kommentera.


Flera skrev att det hela är positivt eftersom BLT nu kan hyra ut sin lägenhet istället för att tvingas sälja med förlust. Men de som skriver detta har tydligen en underlig uppfattning om vad en marknadsekonomi är för något. 

Vi tar ett exempel.

Lägenheten, en tvåa som vi kallar A, köps in i godtycklig storstad för 2 MSEK. Hyran sätts till 6% (enligt enligt tänkt fiktiv maximal schablon, vilket förstås alla kommer välja, oavsett hur låg deras egen kapitalkostnad är) av kapitalkostnaden, dvs 10 000:- i månaden, plus klubbavgiften på 2000:-, för en summa om 12 000:- i månaden.

Men så faller bostadsmarknaden. Priserna faller inte orimliga 40% och lägenhetens marknadsvärde är nu 1.2 MSEK. Kan då ägaren fortsätta hyra ut för 12000:- i månaden? 

Svaret är nej.

För en annan motsvarande lägenhet (B) köps på annat håll för 1.2 MSEK och den hyrs nu ut för 6% (enligt schablon) av detta, dvs 72 000 / 12 = 6000:- plus 2000:- i månaden, dvs 8 000:- per månad. Den som hyr A för 12 000:- kommer naturligtvis kräva att få sin hyra sänkt till 8 000:- eller så säger hin upp kontraktet på A och hyr B istället.

Kort sagt kommer ägaren av A sitta med förluster varje månad och det går inte alls att hyra ut för att inte behöva sälja med förlust. De som köpt lägenheter till högt pris kan inte konkurrera med de som köpt till lägre pris i en fallande marknad och systemet räddar ingen.

Sitter man dessutom avsiktligt med flera buy-to-let-lägenheter så kommer tvångsförsäljningarna från banken med ett brev på posten, då folk snabbt hamnar under vattnet. 

Alliansregimens kommande ökade förflyttning av kapital från de som inte har till de som har via buy-to-let kommer inte rädda någon. Tvärt om ger den sannolikt dels en högre bubbla när nya aktörer köper lägenheter för att hyra ut, och sedan en snabbare krasch. Lägenheterna är ju inte köpta för att bo i och kan alltså säljas per omgående utan att ägaren behöver flytta, bara säga upp hyresgästen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

74 kommentarer:

 1. En förutsättning är att man hittar någon som vill hyra lägenheten. Köpa i spekulativt syfte tror inte jag kommer göras eftersom det endast är intressant i de allra hetaste områdena. Marknaden bostadsrätter fungerar redan där.

  Om det är många som kan tänka sig hyra ut sin bostadsrätt innebär det att de som hyr kan välja och plötsligt uppstår priskonkurrens

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att du inte bor i Stockholm/inte har försökt hyra lägenhet i Stockholm?
   Precis som Cornu så ignorerar du det faktum att det råder enorm brist på lägenheter och att det är i princip regel att man betalar överpriser för att få hyra. Jag satte för ett tag sen ut en hyrannons för min tvåa i en förort utanför tullarna med en hyra på 9000kr/månad (jag betalar knappt 5000kr). Jag fick 50+ svar på en dag (många var desperata), sen tog jag bort annonsen.

   För ett par år sen hyrde jag ut min etta (!!!) i studentskrapan för 12 000kr/månad.

   Helt oväsentligt om bostadspriserna sjunker, det kommer inte råda brist på människor som vill/måste bo i Stockholm för en bra tid framöver, oavsett pris. Boendet är väl det viktigaste man har och har man ett jobb så är det inte svårt att punga ut med 10-15k för att kunna bo överhuvudtaget.

   Radera
  2. Problemet är att dagens situation har vi redan haft, 89/90 var det hausse och tryck på marknaden. Vi hade brist på bostäder i Sthlm och priserna steg rejält. Sen kom kraschen och det stora tryck att flytta till Sthlm som funnits mattades rejält.
   Att det finns obegränsat med personer som kan hyra till en kostnad av 12.000-15.000 kr/mån är nonsens. Titta på snittinkomsterna så ser du att sådana prisnivåer inte är hållbara för det stora flertalet.
   Med stigande utbud på hyresrätter så kommer du inte få 50 svar på ett dygn.
   Med stigande utbud så pressas priserna.

   Radera
  3. @Fedor

   Orsaken till att du fick så många svar och kunde få uthyrt för det pris är en brist. Om utbudet ökar betyder det att bristen minskar. En mindre brist innebär lägre priser (http://sv.wikipedia.org/wiki/Utbud_och_efterfr%C3%A5gan)

   Radera
  4. @Anonym

   Bristen på lägenheter (att hyra) OCH efterfrågan är väldigt, väldigt stor. Lite ironiskt att man på den här bloggen skrattar åt alla tekniknaivister vad gäller peak oil, men samtidigt tror att bostadsbristen i Sthlm går att lösa genom att knäppa med fingrarna/hyra ut någrra bostadsrätter.

   Bristen på bostäder är ett problem som finns i verkligheten, nu och idag, och kommer att vara det en mycket lång tid framöver. Det går inte att öka utbudet på lägenheter i den utsträckning som behövs över en natt - det tar många, många år. Men som sagt, kanske svårt att förstå om man inte bor i Stockholm...

   Radera
  5. Jag bor i Sthlm och har tidigare bott i andra hand. Bristen är aldrig så stor som den verkar och en hyfsad andel av de som flyttar in har ändå inte råd att hyra svindyra lägenheter i andra hand. Om det kommer ut flera tusen lägenheter på marknaden så kommer de mätta behovet.

   Radera
  6. Det finns ingen bostadsbrist i Sthlm. Orsaken till den långa kön till hyresrätter är att hyrorna är långt under marknadshyran. Då skapas en "brist" oavsett tillgångsslag. Västerbottenost för 50:- kilot? Brist direkt. Volvo V70 för 150.000:-? Brist.

   Finns hur många lägenheter som helst till salu. Noll brist är den bistra sanningen.

   En bekant som var villig att betala en hyra närmare en marknadshyra fick tag i en nytillverkad hyresrätt vid medborgarplatsen med enbart några dagar i bostadskön. 9.000:- för en 2:a, supercentralt och fint. Vid den nivån försvinner uppenbarligen kön till bostäder i Sthlm. Helt rimligt anser jag. De bor 2 personer i den lägenheten.

   Radera
  7. Jo, för runt 9000:-/mån för en tvåa korresponderar bra mot vad kostnader för en BR-lägenhet kostar.
   (3 Mkr, 3.50%, 30% skatteavdrag, ingen amortering, ca 3000:-/mån i avgift till föreningen)

   Så på den nivån finns som du säger ingen brist, det finns minst hundra lägenheter du kan köpa i princip i morgon om du vill.

   Fast det är klart, i ett land med hungersnöd är det bara att höja priserna på mat så försvinner all matbrist - eller hur?

   Radera
  8. Fast det finns tusentals lägenheter som folk sitter och trycker på utan att de behöver, ytterligare tusentals smygkontoriserade lägneheter. Jag har en kompis som fick en nybyggd lägenhet på Kungsholmen, den kostar drygt 12.000/mån. Båda har bra jobb och bra inkomst.De skulle aldrig hyra en Brf i andra hand för samma peng.

   Radera
  9. "Jo, för runt 9000:-/mån för en tvåa korresponderar bra mot vad kostnader för en BR-lägenhet kostar.
   (3 Mkr, 3.50%, 30% skatteavdrag, ingen amortering, ca 3000:-/mån i avgift till föreningen)

   Så på den nivån finns som du säger ingen brist, det finns minst hundra lägenheter du kan köpa i princip i morgon om du vill."

   Så länge du har minst 300 000 kontant att pynta... Dessutom tar du en risk med de pengarna, pengar du kunde investerat in något säkrare med högre avkastning. Värt att tänka på när man säger att det går lika bra att köpa.

   Radera
  10. Några dagar i bostadskön och sen en tvåa i innerstan för 9000 kronor i månaden? Lögn och fullständigt skitsnack. Har stått i bostadskö i 7 år, har letat lägenheter där varje vecka senaste fem år. Min kötid räcker PRECIS till till exempel en trea i nybyggt område runt tullarna (hammarby sjöstad, hornsberg etc) med en hyra på 12-13 000 i månaden. Det är sanningen.

   Radera
  11. Jag tänkte detsamma. Skitsnack! En 2:a i innerstaden för 9 000 kr är det ett antal års kö för. Dessutom mig veterligen har det inte producerats några hyresrätter i närheten av Medborgarplatsen sedan det blev studentlägenheter i gamla Skatteskrapan. Och jag rör mig i området varje dag.

   Radera
  12. Finns inte mycket nybyggda hyresrätter runt medis.

   Radera
  13. Kolla bakom skatteskrapan så skall ni finna.

   Anmäl intresse för nybyggnadsprojekt på bostad stockholm. När husen väl är byggda är det kört.

   Radera
  14. Jag kollade förmedlade tvåor de senaste 5 åren i Stockholms innerstad och man har förmedlat till den med kötid 1 år eller mindre, men då är det nyproduktion vid Stadshagen, Lästmakargatan och Kungsholms hamn. Ingen på Söder. Nyrenoverade lägenheter med "nyproduktionshyra" har jag sett några stycken på Tjustgatan eller Tjurbergsgatan (minns inte vilken), men till dem har det varit längre kö.

   Radera
 2. Nyanser, as usual: sjunker hyrorna automatiskt vid sjunkande priser på borätter? Nja, beror på varför priserna sjunker. Om det beror på stigande räntor så blir månadskostnaden den sannolikt densamma även efter ett prisfall och då påverkas inte den hyra värden vill ha in. Är det fråga om ngn med måttlig belåning och bundna lån ska man nog inte utesluta att en och annan kan övervintra genom uthyrning som annars hade behövt sälja med förlust p.g.a. flytt, skilsmässa, sjukdom eller dyl. Sedan har anonym ovan förstås rätt, stiger utbudet kraftigt för att många vill göra det tricket samtidigt, sjunker hyrorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen det vi pratar om här är andrahandsmarknaden och då framförallt av brf.

   Om priserna på brf sjunker pga att räntan stiger kraftigt så blir ju skillnaden i hyran än mer påtaglig mellan den som sitter på den dyra brf köpt vid toppen och den soom köper vid rådande pris.

   Radera
 3. Hela ditt argument vilar på att BR innehavarna inte kommer lägga på mer än än sin kapitalkostnad. Men iom att möjligheten att retroaktivt överklaga ockerhyra tas bort så finns det inget incitament för dem att göra det. De kan helt ostraffat ta ut den hyra de känner för. Jämf med hur 2a hands uthyrning till företag fungerar där ingen(av praktiska skäl) överklagar.

  /Realisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under förutsättning att de hittar någon som vill betala 35 000 kr/mån för en orustad tvåa på 30 kvadrat kan folk säkert begära det. Det betyder inte att det kommer att stå folk på kö för att flytta in.

   Hittills har iaf inte staten lagstiftat om att polisen under pistolhot ska hämta slumpvis folk på stan som de tvingar att flytta in i annat folks tomma uthyrningslägenheter med godtyckligt satt ockerhyra. Men det kanske kommer när desperationen över vart skuldkrisen tar väg blir tillräckligt stor.

   Det valspråk som finstilt tycks finnas tryckt längst ned på varje nations vapensköld i hela västvärlden tycks vara "Allt För Bankerna!"

   Det måste ha varit någon särskilt intensiv debatt i Riksdagen, eller så finns inofficiell info om att systemet håller på att haverera totalt, för så många desperata förslag från både allians och opposition för att hålla bobubblan under armarna som dykt upp precis nu måste det vara något speciellt.

   Radera
  2. Alliansen tycker bara att det skall löna sig att ha en innerstadslägenhet. Det är viktigare än att det skall löna sig att arbeta eller att folk skall ha egna bostäder att bo i.

   Radera
 4. Det är inressant att höra vår landsfader Fredrik F. förklara detta, det skall bla. hjälpa ungdomar. I nästa mening tar han som exempel en brf som kostar 8 miljoner. Då förstår man vem han tänker på....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oops, slant på tangenten, skall naturligtvis vara Fredrik R. och inte någon centerpartist. Ursäkta.

   Radera
  2. Men tänk vad många studenter man får in i en tiorummare på Östermalm!

   Radera
 5. Snälla, sluta använda "hin", så fort man läser det känns texten så barnslig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad från Cornus alla andra texter om torskar och underbegåvade?

   Radera
 6. En intressant sak med "buy to let" är reaktionen här i Sverige när det tidigare förts på tal.
  Det har sagts att skälet till att Sverige varit relativ förskonad från den kraftiga nedgången på bostadsmarknaden annorstädes berott på att de har "buy to let". I Sverige köper man bostad för att bo minsann!
  Jag känner inte till exakt hur det är i andra länder men har fått uppfattningen att där har man ofta ägarlägenheter. I Sverige har man nästan alltid brf, dvs. besittningsrätt till en lägenhet och det är en förening som äger fastigheten. Skall lagen specialskrivas så att eventuella stadgar i brf förbjuds?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lagen som bestämmer hur och i vilken mån stadgar äger bestämmanderätt.
   Ändra lagen och underliggande fd bestämmelser gäller inte längre. Så, svårare än så är det inte.

   En lag ändras lätt genom ett godtyckligt pennstreck. Till skillnad mot naturvetenskapliga lagar, dessa består i princip oberoende av tid och av människors tyckande och görande.

   Radera
 7. Forstar inte vad det finns for rattslig eller moralisk ratt i att tvinga bostadsrattsforeningar till att kranga sina egena stadgar. Jag hoppas att det har ar nagot som bostadsrattsforeningarna tar strid for. Vem sjutton vill bo i en BRF dar en storre andel av lagenheterna ar uthyrda pa manadsbasis till kreti och pleti?

  Valkommen till Gottsunda, Stenhagen, Tensta.

  SvaraRadera
 8. För det första...

  Vilka är dessa hyresgäster att profitera på? Jag är helt och hållet inne på Cornucopias resonemang - har man två inkomster (eller är tillräckligt kapitalstark för att betala din hyra du drömmer om att få) är det inga problem att få ett hyreskontrakt. Är det svartkontraktsmarkndens kunder torskbestådet vill ta över? Eller de som får tillfälliga jobb?

  För det andra...

  Torskarna och presumtiva torskarna som springer in på marknaden tror antagligen att det finns en massa folk där ute som har magninalen att hosta upp 20kkr/månad - men inte är kapitalstarka nog att få en hyresrätt eller kunna ta lån för att köpa en bostadsrätt. Det funkar inte så, eller har jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är några exempel på det du efterfrågar:
   1/ Du kan tjäna bra men ha betalningsanmärkningar, dvs svårt/omöjligt att få lån
   2/ Du kan tjäna bra - genom delvis svarta inkomster, dvs (vita) löneinkomsterna räcker inte till för få lån
   3/ Du kan tex ha ett företag och vill inte ha utmätningsbara tillgångar därför att om företaget går i konkurs så kommer banken - då de villkorade företagets lån mot personligt borgen - att ta BR-lägenheten till tvångsförsäljning
   4/ Du vill inte visa att du har tillgångar - av kända och okända anledningar - och därmed inte vill köpa
   5/ Att komma över ett förstahandshyreskontrakt på en lägenhet i innerstan innebär oftast att du antingen har stått i kö i 15-25 år eller att du har köpt det svart. Under förutsättning att din kötid är kort kan du ha en sådan position att du inte vill bli förknippad med/misstänkt för svartkontrakt.

   Radera
 9. Det här är ju bara för snyggt! Fulla! Vaddå fulla?? Vad jämför han med?

  STOCKHOLM (Direkt) Saudiarabien är inte nöjda med de nuvarande råoljepriserna och vill se lägre priser.
  Det sade Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi på fredagen, enilgt Bloomberg News.
  Han sade att landet arbetar mot målet att se priserna gå ned genom att belysa att det inte finns någon utbudsbrist.
  "Vi ser en förlängd period av höga oljepriser. Det är vi inte nöjda med." Fundamentalt fortsätter oljemarknaden
  att vara balanserad och det finns ingen utbudsbrist, sade han.
  Han beskrev vidare lagren av olja, både i Saudiarabien och globalt, som "fulla".

  /John

  SvaraRadera
 10. Själv tror antalet konsumenter som saknar kontantinsats och som föredrar att lägga 12 000 kr i månadshyra istället för att spara ihop till en kontantinsats är ganska begränsad. Samboende kan dock bli mer vanligt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har noll koll helt enkelt..

   alla som inte är medelålders stadgade par med två fasta jobb har stor fördel av att kunna flytta snabbt för att byta jobb eller av andra skäl

   Radera
  2. De ska dock kunna betala boendet och samtidigt ha råd åka på semester, gå på krogen och utöva sina fritidsintressen. Om två sambos vill göra slag i saken så kommer de rätt fort på att ett radhus/villa 4-5 mil utanför stan blir enbart 3-4000 kr dyrare per månad inklusive en amortering. Det finns en övertro på att antalet som vill på i svindyra andrahandsbostäder är obegränsat i Sthlmsområdet.

   Radera
  3. Det är ingen övertro, det är ett faktum redan idag att folk betalat hutlösa andrahandshyror för små lägenheter i innerstan. Har bekanta som betalar runt 10 000 för ettor på 40 kvm på Södermalm.

   Radera
  4. 11:47: Du tror det? Testa lägga ut en annons på blocket om en tvåa på 50 kvm i närförort till stockholm för 12000 kr/månad och se hur många svar du får...

   Radera
  5. 12.27 - Långt ifrån alla är intresserade av att bo i en tråkig radhusförort 5 mil från stan för att spara några tusenlappar. Innerstan har och kommer alltid att ha en enorm dragningskraft på ffa yngre bättre bemedlade som prioriterar närhet till nöjen, korta resväg till jobbet samt att de får känna sig mondäna och intressanta.

   Radera
  6. Behov av att hyra javisst, men om dessa personer är någorlunda smarta, vilket de förhoppningsvis är med de inkomsterna, så hyr de istället billigt på pendelavstånd så att de kan spara ihop till det kapital som behövs när de en dag ska bli medelålders par själva.

   Radera
  7. Det handlar inte om att vara smart. Man bor i regel där man trivs inte där det är billigast eller "ekonomiskt smartast". Vore det så skulle hela innerstaden vara tom.

   Radera
  8. Billigt behöver inte betyda smart. Det finns inget osmart med att bo i innerstaden eller ens att lägga 50% av sin inkomst på boendeutgifter, det är en preferensfråga. Däremot är det osmart att konsumera bort en insats, det har inte med preferens att göra, det har att göra med oförmåga att uppoffra omedelbar belöning för en större långsiktig belöning.

   Visst, det blir väl kanske 50 blocketsvar på ockerhyror, men den marknaden lär torka upp väldigt snabbt.

   Radera
 11. Mycket bra skrivet, speciellt hin, hahahaha, skrattar så otroligt.

  SvaraRadera
 12. Min son funderar på en egen lägenhet men tvekar inför ev bubblespricka.
  20% ner är mer än han satsar själv och han har en 2 årig studietid framför sig.
  För oss är detta perfekt. Köp och hyr ut om marknaden faller under en 5 årsperiod.

  För alla som tror på en fallande marknad är boende i andrahand ett sätt att spekulera i nedgång.
  Det är perfekt att denna reform kommer nu när vi ser att priserna inte alltid stiger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja denna reform lättar på trycket. Köper man en bostadsrätt måste man vara medveten om att det kan uppstå förlust. Denna möjlighet kommer att lindra ev. förlust.

   Radera
  2. Och dessutom ökar möjligheterna att snabbare amortera.

   Radera
 13. Pumpa Pumpa Pumpa Bubbla
  Sparka Sparka Sparka Burk
  Hoppas att det fungerar tills nästa val är över...
  DV Borgh

  SvaraRadera
 14. Vad är problemet man får ju idag äga och hyra ut hur många villor man vill. Varför skall inte detta gälla även för lägenheter. Jag förstår inte varför denna orättvisa upprör. Dessutom är väl detta i linje med RUT, dvs legalisera det som redan gäller.

  /T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och på villor har man i teorin kunnat begära vilka ockerhyror man vill utan möjlighet för hyresgästen att göra besvär. Detta fungerar. Prissättningen sköter marknaden om. Ockerhyror kan man bara drömma om. Det kommer fungera lika bra med lägenheter.

   Radera
  2. Du äger inte din hyresrätt du hyr den av ägaren, således har ägaren rätt att bestämma över hur du får disponera din hyresrätt. Köper du en Br så blir du andelsägare i en förening och inte ägare av din lägenhet, däremot har du rätt att disponera lägenheten. Att du i en samfällighet som en Brf utgör på eget bevåg ska kunna hyra ut den lägenhet du innehar utan tillstånd från de andra i samfälligheten är inte rimligt.
   Vill du äga din lägenhet så finns det ägarlägenheter att köpa redan idag.

   Radera
  3. Fast du äger ju inte din lägenhet bara för att du är med i BRF...

   Radera
  4. Nu gäller ju inte förslaget hyresrätter. Om det är rimligt att hyra ut br utan tillstånd från samfälligheten kan diskuteras. Ägarlägenheter är nytt och än så länge sällsynt. Men det är en bra möjlighet om den finns.

   Radera
 15. Vill bara citera GP, som egentligen vill slänga skit på socialdemokraterna, men träffar ganska brett med sin gödselspridare ang stockholm:

  "Men det är kommunerna som har bostadsförsörjningsansvaret och planmonopolen."

  Bostadsbristen är alltså kommunledningens fel i Stockholm enl. borgerlig media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vems fel skulle det annars vara?

   Radera
  2. Vissa anser att det är sossarnas fel, andra att det är byggföretagens fel, vissa säger att det är bankernas fel och andra regeringens fel.
   men om det nu är katastroftillstånd när det gäller bostadsmarknaden i stockholm, varför röstar man då inte på något annat parti som kanske tycker att bostadsfrågan är viktig (är en fråga viktig så ser man till att lösa den och inte bara försöker snacka bort den).

   Radera
  3. Det är naturligtvis ett problem skapat av byråkrater blå, röda och gröna. Den enda brist som existerar är den på billiga, förstahands-hyreskontrakt gärna med centralt läge, eller ja så centralt behöver det inte vara. En snabb sökning på hemnet ger 2500 bostadsrätter enbart i stockholms kommun som är till salu för tillfället. Så bostäder finns det gott om kanske inte den typen du letar efter bara.

   Radera
 16. Som alltid intressant och initierat, men varför så svårt att skilja på "de" och "dem"? Eller, för att vara mer precis, varför alltid använda "de", även när det uppbart borde stå "dem"? Förstås lätt för valfri person att bemöta klagomål av denna typ på ett sarkastiskt sätt, men varför ska Sveriges kanske bästa blogg i just det här avseende hålla samma (bristfälliga)standard som de obegåvade journalisterna i våra största dagstidningar?

  SvaraRadera
 17. Cornucopia vad händer om man köper en lägenhet till 12% ränta bundet på 10 år när priserna står som högst.
  Sen sjunker räntan till 4% för BRIC utkonkurrerar EU och lägenhetspriserna halveras.
  Kan inte du skriva ett inlägg om det för tror jag och många här skulle tycka det vore intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte skriva ett inlägg om vad som händer om Kissie blir statsminister för det tror jag och många här skulle tycka det vore intressant.

   Radera
 18. Tycker att exemplet borde se ut så här istället.

  Ägaren A köper för 2miljoner och hyr ut för 12 000kr/månad Lånekostnaden är dock bara 3% dvs 5000kr/månad och klubbkostnad på 2000kr ger en månadskostnad på 7000kr dvs 5000kr i vinst per månad. Skulle priserna falla 40% och man då bara kan hyra ut den för 7000kr/månad skulle man inte gå med förlust då utan plus minus 0. Gäller dok att man länge kunnat hyra ut den för 12 000kr i månaden för att det hela inte ska sluta illa om priserna inte återhämtar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen får man ta med i kalkylen att slitaget blir högre då¨du antagligen inte får hyresgäster som hyr en längre period, utan att det kommer flytta in och ut folk förhållandevis ofta.

   Radera
 19. Hur kan en hyra beskrivas som ocker när hyresgästen gick med på den då han/hon flyttade in? Finns inte ordet "nej" (alternativt orden "för dyrt") i hyresmupparnas vokabulär?

  /Undrande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sitter du och gnäller över bankernas redan låga boräntor. "Lånade ju 3,5 millar och alla lovade att räntorna skulle ner". Apropå att betala för dyrt. Tsss...

   Radera
  2. Tänk när du ligger i sjön och en båt svänger upp för att plocka upp dig, men strax före det att du ska dras ombord säger räddaren:Förresten, jag vill ha en miljon för att jag räddar dig och för dig i land!
   Är det ocker då?
   Det finns alltid ett val, du kan vänta på nästa båt om du orkar simma så länge?

   Radera
  3. @02:51

   Vem säger att jag gnäller över räntan? Jag är skuldfri eftersom jag har amorterat av mitt lån, något som kräver disciplin.

   @03:12

   Din liknelse haltar inte, den är enbent. Har man inte råd med en femma på Södermalm får man antingen bo någon annanstans, alternativt i en mindre lägenhet. Det är inte en mänsklig rättighet att bo stort i Stockholms innerstad.

   /Undrande

   Radera
  4. 03:27

   Om inte du så gnäller väl någon annan bolånetorsk.

   Radera
 20. Snacket om ockerhyror är bara en massa vänsterretorik. Ett ingånget hyresavtal skall hållas. Det är inte bra om hyresgästen kan tvinga sig till lägre hyra än avtalat. Är man inte nöjd är det bättre att flytta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snacket om ockerränta är bara en massa vänsterretorik. Ett ingånget låneavtal skall hållas. Det är inte bra om låntagaren kan tvinga sig till en lägre ränta än avtalat. Är man inte nöjd är det bara att betala tillbaka lånet.

   /Milan

   Radera
  2. Milan: Låntagaare kan inte tvinga till sig lägre ränta, och särskilt inte retroaktiv. Så din liknelse är, som brukligt på denna blogg, fullständigt idiotisk.

   Radera
  3. Humor, min bäste 06:56, humor. Inlägget var skämtsamt menat.

   Radera
 21. Jag tror nog många BLT är oroade att få in fel socialgrupp i sina älskade bostadshus nu, Fredrik R kan med ett pennstreck göra er grannar med det "pack" ni betalat så dyrt för att slippa.

  Nu får vi se om "vi gillar olika" verkligen stämmer..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud vilka fördomar. Tror du alla som bor i BR är rädda för folk i "fel socialgrupp"? Dessutom gör du ju en logisk kullerbytta då du förutsätter att dessa människor i "fel socialgrupp" har råd att betala marknadshyror. Har dom råd tillhör dom sannolikt "rätt" socialgrupp.

   Radera
  2. "Fel socialgrupp" har råd att betala marknadshyror eftersom det är Socialen eller Migrationsverket som står för hyran.

   Radera
 22. Inte alltid det här med andrahandsuthyrning flyter på helt smärtfritt...

  http://www.nattsjo.se/uthyrningsrapport.html

  SvaraRadera
 23. Förstår inte hur du kan vara så nördig att du fortsätter skriva hin. Skriv hon/han istället.

  Till ämnet; Byy to Let är ju rent nonsens från din sida cornu. Det är nog väldigt få som är så dumma att de skulle göra detta nu. Dessutom måste den personen i princip ha väldigt mycket pengar eftersom alla banker vägrar låna ut till något sådant.

  Handelsbanken kräver som du borde känna till 25% kontant och gamla boendet måste vara sålt innan nytt köp eftersom det är en bostadsbubbla som kommer spricka.

  Bostadsbubblan har ingenting att göra med detta förslag att göra. Tvärtom skulle detta ha införts för länge sedan.

  Om sedan någon annan dåre vill betala 15,000 i hyra per månad för att bo i "stan" -So what -Vem bryr sig ?

  Det finns ju tunnelbana och tåg så man är inte tvungen att betala 15,000/mån bara för att man jobbar i stockholm.

  /Har 0 kr i lån eftersom ALLT är betalt

  SvaraRadera
 24. Tror du på stigande priser? http://www.affarsvarlden.se/hem/bostad/article3454870.ece

  SvaraRadera