Cornucopia?

2012-04-21 08:29

EU:s fossilgaskonsumtion

Förbrukningen och framför allt importen av fossilgas i EU stiger nästan linjärt, samtidigt som den inhemska fossilgasproduktionen faller, även om man är snäll och räknar EES-landet Norge till EU.

Produktion, konsumtion och
import av fossilgas i EU + Norge

Redan så tidigt som 2015 riskerar importmöjligheterna för fossilgas från Norge och CIS (fd Sovjetunionen, dvs Ryssland mfl stater) plana ut pga stagnerande och fallande produktion även i exportländerna, respektive utökad export från CIS till framför allt Kina.

Det kommer innebära att alla som redan idag behöver gas inte kommer få den, utan får klara sig med mindre eller utan. Fossilgasledningen Nord Stream blir helt logisk i sammanhanget då Ryssland därmed kan skicka gas direkt till den rikaste kunden i Europa, dvs Tyskland.
Produktion, konsumtion
och import av fossilgas i EU
utan Norge.
Ryssland, Norge, Nordafrika och de länder och regioner genom vilka gasledningarna passerar kommer bli allt viktigare för EU framöver. Liksom konkurrensen om energin från BRIC-länder som Kina.

Fortsatt ekonomisk stagnation eller rent av recession i EU är det enda som kan lägga band på fossilgaskonsumtionen som alltså kommer tvingas minska redan det innevarande decenniet.

Klockan 15:30 - 16:30 idag föreläser jag hos Utrikespolitiska Föreningen i Lunds konvent (program), där jag bland annat kommer tala om den den stundande europeiska fossilgaskrisen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

12 kommentarer:

 1. Warrant Buffer2012-04-21 09:01

  Å andra sidan lider USA av kollapsande priser för den inhemska produktionen så det dröjer nog inte länge förrän de bygger ut sin eftersatta exportinfrastruktur för att möta internationell efterfrågan.

  SvaraRadera
 2. Till skillnad från USA så prissätts gasen efter oljans pris inom EU.
  Detta snart även inom forna Sovjetunionen inkl Ryssland.
  Nordstreems andra ledning är nu lagd och inom kort klar för gastransport.
  Detta har ett samband-eftersom länder med låg betalningsförmåga har haft en tendens att påverka transporten av gas på ett för alla parter oroande sätt.
  LNG kan bli en konkurrent till Gazproms dominans eller varför inte den teknik som USA tillämpar för att få fram sin nyvunna gasfyndighet-fraccing./Oppti

  SvaraRadera
 3. Apropå gasledning och Gotland
  Se ett ytterst tungt inlägg om Nordkorea-Sverige-Gotland.
  (14.4 2010 Badlands Hyena)
  Herr Lars har ju hela tiden haft helt rätt!
  Ha det så bra på tåget,Lars!
  Stanna bara inte " tre terminer " därstädes.
  Ja, i Lund menade jag naturligtvis!
  Man vet aldrig hur sånt utfaller....

  Amantes amentes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornucopia skrev en bra artikel för något år sedan om den här professorn vladimir kutcherov på kungliga tekniska högskolan och han påståenden om den abiotiska oljan och gasen i sambandet peak oil varvid corncopia skrev lusen av honom och igår kväll satta jag nästan äpplet på tvären i halsen när vetenskapens värld hade ett långt program om dom sista dropparna olja och samtidigt visade ett fiaskoprojekt nånstans i dalarna mora var det nog klistrar in länken till programmet

   http://svtplay.se/t/102814/vetenskapens_varld

   googlar man på den här trollprofessorn så hittar man massvis med artiklar som han spritt runt sig om sina fantastiska uppfinnarfantasier och bland annat har ny teknik gett honom utrymme för att inte tala om affärstidningen dagens industri och på toppen av allt så gav den professorn sig in i debatten efter oljekatastrofen i mexikanska gulfen och påstod att det var den abiotiska oljan som det handlade om, tittar man på wikipedia så skall den abiotin handla om att kolväten kommer från jordens inre och att oljan räcker i flera miljoner år, dala djupgas har ju alla hört talas och den bluffen.

   Några kompisar på KTH är nu förbannade över hur den här professorn får sitta på ett kontor som nån form av gästforskare och sprida dynga som drar ner värdet på annan seriös forskning här på KTH som ska var sveriges stolthet inom forskning och utveckling, titta på programmet vetenskapens värld som kan ses på svt play, jag tycker att både ny teknik och dagens industri som gett hon spaltmeter och reklam tidigare ska ta tag i det här omgående och att KTH ska stänga av honom eftersom han nyttjar KTH s namn för egen vinnings skull och dessutom då föe en teoretisk vetenskapsforskning som helst förkastas av alla seriösa forskare

   Radera
 4. EU får väl följa USA:s exempel med shale gas och börja producera sin egen gas. Enligt vissa kartor finns det gott om shale gas även i Europa. Till och med lilla Sverige har shale gas, som nu prospekteras av Gripen gas.
  http://www.gripengas.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några länkar om detta:
   http://www.naturalgaseurope.com/aura-3492
   http://energyindustryphotos.com/shale_gas_map_shale_basins.htm
   http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas

   Radera
 5. Bra inlägg. Undra vad de skall hitta på istället eller om stora delar av europa ska få ransonering av energi/fossilgas "inom kort"?

  SvaraRadera
 6. Med tanke på den kommande "energikrisen", tror jag att EU inom en snar framtid kommer ge Regeringskansliets anpasslingar i uppdrag att ersätta stora delar av landsbygdens jordbruksproduktion med vindkraftverksparker och vargrevir samt att dämma upp våra resterande 4 orörda älvar för elkraftsproduktion.

  SvaraRadera
 7. Fast det finns ju rätt gott om LNG på världsmarknaden nu när USA producerar så mycket att man inte vill importera mer. Visar det sig att det amerikanska skiffergasundret fortsätter så är det ju det finfint för ett Europa som vill frigöra sig från ett ryskt gasberoende. Det borde väl du gilla, Cornu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill amerikanarna slumpa bort sin gas så bygg för all del några LNG terminaler men se till att samtidigt bygga ut biobränslena för rean är en priskrasch, den gas som man har funnit är kapitalkrävande att utvinna.

   Radera
 8. Fel post jag vet , men vad fan händer med världen (Sverige)

  http://lassekongosbostadstracker.blogspot.se/2012/04/vecka-16-2012.html#comment-form

  SvaraRadera
 9. Cornus motpol: http://gunnarlittmarck.blogspot.se/2012/04/den-tuffaste-konkurrenten-mot-ny.html

  SvaraRadera