Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-04-23 14:18

EU visar återigen att skåpet kan stå var som helst

Sedan länge är de gamla konvergenskriterierna för medlemskap i eurozonen övergivna, eftersom inte ens EU:s sk "centrum", som Frankrike och Tyskland, klarat av kraven om exempelvis högst 60% av BNP i statsskuld. Men numera gäller andra lösare regler, som att man inte skall få dra över sin budget, oavsett hur stort underskott den är planerat att visa. Straffet skall vara dryga böter och sanktioner.


Men nu har vi fått facit på detta. Spanien klarade inte av att hålla budgeten, dvs gick mer back än planerat.  Men naturligtvis låter EU-kommissionen detta bero (Schibsted/SvD). Man har återigen visat att allt snack om sanktioner och att medlemsländerna måste sköta sig är just snack.

Istället för att säga var skåpet skall stå, så tillåter man det att stå var som helst, bara man skriver på reglerna om att det egentligen skall stå i hörnet.

Det är alltså återigen stora ord men ingen kraft bakom orden. Spanien är förstås too big to fail och kan därmed komma undan med att bryta mot även det nya regelverket. Och signalerna här är att det går bra att skita i även de senaste reglerna, de existerade bara på pappret.

Enda undantaget lär vara Sverige. Om vi framöver går över vår budget så lär vi frivilligt betala några miljarder till EU utan att ens bli anmodade om att göra detta, för vi vill ju inte förlora något inflytande.

Föga överraskande faller euron mot dollarn. Och börsen ser ut att gå ner lite idag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Skåpet håller ju på att välta. Alla springer för att inte hamna under...

  SvaraRadera
 2. Ja, alla springer.. utom Borg då. Han vill helst ha hästsvansen fastbunden i skåpdörren, så att han har inflytande... :)

  SvaraRadera
 3. Oppositionspartier i EU som går mot makten: -"vi vill trycka pengar så våra pensioner/löner kan behållas (på pappret)

  Skulderna är obetalbara och räntorna på väg upp.

  och alla tror på Deflation.

  gg

  SvaraRadera
 4. Borg och landsfader Reinfeldt bär avog sköld mot fäderneslandet.

  SvaraRadera
 5. Vi har ropat på vargen sedan 2008. Den tycks dock inte vilja visa sig. Snart är tillväxten tillbaka igen och hjulen börjar gå på högvarv. Nya insatser, mera skulder och högre bostadspriser! Medelklassen måste hållas på gott humör. Och alla aktörer på finansmarknaderna. Kapitalismens högsta stadium!

  SvaraRadera
 6. Tydligen räcker det inte med att Sverige betalar en av EU:s största nettoavgifter per capita 2010, för att Borg, Bildt, Reinfeldt ska bli nöjd med sitt inflytande. Enligt "EU-budget 2010 Financial Report" fås följande tabell, där nettoavgiften redovisas i andra kolumnen och nettoavgiften per capita i tredje kolumnen.

  Land... [M€]... [€]
  NL... 3467,5... 209
  SE... 1596,9... 171
  DK... 854,8... 154
  DE... 11947,4... 146
  UK... 7913,8... 128
  FR... 6475,7... 100
  IT... 5834,9... 97
  AT... 805,3... 96
  FI... 392,6... 73
  CY... 6,5... 8
  RO... -1174,3... -55
  ES... -3095,1... -67
  BG... -869,9... -115
  MT... -51,2... -123
  BE... -1361,9... -126
  IE... -671,3... -151
  SI... -369,1... -180
  CZ... -1917,9... -182
  PL... -8165,2... -214
  SK... -1257,7... -232
  PT... -2530,9... -238
  HU... -2695... -269
  LV... -668,6... -297
  EL... -3438,6... -304
  LT... -1332,8... -400
  EE... -665,5... -497
  LU... -1293,1... -2575

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur fan är det möjligt att det är så här egentligen? Cornu, kan du inte göra en analys av de olika ländernas avgifter till EU?

   Radera
  2. Svar:
   Reinfeldt/Borg/Bildt (och de är inte ensamma i Sverige med den inställningen) prioriterar EU framför Sverige. I deras värld finns det inte plats för Sverige som nationalstat.

   Triumviratet när hela tiden en dröm om att införa euron i Sverige när så opinionen tillåter det. Detta är förklaringen till varför inte Reinfeldt, som motkrav för att gå med i Europakten, inte ville skriva in i avtalet med EU att Sverige skulle få ett undantag att införa euron som valuta.

   Radera
  3. Rättelse till min kommentar 12:50

   Detta är förklaringen till varför inte Reinfeldt, som motkrav för att gå med i Europakten, ville skriva in i avtalet med EU att Sverige skulle få ett undantag att införa euron som valuta.

   (Det blev ett 'inte' för mycket i sista meningen.)

   Radera
 7. Allså, jag får inte det här att gå ihop, måste nog vara lite dum i huvudet, ett land som går med underskott lånar av ett annat land som också med underskott som i sin tur lånar av ett tredje land som i sin tur går med underskott etc...tills cirklen är sluten och det sista landet måste börja låna av det första för att få sin budget att gå ihop som i sin tur måste få ett ännu större underskott eftersom det lånade ut pengar till det sista landet(vars lån avskrevs) och måste låna ännu mer pengar av det andra landet som i tur etc..puh vad trött jag blir, nej nu rör jag nog ihop det här tur att man inte jobbar som ekonom, för att jag förstår ingenting, men det är klart, om ett land går med för stort underskott, kan man ju alltid straffa det med en avgift,så att det går med ännu större underskott, det ger ju fötroende om man vill ha in nya pengar genom ännu fler lån/ Hälsn. dumsnuten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, det där lät ju lite likt Tage Danielsson och Harrisburg!

   "...Jag menar före Harrisburg så var det ju ytterst osannolikt att det som hände i Harrisburg skulle hända, men så fort det hade hänt rakade ju sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent så det var nästan sant att det hade hänt.

   Men bara nästan sant. Det är det som är så konstigt. Det är som om man menar att det som hände i Harrisburg var så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt..."

   Radera
 8. Corru var ska skåpet stå?
  Hur ska krisen lösas? Du kan inte presentera en lösning för det går inte med felaktiga ekonomiteorier.

  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
 9. Just prexis. Det finns ingen lösning. Alla är överbelånade och det som skulle dragit tillväxtlokomotivet, oljan, har nått sin produktionstopp. I väntan på Godot blir i väntan på Den Stora Kraschen, en hit i många akter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krisen går att lösa med riktiga ekonomiteorier men inte med felaktiga teorier.
   mvh ekvationsteorin

   Radera
 10. Tänk va hemskt om det gick att lösa krisen då skulle vi få en kris i våra ekonomiteorier.

  mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera