Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2012-04-30 22:46

En snabb titt i ett riksbunkerannex

Det är tämligen väletablerat att den sk fd "Zonen", varifrån Sverige skulle styras i händelse av krig, låg i Nora-området, och för övrigt administrerades av Sveriges hemligaste förband, Redovisningsavdelning Bergslagen (se t ex bergrum.se), numera FMTM. 

Bergslagens Destilleri har köpt ett sedan årsskiftet avhemligat annex eller A2-, A3- eller B-anläggning (se Bergrum.se för förklaringar) strax söder om Nora. TV4 har lite rörliga bilder.
F%C3%B6lj%20med%20in%20i%20topphemligt%20bergrum
Vad anläggningen i Hästskoberget sist användes till, eller planerades användas till, är fortfarande en hemlighet, men tidigare har det bland annat varit en ammunitionsfabrik. Bland vad man säger sig veta är att det fanns radio- och TV-studio på platsen, vilket iofs kunde finns i gemensamma stabsplatser, likt den på Gotland.

Men sannolikt var det här en understödjande anläggning och annex till någon av de riktiga ledningsbergrummen i området. Dvs inte en plats där den högsta militära ledningen eller den civila ledningen var belägen.

Bergslagens Destilleri säger i reportaget att detta skulle vara ett unikt bergrum. Den kanske är unik för whiskeylagring. Men det är knappast ett unikt bergrum i Sverige.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Whiskey in the rocks?

  SvaraRadera
 2. I antalet inslag är anläggningen rätt unik.

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset om bergrum.se – det blev en liten avstickare. Intressant att det verkar finnas så många bergrum som man inte känner till. Och spelet med falsk information och dimridåer. Fick mig att minnas rykten fråni min hemstad och en tid som känns väldigt avlägsen: att det från ett centralt torg fanns en underjordisk tunnel ut till hamnen som skulle kunna användas om ryssen kommer.

  SvaraRadera
 4. Oavsett unikt bergrum eller inte, den nya "lokala" snapsen Tre Små Gummor från destilleriet är en riktig hit, passar utmärkt till kräftorna och sillen.

  SvaraRadera
 5. – Det svenska försvaret kan inte sättas in i strid om det skulle bli nödvändigt, säger försvarsanalytikern Johan Tunberger till SvD.
  Publicerad: 2012-04-30
  Inte längre bara tyckande, nu finns en utredning som bevisar försvarskollaps.
  Avveckling och utförsäljning är bara en logisk följd.
  //fd. vpl.

  SvaraRadera
 6. Det som är så märkligt är att så mycket gick att hålla såpass hemligt som det gjorde under denna tid. Det kryllade ju av reservofficerare och i många fall även värnpliktiga i många av dessa staber och anläggningar till och från. Kanske inte i alla men ändå.

  Jag var själv verksam i försvaret under de fem sista åren av kalla kriget som yrkesofficer med lägre grad. Man visste ju att anläggningarna fanns men inte var och i vilken omfattning. Fabriker, staber och ledning, sjukhus, verkstäder,varv, lager och förråd, fästningar m.m. m.m. Mycket märkligt att huvuddelen av detta kapital är borta. Sista fasta KA batteriet sparade de väl som museum om jag inte minns fel.

  Det är decennier av enorma investeringar som bara förstörts. Kriminellt?

  Var själv under en period krigsplacerad vid Kalixlinjen som ansågs vara en av världens starkaste försvarslinjer. Med stora mängder befästningar m.m. Mängder med Jägar bataljoner, gränsjägarkompanier, fristående pansarbataljoner, fast och rörligt artelleri och flera Infateri brigader av modell NB85 förutom alla nästen som fanns överallt med lokalförsvarsförband (Vpl äldre än 32 år).

  SvaraRadera