Cornucopia?

2012-04-27 12:13

Drivmedelskooperativet OK

Jag har tidigare skrivit om brukarkooperativ som en av många lösningar på en del av våra problem. I grunden handlar det om ekonomiska föreningar, där alltså vinsten går tillbaka till medlemmarna, dvs kunderna. I brukarkoooperativbegreppet vill jag dock generellt se en mer lokal förankring än hos de allt större kooperativen som finns. Exempel på lokal förankring är vägföreningar, bostadsrättsföreningar etc, medan kanske Landshypotek och Länsförsäkringar har lite för stor geografisk täckning.


Men även i större omfattning så är ekonomiska föreningar vettiga för den som vill säkerställa att det överskott du genererar för verksamheten inte försvinner till någon annan. Den som gnäller över bankernas räntor vänder sig lämpligen till Landshypotek, där vinsten går tillbaka till dig som låntagare. Dock är Landshypotek förtsås begränsad till just lantbruk, så alla har inte den möjligheten.

Ett annat aktuellt fall är våra fossila drivmedel. Här gnälls det högt och lågt om hur dyrt det är att tanka.

Men även här finns det ett brukarkooperativ i form av den ekonomiska föreningen OK. Är man medlem i OK och tankar på OKQ8 så kommer iaf hälften av överskottet gå tillbaka till dig själv. OKQ8 är bara 50% ägt av OK Ekonomisk Förening så tyvärr går inte hela verksamhetsöverskottet tillbaka som återbäring men medlemmarna får förstås också rabatter om de tankar på OKQ8. 

OK skall ha medlemsstämmor landet runt nu i maj och vill gärna att de som inte är så ... erfarna skall gå på stämmorna, dvs även yngre. Nedanstående reklamfilm är sponsrad av OK och jag får alltså betalt om ni tittar på den.
Själva återbäringen verkar inte vara så stor per medlem, vilket säger något om hur dålig lönsamhet det ligger i att sälja drivmedel i Sverige.  Men är man medlem i OK och tankar på OKQ8 så går det i slutändan inte att klaga på drivmedelspriserna. Billigare än så bör det inte bli i teorin.

OKQ8 säljer inte bara drivmedel utan även annan energi i form av pellets och el (och villaolja), vilket innebär att man bör komma undan så billigt som möjligt även där då ingen annan än du själv tar eventuell vinst.

Att vara kund/brukare hos Länsförsäkringar ser för övrigt väldigt bra ut. Nästan 10% i återbäring på inbetalda premier 2011. Värt att tänka på den som skall jämföra priser hos olika försäkringsbolag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

20 kommentarer:

 1. Det går att få större rabatter på andra bränslekort än OK:s

  SvaraRadera
 2. Om man har ett VISA-kort från OKQ8 så får man 1% bonus på allt man handlar med kortet. Det är inte så dåligt.

  SvaraRadera
 3. Har jobbat på bensinmack för många år sedan och talade nyligen med en bekant som har tagit över driften (franchise) av en statoil-mack. Om jag inte missminner mig tror jag vinsten ligger på 5öre per lite för mack-ägaren. Otroligt men sant. Något som kanske är än mer otroligt är att tobak fortfarande är den största enkilda vinstposten.

  Det är bara att sluta röka o supa, så ska ni nog se att ni har råd till bensin. Dessutom sparar ni en massa bränsle och pengar på att inte åka till tyskland tre gånger om året, som en massa svenskar gör. JA - man SPARAR alltså pengar på att INTE åka dit. Många tror tvärtom att man sparar pengar om man åker dit och handlar sprit men det är alltså FEL! Man slösar då pengar! Svårt med definitionerna för många svenska här.

  Så med andra ord är drivemedel knappast särkilt dyrt - ännu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan vara Svensk och bo i övriga europa.
   Då tar man med sig sprit norröver
   DÅ mår man bra.
   Ja, om man inte inmundigar allt allt för snabbt,givetvis.

   Skepparn

   Radera
 4. COOP är sprunget ur ett behov och kan säkert agera positivt för medlemmarna.
  Men det är inte självklart att de är effektivare.
  Ogillar ni bankernas höga lönsamhet-så köp aktier och bli medägare!
  Stadshypotek var väl motsvarigheten till Landshypotek-nu ägt av SHB/Oppti

  SvaraRadera
 5. Jag har sneglat lite på ett sparkonto hos OK, då man får förhållandevis hög ränta där. (Tror det var i trakterna av 4% när jag kollade för några månader sedan.) Men det är så opraktiskt att ta ut sina pengar, man måste tydligen ringa någon på telefon (stenålder!) och be att få dem utbetalade, så jag iddes inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör på det här istället, http://www.volvokort.com/privat/spara/info.html

   Enkelt och bra.

   Radera
  2. Tack för tipset! Volvokontot ser bra ut vid en första påsyn, ska kolla närmare senare. Verkar klart bättre än att binda pengarna halvårsvis för sämre ränta hos Avanza i alla fall...

   Radera
 6. Samma lika visa hos ett ömsesidigt drivet försäkringsbolag, eventuellt överskott går tillbaka till försäkringstagarna, ex. Dina (sockenbolagen) Länsförsäkringsbolagen.

  SvaraRadera
 7. Konsum, ok, länsförsäkringar skogsägarföreningar mf föreningar är inte till för medlemmarna utan de som arbetar och styr förskingrar så mycket som möjligt. Ok 30 öre dyrare än preem alltid, länsförsäkringar är ca 40-50% dyrare på alla försäkringar mot andra vid en rundringningar. Skogsägarföreningarna köper inte på rot utan det blir det det blir när avverkningen är klar och kan inte konkurrera prismässigt med de andra företagen trotts att de har gratis kapital(insatser). Föreningarna gynnar bara de som kommit upp sig inom de och kan roffa åt sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skitsnack att LF är dyrare på allt, då har du inte kollat runt mycket eller så jobbar du på en konkurrent.

   Radera
  2. Jobbar inte hos någon konkurrent. I LF drivs varje region som egen verksamhet med bara namnet gemensamt inom sverige. Det jag skrev om priset gäller i det län jag bor och här har många av gammal vana bara länsförsäkringar utan att ringa runt varje år och på vissa försäkringar kan de konkurrera men är ungefär 50-100% dyrare än de andra på fordonsförsäkringar.

   Radera
 8. Har haft okkort i 15 år men jet är billigare. Får hem erbjudanden från ok som är helt vansinnigt dåliga. Man måste vara otroligt lättlurad för att köpa deras erbjudanden. Känner mig nästan kränkt över deras "erbjudandefolder".

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 9. Coop är "left overs"! Kom ut efter 3 mån på anstalt för "otillåten skatteplanering". Har tidigare haft ica butik i ca. tjugo år och fick jobb som "butikschef" på en coop butik när jag kom ut efter avtjänat "straff". Har aldrig jobbat på ett så dåligt skött företag/förening någonsin. Lyckades efter några månader förhandla fram bättere priser från flera leverantörer till en (1) butik än vad hela föreningen lyckats med för hundra (100)butiker.
  Ledningen tyckte väl att det blev pinsamt och bad mig sluta så snart som möjligt. Efter att lyssnat runt med några av dom tidigare butiks "cheferna" var inte funderingarna överdrivet svåra. Detta är en förening som har en butikschefs omsättning på ca. 20-25% per år, medan den så kallade "ledningen" har klöst sig fast vid sina tjänster i +20 år! Helt sjukt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan bli din "egen coophandlare" numera, dvs din egen men med Coops sortiment.

   Radera
  2. Sure! Lycka till med cancern, men du får inte använda cellgifter! All cooperativ verksamhet i sverige i dag verkar vara missmanagement by stupidity! Skyddad verkstad U.P.A.

   Radera
  3. Ungefär som ICA menar du, bara det av ICA godkända sortimentet, inget lokalt trams.

   Radera
  4. Trams tycks vara ett ord på modet i denna blogg?

   " anonym "

   Radera
 10. Osympatisk reklamfilm. Måste man prata om "respekt" och att man ska stoppa någon i en tunna, för att nå de yngre? Är det såhär OK's medlemmar beter sig? Maffia-företag?

  /Erik W

  SvaraRadera