Cornucopia?

2012-04-03 12:02

Dags att binda elpriset?

Som ni vet förespråkar jag alltid bundet elpris på längsta möjliga antal år, ett bundet elpris man binder på våren eller sommaren. Detta eftersom rörligt elpris inte fungerar som rörlig ränta - det rörliga elpriset är (generellt) som billigast på sommaren när man inte heller använder så mycket el, och generellt högst på vintern när man använder mycket el. Oavsett uppvärmningform bör tilläggas - vi värmer med ved (ej varmvatten), men elförbrukningen vintertid är ändå dubbelt så stor som sommartid.


Ringhals är igång igen vilket på kort tid sänkte bundet elpris ytterligare några ören. Det kanske kan fortsätta att falla, men min leverantör, Fortum (som aktieägare så står jag ut med att de inte är billigast), ger 14 dagars ångerrätt så så länge priserna fortsätter att falla inom två veckor kan jag alltså binda om och om och om igen. Nu har jag dock låst in priset på uppsidan. 

Anledningen till att jag inte väntade längre är att BHP-Mitsubishi, världens största leverantör av kol via fartyg, har deklarerat force majeur i Bowen Basin i Queensland i Australien pga strejk samt kraftiga regn (The Age).

Det betyder bland annat att ett Japan med endast en av sina 54 kärnkraftsreaktorer igång ganska snart kommer få slut på kol till sina kolkraftverk. Och då måste man köpa sitt kol någon annanstans. Katten på råttan, råttan på osten och så kommer kanske kolpriserna sticka iväg även i Europa och med det även elpriset på kontinenten och med det även elpriset i Sverige. Om det så är något korvöre per kWh. BHP-Mitsubishi levererar för övrigt kol även till Europa, Indien och Kina och inte bara Japan, men Japan har alltså inget val nu när kärnkraftverken står stilla.

Det var iaf grunden till att jag inte väntade med att binda om elpriset på de tre år jag ständigt binder. Med låg elförbrukning innebär det förstås inte några stora pengar, ca 2000:- SEK sparat på tre år jämfört med senaste periodens bindning. Men man kan rycka på axlarna åt all panik över elpriset på vintern, vilket inte de som gått på rörligt-bluffen kan.

För övrigt fortsätter Totals fossilgasplattform Elgin att spy ut metangas i Nordsjön och man evakuerar eller flyttar nu närliggande riggar för att undvika det explosiva molnet, som kan antändas av minsta gnista. Det skall också blåsa upp till storm på Nordsjön och det föreligger risk att gasen driver in över Skottland.

Andra nyheter är att Pakistan uppenbarligen inte medverkar i någon bojkott av Iran utan tecknat sig för 1100 MW av elkraft (Zee News) från grannlandet. Bojkottar Iran gör inte heller Sydafrika som ökar sin oljeimport från landet. Jag har tidigare påtalat att det alltid finns köpare av Irans olja och att ett embargo mer skadar de länder som står för embargot än Iran. Ett Iran som inte gjort något annat fel än använt för regionen normala stora fula ord samt försöker utveckla kärnkraft för att fasa ut sitt fossilberoende.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Lycka till med bundet elpris. Många som blivit skrämda av tidigare höga elkostnader.
  Men den zonindelning som Danmark tvingade oss införa har inneburit att vi norr om Zon 4 har denna som buffert mot höga elpriser pga kolkraftimport/ersättning.
  I morse noterade jag att Danmark hade lugnt väder och kolkraftsbehov, vilket gav högt elpris även hos oss.
  FÖ så inväntar jag att Finland skall få fart på egen produktion i sina nya kärnkraftverk. Deras import är stadig och stor!

  SvaraRadera
 2. Har det inte visat sig att över tid så tjänar man på rörligt? Kan du visa på motsatsen så presentera gärna lite siffror( så får jag fundera en sväng till :) )
  MT

  SvaraRadera
 3. Jag försespråkar bundet elpris av en anledning: Jag vet vad jag betalar!

  SvaraRadera
 4. Endast indirekt relaterat till detta inlägg, men ville genom någon kanal tacka dig för din väldigt intressanta blogg. Tack!

  SvaraRadera
 5. rent trams, att binda innebär att man tecknar en försäkring mot prishöjning som man får betala dyrt för...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din utsaga andas ideologiskt trots, det hjälper föga här.

   Följer du Cornus råd tjänar du pengar.

   Radera
  2. mer trams

   ingen tjänar några pengar på att betala för el men jag sparar pengar på att ha ett rörligt pris...

   Radera
 6. Tack för påminnelsen!

  Bundet på ett år hos HEM i dag:
  Elhandelspris 45,70 öre/kWh
  Inkl. skatt och moms 93.38 öre/kWh

  Detta är då under årsmedelpris per år 2009 - 2011:
  MEDELPRIS: 57.95; 48.17; 62.87; 51.37

  Men priset är ju alltid högre under dom kalla månadarna, så årsmedel är inte den bästa referens. Rörlig pris kommer med stor sannolikhet att ligga över 45,70 i de kalla månadarna.
  Link till historik rörlig pris: http://www.hem.se/extra/pod/?module_instance=1&id=998&historik=true

  //norsk i Halmstad

  SvaraRadera
 7. Kanske vettigt att ha fast elpris för dom som lever i hand i mun..men för oss andra finns det viktigare ting att fundera på / Sigge

  SvaraRadera
 8. Är det inte märkligt att Japan kan klara sig utan 53 kärnkraftverk? Hade någon expert fått räkna på detta innan så hade det inte varit möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Japan har i realiteten fasat ut sin kärnkraft. Den sista igångvarande reaktorn stänger senare denna månad, och troligen kommer de aldrig mer att startas upp efter Fukushima katastrofen.

   Hur har man löst sin energibrist? Jo genom att starta upp både gamla och snabbt nybyggda kol och oljekraftverk. Dessutom ransoneringar.

   Om de nu via orsaker i Australien inte kan få den mängd kol de behöver så ökar man ytterliggare sin import av olja. Denna import som redan ökat med en miljon fat per dygn på ett år, och det till en kostnad av mer än 100 miljoner dollar per 24 timmar.

   Japan behöver den Iranska oljan mer än något annat land.

   Japans ekonomi kommer att fara mycket illa av det här.

   Inom en månad råder stor brist på energi i Världen, och vad som då sker det förstår ni alla.

   Radera
  2. Vi pratar här om femtiotre fu..ing kärnkraftverk. Och landet tuffar ändå på som vanligt. kan inte tänka mig att de ens har kol/olje verk som kan ersätta 53 kärnkraftverk.

   Radera
 9. Host host-jag vet inte om det är speciellt lyckat med att Japan klarar sig utan kärnkraften-som tex Greenpeace tyckte.
  Skitig el som släpper ut koldioxid ersätter, men det är inget vi bekymrar oss om. Kolröken kan ju ingå i den normala luften som Japanerna filtrerar med munskyddet. Det tar ju inte bort strålningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon gång varit i Japan? Deras luftkvalité är (eller var nu när man kör kolkraft och olja) mycket bra. Munskydden du ser japanerna använda är för att dom är förkylda och inte vill smitta sina medmänniskor. Du kan testa att snyta dig i en pendelvagn så får du se hur populär du blir.

   /Ninja

   Radera
  2. "Skitig el som släpper ut koldioxid..."

   Ja det är verkligen illa. Konstigt nog verkar japanerna bekymra sig för andra utsläpp.

   Underligt folk som sagt, tur att vi har svenskar koll på läget.

   Radera
  3. Japan har problem, som alla andra lander, men inte sjutton har vi problem med luften. Luften i centrala Tokyo ar att jamfora med mindre svenska staders luft. Det enskilt storsta problemet med japansk luft ar de enorma mangder pollen som orsakar stort lidande hos en stor del av befolkningen varje ar. Darav munskydden ni ser. Manga japaner har ocksa munskydd under vintern inte av risk/radsla for forkylning utan for att det ar ett enkelt och effektivt satt att hushalla med sin egen kroppsvarme (testa sjalva att ga ute en kall vinterdag med munskydd sa marker ni skillnaden), och for att spara fukt och skydda sina slemhinnor. Torra slemhinnor retar och blir lattare irriterade/inflammerade an vata friska slemhinnor. Japanska vintrar kan vara horribelt torra. Mvh, Japanen

   Radera
 10. Jag band mitt elpris idag, helt oavsett det här inlägget. Förra avtalet var ett ettårsavtal, 112,88 öre/kWh till elhandelsbolaget inklusive skatter, avgifter och moms (själva elpriset 62 öre/kWh exkl moms). Nya avtalet beräknas till 101,25 öre/kWh samma varav rena elpriset 49 öre/kWh, detta bundet på fem år (det ingår en liten fast avgift per år, så det exakta kWh-priset beror i liten utsträckning på min faktiska förbrukning). Tillkommer gör elnätskostnaden som jag ju ändå inte kan göra så mycket åt. Jag hade kunnat komma undan billigare men valde att teckna mig för förnybart producerad el vilket drog upp priset en smula.

  Ja, på sommaren är det säkert bättre med rörligt än bundet elpris. Förmodat lägre pris på vintern, och framför allt vetskap om vad priset är, uppväger dock den nackdelen för mig. Jag vet vad elen kostar per kilowattimme, och antalet använda kWh kan jag i viss mån direkt påverka själv. Kombinerat med en buffert på banken speciellt avsatt för eventuella tillfälligt stora elräkningar kan jag alltså högaktningsfullt skita i vad elpriset hittar på de närmaste åren. :-)

  /MKj

  SvaraRadera