Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2012-04-10 13:21

Bostadsmarknaden: Upp, UPP, UPP!

Strunt samma i att konjunkturen viker, strunt samma i att svensk industriproduktion aldrig återhämtade sig till tidigare nivåer, strunt samma i att svenskarna aldrig förr varit så hårt privat skuldsatta som nu. Inte ens de senaste veckornas fallande börs har påverkat. På bostadsmarknaden gäller upp, UPP, UPP! Bubblan skall pumpas högre, allt enligt SEB:s boprisindikator (Schibsted/SvD). Så det är bara att skuldsätta sig som om det saknas morgondag! Köp!


Indikatorn har historiskt reflekterat prisutvecklingen väldigt väl och med månadens siffror kommer vi nästan garanterat få se stigande bostadspriser i nästa veckas data från Mäklarstatistik och statistik från Valueguard. 
SEB boprisindikator mm

"- Lugna ränteutsikter för det kommande året är sannolikt den viktigaste förklaringen till att hushållen nu är svagt positiva till utvecklingen på bostadsmarknaden. Och även om svensk ekonomi går svagt 2012 räknar sannolikt de flesta med att få behålla jobben, vilket också påverkar, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström."
Indikatorn stiger från det svagt positiva +1 förra månaden till  hela +15. Indikatorn är nu tillbaka på nivåer från i somras. Samtidigt kan man dock konstatera att på de sommarnivåerna så såg vi fallande priser. Men mer intressant än nivån är antagligen riktningen på rörelsen.

Återstår nu att se om det är samma sorts falska återhämtning och tjurfälla som 2008 eller om bostadspriserna skall stiga för evigt, amen, den här gången.

Allt en återhämtning innebär är att smällen blir desto större för belånade svenskar framöver. Om man nu inte tar tillfället i akt och säljer på den här rekylen och låter någon annan bli Svarte Petter.

I övrigt har den enkät från Lunds universitet om hushållens betalningsvilja för sitt boende som lade ut här förra veckan avslutats. Totalt fick enkäten in drygt 1600 svar varav ca 800 st var via den här bloggen. Detta resulterade i att 18 st trisslotter delades ut bland de som svarat. I övrigt landade följande mängd pengar hos olika välgörenhetsorganisationer efter lottade enkätsvarares önskemål:

Läkare utan gränser 800:-
WWF 600:-
Rädda Barnen 400:-
Amnesty International 200:-
Radiohjälpen 200:-
BRIS 200:-
23 Foundation (?!) 200:-

Det yppades kritik mot enkäten i kommentarer på bloggen, men studenten låter meddela att det inte framkom några synpunkter som han och hans handledare inte redan tänkt igenom i förväg. Det tål att upprepas att som i alla enkäter fanns det en omfattande demografiundersökning som gör att man kan justera för demografiska faktorer. Det gäller alltid vid seriösa enkäter, dvs att man svarar mer än vad man tycker i sakfrågan utan också beskriver vem man är.

Förhoppningsvis kan resultatet av examensarbetet och enkäten tids nog presenteras här på bloggen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. I Danmark ser det inte lika bra ut: http://di.se/Artiklar/2012/4/10/263846/Bostadsmarknaden-skroplig-i-Danmark/

  SvaraRadera
 2. OT. Undrar hur det gått för dina PARE , Cornu ?? /Sigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte ägt några på flera år.

   Radera
 3. Min övertygelse är att marknaden kommer att gå ner. Men när (?) är en evighetsdiskussion som kommer fortgå i "all evighet". Vi kan bolla fram och tillbaka om vad som är rätt och fel men bara redovisa vem som hade rätt i efterhand. Stora förändringar tar tid och byter riktning långsamt. Sedan kan andra krafter motverka dessa förändringar som egentligen skulle te sig naturlig. Vi kan ändå konstatera att Sverige kommer att påverkas av den omvärlden vi lever i men det tar lite tid. Det mesta pekar neråt och det är dags för förändring - men troligen inte imorrn! 2012, 2013. 2014? Ingen vet men diksussionen har varit underhållande även om jag är lite mätt på den =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går ju faktiskt att även bakåt korrigera sina spådomar. Både de som spått upp och nedgång har ju faktiskt haft rätt, bara inte precis samtidigt. Cornu tex sitter bara och väntar på en nedgång för då skall han åter igen mässa om hur han var den första som sett detta. När det går åt ett annat håll fylls artiklarna med text om hur dumma alla andra är.

   Radera
 4. Synd att inte Ramberg gick på Borg om privata skuldsättningen och bobubblan i lördagsintervjun. Själv högbelånad i Mälarhöjden ?
  Annars tyckte jag han drog ner brallorna rätt bra på mäster-slingerbulten the Borg

  /Freddy

  SvaraRadera
 5. Det behöver byggas betydligt fler bostäder per år om tillgången på bostäder där människor vill bo skall vara så stor att de slutar betala idiotpriser för 70-talsvillor och sunkiga lägenheter.

  Den här regeringen gör ju precis tvärtom och har skapat en marknad med fri prissättning och BUY-to-LET precis som i England.

  Vi är en hel jävla miljon fler människor i detta land än för 15 år sedan och naturligtvis vill många bo bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag skulle ju vilja bygga hyreshus med de reglar som finns idag...

   fö så tycker jag folk är helvetes fjantiga med sin levnadsyta... går hur bra som helst med en två-tre rummare när du är fyra personer i hushållet. Du behöver inte äga en egen lya heller, bara dela med någon. Priserna är åt helvete för att varje single person ska ha en egen tvåa och när de flyttat ihop så måste de ha misnt en trea... gästen msåte ju ha ett eget rum o barnet om ett sådant kommer... ffs, skärp er, det har nog knullats fram 10 barn i små torp förr i tiden...

   Bor själv med 5 andra personer i en 4, vi är två personer i varje "sovrum" och så har vi gemensamt vardagsrum.

   Radera
  2. Du är ett barn av din tid. Du är bufferten i reinfeldts våta dröm som möjliggör för de bättre bemedlade att leva sin medelklassdröm fullt ut. Vi borde tacka dig. Du är för bostadsmarknaden vad arbetslösa är för inflationsregleringen. Det krävs inte mycket för att förstå att denna regering inte VILL bygga mer bostäder eftersom det finns så många som skulle förlora på ett ökat utbud av bostäder.

   Radera
 6. Det är individens fria val att skuldsätta sig och sen eventuellt gå i konkurs. Det är kanke synd om de barn som får flytta och skaffa sig nya kompisar i ett sämre område. Å andra sidan kanske de lär sig något och själv undviker att sätta sig i skuld.

  Generationen som var ung under 30 talet köpte sällan eller aldrig några aktier. De hade Kreugerkraschen i färskt minne. En del av dem hade äldre släktingar som fick gå från hus och hem på grund av felaktig spekulation. Historien upprepar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken är dock att de som har skött sin ekonomi väl blir de som får betala...

   Radera
  2. Risken är dock att det blir de som skött sin ekonomi som får betala...

   Radera
 7. Här är marknadenhelt dööööd....


  En i upplands-bro.

  SvaraRadera
 8. Dow / Gold ratio används ofta som indikator, kanske något för denna blogg att titta närmare på? OMX / Guld sett över tid.

  SvaraRadera
 9. "Inte ens de senaste veckornas fallande börs har påverkat."

  Nu får du väl ge dig! Hur många byter bostad och gör det påverkade av hur börsen går? Så fall skulle man kunna dra slutsatsen att börsen går ner för folk säljer aktier för att finansiera husköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det tyder på att storleken folks sparkapital som rimligen blir mindre när börsen faller inte inverkar på vilka bud som läggs. Det är väl inte antal omsatta objekt som kurvorna visar utan till vilket pris de gått för.

   Hur börsen påverkar priserna eller inte kan alltså avspegla hur mycket folk använder sparkapital för att finansiera sitt bostadsköp eller om hela köpeskillingen kommer från lån+intäkt från bostadsförsäljning.

   Radera
  2. Hur många "sparar" i aktier?

   Radera
  3. Det kan man ju fråga sig, men i den mån man har ett sparkapital så är det nog rätt vanligt att en del av detta är placerade i aktier (direkt eller indirekt).

   Observationen var ju snarare att det kanske inte är sparkapital man använder för att bjuda över varandra i bostadsbubblan utan just bara lånade pengar...

   Radera
 10. I Spanien rasade huspriserna med 31.8% i Februari enl ZeroHedge. När den ekonomiska krisen slår till kan det gå fort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. # Matte Matik

   Du får gärna posta en länk som bekräftar den uppgiften. Jag lyckades inte hitta något sådant.

   Radera
 11. Jag väntade mig en uppgång efter årsskiftet men jag tror den blir tillfällig. När EU:s stimulanser börjat avta så kommer dagen-efter-frossan igen.

  Jag förstår inte riktigt idén. Är tanken att om jag tar nya lån för att betala gamla lån så kommer banken att se att jag har fått ordning på kassaflödet och därmed erbjuda mig ett vikariat som i sin tur gör att jag får lön som jag kan betala av den nya lånen med? Jag tror marknaden föregår politikerna, inte tvärtom. Marknaden tror inte detta är långsiktigt hållbart. Marknaden passar bara på att göra vinst och fylla koffertarna medan tryckpressen går varm och skriker efter mer när den stängs av. Det enda vi får är ett ökat skuldberg och en förmögenhetsöverföring.

  SvaraRadera
 12. Spanien...

  http://finance.yahoo.com/blogs/breakout/rising-spanish-bond-yields-erase-4-months-progress-132142061.html

  SvaraRadera
 13. "Det yppades kritik mot enkäten i kommentarer på bloggen, men studenten låter meddela att det inte framkom några synpunkter som han och hans handledare inte redan tänkt igenom i förväg" - Jaha, så studenten och hans handledare hade redan tänkt igenom att studenten i fråga, universitetet i fråga, landskapet i fråga samt hur de "pratar" i landskapet i fråga är helt värdelösa? Diskussionen mellan studenten och handledaren måste därmed ha varit helt värdelös.

  SvaraRadera
 14. Hej Cornu! DI har en artikel med rubriken "IMF: Hushållens skuldberg kan kräva riktade åtgärder". Jag toppar för närvarande kommentarslistan med två kommentarer (14, 21). Det är du som är min läromästare i fråga om bostadspriser (och en del annat) så i den mån som kommentarerna är bra så är det din förtjänst.

  Jag blev dock lite förvånad att du inte verkar ha använt något av orden "lånekrig" eller "låneinbördeskrig" på den här bloggen. Det finns någon gammal svåråtkomlig dansk artikel från 2004 med rubriken "Lånekrig sætter fart på huspriser" men svenska Google-träffar handlar bara om att man krigar om pensionärernas pengar.

  SvaraRadera
 15. God kväll,

  Finns det någon som kan förklara för mig hur marknadsdynamiken påverkas av det faktum att det kommer vara samma bostäder, med samma standard, och samma människor, med samma relativa betalningsförmåga, efter en potentiell nedgång på bostadsmarknaden?

  Jag förstår ju att marknaden kan stå still, men när jag funderar över konsekvenserna med en marknad som går ner, så har jag svårt att se vilka utfall som är möjliga/rimliga. En bank som ser en ökad risk i bostadslån och vill avkräva högre inkomster genom t ex krav på amortering, vilket potentiellt omöjliggör för personen att bo kvar, borde ju rimligtvis på en sådan marknad göra sig själv den största björntjänsten, eftersom det är svårt att hitta någon annan som ger bättre avkastning?

  Räta gärna ut tankevurporna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1/De som måste sälja sitter kvar med restskuld - och den skulden är livslång för de fd bostadslånetagarna.
   2/ Bostaden är såld (till något lägre pris än 1/ ovan), nu med nya bostadslånetagare

   Banken har alltså säkrat upp den tidigare lånet och dess räntebetalningar OCH dessutom satt upp ett nytt lån för samma lägenhet. Sålunda två lån och två räntebetalningar som löper parallellt för samma lägenhet.
   Det är något som kallas smart - übersmart.

   Banken kommer inte att förlora något, men fundera över hur det står till med dem som gjort "bostadskarriär".

   Radera
  2. När ett fastighetsvärde understiger lånen kommer det ett brev från banken där man uppmanas betala in skuldkvoten inom 14 dagar. Kan man inte det får man ett brev från kronofogden där de uppmanar ägaren till att betala eller överklaga inom 13 dagar. Om deras överklagan inte befinns giltig och skulden fortfarande är oreglerad träder KFM in och säljer huset exekutivt. Oftast träder banken in och mäklar husaffären. Banken/KFM säljer huset till en summa som borgenären anser vara bra även om det innebär att förra ägaren får en restskuld att betala av. Den förra ägaren får en betalningsanmärkning och utmätning av restskulden tills den är betald. Banken får nu dubbla "hyror" som trillar in för samma objekt.

   Radera
  3. Mmm, men det måste ju då finnas någon annan som är villig att sälja sin nuvarande bostad, kanske också med förlust, för att ha råd att köpa det nya (om än billiga) boendet. Med andra ord, jag förstår vad som driver nedgången i det lilla, men jag ser inte riktigt vad som skapar en stor nedgång på marknaden...

   Radera
 16. ..det finns inget "ner" bara evig tillväxt!:) (tills vi bromsas av att vi inte hittar de där extra planeterna..)

  SvaraRadera