Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2012-04-27 06:45

Björn- och tjurfällan

Det tål att upprepas att Bear- och Bullcertifikat i den typen av slagig marknad som vi ser på börserna just leder till förluster oavsett om man gör rätt eller fel placering. Se tidigare blogginlägg om det.

Exempel på hur Bear-produkt ger
förlust även vid fallande börs

SIP Nordic har nu skrivit en liknande artikel där man visar hur en börs i kräftgång leder till förluster i både Bear- och Bullcertifikat. Läsvärt. Nu är visserligen indexsvängningarna i deras 10-dagars exempel extrema (mitt exempel är också extremt med +/- 5% om dagen), men principen kvarstår. Och även om inte börsindex rör sig extremt så kan man t ex ha väldigt hög volatilitet i råvaror av och till, vilket berör Bear- och Bullprodukter inom exempelvis guld.

Artikeln är skriven av produktchefen för RBS svenska ombud SIP Nordic Fondkommission, så det är naturligtvis en partsinlaga, men den är inte mindre korrekt för det, även om rörelserna i underliggande index är överdrivet stora.

Bull- och Bear-produkter är bara lämpliga vid stabila trender och sällan lämpliga för långsiktiga investeringar. Den som korrekt tog Bear-positioner innan börskraschen 2008 fick se hela vinsten försvinna på mycket kort tid under våren 2009 trots att börsen bara bottnade och började vända upp utan att helt återhämta sig.

Ingen form av ersättning har utgått för detta inlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Vad använder du när du säger att du har negativa positioner? Inte bear-certifikat?

  SvaraRadera
 2. Hej Cornu!

  Har följt din blogg ett tag. Varför avslutar du vissa, men långt ifrån alla inlägg, med att "ingen form av ersättning har utgått för detta inlägg"?

  Undrande och intresserad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att så fort någon part gynnas får en del för sig att jag fått betalt för smygreklam.

   Sponsrade inlägg skrivs alltid klart och tydligt ut, men för säkerhets skull förtydligare jag att vissa tveksamma inlägg inte är sponsrade.

   Radera
  2. OK, det senare hade jag missat, trots att jag häckar här ganska frekvent. Det händer alltså att företag eller organisationer hör av sig och ber dig att, mot ersättning, skriva om ett visst ämne?

   Radera
  3. Kan man blanka bull/bearcertifikat? Känns som en ganska säker placering.

   Radera
 3. Kan man blanka en etf?
  Annars vore det klockrent att blanka både bear och bull samtidigt. Antar att jag inte är först med att komma på detta och att det antagligen inte funkar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som gör att de beter sig på detta sättet är uppenbarligen att utfärdaren varierar sitt innehav i underliggande produkt i takt med att kursen varierar. Om SIP ligger på 100 så måste utfärdaren köpa in 400 aktier för att kunna ge dagliga avkastningen (en kursändring på 10kr skall ge 4000kr). Går nu SIP upp till 110 måste utfärdaren skaffa in ytterligare aktier för att kunna ge avkastningen, nu behövs plötsligt ungefär 509 aktier (för en kursändring på 11kr skall ge 5600kr). Detta innebär att utfärdaren köper aktier dyrt och säljer billigt och det är där pengarna försvinner. För bear-produkter blir antalet aktier negativt vilket måste innebära att utgivaren blankar underliggande aktie)

   Strategin om man bortser från mellanhänder börjar med lika mycket blankade aktier som aktier (netto inget innehav). Sjunker då börsen så minskar SIP BULL sitt innehav och SIP BEAR ökar sitt blankande, men då du skulle blanka dessa så för blankade BULL så minskar du antalet blankade aktier och för blankad BEAR ökar du antalet aktier så du har ett nettoinnehav av aktier. Det är väl det som kallas för BTFD?

   Radera
 4. Enligt Avanza kommer Swedbank den 2 maj lansera en Bear utan hävstång, då borde denna urholkningseffekt försvinna eller har jag fel?

  SvaraRadera
 5. Olje-EFT:er i kombination med hävstänger kan vara användbart vid daytrading eftersom oljepriset har kraftig volatilitet.

  SvaraRadera
 6. Finansmarknadsminister Peter Norman månadssparar tydligen i Xact Bull, enligt SvD (http://www.svd.se/naringsliv/investera/nya-kontot-forenklar_7265681.svd). Undrar hur lyckad strategi det har varit under, säg, senaste året?

  SvaraRadera