Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2012-04-16

20 dygn utan försvarsminister - Borg privatiserar nu försvaret

Sverige är nu inne på sitt tjugonde dag utan försvarsminister (i lördags var det arton dygn). Men som både jag tidigare och nu även bloggrannarna Fredrik Antonsson (m) och Johan Westerberg (s) påtalat så har Sveriges försvarspolitik styrts från Finansdepartementet och av nya (m)oderaternas främsta ideolog, Anders Borg. Och i fredags kom ytterligare ett bevis på att det är nyliberalerna och Finansdepartementet som styr försvaret. Utan riktig försvarsminister kom nämligen beskedet att Försvarsmakten skall börja privatiseras.


Det handlar till en början om att kärnverksamheten FMLOG, Försvarsmaktens Logistik, skall flyttas över till Försvarets Materielverk, som skall upphandla logistiken från privata aktörer. Så här beskriver FMLOG sig själva:
"Dygnet runt och året runt ger FMLOG ett logistiskt stöd i form av transporter, materialförsörjning, underhåll och service - huvudsakligen i anslutning till förbanden."
Logistik handlar inte om någon perifer verksamhet för ett försvar, utan är en kärnverksamhet. Utan logistik, inga transporter, ingen materialförsörjning, inget underhåll och ingen service. Kort sagt inget försvar. Speciellt inte som vi idag i princip bara har ett förband per förmåga, exempelvis Luftvärnsregementet i Halmstad, eller Artilleriregementet i Boden (man behöver inte prata om LV 6 eller A 9 längre, det är regementet i bestämd form som gäller) vars hela verksamhet skulle behöva transporteras ut i hela Sverige i skarpt läge.

Läs även artikel i exempelvis Skövdes Nyheter, där det framgår att FMLOG:s personal skall bli civilanställd under vem det nu är som tar över verksamheten. 1 500 anställda berörs.
Autentisk moralhöjande
PRIO-reklam internt hos
Försvarsmakten

Under den strategiska blackouten som drabbat Sverige sedan försvarsbeslutet 2004 och successivt blivit allt mörkare har man bland annat centraliserat försvarets förråd till Arboga. I en oskyddad plåthall, lagom för att slå ut med en kryssningsrobot, hittar man i princip hela försvarets förråd. Dessutom rör det sig om ett modernt sk robotiserat höglager, där aldrig människor går in i själva lagret och det inte finns någon struktur eller logik i hur saker är lagrade, utan på vilken pallplats och vilken våning en viss pryl finns ligger i ett datorsystem. Man har här maximerat logistikens sårbarhet en plats, ett IT-system, behov av strömförsörjning osv.

Naturligtvis gjordes detta för att spara pengar.

En andra sak som skulle spara pengar men som inneburit direkta miljardkostnader plus enorma mängder förlorat arbetstid var IT-systemet PRIO, som i princip skulle hantera allt utom möjligen taktisk/operativt utförande av verksamheten. I verkligheten har plutonchefer reducerats till att sitta halva sin arbetstid framför datorn, men så är PRIO också baserat på tyska SAP, vilket vilken IT-konsult som helst kan berätta innebär att projektet kommer gå åt helvete (men inte ur konsulternas perspektiv), gå över budget, inte klara kraven och ta för lång tid, samt sänka verksamheten. Det må fungera för Ericsson som trots allt drar in pengar, men för Försvarsmakten som har en budget som aldrig höjs så kommer en dag hela budgeten en dag gå åt till PRIO, pga problemet med exponentiell tillväxt i en begränsad budget.

Logistiken skall för övrigt också hanteras via PRIO. När centrallagret i vintras gick över till PRIO så var man förutseende nog att informera garnisonslagren om att de skulle ha X antal månaders lager lokalt först, eftersom centrallagrets verksamhet antagligen skulle vara nere tills vidare medan man slogs mot PRIO.

Och resultatet ser man nu. Från SVT/TT:
"Försvarsmakten har mycket svåra problem med materielförsörjningen sedan ett nytt datasystem satts i drift. På förbanden växer köerna av fordon utanför verkstäderna i brist på reservdelar."
Bara i Skövde ligger man redan 13 000 arbetstimmar efter pga att centrallagret infört PRIO och alltså inte kan skicka några reservdelar. SAP FTW! I praktiken har PRIO slagit ut stora delar av försvaret utan att en enda kula behövt avlossas.

Men varken centrallager eller PRIO har lett till besparingar, tvärt om. Tydligen blev det inte billigare att skicka varenda mutter från Arboga istället för att ha lokala förråd. Så nu skall man alltså avreglera hela logistiken och lägga ut den på vinstdrivande privata företag istället. Varför inte Blackwater/Xe/Academia eller rent av Schenker? Eller Halliburton som har djup erfarenhet av logistik i samband med bl a Irakkriget och efterföljande ockupation? När det blir krig så får Schenker transportera vårt artilleri från Boden till södra Sverige, Schenker får köra ammunitionen. Väcker en del funderingar kring om civila Schenkerbilar är legitima militära mål i en sådan situation? Och som icke försvarsmaktsanställd så är det knappast desertering att arbetsvägra i skarpt läge?

Vad som händer med logistikbataljonerna låter jag vara osagt.

Kommer för övrigt en privat försvarslogistik att öva, något som FMLOG gör?

Det ter sig nu självklart att ingen vill vara försvarsminister och ha ansvaret för att privatisera svenska försvaret och istället har nu Anders Borg fria händer att avreglera, sälja ut och privatisera.

Nästa steg hade väl varit att privatisera FMTM (med det tidigare kryptiska namnet Redovisningsavdelning Bergslagen, RAB, samt Flygvapnets Markteleenheter, MTE). FMTM är dock Sveriges hemligaste förband. Detta är den samlade informationen på Försvarsmaktens hemsida om förbandet:
"Försvarsmaktens telenät- och markteleförband, FMTM, är ett ständigt insatt insatsförband, såväl nationellt som internationellt, i hela beredskapsskalan.Förbandet ansvarar för Försvarsmaktens teletekniska infrastruktur och är ett försvarsmaktsgemensamt förband med verksamhet på 16 orter."
FMTM:s vapensköld
I FMTM ingår Försvarets Telenät, FTN, som byggdes ut kraftigt för miljardbelopp efter avregleringen av Televerket, eftersom man inte ville att kärnverksamheten försvarsintern kommunikation skulle ligga på privata aktörer längre. Rimligtvis blir nästa steg att sälja av FTN i ett anbudsförfarande och låta 3 is the magic number ta över det hela. FM CERT (försvarets hackers) kan ju läggas ut på Anonymous. Till skillnad mot FMLOG så finns inga nyhetsrullor om FMTM, i en tid när försvaret är desperat efter marknadsföring för att kunna rekrytera... Inga platsannonser. Bara en address. Faktum är att det står mer om FMTM på Wikipedia än på försvarsmaktens hemsida.
RAB:s gamla
vapensköld

Fast problemet är att hela FMTM inte kan säljas ut och privatiseras. För FMTM innehåller också det som i det närmaste kan liknas vid svensk black ops, RAB har sedan tidigare täta kopplingar till K 3 och Livregementets husarer. Och Karlsborg ligger inte i Bergslagen. Om inte annat så går det alltid att bokföra något som IT-system, ingen revisor eller politiker som ifrågasätter det. Man har också hand om försvarsmaktens allra hemligaste bergrum och anläggningar för ledning av Sverige i krig. Men även dessa borde förstås kunna säljas ut till lämpligt fastighetsbolag och drivas med vinstsyfte privat. Och black ops kan ju alltid svenska företag som Vesper ta över.

Så vad mer bör PRIOriteras för privatisering inom försvaret? I liten skala har redan drift och underhåll av flygvapnets skolflygplan SK60 lagts ut på SAAB (försvarskoncernen), men det handlar inte om kritisk kärnverksamhet.

När ingenting fungerar så återstår bara ideologi. Och som härskande försvarsminister sedan åtminstone Odenberg avgick så faller Borg reflexmässigt tillbaka på sin ideologi som nyliberal. Fungerar inget annat så avreglerar man och kan sedan skylla på att marknaden störs av elaka socialister om resultatet blev dåligt.

För övrigt är det nu upp till riksdagen att klubba privatiseringen av FMLOG. Det påstås att det finns ett majoritetsstöd, vilket innebär att sannolikt (s) röstar för det hela. Men så har den mesta avregleringen och nyliberaliseringen i Sverige skett under socialdemokratiska regimer, med start Novemberrevolutionen 1985. (s) vill dock inte se några monopol, så olika delar av fd FMLOG kommer konkurrera med varandra. Rimligtvis innebär det att t ex Markverkstaden i Skövde delas upp och säljs till olika företag som får konkurrera med varandra om underhållet.

Google Maps samt Google Streetview över Centrallagret i Arboga nedan. Man har åtminstone förlagt det i utkanten av stan så civilbefolkningen bör inte drabbas onödigt hårt i händelse av krig.


Visa större karta

Visa större karta

59 kommentarer:

 1. Jag tror jag dör! Varför inte bara lägga ned det s.k. "Försvaret" nu, räcker det inte? Blir en charad att ha ett försvar bara till namnet..

  SvaraRadera
 2. Ang SAP, så fungerar det inte för Ericsson heller ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cosmoskitten2012-04-16 18:30

   Posta gärna länkar på Ericssons SAP problem.

   Om någon läsare har en historia om ett välfungerande SAP-system, så är jag nyfiken på det. Sådana verkar vara extremt sällsynta, jag misstänker att det handlar om ett fabeldjur, som inte existerar i verkligheten.

   Radera
  2. Det finns ett halmstrå kvar avseende PRIO (SAP i Försvarmakten) och det är att FMV (Försvarets Materielverk) den 15:e maj stoppar det fortsatta införandet av PRIO eftersom både FM och FMV måste vara överens...

   Dock är stor skada (som sagt) redan skedd!
   (http://www.blogger.com/comment.g?blogID=773562694667860616&postID=5666092302629742080)

   Radera
  3. Jag kan säga att så fort en ändring i något sapsystem görs (Ericsson har nästan 100 olika) faller hela korthuset, det gäller även vid normal användning. Ericsson blöder mycket pengar i kontraktsbrott och liknande till följd av leveransproblem då hela produktionen i ex Borås avstannar (där även radar och liknande hemligstämplade grejer tillverkas åt försvaret av nyanlända medborgare från mellanöstern som knappt kan Svenska).

   Jag skulle skratta om det var roligt. Men generellt kan sägas att nyligen när Ericsson övergick helt till sap för produktion så har det lett till extremt många produktionsstörningar, dagligen.

   Radera
 3. Var det här det enskilt viktigaste beskedet i Borgs just lagda vårbudget tycker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har redan tagit upp avregleringen av hyresmarknaden för bostadsrätter.

   Det kommer mera. Bl a måste jag ju uppmärksamma att Finansdepartementet gissade fel om svensk BNP tidigare, dvs nu har ändrat sig.

   Radera
 4. Kugelschreiber2012-04-16 10:02

  Det är logiskt att lägga ner försvaret då det inte finns annat än politikers förmåner att försvara i Sverige.
  Det svenska folket och dess kultur utplånas ju samma takt som förvaret.
  Den spillra av försvaret (eller skall vi återgå till "Krigsmakten" nu när vi är en ockupationsmakt i Afganistan och har deltagit i anfallskrig mot Libyen?.
  Förbudet att använda försvaret mot svenskar är borttaget och mångkultur är inkuppad utan debatt i den nya grundlagen.
  Det enda som kan rädda oss är en rysk invasion eller möjligtvis ett totalt ekonomiskt sammanbrott varur svenskheten och framtidstron kanske kan återuppstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar Putin över svenska riksdagspartier any day of the week. Haters gonna hate, lol.

   Radera
  2. Håller med. Tyvärr kommer det väl en förryskningsprocess efter en femtio år.

   Radera
  3. Cosmoskitten2012-04-16 13:01

   Ett anspråkslöst förslag: Ryssland,Finland och Singapore borde tillsammans ta över svensk krigsmakt och civilförsvar på entreprenad. Detta organiseras inledningsvis som ett försöksprojekt på 6 år, där det oberoende krigsmaktsfullmäktige (analogt med riksbankens styrelse) tar över ca 20% av verksamheten, i ett första skede.

   Jag är inte helt säker på att ovanstående förslag är mer absurt än dagens situation.

   Radera
  4. Vi har historiska band med våra bröder ryssarna. Det vet alla som läst sin historia.

   Radera
 5. FåtöljStrategen2012-04-16 10:05

  Ähh, så värst hemligt är väl inte FMTM ändå: länk

  Behövdes bara lite gammalt hederligt GoogleFuu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Säger dock väldigt lite om vad som ligger bakom en del av formuleringarna.

   Radera
 6. Lägg ner försvaret. Costa Rica och Island visar att det går att ha stabila, civiliserade länder utan försvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla Costa Ricas poliskår så förstår du varför de inte behöver en försvarsmakt. Island är en freerider på oss andra.

   Radera
  2. Dagens svenska försvar är inte bara ett slöseri utan även farligt för svenska folket både i fredstid och i händelse av krig. Det kan nämligen vara så att det finns folk, inklusive ledare, som tror att vi kan försvara oss. Sverige skulle klara sig mycket bättre genom att använda resurserna som försvaret får idag på annat håll, och i händelse av krig helt enkelt låta oss ockuperas och jobba med ockupationsmakten för att lindra situationen så mycket som möjligt, istället för att förvärra den genom att försöka göra motstånd.

   Att vi har försvar har ju knappast hjälpt ordningsmakten hittills och är därför helt irrelevant i det sammanhanget. Senast Island ockuperades var av USA så jag förstår inte din poäng där. Västmakterna har ockuperat Island för deras egn syften, inte för att försvara Island eller göra islänningarna tryggare. Snarare tvärtom, militär närvaro gör ju områden till militära mål, något de inte nödvändigtvis hade varit om militär närvaro inte funnits.

   Radera
  3. 03:02 Man vill väl behålla viss förmåga i alla fall. Att gå från liten armé till stor går snabbare än att gå från ingen till stor.

   Faktum är dock att vi varit utan fungerande flygvapen ett bra tag (centraliseringen av flygstridsledningen till oskyddade byggnader ovan jord) och att vi saknar luftvärn värt namnet (finns några HAWK som flyger 50km/h snabbare än ryska flankers och ett par hundra (4-600) km/h långsammare än deras Mig-25 och Mig-31) och till det har kort räckvidd (50km varav ca 30km i maxfart).

   Det pinsamma är att de kallar sig försvarsmakten. Kungl. Kolonialpolisen, KK, hade varit ett ärligare namn.

   Radera
  4. Jag tror nog att det går snabbare att gå från ingen till stor. Om försvarsmakten läggs ner så försvinner ju organisationen som i högsta grad bidragit till dess egen kollaps. Om något går dåligt så är inte mer av samma lösningen- det är tvärtom själva definitionen av galenskap.

   Radera
 7. Det har ju gått 200 år nu
  Sedan 1812
  Herr Napoleon ansågs ju som ett geni inom det militära
  Koncentration var hans specialitet
  Påstod man
  Just 1812 var hans militära aktivitet utspridd från Sevilla till Maskva
  Tala om logistika problem
  Kanske ses vi vid Borodino i september?
  tänkte ta ett språng dit
  Tag med telefonkameran,herr Lars och kom med!

  skepparn

  SvaraRadera
 8. Väldigt intressant inlägg, och faktiskt skrämmande. Ett helt centraliserat lager med s k flytande pallplatser innebär att en robot är helt överflödig; ett datorhaveri skulle ge samma effekt, åtminstone i närtid. Försök utrusta ett regemente från ett jättelager där man inte hittar någonting...

  Men allvarligt talat har väl inte Sverige något egentligt försvar längre? Det som förr kallades försvar,som var till för att avskräcka och i sista hand stoppa en invasion, det finns väl inte längre, inte vad jag vet i alla fall. Det vi har nu är en liten expeditionskår som vi kan skicka omkring och anfalla små länder med. Det finns säkerligen ett tjugotal länder vi skulle kunna besegra med denna kår om vi bara kom på plats, dock inget av länderna i vårt närområde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ......det är väl på något sätt det som är hela poängen. Cornu verkar fortfarande vilja ha och tro att vi ska ha ett invasionsförsvar.

   Jag tycker personligen det är helt ointressant. Det som dock är skrämmande är ju hur våra politiker inte informerar om dels statusen för Sveriges försvar och framförallt vilket typ av försvar vi ska ha!

   Radera
  2. Kan garantera att medelsvensken inte lägger så stor vikt på vilken typ av försvar vi har...

   Radera
 9. Var det inte Mogens Glistrup, som ansåg att det Danska försvaret var så dåligt, att det kunde ersättas med en telefonsvarare som på ryska sade: "Vi ger oss!"

  SvaraRadera
 10. @ Anonym 01:16. I teorin kan vi nog lägga ner försvaret, men då krävs det åtminstonde en vettig poliskår med lagom närvaro för att hålla det civiliserade i landet. Dvs inte massavskrivning av brott i brist på spaningsunderlag. Liksom ett civilsamhälle som inte går ut på att enbart se till kortsiktig berikning. Teppanyakihäll + flådig bostadsrätt är inte ett dugg svenskt, förutom att många av dagens svenskar drömmer om detta som om det vore svenskt.
  /Stig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vi har försvar har ju inte hjälpt ordningsmakten hittills så det är helt irrelevant i det sammanhanget.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Sorry, jag förstår inte din kommentar. (obs ej drygt inlägg: jag förstår ärligt talat inte vad du menar)

   Rimligtvis borde ju ordningsmakten gynnas i någon grad av att resurser som tidigare gick till försvarsmakten kan omfördelas till rättsväsende och ordningsmakten.

   Radera
  4. Ursäkta. Lite otydligt där. Jag menade att vi just nu verkar inte få något för pengarna, då vi har både en ordningsmakt i dåligt skick, samt en försvarsmakt i dåligt skick. Så kanske skulle avvecklingen av den senare frigöra lite medel till den första så den skulle bli bättre. Jag höll inte med Så vi får något för pengarna i alla fall. Jag håller alltså med dig, fast du hann före mig.

   Radera
 11. Man får av alla nedläggningar numera intrycket att Sverige inte skulle klara av att stå emot en liten snabbrörlig invasionsarmé.
  Är det någon som lägger värde i alla frivilliga hemvärnskårer egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kugelschreiber2012-04-16 11:41

   Hemvärnet är många ggr större än armén och har moralisk styrka som antagligen är större än den hos legosoldaterna i armén.
   Oavsett det har vi idag inget försvar som kan göra skillnad mot en förberedd fiende.
   Att unga politierbroilers får förinta Sveriges försvar utan reaktion från folket visar att vi befinner oss i ett politiskt och kulturellt paradigmskifte med oöverskådliga konsekvenser.
   Sveriges världsunika invandringspolitik som ger en extra krydda till frågan om vi har en politiskt system som är till fördel för folket. Vi har tagit svenskhet och patriotism som självklara grundpelare för statens och när dessa grundpelare raseras för att ersättas av kulturmarxism står vi handfallna. Inte ens SD verkar få något större stöd och ca 94% röstar inte på SD.
   Svensken ser lika långt in i framtiden som det är till nästa löneutbetalning och nästa faktura från banken.

   Radera
  2. Kugelschreiber, det är så intressant att läsa dina kommentarer samtidigt som man ser på direktsändningen från rättegången mot Anders Behring Breivik...

   Radera
  3. Hemvärnet kanske ser nice ut på pappret. Du kanske aldrig har tänkt på att pappersvärlden och verkligheten skiljer sig åt? En så kallad friktion.

   Radera
 12. Black ops? Nu tror jag bestämt fantasin tagit lite för mycket snurr. Men tack för ett i övrigt intressant inlägg.

  SvaraRadera
 13. Kan inte Reinfeldt ringa upp "Sheriffen i Vares", Ulf Henricsson. Jag tror han skulle kunna vara en bra början på vägen till ett nytt försvar om politikerna klarar av en rak och tydlig person.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det spricker på kravet "om politikerna klarar av en rak och tydlig person"
   I övrigt ett utmärkt förslag.
   Lägg till Wiseman, Cornu, Chefsingenjören, Gyllenhaal m fl så har du en lämplig liten kommitte.
   /Grönvita

   Radera
 14. Ja sett till bang for the buck så är det lika bra att att lägga ner detta pajasförsvar. I sann neoliberal agenda kan vi väl outsourca försvaret till tex Ryssland eller Kina, billigt, slit och släng som med allt annat.

  Neoliberalerna i världen har failat totalt, i Usa i EU och I Sverige. Svensson vill ha låg ränta och lets dance på tv, inte vill man betala för nåt försvar heller.

  SvaraRadera
 15. Fast nyliberaler brukar ju vilja ha försvar. Kanske är någon form av anka som hänger med Borg?

  SvaraRadera
 16. Ord kan inte beskriva detta vansinne.

  SvaraRadera
 17. En realistisk syn är ju att vi ändå saknar ett nationellt försvar, och kommer göra det under överskådlig tid framåt. Det vi har är enstaka förband som kan skickas på begränsade internationella insatser. Om logistiken är privatägd eller statligt ägd saknar väl all betydelse i praktiken, dvs om det är nationens försvar som gäller.

  Desillusionen når ständigt nya bottennivåer samtidigt som politikerföraktet skjuter i höjden. Tyvärr.

  SvaraRadera
 18. Cornucopia,

  Denna gång träffade du faktiskt mitt i prick!

  /Trött

  SvaraRadera
 19. Den härskande politikerklassen i väst gör ju allt för att sudda ut nationsgränserna och lojaliteten till respektive nation. Det finns hedgefonder med större ekonomiska muskler än stater numera, de har råd att beväpna sig om det krävs.

  Snart har man bankmän vid styret i alla PIIGS länder. De som tror på en fridfull framtid är gravt naiv, girigheten tjänar endast egenintresset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, hedgefonder har ekonomiska musker i form av kunders kapital. Det är i möjligheten att styra om det kapitalet som deras eventuella makt finns.

   Radera
 20. Varför tyska Schenker? Lägg över logistiken på Posten AB, de är iallafall halvstatliga (60% Sverige och 40% Danmark), har alla typer av fordon (från cyklar och elgolfbilar till 25,25m långtradare) och når ut till i princip varenda hörn av landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, mycket av det som kallas posten sköts av Schenker.

   Radera
 21. Man bör ha i åtanke att när FMCL (Arbogalagret) beslutades gjordes det utifrån en analys som sade att det nationella försvaret var i det närmaste överflödigt och ingen hög beredskap skulle behöva hållas på hemmaplan. Sålunda kunde man spara pengar avseende lagerhållning genom att avveckla och centralisera det otal med mobiliseringsförråd som fanns spridda över landet, dels för skydd genom spridning, men också för att mobiliserande förband snabbt skulle ha sin materiel gripbar.

  Därefter ändrades världsbilden i och med Georgienkriget och kravet på ett nationellt försvar återuppstod. Avseende logistiken var det för sent att ändra på den inslagna vägen med tanke på de stora investeringar och avvecklingar som redan gjorts i centralieringens och effektiviseringens namn.


  Några direktiv om att lägga upp lokala lager har inte givits (som anges i texten), utan snarare har man hindrat flera förband från att göra detta eftersom det skulle förstöra systemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cosmoskitten2012-04-16 19:22

   Hur viktig var kriminella gäng, när det gäller att avveckla decentraliserade mobiliseringsförråd? Tex dåden i Järna och Botkyrka.

   Sprängningen av mobiliseringsförrådet i Järna på youtube.

   Radera
  2. Bevakningen av mobförråd förstärktes. Detta är naturligtvis en del av kostnaderna för spridda förråd, jämfört med centraliserade. Sen är det också så att huvuddelen av ammunition osv inte förvaras på sådant sätt som i Järna. Eldhandvapen plockades i hög grad redan under 90-talet in från en rad förråd och andra förråd lär ha förstärkts med tanke på Militärligans arbetsmetodik.

   Radera
  3. Cosmoskitten2012-04-16 22:02

   Ett spekulativt handlingsalternativ:

   Vi bygger väldig många (10 000) små mobförråd. Konstruktionen är larmad (krypterad, via kabel) men inte svår att bryta sig in i. De viktigaste konstruktionsprinciperna är att förrådet skall klara sig mycket lång tid, med minimalt underhåll.

   Mobförråden skyddas genom drakoniska straff (mer än 20 år, straffarbete. Arbetsvägran = ingen frigivning) och hög upptäcktsrisk.

   Civilförråd görs enligt liknande principer, men får ej innehålla direkt militär utrustning. (Det finns problem med avgränsningen här).

   Radera
 22. Nu är det inte så att all materiel kommer att finnas i FMCL. De förband som vi ska ha enligt IO14 kommer att ha sin materiel hos sig över tiden.

  Det som kommer att finnas hos FMCL är den utbytesmateriel som förr fanns utspridd på flera förråd, till exempel så fanns det central beklädnadsförrådet (alla uniformer med andra ord) i Karlsborg.

  Därmed inte sagt att FMCL var en bra idé, men så illa som att alla förband ska hämta sin materiel från FMCL vid mobilisering är det inte.

  Centralisering behöver inte vara en dålig sak, reservmaterielförsörjningen har till stor del varit central sedan 60-talet. Skillnaden är att datasystemet DELTA fungerade medan PRIO inte gör det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cosmoskitten2012-04-16 22:12

   Uppgiven: Finns det fortfarande utspridda förråd kvar? I vilken omfattning?

   Krigsspel: Fi totalförstörde just Centrallagret i Arboga. Logistikövning på olika nivåer börjar om 5 minuter.

   Radera
  2. Ja, det finns fler förråd än FMCL. Nej, jag tänker inte gå in på i vilken omfattning eller var de kan tänkas finnas.

   Radera
 23. Företag och privatpersoner som upplåter resurser och tid åt försvaret av Sverige kanske kan få KNEKT-avdrag?

  SvaraRadera
 24. Nya Moderaterna verkar inte förstå vad en stat är. Den organisation som kan freda landets invånare från inre och yttre hot är de facto en stat. Försvar och diplomati jämte ett fungerande rättsväsen (polis, domstolar etc.) är de enda institutioner som en stat behöver upprätthålla för att vara just en stat. Men om, å andra sidan, inte dessa institutioner kan upprätthållas - då är det i bästa fall fråga om en stat i upplösning. Det är där Sverige är idag. De människor vi valt att leda oss är tyvärr odugliga för det uppdrag vi anförtrott dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten i Sverige har utvecklats till något eget, den lever sitt egna liv utanpå samhällskroppen. Folket är dess slavar som skall finansiera denna koloss. Skatten har inte sänkts nämnvärt men den service staten har erbjudit mot skatt har urholkats.

   Vart går det överskott som bildas?! Det stora svarta hålet, erkänns nu byråkrater, vart är det svarta hålet?! Hål i vägnätet har vi..

   Radera
  2. Det bar detta som till sist knäckte det romerska imperiet, dvs när det blev märkbart bättre för den produktiva delen av folket att fly över gränsen till "barbarerna".

   Är vi där än?

   Radera
  3. Jo det är svårt att komma bort ifrån känslan att staten i Sverige håller på att vittra bort, liksom försvinna framför våra ögon utan att det går att göra ett enda dugg. Samhällsinstitutionerna tycks fungera allt sämre; polisen löser nästan inga brott och stora delar av landet är utan polisnärvaro, det nationella försvaret är ett minne blott, skolan är avreglerad, privatiserad och ungdomarna har sämre kunskaper idag än för 20 år sedan, listan kan göras lång. Sverige har på kort tid börjat få karaktären av en bananrepublik.

   Skeppet tar in vatten och håller på att sjunka. Alla vet om det men ingen gör något.

   Radera
 25. Spontant ser jag tre förnämliga lösningar, som ska helst implementeras tillsammans för säkerhets skull:

  1. Kommunalisera försvaret.
  Det fungerade ju utmärkt för skolorna.

  2. Kräva att fienden använder samma sorts organisation, särskilt genusteorier som Sverige, annars får den inte anfalla.

  3. Riga var den andra staden i Sverige efter Stockholm under stormaktstiden, men situationen är tydligen den omvända nu. Då kan Sverige av omvänd hävd annektera sig själv till Lettland som lydstat och därmed kräva att Nato försvarar landet.

  Nu när jag har löst detta, när kan jag bli utnämnd till försvarsminister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm... - jag tror att det löser sig självt i slutet av 2012.

   Radera