Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2012-03-05

Vi avbryter allmänt sammanbrott

När det gäller samhällets motståndskraft och anpassningsförmåga vid störningar och kriser, resiliens, så är ju ordningsmakten och rättsväsendet några hörnpelare, liksom förmågan att larma och få hjälp från samhället.

Men det allmänna sammanbrottet i det svenska samhället fortsätter. Lagen om minskande avkastning är i full fart och vad vi upplever och genomlever idag är alltså en samhällelig kollaps.

En spaning kräver tre exempel.1. Polisen orkar inte längre, trots ökade anslag och ökad personal under alliansregimens, ta hand om fulla personer och vill inte heller hantera hittegods etc. Det blir liksom inte tid över till att gå kurser i genusteori, skriva av anmälda brott i brist på spaningsunderlag eller jaga fildelare om man skall hantera så grundläggande funktioner hos ordningsmakten som omhändertagande av personer som är så onyktra att de är en fara för sig själva eller sin omgivning.

2. Vidare så har svensk infrastruktur som bekant liberaliserats vilket nu lett till beskedet att man inte skall förvänta sig att kunna ringa SOS Alarm 112. Några krav på hög tillgänglighet för denna absolut samhällsnödvändiga tjänst finns inte på teleoperatörerna och kommer inte finnas heller. Myndigheten för samhällskydd och beredskap tycker följande (min fetstil):
"På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap säger avdelningschef Kjell Wahlbeck att det är allvarligt när det inte går att nå 112, men att det är något vi får vänja oss vid."
Det var alltså MSB det. Myndigheten mot samhällsskydd och beredskap. Här kommer samhället spara mycket pengar när man helt enkelt inte behöver skicka vare sig polis, räddningstjänst eller ambulans eftersom det inte går att nå 112 av och till.

3. Och nu på morgonen nås vi av beskedet att den specialstyrka hos polisen som kan kärnkraftverket Forsmarks 3 000 rum utantill har avgått från sina tjänster, eftersom det var viktigare med chefsrekryteringen (klia min rygg så kliar jag din) än kompetens hos fotfolket. 10 års utbildning i sjön och bara att börja om från början.

Det är så här kollapsen ser ut. Ingen Mad Max, utan en kontinuerlig försämring av grundläggande samhällstjänster.

15:00 idag testar MSB signalen VMA - Viktigt meddelande till allmänheten. Vi får väl se hur det går.

38 kommentarer:

 1. Det är inte 2012 för skojs skull.
  L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så jävla förbannad man blir. Ska det vara så oerhört omöjligt att först hantera statens kärnuppgifter, och när dessa sedan nått en adekvat nivå, börja roa sig med diverse socialpolitik?

   Radera
 2. ja, stackars poliser, gratis utbildning och gratis kompetens i tio år och så kommer det en chef vi inte gillar...snyft...buuuahaa....tårar forsar ner för min kind. Ja klart de ska lämna sitt uppdrag i sticket när de inte får som de vill.

  x trader y

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker nog offentliga chefstillsättningar borde belysas mer. Jag upplever mycket dolt politiska, luddiga krav och mycket att kemin skall kännas rätt.

   - En chef anställd på luddiga meriter sitter löst och blir därför lojal.
   - En medelmåttig chef anställer sämre folk, en bra bättre.

   Radera
  2. Har du jobbat inom statlig verksamhet någon gång och upplevt vilka stolpskott som sitter som chefer på olika nivåer? Nej, tänkte väl det...

   Radera
  3. Gratis utbildning....gratis kompetens? Du har ingen aning om vad du pratar om. För det första samtliga operatörer på insatsenheten är uttagna efter en noggran utvalsprocess. Vidare så är det enheten själva som innehar kompetensen och utbildar de som rekryterats. Under åren som gått har alla på enheten lagt ner oräknerlig egen obetald tid för sin och enhetens kompetensutveckling och utveckling. Detta ikluderar de två cheferna som var chefer innan svågerpolitikens lien börjat svingats.

   Då den nya chefen har en historia med sig att vara kritisk till att Uppsala skall ha en insatsenhet samt saknar all nödvändig kunskap på området så blev alla operatörer på enheten mycket skeptiska till dennes agenda.

   Sammantaget kan man säga att det var svågertillsättningen av en uppenbart inkompentent chef som man motsatte sig. Om detta är att tycka synd om sig själv.....? Jag ser det som en i polisen sällsynt proffisionellt synsätt på sin yrkesroll och rakryggat.

   Radera
  4. Sällsynt rakryggat hade väl varit att säga upp sig på riktigt - dvs. sluta jobba som polis - om det nu är så illa. Som det ser ut nu verkar man ju mest obstruera, klaga och gnälla.

   Radera
  5. Ingen säger väl upp sig från en trygg livstidsansällning heller. Samma sak i Försvarsmakten. Åh, vad allt är dåligt, men jag skall baske mig vara kvar till pension. Mer trygghetstörstande och icke-drivna människor än poliser och militärer får man leta efter.

   Radera
 3. "15:30 idag testar MSB signalen VMA - Viktigt meddelande till allmänheten. Vi får väl se hur det går"
  Brukar det inte vara kl 15.00 ?

  SvaraRadera
 4. VMA testas kl 15.00.

  SvaraRadera
 5. I framtiden så kommer VMA spelas från utryckningsfordon som åker runt med sirener på taket, eller kanske privata företag som epostar till dom kunder som har köpt tjänsten VMA. Är man utan VMA-tjänsten så får man hoppas att just ens egna hus inte drabbas av något. Givetvis kommer det finnas en VIP-tjänst till VMA där det finns någon som ringer vid fara eller att ens hemlarm varnar.

  SvaraRadera
 6. Hmm tycker det luktar Iran lång väg...

  SvaraRadera
 7. Ett av dina bättre inlägg på länge.
  Nedmonteringen sker i små, nästan osynliga steg.

  Tyvärr kommer systemkomplexiteten i samhället med alla blanketter, regler, avgifter, väntetider och allmänt krångel att finnas kvar när väsentliga delar i samhället sakta nedmonteras. T.ex. inom polisen är det nu så oerhört mycket pappersarbete för allt möjligt att det blir för segt att göra verkliga insatser i vardagen.

  SvaraRadera
 8. Om bankchefernas pengar istället kunde gå till folkets behov kanske detta kunde undvikas? Varför ska bankerna vara mellanhänder och suga ut pengar ur samhället när dom likagärna kunde ägas av oss med vinster som går till JUST SÅNT HÄR som inte fungerar i samhället för att det av något märkligt skäl inte finns några pengar?

  SvaraRadera
 9. Om staten skötte allt skulle inget bli sämre.. det förstår man om man läser mellan raderna! och det har du rätti.

  SvaraRadera
 10. När det gäller EPI-poliserna är jag kluven. Å ena sidan verkar det finnas gott om inkompetenta polischefer men å andra sidan verkar ett strukturproblem inom polisen vara att de anställda och polisfacket låter sina egna intressen styra verksamheten och det är inte heller rationellt.

  SvaraRadera
 11. För några år sedan så skedde en misshandel i Nynäshamn.

  Vakthavande befäl på Södertörn ansåg att det blev för dyrt att skicka en patrull för då hade det blivit övertid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får mig och tänka på delar av Pakistan där polisen bara kommer om du betalar för deras bensin.

   Radera
 12. Mycket bra inlägg!
  Det är exakt så här "Apokollapsen" ser ut :(

  SvaraRadera
 13. Kvaliten på samhället sjunker för varje dag som går.
  Influenser från barbarer och medeltiden finns överallt i Sverige i dag.
  Som alternativ till avtal/överenskommelser gäller våld.
  Civilisationsgraden i Europa hade sin höjpunkt i mitten
  på 1900-talet och är nu på väg ner i avgrunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis,titta på filmen som någon tipsade om på svt play, http://svtplay.se/v/2703725/minnenas_television/sa_gar_en_dag_i_linneryd

   "Så går en dag i Linneryd"

   Radera
 14. Moderata Karameller2012-03-05 12:22

  Helt naturligt att det mesta i samhället monteras ner som en direkt följd av att de nu styrande politikerna för en politik som syftar till att vi alla tar mer eget ansvar och själva betalar för det vi vill ha. Nu var det kanske inte så här många hade tänkt sig samhällets utveckling, men de hade chansen 2010 vid valet och nu har de lägre skatter så varför åka ambulans när man kan åka till NK ? De som tycker sig behöva ambulansen får skylla sig själva om deras sjukvårdsförsäkring inte inkluderar akuta transporter.

  SvaraRadera
 15. Det är snarare direkt följd av all socialism som härjat fritt sedan början av 1900 talet.

  Problemen som Socialismen lett till har man sedan "fixat" med lösningar av fascism.

  Denna clusterfuck är bortom all hjälp.

  SvaraRadera
 16. Märkligt att det är så få som kommenterar och bryr sig om detta.

  Hur är det nu C brukar skriva: ingorans, förträngning, ilska...?

  SvaraRadera
 17. Varför skall polisen ta hand om upphittat, fyllos, mm. De klarar inte ens av att upprätta en databas över upphittade cyklar.
  Uppsalapoliserna satte hårt mot hårt och förlorade.

  SvaraRadera
 18. Vad gav det att privatisera SOS alarm ? Det är ju nya skandaler varje kvartal med SOS alarm, vore det inte bättre att det fungerade även om det kostade lite mer ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "SOS Alarm Sverige AB ägs till 50 procent av staten samt 50 procent av Sveriges Kommuner och landsting (SKL). Bolaget driver 18 SOS-centraler över hela landet."

   http://www.sosalarm.se/sv/Om-SOS-Alarm/Organisation-och-ledning/

   Radera
 19. Yes, VMA fungerar bra här i Ludvika.
  /Jakob

  SvaraRadera
 20. Men paddan i kastrullen mår ju bra. Snart är det final i melodifestivalen.

  Det intressanta är att förutom de beskrivna "förmågetappen", så finns långa rader av andra. Försämrat underhåll infrastrukturer, järnvägarna, studieresultaten i skolan, det nedlagda försvaret. mm, mm. Processen finns överallt i hela samhällskroppen.

  Samtidigt har inte skattetrycket minskat i någon nämnvärd omfattning. I stället är det så att det tillkommit en ökande grad av direktfinansiering genom införande av fler och ökande avgifter, förutom då skatterna alltså.

  Fråga; Vart tar pengarna vägen?
  Vem tjänar på det här?
  /Grönvita

  SvaraRadera
 21. Visst är det illa att SOS alarm inte har 100% nåbarhet 365 dagar om året, det kan ju innebära skillnaden mellan liv och död för enskilda individer. Men det vore intressant att se hur det sett ut historiiskt? Har SOS alarms nåbarhet försämrats, eller har de haft lika mycket störningar även tidigare?

  För övrigt är det kul att se att Cornu verkar vara en lyssnare till "Spanarna i P1"... eller? Tänker på "En spaning kräver tre exempel."

  SvaraRadera
 22. Intressant att du nämnde just VMA. Reagerade just på det, för fyrtio minuter sedan, att VMA lät påtagligt blekare än vanligt här i Uppsala...
  Vem vet, det kanske har definierats som ett miljö- eller arbetsplatsproblem..

  ///Kn Bom

  SvaraRadera
 23. Jag nåddes aldrig av VMA.

  //Musse i Umeå

  SvaraRadera
 24. Bra blogg, men det är lite patetiskt att utmåla "kurser i genusteori" som en resursslukare inom polisen. Min flickvän, som är polis, har spenderat en och en halv arbetstimme på en föreläsning som hade något litet att göra med genusteori. Kanske finns distrikt som har kurser varje månad, vad vet jag.

  Genusteori har förövrigt blivit en slagpåse och syndabock för lite allt möjligt, typ som de försämrade skolresultaten. (för egen del så förstörde inte den där temadagen i gymnasiet så värst mycket av mina 12 år i grundskolan)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de snälla orden.

   Annars är det inte patetiskt, det är raljant. Genusteori får här vara ett exempel på onödiga övningar. Om 20000 poliser spenderar 1.5 timmar med en genusteorikurs så är det faktiskt 30000 timmar polisarbete - utredande eller förebyggande, som gått förlorat.

   Sedan kan man skriva något lustigt om att du gått om tre år i grundskolan, men du menade förstås 12 år i grundskolan plus gymnasiet.

   Radera
  2. Haha ja det var lustigt. Nu när jag tänker efter hade jag så mycket temadagar om jämställdhet i grundskolan att jag missade mina kunskapsmål och fick gå om tre år. Det kom tanter med hår under armarna och sa att det är fult att vara snygg.

   30 000 timmar, ja. Slår man ut föreläsningstiden på 10 år blir det hiskeliga 0,000083%.

   Radera
 25. Ännu ett exempel; Jag bor i Västerbotten, och här har man på ett par orter nyss tagit bort ambulansen av besparingsskäl. Ambulanserna har ersatts av en akutbil, som dock inte får transportera patienter (för farligt för patienterna?). Istället får man vänta 30 minuter på ambulans från någon annan kommun, eller ta taxi om man behöver akut vård. På sjukhuset finns upparbetade rutiner vid t.ex. stroke, eftersom varje minuts fördröjning kan påverka utfallet - Akutsjukvården styrs av en undersköterska, som har fått som huvuduppdrag att spara pengar...och bästa sättet att spara pengar är att helt enkelt stryka några ambulanser, dom har ju ändå så få utryckningar per dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Akutbil, en ide dom fatt fran Storbrittannien. Sparar en del pengar pa kort sikt men kostar i langden mer. Fantastisk idioti.

   Radera
 26. De små stegens tyranni, har jag funderat en del på.
  Hur stor skuld har arbetsproduktiviteten? Det vill säga friställd personal i linjearbetet, behöver söka sig till tjänstemannatjänster. Dessa personer måste motivera sin existens. Vare sig de är i privat eller offentlig sektor. Således tillsätts utredare av allehanda slag, sedan beslutas om tillsättande av permanenta tjänster av nypåfundna arbetsuppgifter av administrativ karaktär. Färre och färre i linjepersonal tyngs av allt mer blanketter som dessa administrativa personer måste skyffla ut för att se ut som de producerar något.
  Miljöutredningar, personalutredningar, genusutredningar med flera.
  Risken är att nödvändiga utredningar för att följa den logiska kedjan -analys, beslut, genomförande, uppföljning går överstyr och istället leder till:

  Skruvade idéer, skruvade beslut sedan handling och uppföljning i samma anda.

  Dessa skruvade idéer har sett olika ut i historien. Caligula, Nero eller Stalin var exempel på sina tiders barn, där någras idéer omsätts i handling av andra personer, som får sina logiska slut beroende på kulturell kontext och sedan kommer antingen blomstring eller kollaps, förr eller senare.

  Människan eller snarare de tidlösa idéerna som människan är en mekanism att materialisera består och testas på nytt i nästa vända.

  SvaraRadera