Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2012-03-06 13:09

Vad har stockholmarna för lön, egentligen?

Det blev en diskussion om vad världens snyggaste, mest bildade och intelligentaste människor, dvs stockholmarna, har för lön och hur mycket denna avviker från de fula, obildade och korkade människorna i resten av vårt avlånga land (dit räknas alltså även undertecknad, som inte bor i närheten av stockholms vackra och intelligenta människor utan i en backstuga i en provins).


Istället för att fantisera så kan man ställa denna fråga till SCB som har statistik över förvärvsinkomster (inkomst av tjänst eller näringsverksamhet) för 2010. Siffrorna avser folk över 20 års ålder och som var skrivna på respektive ort hela 2010. VIKTIGT: Detta är uppgifter hämtade från taxeringen, vilket antagligen innebär att ränteavdrag, pensionssparande och övriga förvärvsinkomstavdrag som pendlingskostnader har dragits bort från förvärvsinkomsten. Datat gäller sk sammanräknad förvärvsinkomst, vilket även innefattar sjukskrivna, arbetslösa etc. De speglar alltså köpkraften, inte nödvändigtvis avtalade löner på pappret.

För hela riket Sverige var medianinkomsten av förvärv endast 233 000:- SEK, dvs 19 410:- SEK i månaden. Tittar man på percentiler så var P10, dvs där 10% av gruppen har lägre inkomst än P10 så var den 64 000:- i riket. För P90, där endast 10% av rikets förvärvsarbetare hade högre lön, så var siffran för riket 439 000:- eller 36 588:- i månaden. Hade du en månadslön över 36 588:- 2010 så tillhör du en av landets 10% högst avlönade personer. 

Den mindre intressanta medelinkomsten var 255 000:-, dvs 21 250:- SEK i månaden. Medelinkomst är alltid högre än medianen, eftersom man kan ha hur hög lön som helst, men inte lägre lön än noll. Medellönen för riket var 9.4% högre än medianen, vilket är ett av många mått på inkomstspridning.

Median och P50 bör för övrigt vara samma sak i de här stora urvalen. Oavsett är siffrorna avrundade till hela tusental här. Rätt eller fel skriver därför P50 istället för median, även om P50 inte är median i små urval.

För Stockholm, eller snarare Stockholm län, så var P10 lägre än för riket, 58 000:- SEK. P50 ligger högre än riket på 260 000:- SEK eller 21 667:- SEK i månadslön. P90 var hela 539 000:-, eller 44 916:- SEK i månaden. Hade du en lön på 45 000:- år 2010 så var du en av Stockholms läns 10% högst avlönade. Medellönen var 299 000:-, eller 15% högre än medianen, vilket visar på större lönespridning mellan låg- och höginkomsttagare i Stockholm än i resten av riket.

Man kan också titta på de enskilda kommunerna. Graf nedan. Riket och Stockholms län till vänster. För respektive kommun är ordningen P10, P50, P90 och medel. Klicka för detaljer.
Danderyds kommun med Djursholm sticker förstås ut. Anmärkningsvärt så är dock P10 i Danderyd rent av under riket. Kan vara lyxhustrur och hemmamän som drar ner den siffran. Eller tjänstehjonen och framför allt alla au pairs och barnflickor.

Inte ens i Danderyd var P90 högre än 912 000:- om året. Endast 10% av Danderyds kommuns löntagare hade högre månadslön än 76 000:- SEK i månaden. Och då är detta ändå Sveriges Newport Beach, Orange County, där de rikaste av de rika bor. P50 i Danderyd är för övrigt bara 318 000:- eller en månadslön på 26 500:-. Pfft.

För övrigt har Danderyds kommun 33 000 invånare. Säg att hälften av dessa jobbar och inte är pensionärer, studenter, arbetslösa eller barn, så har 1650 personer i Danderyd en månadslön på 76 000:- eller högre.

Intressant är att högst P10 hittar man i Nykvarn, där P10 ligger på hela 105 000:-, nästan dubbelt så högt som för Stockholms län i sin helhet. Även de med lägst inkomst har högre inkomst än socialbidragsnormen i Nykvarn. Imponerande.

De som måste bo så nära innerstaden som möjligt, dvs de som bor i Stockholm kommun (i brist på annan statistik) hade ett P10 på 48 000:- i årslön, P50 på 261 000:- och P90 på endast 549 000:-. Har du högre lön än 45 750:- i månaden och bor i Stockholms kommun så tillhör du gräddan av de 10% bäst avlönade intelligenta och bildade snyggingarna.

En möjlig slutsats här är att alla som pratar om skyhöga löner i Stockholm borde bredda sin sociala umgängeskrets lite. Alla i Stockholm är ju trots allt intelligentast, mest bildade och snyggast i världen, så det går ju att umgås över lönegrupperna. Pengar är ju inte allt, bara man har både yta och innehåll.

Seriöst nu. Alla ni som sitter och slår er för bröstet med att ni har så höga inkomster och klarar av att betala räntorna (men inte amortera tydligen) på era mångmiljonlån, ägna en kort tanke åt normala människor som alltså inte sitter med löner ens över 30 000:- SEK. De flesta Stockholmare (>50%) hade inte ens 22 000:- i månadslön 2010

Tänk på det när ni läser artiklar om 25-åringar som utan att blinka är beredda att betala 2 000 000:- för ett litet kyffe i Stockholm. Nästan åtta bruttoårslöner för en lägenhet på 30 - 40 kvadratmeter

Och det var verkligheten som ni behövde höra.

/Eder Cornucopia? från en jordkällare ute i skogen i en av provinserna

Tillägg: För er som tror att det är vi i provinserna som hittat på att stockholmare är smartare och snyggare än resten av världen, så har snyggheten (hos stockholmsmän) bekräftats i media nyligen (DN) och (m)oderaternas gruppledare i Riksdagen, Anna Kinberg-Batra har också bekräftat att stockholmare är smartare än lantisar. Se film nedan:

Detta är ändå det ledande riksdagspartiets gruppledares åsikt. Ingen rök utan eld. Kinberg-Batra är ju trots allt stockholmare och träffar i sitt arbete i riksdagen verkligen människor från hela Sverige (om inte annat övriga riksdagsledamöter som kommer från hela Sverige) så hon bör veta.

Finns dock andra åsikter i frågan.

Men vi kan nog ändå sluta oss till att stockholmare är lite intelligentare än resten av Sverige. Go Kinberg-Batra! Ett annat bevis är ju att Anders Borg är Europas bästa finansminister, vilket ju visar att stockholmare (han har övernattningslägenhet och vill eventuellt sälja huset i Sörmland) är bättre än åtminstone resten av Europa. Och familjen Reinfeldt är multibegåvade stockholmare där både far, mor och son har ledande politiska positioner (riksdag, landsting och ungdomsförbund) enbart på sina personliga meriter och egenskaper, vilket också visar på stockholmarnas överlägsenhet. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

96 kommentarer:

 1. Kanske hoppas många Stockholmare BLI rika ? Deras längtan är så stark att de röstar på egoistiska partier i hopp om att få åka med på tåget? Ja jag trodde faktiskt de tjänade bättre, betydligt bättre.

  SvaraRadera
 2. Precis som män gärna verbalt förstorar vissa fysiska attribut, så förstorar man gärna verbalt sina inkomster.

  SvaraRadera
 3. Det är lustigt hur ofta Stockholmare påskrivs åsikter om att de är mycket bättre än alla andra. Jag har aldrig mött en stockholmare som uttryckt dessa åsikter själv, efter 5 års boende i huvudstaden, men behövt "försvara mig" mot det varje gång jag besökt Göteborg (och då är jag inte ens infödd i Stockholm)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är även lustigt hur mycket vanligare dess fördommar är i just Göteborgsregionen... Har faktiskt inte mött samma aversion i exempelvis Skåne.

   Radera
  2. +1 - kanske har man små snoppar i Göteborg

   Radera
  3. Överkonsumtion sill och snus i kombo med dålig humor och regn ger små snoppar. Men vi är glada ändå , i goa www.muteborg.se.

   Radera
  4. Och direkt kom det två Stockholmare som var tvugna att kasta skit på Göteborg...

   Radera
 4. Tvärt om Vi stockholmare kanske inte bara har förvärvsinkomster. Vi kan ju redan vara rika och lever delvis på kapitalinkomster!
  Jobbe?

  SvaraRadera
 5. 8 årslöner är ju inte mycket. Det är ju inte Svenska kronor, utan krediter som bankerna har skapat.


  Förlåt. Bara på skämt.

  SvaraRadera
 6. Cornu, du glömmer alla nolltaxerare som ändå har en stark betalningsförmåga...

  Lars

  SvaraRadera
 7. Är detta medel/median av folk med en äkta heltid förvärvsinkomst? Eller räknas halta, lytta, a-lagare, nolltaxerare, studenter, och knecktar in i underlag? I så fall blir det lika rättvisan som medellivstider från tider med hög barnadödlighet. Mattematiskt rätt men ger en sned bild av medelaktören i biotopen i fråga.

  SvaraRadera
 8. Förstår inte själva premissen, varför skulle just stockholmare ha mer pengar än andra? Vi är väl som folk är mest, med vanliga jobb och whatnot. Själv tjänar jag ca 22000 brutto och bor i hyresrätt i en förort.

  Vad man vidare bör förstå är att 25-åringar som lägger upp två mille för en central lya tillhör en evig ungdomsgeneration som påräknar kontinuerlig ekonomisk hjälp från väletablerade föräldrar.

  SvaraRadera
 9. Den Framgångsrike Stockholmaren är ju i mångt och mycket ett propagandagrepp som används för att legitimisera avvecklandet av landsbygden. Resurserna tas från perifierin och går till maktcentrumet.

  Stockholmaren behövs som norm för att förverkliga den postindustriella utopin: tjänster istället för varor.

  Det tragiska är att alla accepterar utvecklingen och att journalistkåren (som iofs bor i Stockholm) hellre ger utrymme åt singelinseminationer och Zlatan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zlatan och Zlatansyndromet där en fattig kille från ingenstans lyckas och blir mångmiljonär är ungefär samma sak som land of opportunity, en fantasi som måste finnas för att vanligt folk inte skall känna hopplöshet och tröttna på att delta i pyramidspelet. Dett är otroligt viktigt för alliansen att ekonomiskt framgångsrika människor exponeras för att annars faller hela korthuset när vanliga knegare förstår att det faktiskt inte är så lätt att lyckas och att deras liv faktiskt aldrig kommer att bli mycket bättre. Zlatansyndromet dämpar alla systemkritiska tankar.

   Radera
 10. Brukar ta ut 45k så man slipper värnskatten resten tar jag i utdelning. Enda kruxet är att pengarna hopar sig så hemskt i företaget då man inte får dela ut hur mycket som helst utan straffskatt.

  Så jag drar ned snittet för Sollentuna. ;)

  SvaraRadera
 11. Man bör ju förtydliga att världen snyggaste män faktiskt bor i specifikt Stockholm. http://www.dn.se/sthlm/stockholms-man-ar-snyggast-i-varlden Hur det ser ut på kvinnofronten vet jag dock inte.

  Sedan kan man ju misstänka att Stockholm Pride och kringliggande kultur höjer snyggheten och fernissan på många manliga stockholmare. Sveriges San Francisco, liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så talar en sann Göteborgare.

   Radera
  2. Hur är det med källuppföljningen bland läsarna (och bloggaren)? Klickar man på källan ser man att samma undersökning redan gjorts av samma sajt för kvinnor, både främsta stad och främsta land. Även där har Sverige inte så mycket att skämmas för, med plats två bland städerna (Kiev?!) och plats ett bland länderna.

   Radera
  3. Kiev etablerades ju för övrigt av svenskar, så det rinner ju mycket nordiskt blod i de ukrainska ådrorna.

   Radera
  4. Ukrainska brudar är GULD - så det så. Hur kan man ogilla Mila Kunis t.ex.?

   Radera
  5. "Sedan kan man ju misstänka att Stockholm Pride och kringliggande kultur höjer snyggheten och fernissan på många manliga stockholmare. Sveriges San Francisco, liksom."

   Klassisk Cornu! Kan vi fa en ny lasarundersokning i hogermaringalen som korrelerar var sexuella laggning med var hemvist? ;)

   Radera
  6. Nej, ointressant fråga.

   Radera
 12. Lågavlönade tenderar ju dessutom att bo i relativt billiga hyresrätter, som du Cornucopia flera gånger påpekat att det faktiskt inte råder någon brist på. Visst är det svårt att hitta en fin HR i innerstan, men de flesta lågavlönade bor väl ändå i förorterna.

  Tyvärr tror jag den gode Cornucopia gör precis vad han kritiserar andra för att göra: lägga ord i andras munnar (inte heller jag känner några Stockholmare som resonerar som C tror) och dra svajiga slutsatser antingen på allt för generell statistik eller på för specifika fall.

  Lägg till det trista sarkastiska ordvalet som ju säger mer om skribenten än om något annat och jag kan inte annat är sluta mig till att Cornucopia främst är ute efter att generera trafik och kanske spy lite galla.

  SvaraRadera
 13. Väldigt stora delar av stockholms kommun ligger för övrigt längre från innerstan än stora delar av exempelvis Solna, Lidingö och Nacka. Så att hävda att de som bor i "Stockholms Kommun" är de som vill bo närmast innerstaden blir mer än lite skevt.

  SvaraRadera
 14. Cornu,

  Det där känns inte som relevanta siffror, underlaget måste inkludera studenter, arbetslösa, osv?

  Ser man endast på förvärvsarbetare så ligger medellönen kring 27k i Sverige. Det vore mer intressant att endast jämföra förvärvsarbetare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad vet jag, det där är SCB:s siffror på förvärvsinkomster. Visa gärna varifrån 27k kommer.

   Radera
  2. För övrigt spelar ju både deltidsinkomster etc in, även deltidsarbetande skall betala räntor.

   Radera
  3. 28400 var snittlönen 2010 enligt SCB.

   Radera
  4. Tydligen skillnad på förvärvsinkomst och lön, eftersom förvärvsinkomsten i snitt var 21 250:- år 2010. Också enligt SCB. Det är ett rätt stort glapp. Det ena kanske är avtalad lön, det andra är lön i verkligheten (sjukskrivningar, VAB, föräldraledighet, tjänstledigheter, deltider etc). Alla jobbar ju inte heltid.

   Radera
  5. 28400 är alltså lönen, och 2010 är året. Ursäkta min undermåliga meningsbyggnadsteknik, men jag bor ju trots allt i Stockholm och är således underbegåvad.

   Radera
  6. Vet inte varifrån du skulle fått att du är underbegåvad. Stockholmare är intelligentare än andra, lyssna på Kinberg-Batra. Det råder inget tvivel om den saken.

   Som sagt, det är väl skillnad på avtalad heltidslön och vad man får i praktiken. Deltider borde väl vara det som drar ner mest. Det är förvärvsinkomsten i praktiken, inte i anställningsavtalet, som spelar roll.

   Radera
  7. Vidare, "mina" uppgifter baserar sig på taxeringen. Antagligen har alltså ränteavdrag mm dragits från bruttolönen.

   Radera
  8. Cornu,

   Du har utgått ifrån "sammanräknad förvärvsinkomst" som utöver arbetsinkomst också inkluderar pensioner, sjukpenning, mm. Det är alltså inte relevant för att jämföra vad folk har för lön.

   Radera
  9. Men det är relevant för att titta på vad folk faktiskt har i köpkraft.

   Radera
  10. Det håller jag med om. Men jag trodde inlägget handlade om vad Stockholmare hade för lön kontra resten av landet?

   Radera
  11. Lönen på 28 400 är månadslön som är justerad för att motsvara att heltidsarbete och kommer från Lönedatabasen som baseras på total urval från alla offentliga arbetsgivare och 50% av de privata (vikter justerar urvalet). Cornu använder årliga förvärvsinkomster från skatteverket, vilket inkluderar vissa transfereringar men inte andra. Men vill man titta på köpkraft så bör vi väl titta på disponibel inkomst och inget annat, alltså där kaptialinkomster och transfereringar tillagda och skatter dragna.

   Radera
  12. 05:39

   Själv skulle jag vilja se 1) Disponibel inkomst, som du säger 2) Arbetsinkomst, ej justerat för heltid (vilket för mig är ganska ointressant, framförallt eftersom vi går mer mot en ekonomi med mer deltid och tillfälliga anställningar)

   Radera
  13. Men det är ju en jämförelse som C har gjort relativt olika delarr av Sverige som innefattar Sveriges innevånare. Det är väl totalt ointressant med Anonym 05:39:s statistik med 50 % av privata arbetsgivare; det kanske är så att lågavlönade i skuttfirmor inte är med?

   Radera
 15. Vet inte om detta är källan till min uppgift men med lite google-fu:

  http://lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/4A96AC294C6031E0C12579520053200C/$file/Lonerapport_2011.pdf

  Jag håller med om att deltid är intressant ur ett nationalekonomiskt perspektiv, inklusive arbetslösa och pensionärer för den delen, men dock inte för att jämföra löner.

  SvaraRadera
 16. Nu vet vi väl kanske alla att det inte går att dra många växlar på den statistiken. Det viktiga är att Cornucopia får skriva av sig lite. Syftet med inlägget är så vitt jag förstår att påpeka att stockholmare inte alls är så rika och framgångsrika som... ja, riktigt vem som trodde det vet jag inte. Knappast stockholmarna själva i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att cornus poäng är att värdet av en bostad i ett långsiktigt perspektiv måste speglas av den förvärvsinkomst som de boende i bostaden tjänar in och som kan användas för att betala hyra, mat, räntor etc. Om vi inte ser att man ska sitta 2 pers i en etta för att klara av avgifter&räntor+levnadskostander så måste endera de genomsnittliga lönerna höjas eller bostadspriserna sjunka. Var jämvikten ligger är dock svårt att säga. Svårt också att tro att fastighetsskatten inte återuppstår i framtiden

   Många som köper bostäder idag har gjort en bostadskarriär och alltså betalar med monopolpengar. Men hur ska inflyttade medelsvennar har råd med en kontantinsats om 300 000 tkr + avgift+ räntor på omkring 6-7000 för en etta på södermalm.

   Radera
  2. Må så vara, men det som missas i skadeglädjen över att medelinkomsten i Stockholm inte är så fantastiskt mycket annorlunda än i resten av landet är att långt ifrån alla stockholmsbor bor i övervärderad bostadsrätt innanför tullarna. En del gör det, men de har å andra sidan ofta (inte alltid) betydligt högre löner än en "inflyttad medelsvenne".

   Inflyttade såväl som infödda medelsvennar med mediokra löner bor snarare i någon av förorternas alla hyresrätter. Utan teppanyakihäll, tro det eller ej.

   Radera
 17. Jag bor inte i Stockholm men tjänar tillsammans med min fru 80000 kr i månaden brutto och har 2,5 miljoner på banken. Jag tycker att hus för 4-5 miljoner är för dyrt, hur i helsike kan de med medianinkomster hålla priserna uppe vid dessa nivåer!? De måste ha rejäla kapital på bankerna som vi inte ser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkelt. De med medianinkomster köper inte hus för 5 miljoner...

   Radera
  2. I Skanör/Falsterbo (Skuldkusten) ser vi en röd tråd på alla försäljningar de senaste åren - nästan samtliga har lånat så mycket de kan, vi pratar 95 % i snitt. Endast i ett fall av tio valde köparna att inte ta ut nya pantbrev. Det finns exempel på folk som köpt för 4 miljoner med full belåning och sedan ökat pantbreven ytterligare 2 miljoner mindre än ett år därefter, då har man ett hus värt cirka 4 och lån på 6 miljoner (hur tänkte de där?). Som tur är har några av dessa galningar gallrats bort med bolånetaket...

   Radera
  3. Som sagt, medianinkomsterna köper inte dyra hus och bostadsrätter. De hyr.

   En annan lösning heter 40-talistföräldrar. Jag har flera exempel i min bekanskapskrets som fick bostadsrätter av sina medelklassföräldrar på 90-talet och som sedan bytt upp sig, varje gång med lite hjälp från mamma och pappa. De sitter idag i stora lägenheter för 4-5 miljoner, trots högst oimponerande inkomster (någon har ingen inkomst alls för närvarande). Men det är inga problem eftersom de inte har några lån. Och bostadsrättsföreningarna är i regel gamla och stabila, med ytterst låga avgifter.

   Så tro inte att alla Stockholmare sitter överbelånade i lyxlägenheter. De finns naturligtvis de också, men inte i den utsträckning de kraxande korparna verkar tro.

   Radera
 18. Vi Stockholmare är, som Cornu mycket rikigt påpekar såklart bäst, snyggast, intelligentast och vackrast, men framförallt har vi duktigast hus i landet !
  Ingenstans har så mycket värde skapats från ingenting.

  Fast ärligt talat så vet jag inte var den där uppfattningen att Stockholmare skulle tro sig vara så mycket bättre kommer ifrån. Det är iallafall inte den gängse uppfattningen här i stan.
  Att sedan en och annan säger något dumt då och då, som Anna Batra, är väl svårt att komma ifrån.

  Kan dock tänka mig att den där uppfattningen skulle vara vanligare från folk som flyttat hit från landet och vill skryta över hur mer "världsvana" de är jämfört med de som stannat i hembyn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du också gift med en skånsk indier?

   Radera
 19. Angående att medelinkomsten alltid är högre än medianen. Om du har 30 personer som tjänar 10.000, 40 personer som tjänar 20.000, 20 personer som tjänar 30.000 bara som exempel, blir 20.000 i median och 17.000 i medel. Inget osannolikt scenario heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om. Men jag trodde inlägget handlade om vad Stockholmare hade för lön kontra resten av landet?

   Radera
  2. Ovan svar var ämnat för en annan post men det funkar faktiskt som ett rätt bra svar till denna post också :D

   Radera
  3. Det blev "vad stockholmare (litet s på svenska, stockholmare är inget namn) har för förvärvsinkomster"

   Radera
  4. Oj råkade räkna fel där då jag ändrade när jag kommenterade, poängen är fortfarande den samma :p

   Radera
  5. Men stockholmare är ju snyggast och smartast, då är det väl inte mer än rätt att vi skriver Stockholmare ;)

   Radera
 20. Anna är inte helt ute och cyklar, även om hon inte tänkte riktigt hela vägen. Hennes tanke var att av de människor som föds utanför den stora staden så flyttar vissa hit. Av dem som flyttar hit är en större andel de mest företagsamma och intelligenta, alltså en sorts brain-drain. Jag själv är inföding så jag kan tyvärr inte räkna mig till de skaror som kommer hit och ökar vår genomsnittliga intelligens.

  SvaraRadera
 21. Lite ot men JMs pris strategi är ändå intressant när vi talar om lön och intelligens

  Som nollåtta är jag ändå hellre hatad än älskad, då det ger något mer respekt! ;P

  /RH

  SvaraRadera
 22. Vet inte vem som slänger ur sig den största grodan; Anna Batra eller Cornucopia. Som infödd och uppväxt göteborgare skäms jag bara å bloggarens upprepade illamående över sitt mindervärdeskomplex.

  Vill bara göra folk uppmärksamma på att denne härstammar från Trollhättan och inte alls är representativ för göteborgare i allmänhet, även om de naturligtvis finns. Såsom just Corny påvisar.

  Att han som diversehandlare totalt har missat björnens intåg på börsen, trots att han ansett den varit närvarande i ett halvår -görju inte saken precis bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår faktiskt inte. Jag har ju skrivit att stockholmare är intelligentast. Vad är problemet?

   Ironiserar jag så sätter jag taggen "ironi" på blogginlägget.

   Vet inte varifrån du fått mindervärdeskomplexfantasin ifrån.

   Radera
  2. Missat björnen? Har jag inte pratat om tjurfälla hela tiden, skrev rent av ett blogginlägg i morse om att det var likvid mot börsen som gällde.

   Har även lite minishorts, men sådant är ointressant.

   Radera
  3. Minishorts! Ja, jag vill då verkligen inte höra mer om dina märkliga klädvanor.

   Radera
 23. Cornucopia får raljera hur mycket han vill över inkomster och intelligensnivå. Faktum kvarstår: enligt intelligenstester vid mönstringen (på den tiden då alla mönstrade) hamnade Stockholmskommuner och universitetsstäder högst. I botten hamnade Norrlandskommuner, gamla bruksorter och Malmö(!).

  Bruksorternas dåliga placering har förmodligen att göra med att de som har ambitioner i livet dras till Stockholm. I Malmö finns det nog en helt annan (onämnbar) förklaring.

  Cornucopia: ditt magsura inlägg andas både avundsjuka och missunnsamhet.


  http://www.dn.se/ledare/kolumner/stockholmare-ar-smartare-an-lantisar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår faktiskt inte. Jag har ju skrivit att stockholmare är intelligentast. Vad är problemet?

   Ironiserar jag så sätter jag taggen "ironi" på blogginlägget.

   Radera
  2. @06:01

   Jag är Stockholmare själv, har man lite självdistans så behöver man inte ta allt så seriöst. Bildningsnivån ligger säkerligen högre i Stockholm än i övriga landet i stort, men jag tror bloggaren snarast raljerar över stockholmarnas (antagna) mallighet.

   Radera
  3. Kan det verkligen vara så? Och inte att jag uttrycker personliga åsikter och är en bitter, avundsjuk och småsint person?

   Radera
  4. Troligtvis ligger mallighetsnivån också högre i Stockholm än i övriga landet.

   Radera
  5. ...och malligast är de småstadsbor som kommer till Stockholm, skaffar ett jobb inom reklam eller mumbo-jumbo, slipar bort rotvälskan på 5 månader och cyklar sin fixie till jobbet. Samma människor som rynkar åt andra i kön på ICA, snackar bostadskarriär och skapar en otrevlig attityd i en annars ganska trevlig stad. Degenererade hipsterslödder.

   /EDK

   Radera
  6. Det är inget intelligenstest man gör vid mönstringen, det är ett "begåvningsprov". Dessutom har social bakgrund och psykosociala faktorer mycket stor påverkan på resultatet. Slutsatsen blir att ynglingar från mer burgna och ordnade bakgrunder betydligt bättre förutsättningar till ett bättre resultat, oavsett IQ. Bruksorter med arbetslöshet och till detta relaterade problem ligger därför lågt.

   Jag skulle kunna tänka mig att IQ är fördelad på samma sätt över riket.

   Radera
  7. Amen EDK, Amen.

   Radera
  8. Underbart att använda mönstringsunderlaget för hur intelligenta människor är. Det i sig säger en hel del om intelligens.

   Jag mönstrade själv med folk från Rosengård eftersom jag är uppväxt precis i närheten. De flesta araber, turker, kosovalbaner, juggar etc var inte så särkskilt inställda på att göra lumpen och naturligtvis blev insatsen därefter. Att sedan ett av momenten var ordförståelse (på svenska) gjorde inte saken bättre.

   Radera
 24. Pengar är inte allt. Något må de ju ha för att kompensera alla brister. Stockholmare är som spermier!
  Bara en på miljonen det blir folk av. Hahahahaha

  SvaraRadera
 25. Pow! Cornu fortsätter att leverera.

  Många jag umgås med tjänar runt 25k men sitter på minst 1,5 mille (själva, dvs. delar inte med någon) i lån för en bostadsrätt. Detta handlar då om personer mellan 27-31. Inte många jag känner tjänar över 40k. Någon kanske, eller ett par. Jag upplever det nu som att det sakta men säkert börja etableras en slags "lån-är-fult" konsensus, borträknat bostadslån då såklart. Att köpa saker på avbetalning, oavsett om det är resor eller prylar, rynkas på näsan åt. "Har man inte råd ska man inte låtsas att man har". Återgång till skön gammal hederlig jante, med andra ord.

  Jag tror precis som du Cornu, att vi kommer att få se generell neddragning på onödig konsumtion i form av Thailandsresor, nya bilar och äppelprodukter, dock inte över hela spektrat. Många kommer att behöva lägga de där "sista" tusenlapparna på att amortera/spara (högre ränta/hårdare bankkrav). Jag tror iofs. att det är viktigt att göra en uppdelning mellan de som har en någorlunda bra översyn över och ansvar för sin egen ekonomi. Dessa kommer att påverkas av den ändrade inställningen till vad det är att ha just en välordnad ekonomi. De biter ihop, knyter näven i fickan och drar ner på levnadsstandarden. De andra, de som lever för dagen och som gärna drar till Grancan (eller Phuket) på avbetalning, de kommer nog köra så länge det håller och sen köra raka vägen in i kaklet. Tyvärr finns det nog rätt många av den sistnämnda gruppen.

  /EDK

  SvaraRadera
  Svar
  1. EDK

   Är det bekanta i Stockholm du avser?

   Jag har för övrigt samma erfarenhet av lånekulturen - nu har det blivit fult med avbetalning. Vilka får folk är, det är tragikomiskt. "Bostadspriserna går alltid upp på sikt", "Bostad är en investering", "Har man inte råd ska man inte låtsas att man har"... Vår konsensuskultur har ganska allvarliga baksidor...

   Radera
  2. För övrigt verkar folk inte förstå skillnaden mellan likviditet och soliditet.

   "Eh, men vadå, jag har inga problem att betala räkningarna?"

   Gratulationer.

   Radera
  3. "Har man inte råd ska man inte låtsas att man har" är väl inte jante, det är väl snarare sunt förnuft, eller?

   Radera
  4. @Anonym 06:40 (klockslaget?)

   Ja, det är Stockholm. Innerstad och närförort. Akademiker, tjänstemän, kontorsfolket.

   25k i månaden är nog i lägsta laget ska nog poängteras. Snarare närmare 30. Men alla har inte löneutveckling samma löneutveckling som (vissa) ingenjörer (de flesta) jurister och (alla) läkare.

   /EDK

   Radera
 26. Nu får du hålla igen lite Cornu! Jag har faktiskt annat att göra än att sitta och läsa din blogg hela dagarna! Tänker du inte på det?!

  SvaraRadera
 27. Okej, här har du något mer du kan skriva om (från DN):

  Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans familj har sålt villan i Täby norr om Stockholm för 7,1 miljoner kronor och i samma område köpt ett bostadsrättsradhus på 138 kvadratmeter för 5,5 miljoner kronor.

  SvaraRadera
 28. förklaringen till det höga lägstainkomsterna i Nykvarn är förmodligen enkel: villor. Bor man i egen villa får man generellt inte socialbidrag (har mjukats upp lite de senaste åren efter nedskärningarna i A-kassa och sjukpenning), och ska man bo i eget hus, också i Nykvarn kan man inte tjäna 65000 kr/år. Obelånad stuga i Nykvarn funkar kanske med 105000 även om det är knapert (grundavdraget är ju ganska generöst på de nivåerna).

  SvaraRadera
 29. Jag är uppvuxen och bor i Stockholm men pendlar till landsorten just nu men tidigare även bott ett tjugutal år på landsorten.

  Det jag känner är att våra riksmedia och dess journalister har ett alldeles för stort Stockholmsperspektiv på allt. Det är faktiskt störande; ta upp näsan lite tänker jag ofta och se lite mer.
  Sedan kan man inte komma ifrån att många stockholmare anser att Stockholm är allt och om man bor på någon annan ort så rynkas det på näsan. jag vet av erfarenhet; när jag bodde på landsorten så var det många kommentarer a la " hur kan du bo där?" och även spydigheter och rena elakheter. I och för sig så behöver man inte bo på landsorten utan det räcker med att bo i en förort för att höra från de som bodde fint i innerstan liknande kommentarer.

  SvaraRadera
 30. Det kunde varit skoj att bo i Stockholms innerstad när man var 20-25 år och hade haft nära hem från krogen, men jag var inget partydjur ens när jag var i den åldern. Varför man skall bo i innerstan när man inte hänger på uteställen mest varenda dag har jag svårt att förstå.

  Jag vill bo i öppna landskap... Möjligen en takvåning då, men den är kul bara några få månader om året.

  SvaraRadera
 31. www.muteborg.se

  SvaraRadera
 32. Mensa IQ.
  Lön inom de högsta 10%
  BLT (2,5 årslön i lån)

  /Ung, snygg ingenjör från Sthlm (ej inflyttad)

  Finns det fler som mig i Sthlm? Ja, mina syskon exempelvis, mina föräldrar, mina kusiner etc. Utanför släkten? Nej, aldrig mött någon som mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (Har aldrig behövt bekräfta min IQ)
   Lön inom de högsta 10%
   Ej BLT

   /Ung, snygg ingenjör från Skåne

   Finns det fler som mig i Skåne? Ja, männen i min familj. Utanför släkten? Japp, känner flera.

   Var vi håller hus? Inte bostadsätter iaf.

   Radera
 33. De flesta människor i statistiken över Stockholms kommun bor inte i Stockholm utan i förorten:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Stockholms_kommun#Stadsdelsomr.C3.A5den

  Vet inte vad som avses med "normala" människor men i innerstaden ligger medianinkomsten garanterat över 30k/mån, och det var väl det som var intressant. Vad outbildade och bidragstagare i miljonprogrammen tjänar bekymrar mig föga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja det är ju inte lätt att skriva en artikel så det passar vad just alla Svenskar bryr sig om, det är helt enkelt fel artikel för dig att läsa.

   Vad just gruppen utbildade och icke bidragstagare utanför miljonprogrammen tjänar bekymrar tex mig föga eller säkert 9miljoner andra Svenskar.

   Radera
  2. "Vad just gruppen utbildade och icke bidragstagare utanför miljonprogrammen tjänar bekymrar tex mig föga eller säkert 9miljoner andra Svenskar."

   Nä, men nu gjorde artikeln anspråk på att handla om vad just stockholmare tjänar och ett stort nummer görs av att de egentligen inte tjänar så mycket i förhållande till de (i innerstan) rådande bostadspriserna. Då är det ytterst relevant att statistiken till stor del omfattar grupper med blygsamma inkomster som bor långt utanför innerstan eftersom dessa knappast sitter med några mångmiljonlån som artikelförfattaren vill påskina i slutklämmen.

   Radera
 34. Att i första andetaget klaga på DN Kulturs syn på Lego och sedan posta en artikel som denna...

  Personligen tycker jag de håller samma nivå.

  / Ateisten

  SvaraRadera
 35. De snyggaste finns i Stockholm? Besökte hon även Göteborg? Eller?

  SvaraRadera
 36. Lyssna på P3 så nämns "lantisar" (alla utanför Stockhlm) i nervärderande meningar var femte minut... I princip alla som inte tycker som SR/SVT/Aftonbladet (extremfeminister/HBTQr) är per definition gammalmodiga lantisar enligt dessa "journalister". Är man riktigt riktigt upprörd så drar man till med skällsordet "den kristna högern"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Det är helt sjukt att extremideologier blivit mainstream! Det är riktigt sjuka människor vi har att göra med.

   Radera
 37. Hur är det med oss som har bott i Stockholm en gång men som flyttade därifrån? Följer intelligensen och skönheten med eller blir den kvar i Stockholm?

  SvaraRadera
 38. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 39. Kära sökande

  Behöver du ett lån? Vi erbjuder lån på 3% ränta om ja är svaret fylla sedan i dina uppgifter och kontakta vår e-post: [email protected]

  Hur ansöker jag? Fyll i detta program formuläret nedan för att denna e-post: [email protected]

  LÅNE ANSÖKAN
  Fullständiga Namn:....................
  Land: .....................
  Status: ..............
  Stad: ..............
  Kön: .........................
  Telefonnr:...........
  Lånebelopp :...........
  månadsinkomst:..........
  Yrke: ................... ....
  Lånetid: ....................... ................
  Syftet med lån: ......................... ...........
  e-postadress:...................... ................
  Har du ansökt innan? .......................

  Herr RoyalSilver

  SvaraRadera