Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2012-03-30

Timbro = Religiösa tramsare och kreationister

Angående Timbro så kan det vara värt att påtala att medarbetarna åtminstone delvis utgörs av religiösa tramsare och kreationister.


Rekommenderar att t ex läsa chefen för Timbros mediainstitut, Roland Poirier Martinsson, kreationistinlaga på Newsmill från 2008, där hin "bevisar" (nja, hin tramsar och bevisar inget annat än sina egna brister och att Timbros medarbetare har noll förståelse för skillnad mellan vetenskap och tro) att Gud skapat livet. Artikeln heter Här är det vetenskapliga beviset för Guds existens. Martinsson är för övrigt knuten till den katolska högskolan Newmaninstitutet i Uppsala grundad av jesuitordern 2001.

Martinsson skall också 2005 gett ut en bok "Sånt är livet", på samma tema, där han går igenom olika vetenskapliga hypoteser och teorier om livets ursprung och uppkomst för att sedan komma fram till att skapelseberättelsen i Bibeln är den mest sannolika förklaringen till livets ursprung och uppkomst. Eller något sådant. Enligt en av bloggens läsare skall Martinsson också i boken hävdat att Gud skapade oljan och alltså kan skapa mer olja. Detta kan jag dock inte bekräfta än, utan behöver hitta boken på ett bibliotek först. Kan också vara en konsekvens och egen slutsats från läsaren, men om t ex Gud skapade fossilerna, vilket ofta hävdas av kreationisterna, så måste ju Gud också skapat oljan och de fossila bränslena.

Men helt plötsligt blir Timbros förnekande av att peak oil alls är relevant och deras definition och syn på riktig vetenskap väldigt, väldigt logisk. 

Den amerikanska kristna abortmotståndarna och kreationisterna existerar i allra högsta grad även i Sverige. De finns hos Timbro och därmed hos det havererande regeringspartiet moderaterna (opinionsundersökning, se Bonnier/DNSchibsted/SvD).

33 kommentarer:

 1. Passar på att återigen tipsa om nedanstående från förre VDn för Timbro, Maria Rankka;

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/30/mps-resemotst-nd-h-nger-ihop-med-sds-fr-mlingsfientlighet

  Praktexempel på "guilt-by-association". Bortsett från alla de sköna kommentarerna under artikeln tror jag inte ens någon brydde sig om att replikera inlägget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och dessutom påminnande om 1984 där man inte kan resa och därmed inte kan skaffa sig en bild av motståndarna själv. Påminner mycket om EU reklamen med de otäcka främlingarna som omringade henne i fabrikslokalen. Intressant också att det tydligen kommer från många håll från eliten.

   /Fri rörlighet för människor (inte samma som fritt medborgarskap) men väldigt restriktiv rörlighet för varor.

   Radera
  2. Skuld genom samröre, för den som vill tala eller skriva svenska på gymnasienivå.

   Radera
  3. Mycket konstruktivt inlägg om den svenskskrivande befolkningens nivå. Googlade sidor skrivna på svenska och fick resultatet;

   "skuld genom samröre" 55 st
   "guilt-by-association" 31 800 st

   dvs bara 1.7 promille av inläggen skrivna på svenska som använder den svenska varianten, här måste till ändring så vi inte förfaller till ett Radetzki-samhälle!

   Radera
 2. Snälla sluta skriva hin, det var kul när det handlade om centermuppen men det börjar bli riktigt irriterande nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. håller med, tänker på "hin håle"

   Radera
  2. Instammer!

   Radera
  3. Jag tycker det är utmärkt att Cornu skriver hin. Fast det tar nog ett tag innan jag lyckas precisera varför det känns så rätt. Kanske är det ett sätt att slippa springa i pk-etablissemangets ledband.

   Radera
  4. Jag tycker det är gulligt. Det ÄR bekvämt att ha ett könsneutralt pronomen i vokabulären. Sen att det blev just "hin" på den här bloggen gör väl inte så mycket. Det gör ju att "hen" känns ännu mer normalt.

   Radera
  5. Det kanske vore bättre att kalla alla hon per automatik; Roland är konstig för hon tror på skapelseberättelsen, vår statsminister är djärv för hon pekar med hela handen. Vår justiteminister är bra, för hon uppskattar lila.

   Radera
  6. Vad är det egentligegen för fel på "den"?
   Roland är sur för denne tror på sagor?

   Radera
  7. Varfor sjutton ska man ha konsneutrala ord for folk som inte ar konsneutrala? Roland ar ju en han inte en hin eller en hen.

   Bara nar konet ar okant kan man anvanda nagot annat ord, hin hen eller varfor inte den eller denne.

   Radera
  8. Krig är fred

   Radera
  9. Charles-Ingvar Jönsson2012-03-30 19:30

   Frihet är slaveri

   Radera
 3. Klart det här peak oil-förnekandet är direktimporterat från USA, kolla upp hur det sammanfaller med en nu pågående förnekelse-offensiv i USA.
  Komplettera kedjan Timbro-Moderaterna-Kreab-Demoskop med Karl Rove

  SvaraRadera
 4. Klart att de snarare går att jämföra med religiösa sekter. Men det ser ju lika illa ut på vänstersidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur då? Timbro led trots allt av folk som är med i religiösa sekter (och även kd samt vissa moderater såsom missionsmedlemmen tomhylsan).

   Radera
  2. Är inte sektvänstern egentligen ett mer eller mindre mytologiskt begrepp som aldrig någonsin har kunnat tillämpas på mer än ett fåtal individer? Det känns ganska irrelevant idag.
   De gånger extremism motvarande Timbros uppträder på vänsterkanten så väcker det ju med rätta bara löje (och ibland fasa), men det är ju aldrig någonsin någon som tar det på allvar.

   Den stora skillnaden med Timbro är att de konsekvent får en massa utrymme i media att torgföra sina stolliga idéer, som om faktiskt var seriösa.

   Radera
 5. Kan du sluta skriva hin?

  SvaraRadera
 6. Bland de starkt troende kristna finns övertygelsen om att vi lever i de yttersta dagarna (vilket de dock har trott sen jesus gick och dog), och att jordens resurser är till människan givna för att brukas. Det finns alltså ett religiöst incitament till att använda jordens resurser så fort så möjligt. Allt elände och krig som visas på nyheterna får det att kittla i magen, det är ju tecken på att domedagen, och med den jesu återkomst, närmar sig.

  SvaraRadera
 7. Vi lever i förbryllande tider när religiösa fundamentalister och nyliberal samsas så enkelt.

  SvaraRadera
 8. Han är ett intressant exempel i ett annat avseende.
  Borgerligheten med moderaterna i spetsen har varit på stark frammarsch under en längre tid.

  Sådana maktcentrum (precis som S tidigare) drar till sig element som primärt vill åka snålskjuts på själva kraftcentrum för att framhäva sig själva och det särintresse de representerar. Karriärister och kappvändare är ett hot mot alla maktcentrum. Så till den grad att om de inte städar och håller någorlunda rent kommer dessa element att sänka dem. Så gick det t ex för S.
  /Grtönvita

  SvaraRadera
 9. Cornu låter mer och mer som en fanatisk Mulla när han med alla till buds stående medel försvarar Den Rätta Tron - Peak Oil. Och i den kampen skyr han inga medel, guilt by association, obekräftade andrahandsuppgifter från en blogkommentator[sic!] och ett underförstått ställningstagande att om man är religiös så är man automatiskt diskvalificerad från vetenskapliga debatter. Han lyckas även klämma in ett sådant fullt rimligt ställningstagande som abortmotstånd som något slags indicium på sina meningsmotståndares bristfälliga vandel.
  Den här typen av skitargumentation stärker mig bara i misstanken att PO precis som klimatalarmismen bara är ett hjärnspöke hos bidragskåta "forskare" och allsköns foliehattar som knappt kan bärga sig innan dom får anledning att flytta ut i skogen och börja kalasa på sina lager av konserverad gröt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller, som Grönvita föreslår ovan, så är även peakoileriet att begynnande alternativt maktcentrum som många vill åka snålskjuts på.

   Radera
  2. Fast det har ju publicerats rätt mycket hårda fakta till stöd för Peak Oil här som kan vara idé att beömta om man anser att de inte stämmer, i stället för att bara försöka förlöjliga sina meningsmotståndare med en massa värdeladdade invektiv. I alla fall om man tänker anklaga nån annan för "skitargumentation".

   Radera
  3. Jag skulle vara mycket tacksam om du kunde beskriva något enkelt sätt att undvika problemen med peak oil, helst sätt som är lindrigare mot naturen än massiv utvinning av oljesand odyl.

   Oro som sprids från de insatta till de lättskrämda men inte insatta ger alarmism men det betyder inte att problemet är hittepå.

   Radera
  4. Från att ha varit en uttalad peak oil skeptiker har jag på senare tid börjat luta åt det kan ligga en del i den teorin, bl.a. genom att jag tagit intryck från den här bloggen. Jag har tyck att båda sidor har rimliga argument. Den omsvängningen har mer eller mindre raserats pga. de närmast hysteriska reaktionerna från Cornu på Timbro-rapporten. Spiken i kistan var det här blogginlägget. Jag är långt ifrån någon specialist på global energiförsörjning men intresserad av ämnet. Argumentationsanalys vågar jag däremot påstå att jag vet en hel del om. Och den debila skitargumentation som Cornu givit prov på här är enbart kontraproduktiv om man vill övertyga andra än de redan frälsta.

   Radera
  5. Men här handlar det inte om att övertyga andra än de redan frälsta. Lars är en kommersiell skribent och skriver det som lockar läsare. Ett bloggklick är ett bloggklick, oavsett vad klickaren tycker om peak oil.

   Radera
  6. Fast jag tycker att argumentationen för varför Timbros rapport är bristfällig är rätt solid. Sen är det ju ingen nyhet att tonläget i den här bloggen är ganska uppskruvat och inte alltid särskilt konstruktivt, men just när det gäller Timbro är ju detta ganska befogat, eftersom de knappast är värda att ta på allvar.

   Radera
  7. Anonym, varje gång jag trampar någon på tårna, t ex de som starkt sympatiserar med ett parti eller kanske Timbro, så kommer alltid sådana där reaktioner mot mitt inlägg.

   Radera
  8. Det är en slags halmgubbeargumentation där man naivt tror att jag skall börja respektera idioter för att man annars hotar med att sluta läsa bloggen eller omvärdera allt jag skriver.

   Radera
  9. Jag har inte, och har inte uttryckt, några särskilda sympatier för vare sig Timbro eller något politiskt parti, så mina tår trampade du i alla fall inte på i den delen. Jag har heller varken "hotat" med att sluta läsa bloggen eller omvärdera allt du skriver.
   Jag har sakligt, om än kanske något raljant, kritiserat din argumentationsteknik i den här bloggposten vilken jag anser vara ett bottennapp och ovärdig någon som gör anspråk på vetenskaplig hederlighet.
   Så det är i vart fall inte jag som slåss mot halmgubbar.

   Radera
 10. zokrates76: du hänger inte på vaken.se va?

  SvaraRadera