Cornucopia?

2012-03-05 21:50

Sverigedemokraterna nu tredje största parti

Detta inlägg innebär inte att jag är sverigedemokrat eller sympatiserar med dem som parti eller ideologi. Detta inlägg betyder inte heller att jag vill se någon invandringsdebatt i kommentarsfältet. Var vänlig att respektera den önskningen, annars låser jag inläggets kommentarsfält. Invandringsdebatt kan ni istället ta på de ställen ni brukar föra den. Snälla.

Detta inlägg skriver jag för att detta är intressant och tarvar ytterligare analys.


Sentio har idag publicerat en opinionsundersökning där (sd) avancerar fram till att vara tredje största parti i Sverige med 8.6% av rösterna (pressrelease från (sd)), efter att ha tagit sig förbi (mp) på 8.1%. Framför allt skall det handla om moderata väljare som bytt till (sd). Den stora vinnaren är dock (s) som avancerar 5.3 procentenheter till 31.8% och nu återigen är det största partiet i Sverige.

Inga allianspartier har än så länge åkt under 4%-spärren, vilket förvånade mig. "Taktiktröstar" man även i opinionsundersökningar?

Det verkar för tillfället råda någon form av stiltje i svensk politik. Jag har dock ingen TV-mottager och lyssnar alldeles för sällan på radio, men det kanske finns någon debatt där någonstans? Alliansregimen är helt handlingsförlamad och lyckas inte ens sätta stopp för sk fakturaskojare, vilket torde gå att göra via lagstiftning med ena handen bakbunden. Affärsvärlden av alla platser har en del skvaller. Bland annat skall Anders Borg vara så nervös över läget att han sagt att det är bättre att inte göra något alls än att göra något fel, och därför är det förlamning som gäller. Frågan är hur länge det skall pågå? Hela 2012 - 2013? Borg skall även kallat småföretagare för löss. Tack för det Anders "BLT" Borg. Det är vi som betalar din lön, glöm inte det.

Så (sd) går framåt i brist på att något händer. Alliansfritt Sverige påtalar att både DN:s Wolodarski och självaste landsfader Reinfeldt (m) nu har börjat skylla arbetslösheten på invandringen (Reinfeldt pekar rent av ut somalier och afghaner som dåligt utbildade och att de naturligtvis blir arbetslösa i Sverige). Alliansfritt Sverige gör dock en bra analys som avfärdar det. Men man konstaterar att det kan handla om att man från (m):s sida börjar kratta manegen för att peka ut en syndabock. På så vis kan man motivera invandringen på fler sätt än NIARU - det är även en sparad syndabock att bortförklara att politiken bara klarat av att skapa okvalificerade jobb inom RUT, ROT och kanske KROG, samt blåsa upp Sveriges största bostads- och skuldbubbla någonsin. Jag reagerade likt Alliansfritt Sverige på att (m) nu börjar peka ut invandring som ett problem (fast med brasklappen att vi tar ansvar för andra och är ett öppet land), men rimligtvis har man haft fingerspitzgefühl nog att se vart vinden blåser. Och vinden blåser från (m) till (sd). Reinfeldts uttalanden är förstås en liten eftergift för att behålla en del väljare.

En annan sak angående opinionsundersökningar och (sd). För några månader sedan mailade en läsare mig och menade att (sd):s opinonssiffror är större än det som rapporteras. Detta eftersom (sd)-väljare inte vågar medge vad de röstar på. Själv hade han inför valet 2010 råkat svara ärligt på en "opinionsundersökning". Den natten hade han fått sprejat hakkors på huset och fått fönster krossade. Han menade att extremvänstern ringer runt till folk och utger sig för att vara opinionsinstitut så att de kan identifiera (sd)-väljare.

Det där kan vara en skröna. En del (sd)-väljare tror på sitt eget partis förträfflighet och att de har ett massivt stöd. Andra tror på att if you book them, they will come (obskyr pop-kulturell referens), dvs att med fina siffror så kommer alla hänga på och rösta på (sd). Bland annat därför är (sd)-väljare väldigt pigga på att kryssa för enkäter på nätet.

Två varianter. Antingen är läsarmailet sant eller så är det falskt. Om det är att (sd)-väljare trakasseras på detta vis så kan det vara så att de fortfarande svarar sant på riktiga opinonsundersökningar och siffrorna ändå är korrekta. Att utge sig för att ringa från opinonsinstitut för att identifiera politiska meningsmotståndare är förstås mycket allvarligt. Oavsett vad du har för sympatier så bör du be att få motringa alla opinionsundersökningar. Jag har aldrig varit med om att man inte fått göra det, utan frågeställarna för seriösa undersökningar går med på det.

Hur som så blir valet 2014 intressant. Det är möjligt att Reinfeldt/Borg avsäger sig möjligheten till fortsatt minoritetsregering och skyller på (sd). Det vore en smidig reträtt, då det inte kommer vara kul att vara i regeringsställning efter 2014. Även om man nu ser en glidning i Reinfeldt retorik så kommer vi inte få se (sd) i regeringen efter 2014. Snarare blir det en socialdemokratiskt ledd minoritetsregering, då något eller några partier i alliansen kommer lägga ner sina röster för att inte (sd) skall kunna stärka sin position.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

100 kommentarer:

 1. Bra tråd.

  Är inte ett dugg förvånad, jag har hela tiden sagt att dom kommer ha 10-15 % i nästa val.
  Detta är en konsekvens av ett allt mer segrerat samhälle. Hög ungdomsarbetslöshet, eller snarare en hel generation som känner sig utanför samhället, då är det lätt att vända sig till SD:s budskap.
  Sen alla svarta rubriker om gängkriminalitet o s v under hösten.
  Sen att S+V vägrade att ta debatt med SD var ju ett fatalt misstag.

  /Folkpartist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att läsa vad de skriver på sajten AVPIXLAT så förstår man deras siffror bättre.

   Radera
 2. Warrant Buffet2012-03-05 22:14

  Jag hade blivit mycket förvånad om inte (sd) gör ett kanonval och i det närmaste dubblar sina siffror 2014. Med tidens gång släpper nazi-stigmat och hr. Lagom, även känd som Svenne Banan, vågar rösta på dem även om han...förlåt, hen inte vågar erkänna det.

  Att vi har två ståndpunkter i kärnfrågan, (sd) och alla andra, hjälper ju Åkesson&Co något ernormt, Skulle något parti våga ha en annorlunda åsikt mot alla andra skulle det kunna stjäla röster från (sd) men i vår politiska värld där alla rejsar mot mitten och vi har sju partier med var sin variant av socialliberalism kommer de låta (sd) skörda frukterna av att våga tycka annorlunda.

  Faktum är att jag hade inte blivit nämnvärt förvånad om (sd) bildar minoritetsregering 2018 eller 2022.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DET skulle förvåna mig. Nämnvärt.

   För något sådant krävs en extrem händelse, typ krig.

   Radera
  2. Warrant Buffet2012-03-05 22:36

   Vi får väl se. Jag tänker spontant på en bayrare i en ölhall.Konstigare saker har ju hänt menar jag. Och gör en teknisk analys av (sd):s valframgångar är väl 121% av svenskarna sverigedemokrater inom femton år.

   Om jag reviderar mitt påstående till att ingen kommer att kunna bilda regering utan (sd):s tysta eller högljudda medgivande 2022, kommer vi närmare varann då?

   Radera
  3. Det enda extrema händelse som behövs är att den etniska transformationens politik fortsätter ;-)

   Radera
  4. Kriget har ju redan börjat även om det fortfarande förs lågintensivt med stenkastning, mordbränder och enstaka skottlossningar mot samälleliga funktioner som polis, räddningstjänst och kollektivtrafik. Den konsensuspolitik som samtliga riksdagspartier utom Sd står för vad gäller migrationspolitiken kommer bara att påskynda balkaniseringen av Sverige och därmed risken för ett mera fullskaligt inbördeskrig.

   Radera
  5. Jag tror inte att sd skulle missgynnas av att ett eller annat parti också anammar en invandringskritisk hållning. Tvärt om. Det går bara att titta på Danmark för att få ett avskräckande exempel. Nappar fler på sd krok blir man legitim och normaliserad och, när det kommer till invandringsfrågan, det enda riktigt legitima partiet. Jfr mp:s strategi under tidigare val. Wetterstrand lär ju ha undsluppit sig för bl a Focus att det bara vore bra om miljöfrågorna togs upp av övriga partier, för då skulle mp framstå än tydligare som det enda trovärdiga alternativet (i miljöfrågan).

   Självfallet måste ju invandringsfrågor få debatteras och diskuteras, men att tro att flörtande med sd:s väljare på sd:s premisser marginaliserar partiet är nog aningen naivt.

   Radera
  6. Jag vill passa på att nämna skolvalet 2010. Vissa skolor mörkade t.o.m sina valresultat. SD är extremt starka hos en del av de 16 till 17-åringar som kommer att få rösta i september 2014. Jag höjer prognosen från 10-13% till 11-15% 2014.

   /Dolly P

   Radera
 3. Cornu, läs DNs ledare där man gör litet mer analys av sysselsättning och sysselsättningsgrad än vad du orkar med. Men då blir väl det inte underlag till ett pajkastarinlägg förståss.

  SvaraRadera
 4. Tror att många, även invandrare proteströstar på SD.
  Jag överväger det själv då Moderaterna har blivit värre sossar än sossarna själva. Det är så kul att se bägge blocken så provocerade av SD.

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, hörde ett program i radion inför förra valet där en syrian tror jag, förklarade för programledaren varför han och hans kompisar skulle rösta på SD.

   "Men, men, du är ju invandrare och de är ju RASISTER!" stammade programledaren.

   Syrianen garvade och sa att han (programledaren alltså) inte visste vad rasism var.

   Nåt sånt.

   Nu är jag iofs liberal, anarkoliberal enligt mina vänner, och röstar PP. Men även om jag inte sympatiserar med SD, så är jag rätt besviken över hur media och de etablerade partierna behandlar partiet. De har trotsallt en väljargrupp, och dessa förtjänar att lyssnas på, särskilt om vi ska kalla oss en demokrati.

   Radera
  2. PP är knappast anarkoliberaler, snarare bara anarko.

   Vad jag vet försvarar de inte äganderätten utan är väl för nåt slags "allt åt alla" vad gäller elektroniska produkter.

   Radera
  3. Det handlar inte längre om rasism. Jag tror att det finns väldigt få rasister bland människorna. Vad det handlar om för de flesta är den ansvarslösa resursomfördelningen som pågår, där flitiga skattebetalare får betala notan för stora skaror parasiter.

   Det blir allt tuffare att hävda sig på arbetsmarknaden, samtidigt som det blir allt lättare att få olika bidrag som sk "flykting".

   Det har inget att göra med hudfärg eller härkomst. Däremot är det Regeringen med Miljöpartiet som agerar rasistiskt mot de egna väljare när man utdelar bidrag beroende på var man kommer ifrån. Lagen är inte neutral i detta avseende. Dessutom ställer man olika krav på olika folkgrupper. Detta är rasism. Det, jag är mest förvånad över att
   folk röstar på sådant politik överhuvudtaget.

   Radera
  4. för er som inte bott i södertälje, kan jag berätta att syrianer är kristna, dom vill inte ha fler muslimer i landet därför röstar dom sd. antagligen har dom kommit till sverige för att slippa bli plågade av muslimer

   Radera
 5. jag utgår från att folk (vita) inte vill ha massa non-whites i sin egen närhet, och det är ju mer och mer svårt för varje år som, därför går vita över till sd.


  ngt annat vore väldigt konstigt, moderater går över till sd för att moderata väljer avskyr den nuvarande politiken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Största majoriteten av de du kallar "vita" har nog inte så mycket fördomar.
   Det handlar om att folk inte vill bo nära arbetslösa "offer" i förorterna. Många invandrare är socialfall som faller under den kategorin.

   J

   Radera
 6. Utlandssvensk2012-03-05 22:33

  Jag skulle vilja påstå att vad gäller invandringspolitik är SD det enda svenska parti som i övriga Europa skulle anses som normalt eller "i mittfåran". De andra riksdagspartierna skulle framstå som närmast skogstokiga extremister och vad gäller de borgerliga parterna skulle de knappast ens komma in i parlamentet i de flesta andra länder. Att kommunister och miljöpartister vill ha fri invandring är dock inte lika konstigt, jämfört med andra länder.

  SvaraRadera
 7. Alltså, du har ju i ett tidigare blogginlägg själv gett svaret till varför de etablerade partierna kommer att få det svårare och svårare:

  "Men det allmänna sammanbrottet i det svenska samhället fortsätter. Lagen om minskande avkastning är i full fart och vad vi upplever och genomlever idag är alltså en samhällelig kollaps."

  Folk känner och märker av detta, även om de inte fattar hur och varför. Syndabockar i form av invandrare ligger nära till hands, men tyvärr är det ju långt ifrån så enkelt. Det är bara EN av alla de orsaker som ligger bakom samhällets kollaps, därtill faktiskt en av de mindre orsakerna.

  Men de etablerade partiernas ovilja att ta diskussionen och ta kritiken mot invandringen på allvar, bäddar för misstro, hat och SDs stigande opinionssiffror.

  SvaraRadera
 8. Sverige är inte helt förlorat än.

  SvaraRadera
 9. Gammelmedias påhitt för att lura fåren håller bara så länge. Det kanske fungerar på de äldre som inte sysslar med sociala medier/nätverk. Själv ser jag inget som enbart svart eller vitt längre. Det finns bara balans. Bryr mig inte om politik längre men lynchningen som SD blev utsatta för under senaste valet har gjort att jag undviker svensk media även SVT som gjorde bort sig.

  Jag är för demokrati och rättvisa. Det jag såg under senaste valet var det närmaste jag kommit totalitärt förtryck av en stat mot en människogrupp. Att se och uppleva en sådan kraft så nära något som skapat så mycket förstörelse i vår värld är riktigt hemskt. Jag är inte för eller emot SD, men att de är emot homosexuella och underbara fria konstutställningar gör mig inte direkt bekväm.

  Det finns många invandrare som är för SD men som inte vågar gå ut med det.
  Kanske vet dessa invandrare något som inte smygrasisterna vet som lever i rasfria bostadsområden. Smygrasisterna är det farligaste hotet, inte invandrare, inte SD. De som lurar och ljuger är de ni ska akta er för.

  SvaraRadera
 10. Tyvärr blir det som i Finland, där sannfinländarna gick från ca 4% 2007 till 19% 2011. Tänk er SD på 15-20% i nästa val,,,hemska tanke, men inte omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utlandssvensk2012-03-05 22:54

   "Tänk er SD på 15-20% i nästa val,,,hemska tanke, men inte omöjligt."

   Varför är det så hemskt? Jag bor i Schweiz sen många år och här ligger motsvarande SD mellan 20-30% och detta har, enligt min uppfattning, nästa enbart varit väldigt positivt för befolkningen inkusive den stora andelen invandrare.

   Radera
  2. Du inkluderar då förstås även SVP:s synnerligen tilltalande kampanj för några år sedan då de vita fåren sparkade ut det svarta fåret med en schweizisk flagga i bakgrunden? Verkligen ett sakligt och positivt budskap...

   Radera
  3. Utlandssvensk2012-03-05 23:43

   Visst inkluderar jag den kampanjen. För övrigt en av de mest framgångsrika någonsin för SVP. Ett svart får betyder precis samma sak här som i Sverige, dvs. någon som inte sköter sig. Att dessa inte skall tillåtas att stanna i landet är något som en majoritet av väljarna i nästan alla europeiska länder stöder.

   Effekten av denna och andra kampanjer har även blivit att man har infört hårda regler vad gäller utvisning av kriminella utlänningar, något som har gynnat alla övriga som bor i landet.

   Radera
  4. Du tror inte SVP kommer att kasta ut dig då ? Du är ju också invandrare. Frågan är dock om du är välkommen tillbaka hit till Sverige, någonstans måste ju gränsen dras för när en utvandrare förlorar sin Svenskhet ? Att lämna sitt fosterland är en typ av svek en sverigedemokrat inte tittar på med blida ögon. Det hoppas vi att du förstår. ;-)

   Radera
  5. Utlandssvensk2012-03-06 01:58

   @Marcus,

   Kom ut ur sandlådan.

   Jag har ingen avsikt att begå några brott och om jag hade haft det hade jag definitivt valt ett annat land än Schweiz att flytta till. Vidare kan inte ett land vägra att ta emot sina egna medborgare. Slutligen är det enbart i din fantasi som SD har något emot att man som svensk flyttar till ett annat land.

   Radera
  6. *GÄSP* Fatta ironin din tomte.

   Radera
  7. Tomte, eller snarare vätte, är väl du Marcus, som diskuterar här och sedan hetsar mot Cornucopia på andra bloggar.

   Radera
  8. Ännu en som visar sin okunskap om det finska politiska landskapet och hur Finland fungerar. Du vet inte mycket om vad sannfinländarnas politik går ut på och tror att det är svensk medias bild som gäller.

   Invandringsfrågan är inte deras huvudlinje. I första hand är de ett antiestablishmentparti som har EU-kritiken som huvudfråga. Det man tror på, i korthet, är att återföra bestämmanderätten till staten, från EU. I övrigt handlar det mycket om landsbygdspolitik, sociala frågor, äldrefrågor, försvarsfrågor och kritik av hur demokratin fungerar.

   Invandringen är för övrigt en ickefråga i Finland och är långt ifrån så stigmatiserad och tabubelagd som i Sverige. Självklart pga att man har en bråkdel så stor invandring som Sverige, men också pga att finländare är pragmatiska. Om något inte fungerar, så tar man tag i saken och därmed får systemet en annan legitimitet. Ett färskt exempel är att man skärpte reglerna kring somalisk anhöriginvandring efter misstankar om bedrägerier, vilket medförde att ansökningarna nu är ner på nästan noll efter att ha varit 300 st/mån. Detta gjordes av den förra regeringens migrationsminister Thors (en erkänd mångkulturalist, för övrigt).
   Ett parti som SD, med invandring som huvudfråga, skulle alltså inte nå långt i Finland.

   Radera
 11. Det brukar ju påstås att det är den lägre medelklassen som är den bäste grogrunden för populistiska åsikter. Om den nu utplånas som du skrev härom dagen kan nog Sd se en ljus framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påstås av vem? Jag hävdar att det är proletariatet och de obildade som är den grogrunden.

   Radera
 12. Helt handlingsförlamad är regeringen inte. Man har alldeles nyligen beslutat att Fortum INTE ska få modernisera Untraverket i nedre Dalälven för en knapp halvmiljard kronor.

  http://neritonfyris.wordpress.com/2012/03/05/vattenmeloner-i-rosenbad/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar väl om att Färnebofjärdens nationalpark (grymt vackert) och andra naturområden riskerar att drabbas. Natura 2000-områden är reglerade av Miljöbalken och av EU-direktiv (Fågeldirektivet samt Art- och habitatdirektivet) så det är nog inte bara Regeringen som avgör detta. Tattarna på Fortum får väl se till att bygga under förutsättningar som inte påverkar områdena nedströms.

   Radera
  2. Det handlar om att det blir en torrlagd älvfåra inom ett område i 4 eller 2+2 månader. Det kan nog både myggen och fåglarna överleva. Hade vi haft så här töntig inställning förr i tiden hade vi knappast byggt ut älvarna alls utan eldat kol och gas som alla andra.

   Radera
  3. Det märks att du inte har så bra koll på mygg. Myggen är basfödan i många ekosystem och myggen kräver att områden svämmas över. En torrlagd älv i 4 månader riskerar därför att påverka ekosystemen avsevärt, dessutom har vi all fisk som får svårt att klara sig. Nedströms finns det mycket ädelfisk. Sen har vi all turism som också påverkas.

   Bättre töntigt än kortsiktig egoism. Sen kan faktiskt Forum bygga så det inte påverkar älven i någon märkbar omfattning men de är antagligen för snåla för det.

   Radera
  4. Färnebofjärden är alltså det område i Sverige som drabbas så hårt av myggplågan varje år att man sätter in kemvapen mot insekterna från helikopter. Blir det lite färre mygg ett år, torde folk bara vara lyckliga.

   Radera
 13. Det är en trend i hela Europa att dessa partier är på stark framväxt (se tex Finland, Frankrike, mm)! Och politrukerna vägrar inse fakta att deras "freds"projekt inte gör något annat än att framkalla ekonomisk kris (då det bryter emot all ekonomisk logik) och därmed fiendeskap inom EU. Anledningen ligger helt enkelt i att folk i samtliga EUs länder är trötta på de absolut makttokiga politrukerna i Bryssel, som inte gör annat än det som gynnar sina egna förmåner och karriärer. Reinfeldt & Co måste bort från köttgrytorna, så enkelt är det. Det blir inte M i nästa val utan SD.

  SvaraRadera
 14. Sämre tider tenderar alltid att dra väljarna till mer nationalistiska partier.

  SvaraRadera
 15. SD-anhängarna kan trösta sig med att Darwins selektionskraft kommer att göra det smutsiga jobbet i framtiden. När oljekollapsen accelererar kommer barnen i detta land alltmer att få klara sig på en 1:a världskrigsdiet. Hur skall det då sluta för MENA-barn med bristande laktos-tolerans och vitamin-D produktion? De kan väl inte alla få subventionerad lax och sill av pappa staten? Rakit är ingen trevlig sjukdom...

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Rakit

  SvaraRadera
 16. Jag tror definitivt att, som många tidigare här påpekat, (sd):s framgångar beror till större del på övriga politiska partiers oförmåga att våga ha avvikande åsikter (i betydligt mer än invandringsfrågan) än på (sd):s egna förträfflighet i sig. I mångt och mycket är de sju övriga riksdagspartierna könlösa likartade barbiedockor, det enda som skiljer dem åt är förpackningen.

  Nu raljerar jag självfallet, men dömande av hur vänner, bekanta och totala främlingar uttrycker sig verkar det förhålla sig så att konsensuspolitiken - som för den sakens skull inte alltid är av ondo - har urholkat respektive partis trovärdighet, säregenhet och grundläggande ideologi.

  (v) är inte kommunister, om ens socialister längre, (s) saknar visioner men har å andra sidan börjat med designerväskor och arbetarrörelsen är en spillra av sitt forna jag.(kd) har övergett de sista av sina tidigare värderingar och centern växlade in gummistövlarna mot högklackat, folkpartiet förefaller mest bestå av den gode majoren som svamlar om skolorna.

  De enda som vågar sticka ut i den politiska debatter är (mp), som aldrig upphör att förvåna, och (sd) som i mångt och mycket ägnar sig åt att provocera genom att utmana ett stort tabu. Vilket har visat sig vara ett vinnande koncept, hittills.

  Min bedömning är att vi å ena sidan befinner oss i en liknande situation som under 90-talet, med drag under galoscherna och röra om i grytan med allt vad det innebär. Folket i stugorna vill ha förändring och företrädare som inte sitter stilla i båten (på gott och ont, återigen), Jag har en magkänsla av att Åkesson & co är här för att stanna ett tag.

  Om inte annat är det en normalisering gentemot det övriga europeiska, och för den delen globala politiska klimatet.

  SvaraRadera
 17. Jag tror att fler kan rösta på SD nu när de vet att de är över Riksdagsspärren. Tidigare så kunde det vara en bortkastad röst att göra det.

  SvaraRadera
 18. Cornu - Första länken i inlägget pekar fel.

  En sak som slagit mig är att av det fåtal människor jag är mer eller mindre bekant med som jag tror mig ha förstått ha någon form av sympati för SD är att allihop i någon vid mening är "vänster". I vart fall är det så jag skulle karaktäriserat deras åsikter fram till för några år sedan. Paradoxalt nog, med tanke på hur andra "vänstermänniskor" brukar beteckna nuvarande regering, är det dessutom så att invandringen tenderar att öka när vi har borgerliga regeringar, Bildtårens stora ökning kan väl kanske i hög grad förklaras av kriget i Jugoslavien men tendensen uppstog åter efter 2006. Även om jag inte vill dra några direkta slutsatser av ett så litet underlag får det mig ändå att undra om min initiala slutsats när SD började gå famåt på allvar kanske var korrekt, det är främst besvikna före detta, eller sådana som aldrig hann bli, socialdemokrater som röstar på SD, mycket av det SD säger är ju ungefär vad SAP brukade göra även om retoriken var en annan. En grupp känner sig inte lika hemma på Sveavägen längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utlandssvensk2012-03-06 00:05

   Tja, jag känner inte heller så jättemånga svenskar men för de jag pratar med gäller raka motsatsen till din observation, dvs. de med "någon form av sympati för SD" är allihop gamla borgerliga väljare, mest moderater.

   Radera
 19. Sällar mig till Anonym, Mar 5, 2012 01:35 PM.

  "Men det allmänna sammanbrottet i det svenska samhället fortsätter. Lagen om minskande avkastning är i full fart och vad vi upplever och genomlever idag är alltså en samhällelig kollaps."

  Folk känner och märker av detta, även om de inte fattar hur och varför. Syndabockar i form av invandrare ligger nära till hands, men tyvärr är det ju långt ifrån så enkelt. Det är bara EN av alla de orsaker som ligger bakom samhällets kollaps, därtill faktiskt en av de mindre orsakerna.

  Men de etablerade partiernas ovilja att ta diskussionen och ta kritiken mot invandringen på allvar, bäddar för misstro, hat och SDs stigande opinionssiffror.


  En röst på SD är nog i många fall en protest mot rådande debattklimat och politiker som vägrar att diskutera de problem många upplever. Man ska inte sticka under en stol med att många upplever att invandringen lett till problem i deras vardag. Även om det är ett fåtal invandrare som ställer till det för resten blir folk förbannade över att man inte ens får prata om problemet. SVT producerar tvserier som "Den sjungande trappuppgången" och vill visa upp hur myspysigt man har det i mångkulturella Malmö, polischefen i Malmö säger att "trots allt har de flesta människor en inbyggd spärr mot att döda" och Ilmar Reepalu är upprörd över att en judisk resebyrå utfärdat varningar för judar att åka dit. Jag har svårt att se SD som ett seriöst parti men det är å andra sidan svårt att se resten av politikerna som seriösa när de inte ens vågar debattera med dom med fakta. Media gör inte saken bättre. Lägg lite mer ekonomiska neddragningar på det hela - SD kommer nog att öka ännu mer till nästa val. Så illa har det blivit.

  SvaraRadera
 20. ...är någon förvånad?
  -Egentligen?

  SvaraRadera
 21. Cornu skrev:

  "Snarare blir det en socialdemokratiskt ledd minoritetsregering, då något eller några partier i alliansen kommer lägga ner sina röster för att inte (sd) skall kunna stärka sin position."

  Det är just denna feghet, att inte kunna ta debatten, som retar många. Jag tror SD blir starkare av allt fulspel. Problem finns och att endast sopa dem under mattan som sjuklövern har gjort är inte en lösning, skithögen växer för varje dag. En vacker dag snubblar du över den och slår dig, hårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. skithögen är nog så stor att du landar mjukt

   Radera
 22. SD kommer inte att göra något superval 2014 av den enkla anledningen att en stor del av deras väljare var oinsatta människor som hade höga förväntningar som det nu inte blivit något av enligt: "De snackade massor men gör ju inget" , detta är både SD´s eget fel för att de inte har någon vettig politik, men också SD-väljarnas fel eftersom de inte fattar att ett litet parti med 6% av rösterna inte KAN göra särskilt mycket. De förväntade sig för mycket när de trodde att en uppnosig röst på SD skulle kunna förändra något.

  Kul skröna om extremvänstern, "extremvänstern" i Sverige utgörs av en mycket liten skara människor. Samtliga kända av SÄPO, enligt SÄPO´s egna uttalanden om extremistgrupper de emellanåt gör i radio i samband med aktuella händelser, senast dock i SR´s Lördagsintervju. Det finns alltid tokar , oavsett åsikter och partitillhörigheter, som vill måla ut sig själva som offer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade inte sett ditt inlägg när jag skrev mitt. Kan bara säga att du har fel, se nedan.

   Med vänliga hälsningar från en som saknar Gösta Bohman.

   Radera
  2. Extremvänstern är ett verkligt hot. Många, fanatiska och välorganiserade. Dom har lyckats skrämma flera SD-politiker att lämna sina uppdrag med hjälp av terror och våld. Polisen väljer att betrakta terrorn som "isolerade händelser", inte som en organiserad kampanj. Samhället ger sitt tysta medgivande till all terror som riktas mot oliktänkande som avviker från den politiskt korrekta multikultilinjen.

   Radera
  3. Haha ja visst. Polisen och några förvirrade ungdomar i extremvänstern konspirerar mot hela SD så deras politiker nu börjat lämna sina uppdrag. Foliehatt gjord av en tratt.

   Radera
 23. SD kommer att slå alla med häpnad 2014. 500 000 förstagångsväljare, varav många med dåliga erfarenheter av de senaste årens invandring (alla som har barn i skolan vet vad jag menar). 14.8% av gymnasisterna röstade på SD 2010, i vissa skolor fick partiet egen majoritet.

  http://www2.ungdomsstyrelsen.se:8080/skolval2010/resultat.jsp

  Kom inte och säg att jag inte varnade er!

  I förlängningen hoppas jag att detta kommer att leda till ett större inslag av direktdemokrati, med folkomröstningar om viktiga frågor à la Schweiz.

  Med vänliga hälsningar från en som saknar Gösta Bohman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utlandssvensk2012-03-06 01:50

   "I förlängningen hoppas jag att detta kommer att leda till ett större inslag av direktdemokrati, med folkomröstningar om viktiga frågor à la Schweiz"

   Ja, man kan ju alltid hoppas, men håll inte andan medans du väntar!

   Angående valet 2014 håller jag med om att det finns en stor potential för SD. Men man ska nog inte underskatta den sittande nomenklaturans vilja och möjligheter att försvåra för partiet.

   Valet 2010 var, för att uttrycka saken artigt, demokratiskt tveksamt och Reinfeldts uttalande att SD politiker som blir misshandlade i princip har sig själv att skylla är fullkommligt unikt i västvärlden. Om man sen tittar på vad Reinfeldt har sagt efter valet framstår det nästan som att han är besatt av hat mot SD.

   När nu sossarna har valt in Löfven, som är gammal EXPO anhängare, ligger nog vägen helt vidöppen för att krossa SD. Att man samtidigt i praktiken avskaffar demokratin tror jag inte besvärar dessa herrar nämnvärt.

   Se bara på förslaget om att avlägsna partistödet för "tomma stolar". Detta är uppenbarligen riktat direkt mot SD och inte har det blivit några större protester.

   Räkna med lagstiftning som gör det omöjligt att donera pengar anonymt inom kort. När nu M verkar ha släppt sitt motstånd mot att avslöja sina egna bidragsgivare kan man nog räkna med att detta kommer att riktas mot SD, ty vem vågar donera en enda krona till det partiet om man står i en lista hos Aftonbladet dagen efter?

   Sen finns det massor av andra möjliga lösningar för att underminera SD ekonomiskt. I Belgien införde man regler som
   1. Förbjöd partier att ta emot bidrag från någon annan än staten
   2. Stoppade landets "främlingsfientliga" parti från att få statsbidrag.

   Något liknande kan lätt införas i Sverige.

   Radera
 24. Det är ju positivt att folk börjar fatta att det är vansinne att skicka våra surt förvärvade slantar till europakten. Det är ju bara SD och Vänsterpartiet som inte är med på detta odemokratiska 100-miljadersslöseri. Att svenska folket inte får föra en seriös debatt om detta är ju ett bevis på begynnande diktatur samt att vi inte får diskutera det största svenska problemet idag, nämligen den överdimensionerade invandringen. När ska våra "demokratiska" medier upplysa svenskarna om hur det egentligen står till

  SvaraRadera
 25. En fråga
  Har du modererat/tagit bort inlägg,Lars?
  tycker det var en mycket sympatisk ton i alla inlägg
  Glädjande
  Själv är jag vad gäller röstandet helt neutral
  Av vissa skäl blev det inte av senast
  Tycker mig märka en vindkantring i öppenhet bland journalister på sistone
  Kanske ändå!
  Tänk om Fredrik den store av preussen får rätt igen
  "Sverige är ett land som ständigt arbetar på sin undergång
  och alltid misslyckas därmed!"

  Isola Regina

  SvaraRadera
 26. (SD) kommer att öka i takt med stigande oljepriser.

  SvaraRadera
 27. Ett land får nog den regering dess folk förtjänar...

  SvaraRadera
 28. Det kloka är att diskutera de problem som ger SD livsluft och genomföra bättre lösningar på de problemen. Lösningar som gömmer problem gör bara ont värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är väl Moderatpolitiker i Linköping om jag inte minns fel, och så till skillnad från alla andra politiker så bor du i Linköpings mångkulturella område nr 1, så du verkar leva som du lär tillskillnad från alla andra politiker och journalister.

   Svenska skolan har nu stora problem medan grannen finland fortfarande har sin skola i topp i alla mätningar. Så, kan inte du ta med dig ett gäng moderater och åka över till finland och kolla på hur de gör där? Ta Siljas erbjudande för 150kr så det inte kostar en massa skattepengar. Och så kan ni implementera det ni kommer fram med på just Skäggetorpsskolan som har stora problem, ett stenkast från där du bor.

   Radera
  2. Japp och att jag hamnade här berodde på tre saker:
   1. Jag ville bo billigare än kommunal hyresrätt och äga eller låtsas äga mitt boende och här var bostadsrätterna billiga.
   2. Jag ville ha lagom cykelmotionsavstånd till jobbet vilket gav en inre radie och yttre radie där bilen skulle bli för frestande.
   3. Jag ville ha ett stort badkar och planlösningen var utmärkt.

   I efterhand hade jag tjänat enorm värdestegring på att låna en miljon och köpa en villa i Valla eller Ryd stället för att köpa 71 m2 för en dryg tusenlapp per kvadratmeter men det var iofs för nära jobbet. Sedan dess har bostadsrättsföreningen blivit lite mera välhållen för varje år och Graflunds sunkar vidare med att snåla på yttre underhåll så kontrasten inom Skäggetorp ökar, här har vi nya fönster och tak och fina planteringar medan grannarna tvärs över gräsytan har flagnande färg och plywood för källarfönster.

   Mitt boende har aldrig varit ett politiskt projekt men efter några år märkte jag att området har låg social status och är lite avsides jämfört med de stora stråken. Centrumet återhämtar sig efter att Systemet flyttade för att Stödja Coop Forum med fler besökare men de flesta verksamheter lider av att de som bor här spenderar för lite pengar, de har små inkomster och många skickar pengar till släktingar. Brottslighet och våld har inte spårat ur men det skulle kunna gå åt skogen, här är Sverige skört och samhället kan paja.

   Jag umgås en del med en grupp Somalier som intensivt försöker hitta jobb men det är svårt. Deras största skräck är att deras barn skall börja se framtiden som hopplös och lockas till kriminalitet av kriminella som försöker etablera sig här, alla barn kommer inte att klara av en full akademisk karriär för att bli elitarbetskraft. Det måste etableras fler låglönejobb även om de blir lågstatusjobb som hantlangare på byggen, skogsröjare, undersköterskor, vaktmästare, RUT-jobb, manuell produktion i konkurrens med Kina, osv för både nya invandrare och gamla svenskar som vill göra rätt för sig utan att vara elitkompetenser. Det finns dock ett visst motstånd mot att backa delar av samhällsutvecklingen 30-40 år så samhället kan funka för alla...

   Skolfrågorna lämnar jag till kollegor som är mycket duktigare och mera insatta än mig. Jag tror att skolans problem är en sjuka i vår kultur som började i slutet av 1960:talet och behöver ett par decennier till för att värka ut. Själv sitter jag på en hög häst och önskar att jag vore duktigare på att studera, på fredag skall jag röja skog...

   Radera
  3. Du kanske ändå kan tipsa dina kollegor att ta en billig Silja resa över sundet och gå in i klassrummen och se efter vad finnarna har för hemligt mirakelkur som gör att deras skolor så mycket bättre än de svenska.

   Radera
 29. Vad är det så svårt att prata om faktum som att massinvandring av t.ex. somalier kostar enormt mycket pengar eftersom dom är mer eller mindre chanslösa på arbetsmarknaden? Att importera analfabeter och pensionärer är inte gratis.

  Jag skulle vilja höra någon hävda att det inte är sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs och lär på www.avpixlat.info

   Radera
 30. Mikael Jordnära2012-03-06 09:48

  Jag tycker att hyckleriet kring SD:s anhängare gör sig påtagligt när man går in på exempelvis SvD och klickar på en persons profil via Disqus. vissa av de grövre förespråkarna verkar haft tid att skriva tusentals kommentarer. Undrar vilket partis anhängare som därmed är arbetslösa utsugare och drar ned det här landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare har du en väldigt märklig syn på din omgivning.

   Radera
  2. Du har inte tänkt på att dessa kanske är ålderspensionärer, eller är du för hatisk för det?
   Allemand

   Radera
 31. SD:s rekordhöga siffror imponerar, de senaste månaderna har man ju inte setts till så mycket utan är lite i mediaskugga. Detta kommer förmodligen att i samband med valkampanjerna 2014 att ge SD ännu högra rekordsiffror, minst över 10 %.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man undrar hur Cornu fick reda på detta, är väl bara avpixlat som rapporterar siffrorna öht. Men tanken har ändå slagit mig hur nära SD och Cornu står varandra, bortsett invandrarfrågan. EU, förvaret, you name it.

   Radera
  2. Nej, även text-TV tog upp denna undersökning i går.

   Radera
 32. Ångrar du att du gick ur partiet nu, Jimmy ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan jag känna en viss avundsjuka på de som har nöjet att representera SDi detta spännande politiska skede. Men dels så lämnade jag ju inte SD speciellt frivilligt, och dels skulle jag ha svårt att se mig i en ledande roll i dagens organisatoriska upplägg av SD.

   Mitt eget namn är nog också förbrukat partipolitiskt, jag får verka på andra sätt.

   Radera
 33. Naturligtvis kommer nästa regering bestå av de samhällsbärande, regeringsdugliga och statsmannamässiga partierna Moderaterna och Socialdemokraterna, som skall skydda oss från den svåra tid som kommer...
  De är de yttersta försvararna av nuvarande ohållbara system där jättarna Glufs-Glufs får allt de pekar på, och allt litet trampas ihjäl.
  Men efter en mandatperiod har de förhoppningsvis tappat allt kvarvarande stöd så att vi kan bygga ett bättre samhälle...

  SvaraRadera
 34. Jag tror nog att en viss andel av de SD-anhängare som svarar tvekar att uppge sin favorit i olika opinionsundersökningar. Jag skulle själv aldrig göra det. 2010 röstade jag på SD första gången, gammal moderatväljare som jag är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag berätta för dig. Fick en läsarkommentar om detta i gårdagskvällen blogginlägg, se AnonymMar 5, 2012 11:50 AM på http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/bostadsbubblan-fornekelsefasen-ar-over.html

   Radera
 35. Det som borde oroa Alliansen är när, precis som jag själv, traditionella borgerliga väljare som aldrig har röstat S eller än mer vänsterut, på fullt allvar överväger att rösta SD bara för att uppfostra Reinfeldt och gänget.

  SvaraRadera
 36. Man får inte glömma av att vi har ändrat grundlagen nu. I Sverige så måste man numera ha en majoritet av riksdagen bakom sig när man väljer ny regering. Därför är detta den sista mandatperioden med minoritetsregering.

  Vid nästa val så måste Alliansen eller Socialdemokraterna ha 50% bakom sig i riksdagen. Det kan bli kivigt när c och mp inte fungerar så bra ihop, och ingen vill ha med sd att göra.

  Moderaterna ha 3st kamrat 4%, och socialdemokraterna har två kamrat 8%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några 8 % skall nog inte V hoppas på till 2014.

   Radera
  2. Det finns nog ganska många partier som inte ska hoppas på detta i riksdagen, även även partiet som består av föredetta na****er, liberaler och bönder.

   Radera
  3. Ja det är väl mest V som tillhör denna extrema riktining i svensk politik.

   Radera
  4. Extrem och extrem. det betyder alltså att 7 partier i Sverige har samma åsikter, och ett åttonde har stake nog att formulera en annan åsikt.
   Alltså tycker SD:are att sd har precis samma åsikter som dom flesta andra och tillhör därmed den där sjuklövern som dom inte tycker om, och det åttonde bladet är v?

   Radera
 37. En bekant berättade nyligen vad som hände under höstens äjgjakt. Hans jaktkompis hade börjat prata politik och avslöjat att han hade röstat på SD med motiveringen; " Jag gillar inte att det är tillåtet att invandrarkvinnorna får gå mer en sopsäck över huvudet" ...

  SvaraRadera
 38. din länk till källa "pressrelease från sd" verkar länka till denna istället: http://cornucopia.cornubot.se/2010/12/sa-kan-det-se-ut-for-bolanetorsken.html .. kan det ha blivit något fel? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Drabbades av SKB. Skit bakom tangentbordet.

   Radera
 39. Jag flika in en sak som är värt att notera kring denna blogg i allmänhet och detta inlägg i synnerhet.

  "Bloggen Cornucopia? är Sveriges största blogg inom finans, ekonomi och miljö, samt en av de största inom politik"

  Man kan nog förvänta sig smarta och objektiva tankar rörande de flesta ämnen på denna blogg och det är ju därför vi tycker om den.

  Däremot går det inte att sticka under stol med att sidan finansieras av annonser. I de flesta annonsvillkor finns tydliga bestämmelser om vad som är oacceptabelt och annonsören inte vill förknippa sitt varumärke med. Vanligt är att det berör pornografi, våldsförhärligande innehåll och rasism.

  Våld och porr är lätt att definiera. Vad gäller "rasism" så är det väldigt svävande. Att neutralt beskriva verkligheten är långt ifrån garanti för att undvika rasiststämpeln (vargar och feminism må vara minerad mark men det är mycket förlåtande ämnen i jämförelse!). Annonsörer är livrädda för ämnet och tar inte i det med tång! (jmfr en av sveriges mest välbesökta "nyhetssidor" avpixlat har inte en enda betalande annons på sin sida)

  Om man i bloggsvängen är "...en av de största inom politik" kan man inte undvika att skriva om SD. Jag menar att den gode Cornu bara KAN förhålla sig på ett sätt i denna frågan. Sidan är inte ideell verksamhet och i denna frågan MÅSTE han förhålla sig till sina annonsörer!

  Sen kan det självklart vara så att det råkar sammanfalla med egen uppfattning men man bör veta att det finns begränsningar i svängrum om man driver en kommersiell sajt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en korrekt analys.

   Radera
  2. För all del ;)

   Radera
  3. Jag för min del är övertygad att cornu är utsatt för påtryckningar från starka krafter att inte låta debatt om invandring få förekomma. Bloggen är framgångsrik och ses därför som ett hot.

   Radera
 40. Som ideologisk vänsterväljare tre val i rad och malmöbo i den "sämre" del av stan valde jag i senaste valet att lägga min röst på SD enbart av migrationspolitiska skäl. Detta är inget jag skulle kunna berätta för någon av mina vänner eller familj överhuvudtaget, konsekvenserna skulle bli avsevärda.

  Ibland diskuteras situationen i malmö i olika sociala sammanhang där alla framför de klassiska klassbaserade förklaringsmodellerna.

  I enrum däremot finns ofta mer pragmatik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är i precis samma situation fast i Stockholm. Efter moget övervägande avslöjade jag till slut mina sympatier för min hustru. Då fick jag reda på att hon gått i samma tankar. Skrämmande att den mentala pressen i den här frågan är så stor att man ska behöva dra sig för att tala om vad man tänker ens för sina närmaste.

   Radera
 41. Bara en kommentar om din syn på hur man ska tänka om en undersökning som denna, när du t ex (bland några andra meningar) skriver "Inga allianspartier har än så länge åkt under 4%-spärren, vilket förvånade mig. 'Taktiktröstar' man även i opinionsundersökningar?".

  Sentio hade endast 1000 respondenter, därmed bör felmarginal vara minst +/- 1.5 procent även för de mindre partierna och kanske +/- 2 procent för SD, eller nåt liknande. Detta en av flera faktorer som gör att såna här undersökningar ska tas med många nypor salt beträffande hur de åskådliggör verkligheten. KD kan alltså trots undersökningen sannolikt ligga under 4 procent och SD kan ha blåsts upp lite, kanske för att det är en webbundersökning enligt problematiken som skulle kunna finnas i det du nämner.

  Sifo, ett mycket erkänt opinionsinstitut men som tycks ha ett negativt bias för SD (med detta säger jag inte att bias är ett fel, utan de finns i princip hos alla institut för alla partier med olika tecken och storlek), gav SD 4.7 procent i årets februariundersökning för några veckor sedan. Där hade C och FP tillsammans 244 procent av SD:s storlek. I Sentios februari-undersökning fick alltså C och FP en mindre siffra än SD.

  Så här ser siffror från opinionsmätningar ofta ut, volatilt och stora osäkerheter i enskilda mätningar. De är verkligheten genom ett fördunklande prisma.

  Utifrån Sifo kan diskuteras hur SD kommer att försvinna, medan ett par veckor senare utifrån Sentio nationalistisk värdekonservatisms återkomst kan diskuteras Eller kanske invandringspolitik, som torde vara orsak till SD-stöd oavsett om det är 5 eller 7 procent.

  (Beträffande SD anser jag att de är de enda som tar upp invandringspolitiken på ett inte konstigt skönmålande sätt, där andra partier är livrädda för att ha en ärligare rakare hållning på det sätt de flesta vanliga icke-nationalistiska partier i Europa har. Är inte SD:are för att jag anser detta och upprörs över antiziganism, rasism mm på officiellt SD-rekade Avpixlat.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det undersökningsföretag som låg närmast valresultatet 2010 var just Sentio.

   Radera
  2. Det är ett otillräckligt argument då det endast använder ett resultat med den oerhört stora felmarginal jag påpekade. Att de råkar träffa rätt just då ändrar inte felmarginalens storlek och alltså inte att siffran även då var mycket osäker. De hade bara "tur" att knappt en månad före valet nästan träffa valresultatet siffra.

   Sentios sista mätning före valet 25 augusti med samma felmarginal på sådär 1-2 procentenheter, så att den träffade 0.1 procentenhet från valresultatet beror även på slump; "tur". Andra institut hade mellan 25 augusti och valdagen hela 23 mätningar. Se här:

   http://privat.bahnhof.se/wb492673/1%20Slutspurt.gif

   Fem andra instituts snitt 18 september 5.3 procent, hyfsat nära verkligt resultat. Synovates 5.9 procent närmast men de hade 8 september 4.5 procent och 15 september 7.5 procent. Detta "hoppande" visar inte att Synovate är dåliga utan den slump som finns i värden opinionsundersökningar avger -- som jag påpekat.

   De enda kommentarer jag ser från SD-förespråkare om opinionsinstituts kvalitet är att de som ger SD höga siffror måste vara bra, vilket visar att SD:are inte är så intelligenta. Att din kommentar har samma innebörd förvånar inte.

   Få respondenter, drygt 1000, gör Sentios siffror mer osäkra. Men antal respondenter inte det enda som bestämmer hur bra institut är. Sentio kan vara ett relativt bra institut, men då de är relativt nya och helt webbaserade tror jag inte att kvalitet är lika bra som hos Sifo, Demoskop eller SCB.

   Radera
 42. Kan det vara så enkelt att SD har gått framåt mycket pga det f.n. inte finns några andra alternativ utanför det inavlade etablissemanget?

  Förresten så påpekade en rysk kvinnlig bekant på fullt allvar att hon såg tydliga tecken på inavel hos svenskarna, så litet nytt blod behövdes faktiskt.
  Dock var det inte så illa som hos finnarna menade hon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. finsk inavel är bara av godo , svenskar däremot saknar 'indian'blod

   Radera
 43. I vår familj diskuteras ständigt politik och en majoritet kommer nu att rösta på sd.

  SvaraRadera
 44. Trodde att Cornus läsare var mer upplysta än det här.

  SD kommer växa...15%...18%...vem bryr sig!!??

  Vad vi nu ser är att demokratin håller på att dö och det kommer inte bli en trevlig död.
  Västvärlden fick för lite mer än hundra år sedan demokrati i dess moderna form, samtidigt, som vi fick tillgång till "oändlig energi" olja och oändlig tillväxt "kapitalism"...alla dessa tre ting hör ihop. Utan tillgång till oljan kunde industrialismen aldrig ta fart, utan industrialismen aldrig någon kapitalism och utan ind. och kap. ingen demokrati i den form vi haft under de senaste 100 åren.

  Men de är nu förpassade till historien, peak oil är redan här, kapitalismen dog för längesedan och västvärldens politiker är så totalt korrumperade landsförrädare att folk tappat förtroendet för dem.
  De upplopp vi ser i Grekland och resten av Europa är bara en försmak av som komma skall, även här i Sverige.

  Vänta bara när arbetslösheten nått officiella 23% i Sverige...då brinner landet!
  Så visst, SD kommer kanske få 15% nästa val...men vem bryr sig?

  Demokratiska val sjunger på sista versen och valet 2018 kommer vi inte ha möjlighet att hålla något val.
  Då rasupploppen spridit sig i hela landet.

  Jag hoppas att Bengt (öpnna gränserna) Westerberg, Fredrik (Lissbonfördraget)Reinfeldt, Mona (Muslim) Sahlin och alla andra politrucker...allihop en dag sitter i en krigstrubanal, liknande Nürnbergrättegångarna, där de åtalas för landsförräderri, för att så kopiöst lyckats riva ner ett land som Sverige, som för bara 30-40 år sedan var världens absolut rikaste nation (delat med Schweiz), etniskt homogent och lyckligt... till ett mörkt och kallt rövhål som det bli mer och för var dag som går.

  När rättegångarna är färdig hoppas jag att de allihop förs ut på bakgården och arkebuseras som paret Ceausecu.

  Tog jag i för mycket nu? Någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi nu leker med tanken att peak oil innebär att vi reser mindre, konsumerar mindre och att arbetslösheten kommer stiga så borde detta även hända i resten av länderna i Europa.
   Då kan de etniska invånarna i varje land skylla på att de inte har jobb p.g.a invandrarna och flyktingarna.

   Det bör leda till att partier som är för minskad invandring gör rekordval i de flesta europeiska länder.

   Radera
  2. I vissa av dina påståenden hoppas jag att du har fel som i rasupploppen medan jag hoppas att krigstribunalen kommer till stånd.

   Egentligen skall Bildt också inkluderas eftersom han var den som hjälpte till att öppna slussportarna från Balkan.
   Allemand

   Radera