Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2012-03-06 09:15

Slutspel för Grekland

Denna vecka är avgörande för den fortsatta utvecklingen av den grekiska tragedin. Senast på torsdag vet vi om Grekland gör en ordnad och frivillig (för fordringsägarna) betalningsinställelse, eller om det blir en ofrivillig betalningsinställelse.


För att euro-trojkan skall betala ut de pengar som behövs för att betala av grekiska statsobligationer som löper ut, och därmed rädda diverse europeiska banker (det handlar inte om att rädda det grekiska folket), så måste tillräckligt många gå med på en frivillig nedskrivning av skulderna. Om så inte sker blir alternativet en ofrivillig betalningsinställelse.

Vad som sker då är att de CDS:er, credit default swaps, som marknadsaktörer köpt på sig som försäkring mot den grekiska konkursen, löser ut. Och det är vad euro-trojkan fruktar. För det kan dra igång den storm som välter dominobrickorna. Vilka som faktiskt skall hosta upp pengarna för CDS:erna är också oklart, men det mesta pekar på att det blir City (of London) som blir Svarte Petter.

Och en annan fråga är om Grekland ändå skall ta till ofrivilliga nedskrivningar, varför inte göra det för större delen av sin statsskuld och inte bara de delar som löper ut akut?
Dagschart OMXS30, dagens
handel ej med

På torsdag har vi svaret. Med marknadsräntor på över 1000% för 1-åriga grekiska statsobligationer just nu, så har iaf marknaden sagt sitt.

Börserna har de senaste veckorna varit allt mer blodfattiga. Inte ens ECB:s tryckpress förra veckan kunde driva upp börserna. Nu stålsätter sig alla inför den grekiska betalningsinställelsen. Även idag faller börsen

Tittar man tekniskt på Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 så är läget nu stabilt sälj/neutral. MACD har börjat visa upp riktig svaghet och MA5 är på väg att dyka ner genom MA14, kan rent av ske redan idag. Kvar är dock den positiva veckotrenden vilket gör att det enligt modellen inte blir en säljssignal här, men man skall alltså vara ute ur index och sitta på likvider i det här läget.

Något man också bör göra med tanke på det grekiska slutspelet i veckan så fundamenta och teknisk analys går hand i hand här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Hej, tycker bra om din blogg. Tänkte bara rätta vad CDS står för : Credit Default Swap - alltså en försäkring på en obligation, oavsett valuta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, naturligtvis. Skriver alltid fel på detta.

   Radera
 2. En CDS är ett kontrakt som eliminerar kreditrisk (motpartsrisk) på en obligation. CDS innehar per se motpartsrisk och är inte en perfekt hedge, vilket kommande vecka mycket väl kan tydliga visa.

  SvaraRadera
 3. CDS chemical data sheet, sådana kräver lagen att man förser toxiska eller farliga produkter med. Någon som läst de grekiska databladen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. SDS, safety data sheet heter det. :) Eller MSDS, material SDS.

   Radera
 4. Vad har hänt med Andreas Cervenka? Varför skriver han inget på E24/SVD längre? Någon som vet något?

  /EDK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det förklarar saken. Ypperligt tillfälle att starta en egen blogg mao. Men det kanske inte Schibstedt tillåter ;)

   /EDK

   Radera
  2. Man kan ju tycka att han kan skriva några rader på helgen, förutsatt att han inte sitter så illa till ekonomiskt att han måste ta ut sju föräldaledigdagar i veckan och alltså inte ens på helgen får lyfta ett finger. Eller så kan han ta föräldraledigt mån-ons och lör-sön för fem dagar i veckan så SGI bibehålls, så kan han skriva någon krönika på torsdagar eller fredagar.

   Radera
 5. Hushållen tror på ökade bopriser igen enligt Skop.

  On the tracks igen - med nytryckta pengar.

  SvaraRadera
 6. Varför är börsen så sur? Det har ju inte hänt något nytt egentligen...?

  SvaraRadera
 7. Gud, vad kul om börsen i framtiden kunde röra sig riktigt långsamt i 5 %-intervall så att TA-humbugare inte skulle kunna profitera på "Gyllene kors"/"Dödkors" - en reflektion bara.

  SvaraRadera
 8. För ett år sen skulle grekerna ställt in sina betalningar och EU skulle garanterat bankernas överlevnad, men låtit dom ta en del förluster som dom gör nu.

  Ett krisår vi har skapat själva med vår dumhet.
  Europas nedgång i ekonomin vad har det kostat i förhållande till en grekisk konkurs?

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera