Cornucopia?

2012-03-15 15:39

Ryssland bombar 2 mil från Estland/EU/NATO-gränsen

I Ryssland genomförs just nu den stora övningen Ladoga 2012, vilket bland annat inbegriper att man utför flyganfall mot markmål i syfte att slå ut infrastruktur, mekaniserade förband (dvs inte gerillatrupper eller t-snubbar utan reguljära fientliga manöverförband ifrån en riktig militärmakt) och flygbaser (inte heller något som gerillor eller t-snubbar brukar förfoga över). Man övar kort och gott Midvintermörker.

Specifikt sker detta bara 2 mil från gränsen till Estland och med det gränsen till såväl EU som NATO, nära en inte helt obekant ort som heter Narva.


Jag citerar svensk media som uppmärksammar detta med stora rubriker:
"."
Su-34 Fullback. Bild från Wikipedia
Andra svenska källor utanför den rikstäckande storstadspressen eller nationell TV och radio som citerades ovan är t ex Lars Gyllenhaal (med film) eller bloggrannen Observationsplatsen.

Det är också storskalig premiär för det nya attackplanet Su-34 Fullback, som på sikt kan komma att ersätta Tu-22M Backfire. Även om Fullback är mindre än Backfire och bara har två personers besättning (och pentry, toalett och sovplats för länga uppdrag) så är användningsområdet likvärdig den gamla trotjänaren fast i flexiblare förpackning om än med något mindre last. Digitalisering och modern teknik gör inte heller att man behöver Backfires fyra mans besättning. Sannolikt behövs det dock två Fullback för att med kryssningsrobotar slå ut hela det svenska flygvapnet i sina oskyddade plåthangarer, medan det räcker med en Backfire för samma uppgift.

Enbart idag skall ett 50-tal attackuppdrag utföras i syfte att slå ut fientliga mekaniserade förband och flygplatser.

Samtidigt protesterar Ryssland mot den årliga NATO-övningen Cold Response i Nordnorge, som Ryssland ser som en provokation. Glädjande nog går arbetet framåt med svenska Försvarsmaktens Gender-center medan Ryssland övar att bomba flygplatser och infrastruktur.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

46 kommentarer:

 1. Samtidigt har världen aldrig varit så fredlig någonsin som den är just nu. På medeltiden var sannolikheten att du skulle bli dödad 30 gånger högre än idag. Då kunde folk hugga ihjäl varandra på grund av en simpel förolämpning. Folk jublade och skrattade när människor avrättades offentligt under förnedrande former. Tack och lov har majoriteten av jordens människor sedan dess skaffat sig större empati och förståelse för sina medmänniskor. Källa: Johan Norberg i dagens metro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens välfärd har antagligen en dämpande effekt. När läget blir värre så kan folk börja bete sig värre, dock finns det samtidigt mycket som tyder på att vi kan bli mer solidariska när vardagen försämras. Det såg man exempelvis under Andra världskriget.

   Radera
 2. Hjälp! Bäst att gömma sig Ryssen kommer snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ta lugn lillebror, vi är redan här
   undrar bara när ni kommer anfalla, när blir det ärligt krig äntligen?
   кончай пайкастнинг, выходите драться уже

   Radera
 3. Tack, cornu. Som vanligt drar inte alla en slutsats som bygger på presenterad information...

  SvaraRadera
 4. Denna ständiga fascination för vapen, våld och militärers katt och råtta-lek... Instämmer med Anonym 07:51, "Hjälp, ryssen kommer, duck and cover!!!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. я протестую! не оскорбляйте крыс!

   http://vk.com/groups#/ratclub

   Radera
 5. Ur Dagens Eko nyss:
  "Utredningen som presenterades i dag konstaterar att polisen inte var dimensionerad för att klara en sådan här händelse en fredag i semestertid och att det brast i alla olika former av kommunikation, internt inom polisen, mellan polisen och andra aktörer, till anhöriga och till media."
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5018404

  Känns som det vore ganska basic för vem som helst som vill ställa till elände att slå till när samhället är som svagast, dvs typ mitt i natten (ca kl 03:00) alla nätter, gärna helger, och ännu bättre under storhelger eller semestrar. Tippar att det ganska enkelt skulle gå åt helvete för Sverige om något skulle hända då, då vår 'beredskap' knappt finns ens på papperet.

  SvaraRadera
 6. Borde ha nämnt att Eko-inslaget rörde massakern på Utøya i Norge.

  SvaraRadera
 7. Vi kan vara helt lugna. Svenska politiker har bestämt att det aldrig mer kommer uppstå en väpnad konflikt i Sverige eller i närområdet. Det är faktiskt så att vi lever i det tusenåriga fredsriket. Det är därför vi inte behöver ett försvar och våra militärer kan istället gå på genuskurser och åka runt halva jorden och bygga skolor. När ska du förstå cornu?

  SvaraRadera
 8. Alternativt kan man ju passa på medan polisen handlar (officiellt heter det tydligen brottsprevention, se nedan) och är upptagna med att fixa långfrukost på bästa arbetstid....Sverige är ett skämt.

  "Länspolismästare Lars Hallberg har satt stopp för polisens frukostvanor. Och nu mullras det i polishuset.

  I går tisdag informerades personalen om att det är slut på polisens långfrukostar. Det är inte längre okej att handla frukost och sedan tillaga den på arbetstid.

  - Det är hela proceduren jag är emot. Att först åka och handla, och sedan ställa sig och fixa i ordning allt. Koka ägg, skära tomater etcetera. Det blir många arbetstimmar på ett år, säger Lars Hallberg.
  ...
  Flera poliser har reagerat på nyordningen.
  - Det är löjligt. Vad kan det göra om vi åker och handlar i uniform? Det är lika mycket ett preventivt syfte. Att vara i en butik kan exempelvis beivra snatterier. Eller om någon tänkt råna butiken i fråga – ser han att det står en polisbil utanför, ja, då kanske vi har förhindrat det brottet, säger en polis som vill vara anonym."
  http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.1581281-stopp-for-polisens-langfrukostar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar vilka brott den anonyme polismannen anser förhindras genom att han står och brer mackor i fikarummet. Att ingen skäl prinsesstårtan som konstaplarna skall ha till eftermiddagskaffet?

   Radera
 9. Kul kommentar om svensk media, cornu.

  Man måste komma ihåg att svensk nyhetsbevakning inriktar sig på vapenfabriker som inte finns och bandykillar som påstås ha blivit lämnad att gå hem efter förlorad match. För att inte tala om alla spaltmeter om stackars vänsterextremistiska journalister på godhjärtat uppdrag i afrika.

  Man missar inget utan tv om man säger så..

  SvaraRadera
 10. Vem vill försvara det här landet ? Sverige kommer att falla som övermogen frukt. Inte många förutom några förvirrade stridisar har lust dra på sig några grönkläder och leka allan-ballan.

  Låt ryssarna komma. Det kan bli kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Ryssen vet hur man hanterar bögar och muslimer och liknande.

   Radera
  2. i alla fall sprider vi inte främlingsfientlighet som ni i Sverige brukar göra

   Radera
 11. Jag hade här tänkt göra ett långt inlägg om den ökande fascismen i Europa, "Rumpan", ACTA, utlämningar till USA etc och att det är nog smart av Ryssland att öva och upprusta. Men jag avstår..

  SvaraRadera
 12. Tänk om Ryssland verkligen vill befria oss från EUSSR?? En nåd att stilla bedja om....?

  SvaraRadera
 13. De här hjältarna i Cold Response 2012 har tydligen nog med sig själva och kan knappast anses som provocerande för Ryssland. De kan ju inte ens hitta sin egen Hetculesmaskin enl aftenposten.no:

  Følgende ressuser er ifølge det svenske sjöfartsverket nå med på letingen:
  2 Norska F16-fly
  2 danske Merlin-helikoptr
  1 svensk redningeshelikopter, Sjöfartsverkets Lifeguard 906
  1 svensk politihelikopter 945
  1 fly av typen Orion
  1 Hercules fra USA
  Samtidig er to svenske Jas-39 i beredskap.

  SvaraRadera
 14. När jag gick i skolan på 80-talet så hörde man planen ofta och tittade ut och upp fascinerat.
  Undrar om mina barn kommer få uppleva samma fascination när dem är ute och leker ?
  Hemska tanke slog mig , tänk om de skulle få uppleva fientlig eller allierad (även Nato-flyg eller dylikt är fiende i mina ögon, i mitt ursprungliga land finns inga goda främmande soldater/militärer på egen mark) flyg över våra huvuden :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje gång man ser JAS-plan så tänker man att där blir Saab:s aktieägare glada.

   För det är väl till deras utdelningar som större delen av försvarsbudgeten går ?

   Radera
 15. Ja, tänk när allt var svart och vitt.. NATO mot Warszawapakten. Enkelt och tydligt. Som vanligt är det lätt att drömma sig kvar och måla upp historiska hotbilder. Det har hänt inför nästan all krig. Man har förberett sig för gårdagens hotbild. Visst hade det varit enkelt om Ryssarna var det stora hotet. SU-34/35:or som vrålar in och JASar som skickas upp. T-90:or kommer rullande och Leo 2:or skickas fram. Idag så är hotet mycket svårare att få grepp om. Hur ska man kunna hitta och stoppa de svenska medborgare som planerar och utför terrordåd? Det är omöjligt. Bomben på Drottninggatan kommer tyvärr att följas av fler. Det är faktiskt inte omöjligt att ryssarna kommer att bli viktiga allierade i framtiden. De möter idag en liknande hotbild som Sverige. Men visst kan man ibland kosta på sig lite nostalgi och drömma sig tillbaka till invasionsförsvaret. God kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige har allt sedan vi har nedtecknad historia haft en hotbild från Ryssland med otaliga konfikter/konflikthot som blossat upp ibland tätt, ibland med ett par decenniers mellanrum. Att alla nu är helt säkra på att ett mönster som började på 1200-talet helt plötsligt är brutet i och med regimskiftet i början av 90-talet är nästan kriminellt naivt och historielöst. En 20årig lugn peroid är ingenting i ett historiskt perspektiv.

   Jag säger inte att vi snart kommer att ha en rysk aggresion i Östersjöområdet, men att ignorera att det faktiskt finns en konkret risk är riktigt trångsynt.

   Vidare kan man inte utesluta att man kan drabbas av flera scenarier samtidigt. Du har säkert rätt i att vi kommer att få vänja oss med inhemsk terrorism eftersom samhällen generellt tenderar till att bli instabila om man på kort tid gör stora förändringar i ett samhälles etniska och religiösa sammansättning. Detta utesluter naturligtvis inte att den gamla vanliga "omoderna" hotbilden kvarstår.

   Radera
  2. Och Sverige har då aldrig anfallit Rysland eller någon annan? Det är väl ta mig fan självklart att om man petar på björnen om och om igen så kommer man förr eller senare få på nöten. Till och med Tyskarna lärde sig det. Ryssarna har blivit anfallna betydligt mer än vad de har anfallit i modern tid så att de inte blir överdrivet glada på NATO, som stödjer idioter i Georgien och gud vet vem mer, gör övningar på ryska gränsen är kanske inte så konstigt utom för cornu och sällskapet som inbillar sig att Sverige är så viktigt att det är värt att kriga för. De har övning som reaktion på NATOs övning och på NATOs beteende som en amerikansk invasions armé.

   Radera
  3. Klart att Sverige har anfallit många gånger och vice versa. Vad har det med saken att göra? Poängen är att det är oerhört naivt och oansvarigt att lägga ner ett invasionförsvar eftersom det är omöjligt att ens på 5 års sikt säga någonting om säkerhetspolitisk utveckling med säkerhet. Det är en definitiv lärdom som vi kan dra av historien.

   Radera
 16. "Glädjande nog går arbetet framåt med svenska Försvarsmaktens Gender-center medan Ryssland övar att bomba flygplatser och infrastruktur."

  Vad kan man säga? Vi måste börja med att återerövra Sverige, innan vi kan försvara landet.

  SvaraRadera
 17. Att Sverige nu inte längre är neutralt har ökat hotbilden.

  SvaraRadera
 18. Su-34 Fullback, WTF toa och säng i ett jakt plan? knappast byggt för dogfighting :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett attackplan (bombplan), inte ett jaktplan.

   Radera
 19. Dum fråga: varför har de ryska planen engelska namn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har de inte i Ryssland. Det är NATO reporting names, NATO:s namn på planen som även används i radiokommunikation.

   Exempel från Midvintermörker, Sverige pratar ju numera engelska NATO-språk i flygets radio:

   "Aquila Two-Eight, splash one Fulcrum, my position"

   Radera
  2. Betydligt enklare och tydligare med distinkta namn på flygplanen istället för att prata förkortningar och siffror. F-namnen antyder att det är jaktplan, fighters, men föregångarna Su-24 heter Fencer och Su-25 kallas Frogfoot, men är ett renodlat attackplan. De strategiska bombplanen får namn på B, t ex Backfire, Bear, Blackjack. Nu skall iofs Fullback fasa ur en del Backfire så gränserna är glidande.

   Namnen har ofta någon koppling till hur planen ser ut. Fullback är i det här fallet rätt självförklarande med tanke på storleken på cockpitens rygg.

   Återstår att se vad PAK-FA får för namn. Tills vidare kör jag på Su-50 Flatline i nya boken.

   Radera
  3. En fråga till dig Lars, i din bok så är det ju mycket radiodialog och MÖP-termer. En sak jag har undrat över är vad "understruket" betyder i dialogen. Typ exempel Alpha bravo, fiende nedkämpad, skogsdungen understruket.

   Mycket spännande bok i övrigt, har 1/3 kvar att se framemot. :)

   Radera
  4. Det förklaras på ett ställe (tidigt), men är kanske lätt att missa.

   Det är angivelser av en punkt på kartan, där det t ex står "Rangvalds". Då är "delta understruket" platsen där d:et i Rangvalds finns på kartan, justerat för eventuella avstånd som "200 m norr delta understruket".

   Alla dessa angivelser är korrekta och hela händelseförloppet kan alltså följas på Lantmäteriets 50 000-dels terrängkarta om man så vill. Annars kan man abstrahera bort det som "en platsangivelse".

   Radera
 20. rysshataren cornu-gay har slagit till igen.

  Du påminner om de sk chicken-hawks i USA som krighshetsar hela tiden.
  men det är klart, lider man av extrema mindervärdskomplex som du gör, tar det sig uttryck i ständiga förvirrade, patetiska och idiotiska utfall.

  så mitt råd till dig, min lille lille vän, skaffa dig ett liv och återgå till att göra det du är bäst på: stå i din lilla skogsdunge med en träbössa i famnen och se korkad ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du totalt missat att Ryssland upprustar för 5000miljarder dollar fram tills 2014? Det är alltså motsvarande hela Svenska stadsbudgeten x12 och då är vi halvfärdiga med vårt insatsförsvar å 55000 man.

   Visst att vi kanske kunde ta det lite lungt i mitten på 90-talet då alla Ryska båtar bestod av rost och armen sålde allt sitt materiell till den som bjöd högst.

   Men sen 2004 har Ryska krigsmakten långsamt blivit upprustad utan att Svenska nyhetsmedia rapporterat.

   mvh
   musse

   Radera
  2. Musse, inget att ta åt sig av. Språket må vara svenska, men IP-addressen är det inte.

   Radera
  3. Antagligen bara någon som använder Tor, eller liknande, för att kunna vara anonym.
   Eller det kanske är *KGB* ;-)

   Radera
 21. Överlag får jag liksom svenska förslagsbloggare rätt många otrevligheter från utländska IP-addresser när man skriver om Ryssland. Ibland är det så grovt att man lämpligen raderar dessa, och de flesta försvarsbloggar har modererad kommentarsgranskning så där ser de aldrig dagens ljus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske skulle skriva ett inlägg om det?

   MvH
   Musse

   Radera
  2. Nä. Men retoriken är ofta intressant. Det värsta man kan kalla någon i Ryssland är fascist, vilket är fascinerande med tanke på att Ryssland är ett fascistiskt land idag och själva visar upp en rejäl dos främlingsfientlighet. I kommentarsangrepp blir det ofta prat om rasistiska och fascistiska svennar etc.

   Radera
  3. мальчишки, ау! весна на дворе, а вы про какие-то всё угрозы, как бабки на скамеечке
   пиво надо пить, мясо кушать и любить.

   Radera
 22. Det är väl inte så konstigt att de övar, vore konstigt om de inte gjorde det. Och de övar naturligtvis vid sina gränser så det är väl inte så konstigt vad gäller platsen heller.

  Det konstiga är förstås att Sverige inte gör någon analys alls vad gäller försvarsläget. Sverige är så stolta om de kan få en klapp på huvudet av pappa USA och därför satsar vi helhjärtat på att skicka trupper till Afganistan. Måste vara kul att vara där och se amerikanerna göra bort sig hos befolkningen.

  SvaraRadera
 23. Intressant läsning från FOI med kunden Försvarsdepartementet.

  http://www2.foi.se/rapp/foir3404.pdf

  Mvh

  SvaraRadera