Cornucopia?

2012-03-19 21:01

Ryska elitstyrkor och vapen till Syrien

Tårarna har knappt torkat på president Vladimir Putins kinder efter segern i presidentvalet förrän Risk-spelet tar ny fart.


Det rapporteras nu att ryska elitstyrkor har anlänt till Syrien (ABC News och nyhetsbyrån Interfax), ungefär samtidigt som ett fullastat ryskt skepp med ryska vapen och ammunition (al Arabiya) till den syriska Assad-regimen. Ryssland förnekar att trupperna skulle springa runt beväpnade, men anger samtidigt att man är oroade över säkerheten för de ryska "rådgivare" som medföljer vapenleveranserna - i vapenleveranserna ingår utbildning och "rådgivning". Om de ryska elitstyrkorna är "rådgivare" eller hur det är tänkt återstår att se.

Putinistan har även precis flyttat upp till 25 000 soldater i mekaniserade förband in i Dagestan, se bloggrannen Försvar & Säkerhet (Kungliga Krigsvetenskapakademiens blogg) och hotar indirekt fossilgasledningen Baku-Tblisi-Ceyhan som är en potentiell konkurrent till den planerade South Stream. Försvar & Säkerhet funderar kring hur lätt det är att få finansiärer till en konkurrerande fossilgasledning när Ryssland genom att knäppa fingrarna kan ta kontroll över gasledningen och hindra leveranser från länderna runt Kaspiska havet om dessa leveranser inte stämmer överens med ryska utrikespolitiska ambitioner.

Allt detta måste förstås glädja USA-hatarna, konspirationsteoretikerna och Rysslandskramarna bland bloggens läsare. Speciellt att man skickar ännu mer vapen, elitstyrkor och "rådgivare" till Syrien.

Tillägg: Bloggrannen Observationsplatsen har detaljer kring de ryska bassäkförbanden som skickats till Syrien, troligtvis Spetsnaz PDSS.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

64 kommentarer:

 1. Russofobi-fobi-lagen säger:

  Skriver man något om Rysslands militära förehavanden som inte lätt går att avfärda blir det få eller inga kommentarer.

  Viktor H.

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte om jag platsar in på någon av "USA-hatarna, konspirationsteoretikerna och Rysslandskramarna" men lite gläds man iaf. Allt som kan göra livet besvärligt för krigshetsarna är till glädje för mig.

  SvaraRadera
 3. Ja just ja.......och usa är förstås de som kan fortsätta att krossa och förstöra länder .....typ arabiska våren ....äckligt !

  SvaraRadera
 4. Tur för Israel

  SvaraRadera
 5. Rådgivare kallades de även i Spanska inbördeskriget, men i praktiken styrde de hela skutan för den republikanska sidan.

  SvaraRadera
 6. Enligt vad jag läste nyss på ZERO HEDGE, har Ryssland förnekat att de sänt in trupp av någon form till Syrien. Däremot har Ryssland och Kina visa av NATO angrepp på Libyen, satt ner foten den här gången i säkerhetsrådet, vilket naturligtvis fått Carl Bilderbergar Bildt att gå i taket.

  SvaraRadera
 7. Enligt mail läckta från Stratfor har Nato sedan länge styrkor i landet och har också utbildat rebellerna. Rysslands agerande är ytterligare ett tecken på att Syrien är en del av en större underliggande konflikt precis som mycket annat som hänt i Mellanöstern.

  Natos förra befälhavare i Europa Wesley Clark förklarar en del av sidan ganska bra: http://www.youtube.com/watch?v=TY2DKzastu8

  SvaraRadera
 8. Två reflexioner:

  1: Putin kan man då lita på. Förr eller senare så kommer han bete sig som en James Bond skurk.


  2: Saudi hjälpte till att slå ner den arabiska våren i Bahrain. Man får nog förutsätta att detta skedde med USAs goda minne, då den amerikanska 5:e flottan har sitt högkvarter i Bahrain.
  Att döma av reaktionerna i vår del av världen, så var detta helt OK, och helt i sin ordning. Att Ryssland gör sammaledes är uppenbarligen inte det minsta OK.

  SvaraRadera
 9. RFs UD säger enbart civila vakter på tankern (RIA Novosti).


  I andra NATO relaterade nyheter:

  Ulyanovsk Residents Protest NATO Transit Base Plan
  http://en.rian.ru/mlitary_news/20120319/172268002.html

  About 80 people in Russia’s Volga city of Ulyanovsk attended a protest on Monday against plans to establish a NATO transit base at Ulyanovsk airport, prompted by fears the base could become a hub for drug trafficking, RIA Novosti reported.

  “We are deeply shocked at the actions of the country's authorities concerning lease of Vostochny Airport to NATO as a transit base, clearing a drug-trafficking route into our country,” the participants of the meeting said in a statement.

  SvaraRadera
 10. En väldig hetskampanj som bedrivs mot Syrien nu. Alla dödstal skylls på president Assad, trots att de väpnade gäng, som västvärlden understöder och skickar in i Syrien medvetet ökar på dödstalen med samma slags mord på regimvänliga folkgrupper, som vi sett ske i Libyen. I New York Times den 28 februari berättade den syriske teologistudenten Abu Ali hur han flytt för sitt liv från Homs. Han berättade hur rebellerna redan i december dödat tre av hans kusiner och dumpat en av kropparna i familjens soptunna. Så var det med den saken.

  Mvh
  Observer

  SvaraRadera
 11. Putin är en internationellt respekterad statsman, och nagel i ögat på Washington, då han står emot USA:S planer på världsherravälde. Han försöker ena Bl a Ryssland, Kina, Pakistan, Iran m fl till en motvikt i the Great Game. Det kan behövas för att få en balans i maktspelet. Nu har han med hjälp av Kina i sökerhetsrådet skyddat Syrien från att möta samma öde som Libyen. Syrien är också en viktig allierad också till Iran, och har Rysslands enda flottbas i medelhavet. USA vill naturligtvis tränga ut Ryssland från denna flottbas liksom man trängde ut Kina från Libyen.

  SvaraRadera
 12. Det är en minst sagt märklig koalition som bildats mot Assad just nu. Sunniter i Syrien uppbackade av Al Qaida, Saudiarabien och Storbritannien, som finansierar och har specialtrupper till hjälp för det väpnade upproret, Turkiet som upplåter träningsbaser för rebellerna och Jordanien som låter USA ha en bas nära Syrien, samt EU, inklusive Sverige, och FN, för logistiskt stöd och propaganda; inklusive denna blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra svar!
   Äntligen lite goda nyheter om Syrien. Fullt försvarbart agerande av Ryssland och de kommer välkomnas med öppna armar av Syrien.

   Radera
 13. Ursäkta, men vad har USA med detta att göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här passar nog dig bättre http://svt.se/bolibompa

   Radera
 14. Saudierna är direkt inne i Syrien med beväpnade extremistiska legoterrorister från al-Qaida och ställer till blodbad på shiiter, kristna och alawiter. Detta har gjorts för att pressa fram ett "humanitärt militärt ingripande", eftersom allt dödande skylls på Assadregimen. De nu avslöjade planerna på den svensk/saudiska vapenfabriken betyder att Sveriges regering är beredd att stöda Saudiarabien med tillverkning av bombmaterial som kan gå till de av saudierna stödda al-Qaida-terroristerna. Detta avslöjar hela hyckleriet i Väst kring vad man planerar för Syrien.

  SvaraRadera
 15. Vi kan väl komma överens om att det måste bli fred i Syrien. Och precis som många andra länder så kan de inte lösa det på egen hand inrikes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fred? Det som gör att vi nordbor kan sitta här och knappra på paddan på arbetstid och fritid är väl just pga. det motsatta alltså krig. Att västvärlden ständigt trycker ner stater eller världsdelar som försöker att äta lite mer av den jordglobska kakan. Krig eller naturkatastrofer är USA och EU´s ända två sakerna som kan få fart på den egna ekonomsika tillväxten igen.
   Det är klart vi i väst skulle ju kunna ändra vår livtil och börja respektera våra medmänniskor världen över.

   Radera
  2. Jag tror du hade otur både när du tänkte och stavade...

   Radera
 16. Fred kan inte skapas med bomber och blodsutgjutelser utan ska ske med politiska och diplomatiska medel. Hatten av för Kina och Ryssland som gör allt för att kyla ner konflikten.
  Tycker att västs hatkampanj mot Putin är djupt osmaklig. Han är en stor statsman och har majoritetens stöd hos det ryska folket.

  SvaraRadera
 17. Den i inlägget länkade bloggen "Försvar och Säkerhet" som drivs av Kungliga Krigsvetenskapsakademien är grovt feltolkad av Cornu och får en helt annan betydelse enl följande:

  "För det första behöver de ryska myndigheterna få ned våldsnivån i den livskraftiga salafistiska motståndsrörelsen som genomför flera attentat i veckan i delrepubliken. Dagestan har en särskild ställning i Kaukasus som en slags vagga för islam i regionen. Genom att ta kontrollen hårt över republiken kan de ryska myndigheterna möjligen minska hotet mot de olympiska vinterspelen i Sotji längre västerut. Dessa spel är ett hett mål för diverse islamistiska organisationer i regionen

  Vidare kan Ryssland i ett senare skede föra över reguljära arméförband till Dagestan, vilket skulle öka trycket på både Georgien och Azerbaijan. Aptiten för dessa att genomföra militära äventyr mot Sydossetien respektive Armenien över Nagorno-Karabach kan antas minska med tunga arméförband tio-femton mil från dessas huvudstäder."....
  ..." Att ha fördelar i utgångsläget inför större förlopp är en god strategi. I gynnsamma fall bäddar en sådan för taktiska segrar. "


  Godnatt Cornu, – glöm inte att titta under sängen. Noga.

  SvaraRadera
 18. Hoppas att de ryska spetznas förbanden ger Al Qaida krigarna ett varmt välkomnande. Ingen här i forumet gillar väl dom? "Either you are with us or you are against us"

  SvaraRadera
 19. Man brukar ibland prata om Assads avlidne far hur han på ett brutalt sätt krossade ett uppror genom att bombardera Hama med artilleri och sedan skicka in marktrupper som rensade hus efter hus från "islamistiska terrorister" 1982. Men USA, demokratins förkämpe, gjorde exakt samma sak i Fallujah i Irak 20 år senare. Den fundamentalistiska retoriken, liksom Assads och Bushs motiveringar för att gå till attack, var i stort sett likalydande då som nu. En skillnad är dock att Assad i ett slag lyckades krossa det fundamentalistiska upproret och det muslimska brödraskapet har sedan dess verkat i exil.

  Mvh
  Observer

  SvaraRadera
 20. Spännande att Ryssland börjar bli mer aktiva. Tidigare var USA i princip ohotade gällande att ta diktaturer under armarna men det verkar ändras. Kina satsar tungt i Afrika och stödjer Rysslands allians med Iran.

  Än så länge har varken Kina eller Ryssland startat något krig, vi får se när de tar sig den friheten.

  SvaraRadera
 21. Som väntat så hyllar en samstämmig läsekrets allt Ryssland gör och att den syriska regimen dödar 10 000-tals av sin egna befolkning.

  Tvi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OM den s.k.” egna befolkningen" konspirerar med utländska makter (al-qaida, Saudier, salafister) så ska de med all rätt bekämpas och dödas. Är de 1000-tals eller tom 10.000-tals så är det värt det än att ha kaoset som finns i Irak. ”rebellerna” har ett val och det är att lägga ner vapen.
   Är det endast USA som får döda sina fiender? USA har dödat mycket mer än så för att skydda sina intressen.
   De "intellektuella" syrier som debatterar på al-jazeera representerar inte någon "rebell" på marken. Den styrande regimen i Syrien är "nagel i ögat" hos alla grannländer endast för att de inte är sunnimuslimer. I slutändan är det vapen och makt som styr på marken i tredje världen.

   Radera
  2. Det gläder mig verkligen att bloggkommentarerna här tycks vara helt ense om situationen i Syrien. Corny är tyvärr hjärnblockerad i denna fråga. Så blir det då man är en USA-kramare och inte inser kalla fakta. Att avsluta med ett tvi avslöjar bara att dina argument tryter, då kommer dina svagheter fram.

   Radera
  3. "Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders oga, men icke bliver varse bjalken i ditt eget oga?" Matt 7:3

   Radera
  4. Så om svenskar konspirerar med utländska makter i Sverige, så ska de med all rätt bekämpas och dödas?

   Radera
  5. Kanske inte bekämpas och dödas i första taget, men definitivt ställas till svars. Gör de motstånd så visst smäller det förr eller senare.

   Radera
  6. Du kanske ska fråga dig varför en "samstämmig läsekrets" hyllar allt som Ryssland gör. Är det något i ditt allmänna budskap eller sätt att uttrycka dig på den här bloggen som lockar "USA-hatarna, konsirationsteoretikerna och Rysslandskramarna?

   Jag ser bara en lösning på det 'problemet' - byt läsare!

   Radera
  7. Ser inget problem med att läsarna inte håller med. Hemskt vore det annars. Men jag böjer mig inte för högljudda läsare, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Speciellt inte de som skriver "om du skriver om [genus|Ryssland|politik] så slutar jag läsa" och "nu tog jag bort dig från mina bokmärken".

   Radera
  8. Det tycker jag är en utmärkt inställning men då kanske du inte ska börja med att 'fula ut' läsare som vill anmäla avvikande mening på ett balanserat och resonerande sätt med tillmälen som 'konspirationsteoretiker och Rysslandskramare'. En av de saker som gör den här bloggen så läsvärd är att du vågar ta ut svängarna i kontroversiella frågor, men epitet som de ovanstående gagnar ju inte precis den polemik du säger dig eftersträva.

   Radera
  9. Visste inte att det var fult att vara konspirationsteoretiker eller Rysslandskramare. Eller USA-hatare. Det senare är ju bland det finaste man kan vara i Sverige, ända sedan Palmes tid.

   Dock brukar dessa (bland mina läsare) hänga på konspirationssajterna där de okritiskt sväljer allt samtidigt som de är 100% kritiska mot svensk media...

   Radera
  10. Cornucopia?Mar 19, 2012 10:27 PM

   "Så om svenskar konspirerar med utländska makter i Sverige, så ska de med all rätt bekämpas och dödas?"

   Om en grupp Svenskar skjuter och dödar andra Svenskar hej vilt, på uppdrag och med understöd från utländska makter så är det väll klart som fan att de ska bekämpas. Vad hade du tänkt att man annars skulle göra? Hålla handen och sjunga kumbaja?

   Radera
  11. självklart riksrätt och hängning på torget . jag tror nån har släppt in nato i norrland

   Radera
 22. Hemskt! Jag skriver om Sydafrikas president som uttalade sig "Vi ska skjuta ned de vita med maskingevär". Kolla in om du vill! http://pappabloggen.devote.se

  SvaraRadera
 23. Svår situation att bedöma i Syrien. Västmedierna rapporterar att regimen dödar hej vilt bland egna befolkningen medan de assyrier man stöter på i Sverige istället fruktar en etnisk rensning av minoriteter om Assad faller (även SVTs korrespondenter har nämt att Assad har stöd av minoriteter i landet), så vilken grupp är det Assad bekämpar och är de bättre än honom?

  Varför stöder Iran i Syrien en regim som skyddar kristna, och varför offrar väst de kristna minoriteterna till förmån för att hjälpa muslimska grupper störta diktatorer som visat större tolerans än rebellgrupperna mot icke-muslimer (som i Egypten och Libyen)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina sista frågor undrar jag också över. De offrades i Libyen och i Egypten. Något måste Eu och USA få i gengäld, men vad?

   Som sagt en annan gång om di.se, man läser den mer och mer för kommentarerna.

   Radera
  2. Jag är också inte helt säker på att vi har all information i denna fråga.
   Syriens minoriteter fruktar oppositionen.
   Vi såg i Irak hur mäktiga de olika muslimska krafterna är och hur hänsynslösa de kan vara mot alla./Oppti

   Radera
  3. Det enda vi kan veta säkert är att vi inte har all information. Jag är alls ingen Rysslands-kramare eller konspirationsteoretiker, men nyhetsrapporteringen de senaste åren har varit besynnerlig och när det gäller Syrien är det riktigt illa. Media sväljer precis allt som rapporteras av "aktivister". Jag tror visserligen det mesta är sant, men rapporteringen framstår fortfarande som ovanligt obalanserad och okritisk.

   Radera
 24. God bless USA and only USA.

  SvaraRadera
 25. Alla anti-USA kommentarer:
  Ja, USA och EU konspirerar i mellanöstern. Det är inget jag är stolt över. Men att tycka att det är bra att ryssland och kina försvarar någonslags goda diktaturer med militärer förstår jag inte. Vad vill ni ha? Tycker ni illa om att USA blandar sig i regimer men tycker att det är OK när Ryssland och Kina gör det? Kännns Ryssland som en mer trygg och stabil nation än USA(eller EU) eller? Eller kina för den delen. Är det den typen av styre av världen vi ska ha? Jag blir mörkrädd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag gillar faktiskt ryssland bättre än usa , dom hycklar mindre, och är inte lika fega

   Radera
 26. Tror inte på allt ni ser på nyheterna.

  http://www.youtube.com/watch?v=4yDsKYy-Hls

  SvaraRadera
 27. Upproret i Syrien var i princip helt fredligt ett helt år till regimen började använda raketartilleri mot sitt eget folk. Att de i det läget försöker beväpna sig är väll inte så konstigt.

  Sen hackar många här på Saudi Arabien och stödjer Syrien och Ryssland, vilket jag antar också betyder att ni stödjer Iran. Tycker ni verkligen att Syrien/Ryssland/Iran är på något sätt bättre än Saudi Arabien och USA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste man välja?

   Radera
 28. Nog är det konstigt att vi kan sitta här i trygga norden och tala om hur andra människor i andra länder ska ha det?!?

  En gång för länge sedan kämpade även folket i Sverige för att få demokrati, rösträtt mm. Men om folket i diktaturer reser sig och önskar demokrati, då är det på något sätt rätt av USA, Ryssland, Kina eller annat land att gå in och agera. Allt för att vi ska få en stabil oljeleverans eller annan obskyr anledning.

  Att stödja en diktatur med motiveringen att det kan bara bli sämre, muslimerna tar över.... eller vad man nu är rädd för låter som om vi tror att alla muslimer är farliga.

  Tror inte någon idag skulle få för sig att säga: Jag tycker vi ska återinföra kungens absoluta makt och adelns rättmätiga ägande av mark och folk. Tänk om den outbildade pöpeln för vara med och bestämma, hur skulle det gå då.

  Tja det gick ganska bra (i sverige mfl länder) men det tog ganska många år.

  Vi får nog inse att de stora pojkarna spelar ett spel, sen om det heter USA eller Rysland spelar inte så stor roll, vi är lurade och folket i t.ex. Syren får offra sina liv.

  Död åt alla förtryckare oavsett hur vargen har förklätt sig.

  SvaraRadera
 29. Dras inte lite väl stora växlar på detta 'elitförband'? Ryssland har en flottbas i ett land som i värsta fall är på väg mot inbördeskrig. Det är väl inte helt uppseendeväckande att man väljer att förstärka bevakningen?

  SvaraRadera
 30. Det är nog alltid klokt att sätta saker och ting i perpspektiv:
  http://www.veteranstoday.com/wp-content/uploads/2012/02/Fig.-3-Iran-US-military-bases1-640x640.jpg

  SvaraRadera
 31. "Så om svenskar konspirerar med utländska makter i Sverige, så ska de med all rätt bekämpas och dödas?" Var det inte det som var själva syftet med "Cold Response" övningen Cornu? Att träna på just det scenariot? Svensk militär sattes in mot demonstranter i Ådalen 1931 och sköt ihjäl en drös av dem. Vad är som säger att det inte kan hända igen?

  Mvh
  Observer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborgs-Posten skrev nyligen kort om militärövningen och i artikeln sades bland annat följande: ”Trupperna tränar på att agera ’i ett krisområde, där trupperna ska hantera allt från högintensiv krigföring till terrordåd och massdemonstrationer’ enligt det norska försvaret.” På svenskt territorium övar alltså militärer och Natoexperter på hur massdemonstrationer ska hanteras?
   Senast det ägde rum i Sverige var 1931, i Ådalen som sagt.

   Radera
  2. Du känner kanske till vad som hände i Kosovo 2004? Fullt rimligt att svenska soldater får öva inför liknande scenarion.

   Radera
  3. Observer!

   Svensk militär sattes in mot en mobb vilken var på väg att expediera lynchjustis mot strejkbrytare - vilket man för övrigt redan gjort några dagar tidigare. Några fredliga demonstranter var det sannerligen inte fråga om.

   Radera
 32. Våra folkvalda valt att avskaffa ett folkligt förankrat försvarar grundat på allmän värnplikt. Det har ersatts med en liten elitkår av legosoldater med pitten på fel ställe. Dessa skickas ut för att bekriga fattiga människor i fjärran länder. På Natos uppdrag.
  Det parti som kräver ett återinförande av allmän värnplikt i Sverige får min röst. Vi kan börja med 3 månaders utbildning. Den finska modellen bör vara vårt rättesnöre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elitkår är väl att ta i. Snarare underbemannat och underbetalt fuskbygge.

   Radera
  2. Sorry Bosse.
   Svenska anställda soldater uppfyller inte rekvisitet för legosoldater.
   Men det är klart att det blir lättare med nedvärderande epitet när man inte har så mycket att komma med.
   Om man skall föra en vettig diskussion så bör man väl kalla saker för dess rätta namn.
   /Pastorn

   Radera
 33. Berömvärt att fredsälskande Putinstan ställer upp och skyddar Assad regimen mot USAs imperialistlakejer :) Putinstan vet hur man skall dra slipstenen, se bara Tjetjenien, Dagestan mfl ( Ironi )

  SvaraRadera
 34. Cornu-freak har ännu en gång visat sitt fula krigshetsande tryne. Din blogg är inget annat än en desinformationskanal som springer den etablerade medians ärenden. Det är kul att se att din fula retorik genomskådas och emotsägs av dina läsare som har långt mycket mer vett och sans än vad du har i din hjärnbefriade skalle.

  Du tycks helt bortse från att andra människor har mer hjärna, stake och intelligens än vad du har, vilket du bevisligen mår dåligt av. Men vad annars kan man vänta sig av en narcissistisk självgod liten pajas som du.

  Din retorik är så genomusel som den kan bli. Att du endast tar USA/Storbritannien/Israel i försvar hela tiden (rätt eller fel) utan att pek på de verkliga orsakerna till deras handlande och istället endast klankar ner på Ryssland i tid och otid visar att du antingen är hjärntvättad/mongoloid, inte förmår tänka kritiskt (begränsad hjärnkapacitet) eller att du springer någons ärenden.

  I vilket fall skriver du på ett sätt som avslöjar din okunskap och din bristande intelligens. Dina ständigt idiotiska utfall om saker och ting du inte begriper det minsta avslöjar dig gång på gång. Det är också detta som gör dig till den patetiska lille typ du är.

  SvaraRadera