Cornucopia?

2012-03-07 09:01

Reinfeldts cashar inte in

Nu skall jag försvara Fredrik Reinfeldt (m) och Filippa Reinfeldt (m), vilket kanske är lite ovanligt eftersom regeringspartier generellt alltid förtjänar kritik, trots allt är det de som är ansvariga för Sverige idag.


Som många noterat (Bonnier/Expressen/TT) så har Reinfeldts sålt sin villa i Täby för 7.1 MSEK och istället köpt ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening i området för 5.5 MSEK. Man får betala runt miljonen i reavinstsskatt på villan och blir alltså bara sittande med 600 000:- på banken. Bara några få månadslöner för Reinfeldts alltså. Det var resultatet av över tio års bostadskarriär. Och istället för att äga en fastighet är man nu med i en klubb.

Sålda villan i Täby enligt Google Streetview nedan:
Nu tar en del detta som en bekräftelse på att bostadsbubblan toppat och att Reinfeldts cashar hem, det är lätt att ta detta som en bekräftelse på egna åsikter. Men det gör inte jag. De cashar bara hem 600 000:- och hamnar tvärt om i ett sämre "ägande". Familjen Reinfeldt disponerar redan en tjänstebostad, Sagerska Palatset, och behöver alltså inte köpa någon ny bostad alls. 

Sagerska. Källa: Wikipedia
Hade det handlat om att casha hem pga pysande bostadsbubbla hade man nöjt sig med Sagerska och inte köpt en ny bostad. De personliga tillhörigheterna som inredning etc kunde man stoppat i ett förråd i väntan på att man blir utsparkade ur Sagerska 2014 (eller tidigare, man är trots allt en minoritetsregering). Tvärt om visar brådskan med att köpa en ny bostad att Reinfeldts tror på evigt stigande bostadspriser om ekonomi är den enda parametern.

Snarare beror försäljningen av det stora huset och köpet av klubbmedlemskapet med dispositionsrätt av en ytmässigt mindre bostadsrättsvilla på personliga skäl. Att barn flyttar hemifrån snart och att man inte längre behöver det stora huset i Täby. Kort sagt så gör Reinfeldts helt rätt och agerar för att minska bostadsbristen. Istället för att sitta ett par vuxna i ett stort hus så frigjordes huset till förhoppningsvis en barnfamilj. Men man får bara hoppas att de inte lade 85% i lån på 7.1 MSEK. Och man kan misstänka att 600 000:- SEK kan användas för att hjälpa yngre Reinfeldtare med kontantinsatsen på eget klubbmedlemskap...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

31 kommentarer:

 1. Stod inget om avgiften i föreningen. För mig verkar det vara ett osedvanligt dåligt och märkligt skifte. 600 000 kr äts upp av avgifter i föreningen. Mindre boende, mindre frihet osv. Mycket konstigt.

  x trader y

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mindre frihet ?

   Radera
  2. Ja, man är friare att göra saker med sitt hus än med sin bostadsrätt
   /J

   Radera
  3. Bostadsrätten har ingen trädgård som växer igen. Man får en del för den där avgiften också. Och föreningsmötena kan vara riktigt trevliga. Det ger (i bästa fall) ett socialt nätverk av precis det slag som Cornu brukar förespråka.

   Radera
  4. Helt riktigt. Bostadsrättsföreningar är ett brukarkollektiv och som sådant en utmärkt ägande- och boendeform. Dock finns en tendens att tro att det handlar om att man äger en bostadsrätt, det gör man ju inte. Och priserna kan vara fullkomligt vansinniga trots att man bara äger ett klubbmedlemskap. Och speciellt för nya föreningar så pungslås man av t ex JM via "dold" skuldsättning i föreningarna och orealistiska ekonomiska planer.

   Men i sig är bostadsrättsföreningar en mycket bra konstruktion. Det är utförandet som kan brista.

   Just lokalt egenägande och egenengagemang kommer vara en resurs för framtiden.

   Samtidigt kan likartat lokalt medbestämmande finnas även för villor, t ex via vägföreningar (även i en del tätorter som Mölnlycke, Särö mfl gräddhyllor) eller andra samfälligheter, se http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/livet-pa-landet-samfalligheter.html

   Radera
  5. Fast en bostadsrätt äger man ju; däremot ingen bostad. Men det är hårklyverier.

   Radera
 2. OT.
  Apropå guldgossar. Hur går det med den där fina linjära prisökningen på guld? Vad kan vi förvänta oss när verkligheten hinner ikapp europabörserna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det är risk off som gäller faller guld i USD, men USD stärks. Igår föll guldet i SEK marginellt, men inte alls lika mycket som i dollar. En initial press på guldpriset om börsen fortsätter ner, men sedan återhämtning.

   Radera
  2. Jag förstår inte riktigt din uträkning. Freddan och filippa köpte sitt hus för lite drygt 10 år sedan för 3,5 mkr. Låt säga att dom hypotetiskt lånade 3mkr och har under dessa år amorterat 300 000kr. 2,7mkr i lån mao. Sedan säljer man idag villan för 7,1 mkr och får betala en mille i reavinstskatt. 6,1mkr i näven, minus 2,7 mkr i lån dvs 3,4mkr i kontanta medel att använda till nästa bostad. Sedan köpte dom nya radhuset för 5,5mkr och får då ta lån på 2,1mkr. Belåningsgrad 38% och med de löner som den familjen harr borde 2,1mkr i lån vara så värst betungande och dom borde väl med tiden kunna amortera ned en hel del.

   Radera
  3. Inte min uträkning. "Ca 1 MSEK i skatt" var enligt Reinfeldts presssekreterare.

   Ser inte några problem i övrigt heller. Inlägget handlade inte om det utan om att man inte skall se försäljningen som att Reinfeldts tror på fallande bostadspriser.

   Radera
  4. Om de då inte gör tankefelet att sälja för att få så mycket vinst innan priserna faller mer och köpa ett nytt boende.
   Hör folk som diskuterar så ofta. Behöver jag skriva att jag bor i Sthlm?

   Radera
  5. Varför skulle den familjen ha lån? Det finns ju ingen anledning.

   Radera
  6. Nej, fast det trodde jag om Borgs också...

   Radera
 3. Roligt att en extra "inkomst" på 60kkr per år efter skatt är ett exempel på hur DÅLIGT en bostadskarriär kan gå....

  Sedan undrar jag också hur Cornu vet att detta blir ett "sämre" ägande. Vilka parametrar grundar man det på? Eller är det sämre ur Cornus ögon? Kanske Reinfeldtarna är av annan uppfattning. Dyrare är inte alltid bättre.

  SvaraRadera
 4. Angående "mer frihet" i en villa jämfört med bostadsrätt, så skulle jag tro att dom flesta flyttar från en villa till en bostadsrätt just för friheten att slippa bekymra sig om tak, dränering, klippa gräsmatta och massa annat skitjobb.

  Sen är det helt riktigt att dom mest rabiata hemmasnickrarna ska nog hålla sig undan en lägenhet och istället satsa på ett lagom förfallet hus där dom kan tillbringa resten av livet med "friheten" att bygga om och renovera som dom vill.

  SvaraRadera
 5. Fredrik bytte en bubbla mot en annan. Jag gissar att det var av säkerhetsskäl då det är enklare att övervaka en lgh än ett hus. Inbrotten ökar se statistiken...

  SvaraRadera
 6. Fast det skall i rättvisans namn sägas att Sagerska är just en tjänstebostad och inte något riktigt 'hem'. Visst går det att bo där, men jag har svårt att se den statsministerfamilj som skulle trivas med att bo så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du bott där själv? Du kanske vill bo gratis på Haga?

   Radera
  2. Ööh, nej. Behöver jag ha bott där själv för att kunna hävda att det inte är något 'vanligt hem'?

   Vad har Haga med saken att göra?

   Radera
 7. Hej Cornu ! Jag håller helt med dig om att priserna kommer falla rejält på bostäder (både brf, villor men främst lantbruk som anses vara störst risk i dåliga tider)

  Men jag tycker att upprepningarna om att brf bara är ett klubb medlemskap är jobbigt och tjatigt.

  Teori och praktik är ibland stora skillnader. Det faktiska förhållandet är att ägaren bara har borätten men i praktiken är förhållandet det samma som om lägenheten ägdes, Särskilt som riktiga ägande lägenheter inte finns ännu i Sverige i någon bra form (praktiskt, vad jag sett ialla fall).

  Regeringen motsatte sig som bekant att befintliga brf skulle få ombildas till äganderätter.

  De enda ägarlägenheter som jag sett ännu i Sverige är betydlig mycket sämre boendeform än brf eftersom JM och byggherrarna tvingar in köparna i en klubb som ligger på sidan om lägenheten.

  Jag tror inte vi kommer se någon skillnad i prisnedgång mellan brf, villor framöver. De kommer båda falla 50%. Det gör nog lantbruken också eftersom lantbrukslånen höjs mer än de andra. Markpriserna har redan gått ner rejält.

  SvaraRadera
 8. Jodå, Reinfeldt måste visst hitta ett annat boende, annars förmånsbeskattas han för Sagerska palatset, vilket han alltså inte gör om han har någon annanstans att bo. Ni kan ju själva fundera på vad skatten för hyran på privatpalats mellan UD och Regeringskansliet blir per månad.

  SvaraRadera
 9. Ny Bostadsrätt i dag verkar inge bra alls !
  Förutom de lån man själv har så har föreningen ofta väl tilltagna lån.
  Så skulden blir än större. Ofta tar dessutom byggaren bra betalt för den
  tomt han kommit över. Till sist så delar man plånbok med alla andra
  BLT-are i föreningen som tex via majoritetsbeslut kan få för sig någonting.
  Alltså riktigt dåligt att sätta sig i den positionen.

  SvaraRadera
 10. "Statsminister Fredrik Reinfeldt och och hans hustru Filippa separerar, uppger statsministerns pressekreterare Roberta Alenius för TT.

  Fredrik Reinfeldt kommer att vara folkbokförd på familjens gemensamma bostadsrättsradhus."

  SvaraRadera
 11. Jahaja. Är jag först med att skvallra? Reinfeldt ska separera från frugan. Där har vi anledningen. Hon kanske alltså skaffar större yta åt sig själv och Fredrik flyttar till Sagerska (eller flyttar ihop med Anders Borg, vad vet jag).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du var inte först..några sekunder för sen

   Radera
  2. Anonym var forst. Sa det sa.

   Radera
 12. Och vad var anledningen?
  Intressant. Här tänker alla bara ekonomi. Inte konstigt, det är en sådan blogg. Dessutom mest gubbar som läser antar jag. Fokus på en sak? Inte relationer...
  Ingen tänker tvärt om, outside the box, kreativt eller vad du vill.

  SvaraRadera
 13. Anon 12:03

  ha ha , bra sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var snällt sagt. Tack.

   Radera
 14. Jag tänkte det här i går morse men jag sen tänkte jag att det är ingen ide att dela med sig av det jag tänkt eftersom då tänker ni att jag tänker fel :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dela med dig. Bry dig inte om vad andra tänker. Tänk gärna fel (tvärt om), det kan bli hur rätt som helst.

   Radera