Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2012-03-04 14:25

Putinvalet pågår för fullt

Ryska folket går just nu till valurnorna för att välja Putin (Schibsted/SvD).

Det är ungefär samma form av demokrati som under gamla Sovjetunionen, dvs man gick till valurnorna för att rösta på enda alternativet kommunistpartiet, så det känns kanske ganska naturligt för majoriteten av ryssarna. För en liten liberal minoritet så känns det kanske lite tristare.


Det kan förstås fortfarande (likt i min bok Midvintermörker) komma flaxande en svart svan som ger ett helt annat än det väntade valresultatet. Men det är inte sannolikt. I den mån ryska folket faktiskt skulle gett en majoritet av rösterna till någon annan än Putin så skulle det omfattande valfusket ändå gett samma resultat.

Putin är ju dessutom antagligen det bästa realistiska valet för oss i väst. The devil you know. Fortsatt Putinkrati är ju business as usual. Men demokrati är det inte. Å andra sidan är inte ryssar västerlänningar, ryssar är ryssar. För många av dem innebär det att deras uppfattning om vad som är demokrati är en annan än vår. Allt ligger i betraktarens ögon - vad säger att vår västerländska syn på demokrati är den enda sanningen? Att kräva att hela världen skall dela västvärldens värderingar är en form av nykolonialism.

Men man måste i en omvärldsanalys ta med detta i beräkningen. Ryssland må vara ett marknadsliberalt land, men det är och förblir ryskt. Inte västeuropeiskt.

Och flyttlassen bort från Ryssland kommer fortsätta. Här har Sverige en möjlighet - vi borde med öppna armar ta emot de högutbildade och entreprenörer som överger landet. Rysk utbildning inom t ex matematik och naturvetenskaperna håller mycket hög klass, sannolikt högre än det havererande svenska utbildningssystemet. Fast man kan misstänka att ryssarna skulle ha lite problem med det svenska skattesystemet... Istället är det t ex Storbritannien som många flyttar till. Samtidigt har vi väldigt förmånlig beskattning på kapital i Sverige idag - ingen förmögenhetsskatt, ingen fastighetsskatt, ingen gåvoskatt, ingen arvsskatt och nästan ingen skatt på marknadsplacerat kapital via ISK eller kapitalförsäkringar. Problemet är bara om man skall jobba eller starta företag.

Tillägg: Redan kommer det in 1000-tals rapporter om valfusk, inklusive samma metoder som vid parlamentsvalet, dvs chefer som kontrollerar sina anställdas röster, valkaruseller där man röstar i flera lokaler och att valobservatörer inte släpps in i 13% av vallokalerna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Är inte det faktum att man har en massa kandidater att välja på en ganska väsentlig skillnad?

  SvaraRadera
 2. Ingen fastighetsskatt är ju inte helt sant.
  Men jämfört med för några år sedan kan man ju påstå det!

  Isola Regina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Betänk att man i många länder betalar fastighetsskatt även på jord och skog. Här kan du skattefritt sitta på rätt mycket realkapital.

   Radera
  2. Ja,jag vet
   Hade ju jordbruk till helt nyligen
   Men du kommer inte undan skatt på boningshuset.
   Det brukar ju dra iväg taxeringsmässigt
   Standardpoäng!
   Granitplattor i fönstren!?
   Angår i och för sig ej mig
   Apropå din sprit"konsumtion"

   Isola Regina

   Radera
 3. "ingen förmögenhetsskatt" är ju förvisso begreppsmässigt sant.

  Men innebördsmässigt?

  Med lösningarna/skalen ISK och KF där förmögenheterna hamnar så skattar man ju inte längre bara vid kapitalvinster utan till och med själva innehavet, oavsett aktivitet.

  Så visst finns funktionen förmögenhetsskatt kvar, även om den bytt namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom den vanliga aktiedepån finns kvar så kan du välja om du vill betala förmögenhetsskatt eller inte. Förmögenhetsskatt som du definierar det

   Radera
 4. Ryssland är knappast marknadsliberalt i västlig mening. Kleptokrati är ett bättre ord. Marknad kan inte finnas utan lag och ordning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det därför marknaden krymper i Sverige?

   Radera
 5. Varning för kulturrelativism...

  SvaraRadera
 6. Demokrati eller inte. Den viktiga frågan är ju hurvida man har ett rättsväsen där alla är någorlunda lika inför lagen och där myndighetspersoner i hyfsat låg grad är korrumperade.

  Detta är för mig de viktigaste ingedienserna i ett civiliserat samhälle. Det är dessa värden vi måste försvara tydligare. Ryssland ligger rätt långt därifrån.

  er inte är korrumperade. (helt lika lär det ju inte kunna bli)

  SvaraRadera
 7. Putin får mycket skäll. Ryssland under hans företrädare var inte bättre. Under Jeltsin så skapades de förmögenheter som nu göder Oligarkerna. Några nya tycks inte ha uppkommit.
  Det var när Putin bestämde att makten och kapitalet skulle skiljas åt och att Oligarkerna skulle tolereras om de kombinerade sin förmögenhet med lite socialt ansvarstagande.
  Visst saknas organiserad opposition, men det är först när det finns sådan som man kan klaga på odemokratiska val.
  Det har gått bra för Ryssland:
  http://themoscownews.com/economics/20120227/189493266.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle kunna gå mycket bättre för Ryssland.

   Radera
  2. Och för de flesta andra länder också...

   Just nu är det inte många länder som kan hävda att de inte kastar sten i glashus när de rackar ner på andra...

   Radera
  3. Vad innebär "gå lite bättre??"

   Radera
 8. Cornu skriver att "I den mån ryska folket faktiskt skulle gett en majoritet av rösterna till någon annan än Putin så skulle det omfattande valfusket ändå gett samma resultat."

  Med ett rekordstort antal valobservatörer och nästan 200.000 webbkameror för att övervaka omröstningsförfarande online, hävdas att presidentvalet är Rysslands mest bevakade och transparenta val någonsin.
  Myndigheterna tror att med webbkameror i alla 98.000 vallokalerna skulle problemet med påstått valfusk lösas. De har satsat över 300 miljoner dollar för ett online- övervakningssystem, vilket fördubblat den ursprungliga kostnaden för omröstningen.

  Några utdrag från RT's timline:

  18:32 MSK, Utländska observatörer håller presskonferens efter sin turné runt vallokalerna och prisade systemet med webbkamera-övervakningen som installerats speciellt för detta presidentval.

  17:09 MSK, 48 procent av de registrerade väljarna har avgett sina röster.

  14:49 MSK, hade valobservationens servrar spelat in mer än 2 miljoner timmar av video från webbkameror. Det fanns redan då 700 terabyte film, och mängden kommer att öka ytterligare i takt med streaming fortsätter. Vid den senaste räkningen fanns cirka 380.000 online observatörer som använder systemet i realtid.

  13:22, MSK, säger europeiska observatörer att de är imponerade av övervakningssystem med webbkamera.
  "Det är en bra åtgärd mot valfusk. Vi bör tänka på att ha ett sådant system i Storbritannien", sade British observatör's Alan Richardson till Itar-Tass nyhetsbyrå.

  Är det för mycket begärt att Cornu beskriver HUR valfusket går till och i vilken omfattning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Corny går aldrig in på detaljer, han behöver inte det. Ifrågasätter du det är du mentalt sjuk.

   Radera
  2. Hej Anonym (den första)!

   Du är en intelligent person så jag antar att du driver med mig när du refererar till RT som en objektiv källa. RT är en propagandakanal, där Ryssland alltid framställs positivt och västvärlden negativt. Men det är underhållande och läser man mellan raderna finns mkt intressant.

   Valfusket kommer ske precis på samma sätt som förut.

   Tänk nu till. Skall någon granska 2 miljoner timmar video och jämföra att inte samma personer röstar flera gånger i olika lokaler? Naturligtvis inte. Dessutom kan de byta kläder, mössor etc.

   Videon är ett konstruerat alibi. Och det fungerar. Du köper det rakt av. Video, alltså inget valfusk. Tänk att ingen kommit på det förut... 380 000 observatörer måste jämföra all film mellan alla valdistrikt osv.

   Det andra sättet att fuska är samma som vid parlamentsvalet, dvs att valförrättarna i respektive distrikt fått instruktioner om hur valutfallet i det distriktet skall vara, så de siffror de rapporterar in centralt blir därefter. Man räknar helt enkelt fel, eller rapporterar bara in en felaktig siffra. I andra valdistrikt, som t ex skett på fartygen i handelsflottan och marinen så berättar helt enkelt kaptenen för besättningen hur de skall rösta och vad straffet blir om inte rösträkningen reflekterar detta.

   osv osv

   Vi får se om man arrangerat fusket smidigare än förra gången, se

   http://cornucopia.cornubot.se/2011/12/bevis-pa-valfusket-i-ryssland.html

   Men som sagt, valfusk i Ryssland är bara ett problem om vi i väst anser oss ha monopol på vad som är rätt eller fel.

   Radera
  3. Var det inte en viss Herr Corny som var allergisk mot konspirationsteorier? När valfusk förekommer i Sverige kallas det för misstag.

   Radera
  4. Att refera till RT är inte värre än att referera till press överlag. Propaganda finns överallt. Det är trots allt vad media är till för oavsett vad folk tror. (Du missade att påpeka att RT är rysslands SVAR på korrupt blajmedia i väst) Skönt att det tystnat lite kring mupparna stratfor iallafall.

   Radera
  5. Det finns bättre och sämre propaganda. Har t ex RT rapporterat om de 1000-tals fallen av valfusk idag?

   Radera
  6. Skall nog skriva något om någon Stratfor-analys igen. Har inte behövt ta till det för att få något att skriva om, men eftersom det retar en del så skall jag nog göra det.

   Radera
  7. Valfusk finns på rätt många ställen. Att det rapporteras mest från utsidan än från inhemsk press är kanske inte helt märkligt.

   Radera
  8. Cornu behöver inte nån film alls för konstatera att valfusk förekommit.

   Radera
 9. "Problemet är bara om man ska jobba eller starta företag"

  Svaret är därmed givet.


  EU

  SvaraRadera
 10. Inkomstskatten i Storbritannien är faktiskt inte så förtvivlat låg den heller. Om det nu var tjäna pengar på att jobba du var ute efter. Lägg därtill en saftig bostadsbubbla (London, resten av landet börjar lugna ned sig) så är det inte ett så attraktivt flyttmål det heller.

  SvaraRadera
 11. Vi kan väl inte säga att vi har demokrati i Sverige, då överdriver man dramatiskt. Se bara på vilket sätt Juholt blev avsatt och på vilket sätt Löfven blev invald och ett par timmar därefter är vi anmälda till europakten
  för att få det stora nöjet att skicka 100 miljarder till det stora svarta hålet. Hur har vi det med pressen? 90 procent borgerligt, vilket innebär att vi får en helt felaktig mediebevakning. Detta märks nu särskilt i SVT och P1 i sveriges radio, där allt blir mer och mer tillrättalagt för att gynna alliansens politik. Så vi ska nog inte kasta sten i glashuset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 90 procent borgerlig press? Ja, ägare och ledarsidor, möjligen. Resten är något slags extrem-rödgrön röra. De som väljer vad som skrivs och som skriver i tidningarna är 90 procent extremvänster. Övriga tio procenten håller uteslutande till på ledarsidan, näringslivssidorna och sporten.

   Spelar roll att ledarsidans kolumn är borgerlig när varje "borgerlig" tidning efter ledarsidan har två ledarsidor till med extremvänsterprofil. De kallas "kultursidor", men består i princip av rena ledarartiklar mot sjukförsäkringssystemet, Carl Bildt, borgerlig politik i allmänhet, Israel och USA. Så mycket om kultur står det märkligt nog inte på "kultursidorna" längre.

   Sedan har du en hel tidning där allt från redaktörer till rubriksättare och skribenter väljer och vinklar nyheter minst lika bra som gamla Pravda gjorde på Sovjettiden.

   Svensk media? Borgerlig? Om man heter Kim Jong Un, kanske...

   Radera
 12. Inte många ryssar är så dumma att de flyttar till det här landet. Annars är det förstås tråkigt med oegentligheter av alla de slag och avsett var de sker. Ryssland har ju en hel del problem.

  Sedan produktiviteten toppade i de ändliga naturresursernas utvinning omkring år 2000 har utvecklingen gått skapligt för Ryssland. Exempelvis har rysslandsfonderna gått bättre än svenska aktier, trots ett mycket högre p/e-tal på de senare. Det är sånt här som styr utvecklingen och inte de politiska babbelmakarna. Putin är bara ett ansikte utåt. Om han eller någon annan styr har lika lite betydelse som om det är en moderat eller sosse här.

  När produktiviteten fortsätter att falla, vilket är närmast en naturlag, kommer överbefolkade länder med ett stort importberoende inom bränslen, livsmedel och handelgödsel att få det sämre och de med omvända förutsättningar få det bättre. I nästa fas, när världshandeln kraftigt minskar och vissa saker inte kan köpas för pengar, får länder med tyngdpunkt i stora exportföretag typ de svenska problem och länder med omvända förutsättningar åtminstone inte sådana problem. Så här kan man ganska bra extrapolera.

  På lång sikt är det alltså länder med livsmedelsöverskott och rikligt med naturresurser som kommer gå bäst. Här finns främst USA, Kanada, Australien, Ryssland, Brasilien och Argentina. Europa och Asien ligger dåligt till. Sverige ligger till sämre än omgivande länder som ett genomsnitt. När kollapsen kommer så blir det i land efter land och det kommer att gå snabbt på slutet. Sverige liknar nog Mad Max 2050. Vid denna tid kan man nog inte fly till länder som Ryssland. I sämsta fall kan man inte ens gå med livet i behåll till grannkommunen, den före detta.

  SvaraRadera
 13. Jag har väldigt svårt att förstå hur du så kan komma med en sån tvärsäker beskrivning av det ryska valet. Och den där artikeln i SvD innehöll ju uppenbart vinklade påståenden.
  Vidare framstår din syn på ryssar som närmast rasistisk, om de går och röstar vill väl de att allt går rätt till precis som vilken annan människa som helst
  Och likväl som det kan finnas allt det där valfusket, så kan det lika väl finnas lika mycket falska rapporter om valfusk, eller hur ?
  Finns väl oligarker som har större ekonomiska resurser än ryska staten, typ, som kan sprida desinformation.

  /Freddy

  SvaraRadera
 14. Ryssland är ett gigantiskt område, snarare att jämföra med EU än med Sverige. Självklart behövs en stark hand för att hålla ihop det... ungefär lika stark som den i val icke avsättbara EU-kommisionen kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt, det finns 83 delar i Russian Federation "Rossiyskaya Federatsiya".

   Notera också att "Rossiyskaya" inte betyder "Ryska" på ryska.

   (källa CIA) Administrative divisions:

   46 provinces (oblastey, singular - oblast), 21 republics (respublik, singular - respublika), 4 autonomous okrugs (avtonomnykh okrugov, singular - avtonomnyy okrug), 9 krays (krayev, singular - kray), 2 federal cities (goroda, singular - gorod), and 1 autonomous oblast (avtonomnaya oblast')

   oblasts: Amur (Blagoveshchensk), Arkhangel'sk, Astrakhan', Belgorod, Bryansk, Chelyabinsk, Irkutsk, Ivanovo, Kaliningrad, Kaluga, Kemerovo, Kirov, Kostroma, Kurgan, Kursk, Leningrad, Lipetsk, Magadan, Moscow, Murmansk, Nizhniy Novgorod, Novgorod, Novosibirsk, Omsk, Orenburg, Orel, Penza, Pskov, Rostov, Ryazan', Sakhalin (Yuzhno-Sakhalinsk), Samara, Saratov, Smolensk, Sverdlovsk (Yekaterinburg), Tambov, Tomsk, Tula, Tver', Tyumen', Ul'yanovsk, Vladimir, Volgograd, Vologda, Voronezh, Yaroslavl'

   republics: Adygeya (Maykop), Altay (Gorno-Altaysk), Bashkortostan (Ufa), Buryatiya (Ulan-Ude), Chechnya (Groznyy), Chuvashiya (Cheboksary), Dagestan (Makhachkala), Ingushetiya (Magas), Kabardino-Balkariya (Nal'chik), Kalmykiya (Elista), Karachayevo-Cherkesiya (Cherkessk), Kareliya (Petrozavodsk), Khakasiya (Abakan), Komi (Syktyvkar), Mariy-El (Yoshkar-Ola), Mordoviya (Saransk), North Ossetia (Vladikavkaz), Sakha [Yakutiya] (Yakutsk), Tatarstan (Kazan'), Tyva (Kyzyl), Udmurtiya (Izhevsk)

   autonomous okrugs: Chukotka (Anadyr'), Khanty-Mansi (Khanty-Mansiysk), Nenets (Nar'yan-Mar), Yamalo-Nenets (Salekhard)

   krays: Altay (Barnaul), Kamchatka (Petropavlovsk-Kamchatskiy), Khabarovsk, Krasnodar, Krasnoyarsk, Perm', Primorskiy [Maritime] (Vladivostok), Stavropol', Zabaykal'sk (Chita)

   federal cities: Moscow [Moskva], Saint Petersburg [Sankt-Peterburg]

   autonomous oblast: Yevrey [Jewish] (Birobidzhan)

   Radera
 15. Är inte SVT och i synnerhet TV4 propagandakanaler för en liberal sionistisk agenda. Man backade upp kampanjen mot Libyen för att stjäla deras olja och knäcka deras självständiga centralbank. Jag noterar nu att det inte varit ett repotage från Libyen varken på TV4 eller SVT de senaste månaderna. Landet är i totalt kaos, med övergrepp betydligt värre än under de månader västvärlden pumpade in vapen till "oppositionen". Så länge oljan är säkrad skiter västvärlden/sionister i hur det går för Libyen. (jag kan tänka mig att ärkehycklaren Jan Eliasson inte kommer att lyfta ett finger för Libyen).

  Nu har man även siktet inställt på Syrien för att dom stöder Iran. T o m CIA:s högsta chef har ifrågasatt om det dom håller på med är rätt, då det enligt honom inte finns en samlad opposition utan endast splittrade grupperingar som väst förser med vapen (å sionisternas vägnar).

  Och hur ser västvärldens rapportering ut i media?

  Vi var i Thailand i Februari och tittade mycket på RT och deras rapportering är betydligt mer nyansierad.

  Dags för dig Cornu att vakna upp och titta på hela bilden och därefter bilda dig en uppfattning. Återkom därefter.

  /Krilleluck

  SvaraRadera
 16. Sverige har i mer än hundra år tagit emot "förföljda" människor från Östeuropa ... en och annan talangfull ryss har anlänt ... men de allra flesta har haft ett annat ursprung ... och en annan agenda ... och det har inte varit positivt för ursprungbefolkningen.

  Jämför Balkan ... och nu skall vi kratta manegen för den ryska "affärskulturen" ...

  SvaraRadera
 17. Ryssland är korrupt och efter sovjets sammanbrott så har den ryska makteliten inspirerats av det västerländska sättet om hur man ska driva ett land dvs med mer subversiva metoder och lögner, och inte med den sovjetiska modellen med öppet förtryck.

  Angående valfusk så måste man säga att det är skrattretande, Cornu, du nämner inte ett ord om alla NGO:os som är sponsrade av EU, USA och Sverige och som enligt alla objektiva mått håller på med omstörtande verksamhet.
  Att dessa grupper skriker valfusk innan valen sker kan man väl bara vänta sig för alla som inte har varit bakom flötet senaste 10 åren har sett samma mönster upprepa sig i alla dessa CIA sponsarade färgrevolutioner som i Serbien, Ukraina, Georgien mfl.

  Cornu , är du medveten om att USA, EU länder och Sverige håller på med omstörtande verksamhet i Ryssland?
  Och hur är din syn på färgrevolutionerna? Spontana gräsrotsrörelser?

  SvaraRadera
 18. Cornu tror att Ryssland för att skydda gasledningen kan utöka imperiet med Gotland på ett för svenskar otillåtet sätt och han har skrivit böcker om detta. Mer sannolikt måste ses att Tyskand gör detta otillåtna eftersom de förmodligen behöver köpa gasen mer än Ryssland behöver sälja den. Än mer sannolikt är kanske att Gotland sjunker till botten och förloras av ett okänt geologiskt fenomen.

  Appropå mystiskt sjunkande saker i Östersjön med rysk anknytning så får det mig att tänka på färjan Estonia, som användes av galenpannorna inom försvaret för att stjäla rysk militär egendom i samband med Estlands anslutning till Nato samma år. Ryssarna var inte på så bra humör och det är viktigt för ett kärnvapenland att visa var gränsen går. Hur det gick till i detalj vet inte jag. Färjan körde i varje fall på något i vattnet och fick hål i botten. I den ryska planeringen ingick dels att det skulle kunna ses som en olycka och dels att galenpannorna skulle få chans att lägga på locket. Så när det blev tagna med fingrarna i syltburken så var det också detta de gjorde.

  Efter detta har retoriken i Fjollträsk var extra riktad mot Ryssland. Det finns ingen motsvarig i fjollighet i Europa. En risk med galenpannorna är att de angriper Ryssland militärt när de får soppatorsk i sina raffinaderier. Naturligtvis i kombination med kritik om demokrati och mänskliga rättigheter. I en upptrappningen kan det vara intressant för Ryssland att slå ut de största 20 svenska städerna med kärnvapen som en varning och maktdemonstration. I ett sådant sammanhang har ett medlemskap i en försvarsförening mindre betydelse. Alla ser till sitt egenintresse och svenskarna har svårt att fatta vad detta är och ska frälsa hela världen med sitt flum.

  SvaraRadera
 19. Ja något äe ju helskumt när det bråkas om s k "demokrati" nu snart i vartenda oljeland. Några mycket starka "grupper" styr ju hela världen snart och media är tyst. Dags för uppdrag till Janne Josefsson?

  SvaraRadera