Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2012-03-01 11:00

Överklassens brist på etik

I en nyss accepterad och publicerad vetenskaplig amerikansk studie med titeln Higher social class predicts increased unethical behavior (abstract hos PNAS) visar det sig att högre klasstillhörighet går hand i hand med bristande etik.

Överklassindivider visar sig bryta mot trafikregler oftare än lägre samhällsklasser. Detta känner vi ju alla till sedan tidigare - folk i exempelvis Mercedes kör ofta som svin och visar noll hänsyn för medtrafikanter, men detta är nu också vetenskapligt visat.Överklassindivider har också en tendens till oetiskt beslutsfattande. Man stjäl också uppskattade ägodelar från andra (tar godis från barn), ljuger mer än andra klasser vid förhandlingar, fuskar för att vinna priser i tävlingar och uppför sig oetiskt på arbetsplatsen. Det oetiska beteendet var också fokuserat på girighet. Allt relativt lägre samhällsklasser.

Kort sagt så anser man sig vara fina i kanten och att etik, lagar och regler inte gäller om man tillhör samhällets elit. Detta är alltså inte ett löst påstående utan baserar sig på vetenskapliga repeterbara studier.

Mycket vill ha mer alltså. Samtidigt så kan man se det här socialdarwinistiskt. Uppför man sig inte som ett svin är det väldigt svårt att bli lyckad och för att tillhöra eliten kan man behöva gå över lik för att stanna kvar på toppen. Greed is good. Är man inte girig blir man knappast rik heller, men priset är alltså brist på moral och etik.

Nu är det en amerikansk studie och USA:s samhälle med något större klasskillnader än Sverige ), men vi vet alla att trenden i Sverige är mot allt större klasskillnader. Även här står en liten procent för majoriteten av kapitalägandet och en liten procent har skyhöga löner, löner som ökar betydligt snabbare än för de mer etiska lägre klasserna. Vi har en ganska god GINI-koefficient, dvs låg lönespridning, men när det gäller rikedom så har vi i Sverige bland de största spridningarna och ojämlikheterna i västvärlden. Så visst finns det en liten svensk överklass som sitter på nettotillgångarna, medan resten lånat sina fjädrar. Men överklassen i Sverige har ju sin diskreta charm och märks därför inte så mycket för vanligt folk. Oetiska eller ej.

För övrigt så räknar jag den svenska politiska eliten till överklassen i Sverige, en överklass som kliar varandras ryggar, sätter sina egna löner och ser till att ge varandra ordentliga karriärvägar när det aktiva politiska livet är över. Göran Persson är ju ett klassiskt exempel.

Så undrar du över varför du inte lyckas bli ett rikt svin, så beror det på att du antagligen har för hög moral och etik. Vilket är positivt.

Tillägg: Se även IO9.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Detta fenomen är känt sedan länge, bra att det nu är vetenskapligt bevisat.

  MVH Tony

  SvaraRadera
 2. Vad pratar du om? Det är inte vetenskapligt bevisat. Det enda studien säger är att de rika erkänner vissa beteenden som i högre grad är oetiska i jämförelse med dess fattigare bröder. Det betyder inte att de rika faktiskt beter sig sämre utan bara att de svarat annorlunda.

  Fattar inte ens varför jag envisas med att gå in på den här bloggen, blir lika irriterad varje gång du tänker fel vilket är mer eller mindre hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Warrant Buffet2012-03-01 11:26

   Men då är ju inga undersökningar som baseras på intervju-eller enkätsvar vetenskapliga. Vi borde helt enkelt sluta fråga människor om saker och ting. Folk är ju helt opålitliga... Tänk vad med pengar vi kan spara. SCB borde kunna skära ner en helt del, felinvesteringar i opinionsundersökningsföretag kan avslutas... Eller så är det så att med ett tillräckligt stort underlag ger sådana här undersökningar en rätt bra bild av läget.

   Och gör dig själv en tjänst och sluta läsa Cornucopia?

   Radera
  2. Studier kan vara vetenskapliga som grundar sig på intervjuer men som överstående anonym säger måste man vara försiktig med tolkningen. Studien säger just att "rika" i studien säger att dom oftare beter sig oetiskt. Om detta beror på att dom beter dig oetiskt i större utsträckning eller om dom erkänner det i större utsträckning kan inte studien svara på. Mer pengar till nya studier behövs.
   (Man kan lika gärna tolka studien som att rika är ärligare för att dom i större utsträckning erkänner ett oetiskt beteende, förutsatt att det inte är någon skillnad mellan rika och fattigas beteende, konstigt att den tolkningen inte dök upp).
   Det finns en del andra studier tyvärr har jag ingen länk där man primade folk till rika och fattiga och sedan lät dom svara på om beteenden var ok. I den studien så tyckte dom rika att dom själva borde straffas i mindre utsträckning för småbrott, t ex fortkörning och att andra borde straffas hårdare.
   Det är lite samma psykologiska beteende som framgångsrika personer kan ha där dom anser att sina framgångar beror på deras eget arbete där det lika gärna kan vara slumpen, tex exemplet om aktiemäklare i boken Fooled by Randomness av Nasim Taleb.

   Radera
  3. Notera att alla studierna inte var enkäter, utan t ex "sno godis från barn" var ett laboriatorieförsök, dvs där man arrangerade vissa situationer i slutna rum och studerade beteendet.

   Radera
 3. "en s.k. vardagspsykopat är oftast intelligent och planerar sitt handlande för att nå ett önskat resultat"

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykopati

  SvaraRadera
 4. Frågan är hur vissa biltillverkare ser på detta.

  BMW - Kör som ett svin med oss

  Mercedes - Köper du oss så kör du sämre

  Audi - Det finns inte en trafiklag som våra förare inte vill bryta

  Vilket intressant varumärkesexponering.

  för övrigt så betyder det också att Anders Borg, som inte har några pengar, har högre moral än Per Westerberg, Fredrik Reinfeldt och kungen.

  SvaraRadera
 5. Moralen är subjektiv...

  SvaraRadera
 6. Rik som ett svin är nog svårt oavsett hur man ser på moral och etik, men att få och ha en riktigt god ekonomi är absolut möjligt fast man har moral och försöker att leva etiskt. Jag påstår dessutom att man kan få och bibehålla en riktigt god ekonomi och kombinera det med att leva så miljövänligt som möjligt och att GE BORT pengar till samhällsnyttiga frivilligorganisationer där många arbetar oavlönat.

  Sedan jag började ge bort slantar var och varannan månad har jag själv enbart fått bättre ekonomi, kanske en tillfällighet eller slump... men för mig är det egentligen skitsamma då jag började med att ge när jag själv hade relativt dålig ekonomi. Det är bara loosers som använder pengarna för att ursäkta ett dåligt beteende - att kunna och faktiskt hjälpa andra är ett privilegium och det är en av de bästa sakerna med att ha god ekonomi. Att skaffa statusmarkörer man inte blir lyckligare av tyder enbart på dålig självinsikt och okunnighet om vad som egentligen är viktigt.

  SvaraRadera
 7. Så utomordentligt vänsterpopulistiskt. Vilket utmärkt alibi för att beskatta alla som anstränger sig lite extra. Cornu är verkligen jantelagens försvarare.

  I verkligheten finns det inget mer egostiskt, hycklande och svinigt än en avundsjuk lat vänsterväljare. Av erfarenhet kan jag säga att dom i särklass sämsta människorna i min bekantskapskrets är socialister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du har en ganska rubbad verklighetsuppfattning, inte ditt fel, men din bitterhet och din egen dåliga ekonomi är faktiskt mestadels ditt eget ansvar.
   ;-)

   Radera
 8. I Stockholm var det BMW och lite MB förut,men nu är det bara Audi,Audi,Audi.
  En "bra dag" är när jag lyckas att stänga en Audiförares framfart.
  En Bussförare i innerstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Audi? Är det så? Det är ju bara en Volkswagen med lite mindre plastig plastinredning. Snacka om lånta och överbelånade fjädrar om folk har sjunkit till Audi och inte ens har råd med BMW eller MB längre.

   Radera
  2. (Audi)som kör som svin,totalt hänsynslöst.
   Det finns andra lyxbilar men de utmärker sig inte likadant.

   Radera
  3. Min uppfattning är att Audi A4 (flest idiotomkörningar, mest filkryssning) är en bil som pizzabagare som inte har råd med BMW köper. De kanske kompenserar för sin bristande framgång vid bakbordet genom att alltid ligga först i kön?

   Radera
  4. Intressant att andra också ser det jag ser. Audiförare är verkligen i en klass för sig. Äldre bilar rattas av kepsbärande ynglingar med Wonderbaums och stilmässigt horribla fälgar. Nya bilar rattas av medelålders sociopatiska alfahannar som tror de äger vägen.

   Mercedes är till för pedantiska gubbar och BMW för yngre män som jobbat några år i Norge och tror de ekonomiskt oberoende tack vare det.

   Radera
  5. Just det, passa er och håll till höger när jag kommer.

   /Audiförare

   Radera
  6. Kul att se fler med samma obs. Efter att haft ett jobb under 2 år med lång pendling (10 mil enkel väg), äntligen slipper jag det nu dock, så var det helt sjukt hur mina svordomar nästan alltid var ägnade åt Audi-förare. Särskilt de sportigare varianterna av Audi. Medelålders bebisar (säkert i 9/10 fall säljare av något halvdyrt skräp också) som utsatte oss andra för ökade risker med sitt körande.

   Även cross-over och SUV-varianter av diverse halv-dyra märken kvalade då och då in i Audi-kategorin av skitstövlar på väg.

   Radera
 9. Denna slutsats som du (Lars) drar kan vara riktig. Dock innebär det inte automatiskt att man kör dyr bil för man är överklass. Det studien säger är att de som äger dyra bilar beter sig sämre. Detta kan innebära att de som vill visa upp sig genom yttre attribut (tex fin bil) beter sig sämre. Det finns många som har det väldigt bra ställt som ändå kör sin 15 år gamla bil. Det finns många som kör fin bil som lägger större delen av sin inkomst för att klara detta, dvs el överklass utan snarare fixerade vid ytlig glans.

  För övrigt var det fler indikatorer på beteende som hade iakttagits i denna studie som visade på liknande samband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som alltid har ju folk svårt att skilja på generellt och individer. Det finns naturligtvis rena änglar bland rika och överklass, och i min erfarenhet så finns det gott om rika och lyckade individer som inte syns eller märks därför att de inte känner att de behöver köpa en massa statussymboler.

   Men som alla studier så är det en generell slutsats. Och det är klart att en del tar åt sig och blir förbannade då de känner sig träffade och börjar yra om jantelagen och vänster bla bla bla.

   Radera
 10. När kommer undersökningarna om socialisternas hycklande? Undersökningarna som visar det vi alla vet, att socialisterna är dom värsta parasiter, roffare och egoister som finns.

  När kommer undersökningarna om socialisternas nyspråk? Alla ord som med deras vrängda logik fått omvända betydelser? "Solidaritet" = "Vi socialister skall konfiskera den lön DU slitit ihop och dela ut till våra sinnesslöa politiker och sympatisörer. VI skall alltid vara nettotagare, aldrig givare."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Största volymen bidrag går per definition till fattiga, du slår in öppna dörrar.

   Däremot är de individer som får störst bidrag i Sverige överklass, dessa hittar man med 10-tals miljoner i EU-bidrag till deras lantegendomar.

   Radera
  2. Politikerna tillhör också överklassen. Läs Cornus definition här ovan.

   Radera
  3. Det förrädiska är att definitionen av "överklass" är så diffus! Socialisterna utnyttjar detta till sin fördel. När dom pratar om överklassen är det individer med 100-tals miljoner det gäller, dom skall bidra och allt möjligt. MEN, i praktiken är det alla som tjänar mer än några tusen mer än medelinkomsten som man straffskattar! Då är plötsligt den övertidsarbetande metallaren och civilingenjören med stora studiskulder "överklass"! Detta är socialisternas mest djävulska trick! Man hetsar folk mot den riktiga överklassen och beskattar sedan vanligt folk. Dom riktigt rika kommer alltid undan.

   Radera
  4. Då får väll DU bli en av oss som försöker ändra på det då !

   Och varför skulle inte de riktigt rika få "komma undan" ? är DU avundsjuk på dem ? Förtjänar de inte sina pengar och i så fall varför inte ? Är du själv medelklassmisslyckad och därför vänder din avundsjuka uppåt ? Snälla var lite mer nyanserad så vi slipper missförstå dig.

   Radera
 11. Jag tror att det är lätt att hamna en smula snett när man gör rikedom och fattigdom till en fråga om moral och svinaktigt beteende. Vi vet att det är ur underklassen som de våldskriminella rekryteras. Vi vet också att finansiella bedrägerier förutsätter att man på ett eller annat sätt har gott om pengar. Är man rik, smart och framgångsrik så är det så klart lätt att köra över andra, med en Merca eller vid ett förhandlingsbord.
  Det hela kokar ner i motsatsförhållandet "Arbete och Kapital". Det är ur denna motsättning som all politik och moral uppstår. När motsättningarna i samhället förvrids till att handla om motsättningen "Ras och Religion" är vi alla rökta.

  SvaraRadera
 12. Alla människor har två sidor. Överklassen hanterar sin baksida för svinaktigt beteende genom att hyra prostituerade för maktbestraffningar (enligt många intervjuer). Dessutom gifter de sig vanligen med de värsta bitcharna dels för att få en jämlike i hemmet dels för att få bestraffning även privat och vara riktiga toffelhjältar i det mest privata.(egna iakttagelser)

  SvaraRadera
 13. Detta med klass och beteende är ju intressant... "Medelklass" karaktäriseras ju av duktighets- och förträfflighetstävlande, de måste hela tiden tänka sig för, medan överklassen vet att de s.a.s. blir fjäskade för utan att de behöver bry sig om hur de beter sig. Min erfarenhet är att det finns gott om människor som är så vana vid inställsamhet att de bara reagerar när någon inte är inställsam, och isåfall negativt. Omgivningens underordnande är som vatten för en fisk. De har alltid varit personer med en hög social status, och inte sällan med gott om pengar. Hört talas om begreppet "chefsidé"? - en idé som kommer från en person som ingen vill/vågar säga emot.

  SvaraRadera
 14. Undersökningen pekar nog i ungefär rätt riktning, och den bygger på observationer och experiment. Däremot kan man sätta frågetecken för användning av spelteorier och studenter (spelen är ofta tvivelaktiga ur realistisk synpunkt och studenterna inte ens representativa för de samhällen de kommer ifrån och ännu mindre för världen i stort). Tydligen deltog en del "vanliga" människor också i experimenten vilket är ett plus. Det kan också vara problem att sätta automatiskt likhetstecken mellan rikedom och klass. Verkligheten kan vara snårigare.

  Intressant detaljer var observerat dåligt trafikbeteende hos misstänkta miljövänner (med hybridbilar), samt att man kunde få "underklassare" att anamma ett dåligt beteende genom att inbilla dem att de tillhörde en högre grupp. Det tyder på att "klass" har både en objektiv och en subjektiv sida.

  För de personer här på bloggen som tror att socialister hittade på klasskampen kan meddelas att Marx själv upplyste om att den delen av hans historieuppfattning kom från en fransk borgerlig historiker som beskrev klasskampen under franska revolutionen.

  Nä, tacka vet jag hederliga arbetare ...

  SvaraRadera
 15. Rikedom kanske inte kommer av sig själv. Man får tjäna ihop den genom att vara bättre än andra, ställa sig först i kön och springa fortast till REA köpen.
  Det finns en stor tävlingsinstinkt bland rika.
  Sen kan man ju göra det inom eller utom regelverket. Den som väljer det senare straffas med skammen som är minst lika stor.

  Men är man riktigt rik kan man få råd med att ställa sig sist i kön, dela med sig av rikedomen och återgälda sina skulder.

  SvaraRadera
 16. Enligt min högst personliga erfarenhet av riktigt rik överklass - och då menar jag inte vanliga högavlönade - så beter sig många både bedrövligt och oetiskt, men är lyckligt ovetande därom. När man alltid haft så mycket pengar att det inte är ens är något man reflekterar över, så lever man i en annan verklighet och jag kan i någon mån förstå att de 'vanliga' reglerna inte längre gäller. Man behöver t ex aldrig fundera över att köpa en bostad och vad det innebär - paradvåningarna liksom bara finns där. Man konsumerar inte, man bokstavligen bara pekar på allt man vill ha. Och normaltillståndet är som föregående talare säger att andra människor nickar och är inställsamma. Man kan komma undan med det mesta, till och med mord - inte för att man aktivt försöker, utan för att det är bara så det är och alltid har varit. Som sagt, ett helt annat universum. Och få vanliga dödliga förstår nog egentligen hur rika riktigt rika människor är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, en definition på "överklass" skulle kunna vara personer som inte reflekterar över eller ens märker att omgivningen hela tiden är inställsam mot dem, och underordnar sig. De reagerar bara, och då negativt, om de blir bemötta utan denna inställsamhet.

   Radera
 17. Ja det är intressant det här med attityder i olika grupper. Själv har jag en annan "vetenskaplig" undersökning!

  Sydsvenskan hade en karta som visade platser för skottlossning i Malmö 2010. Jag körde en overlay med en annan karta som visade hur områdena röstade i valet 2010. Samstämmigheten var slående. Ju fler som röstade på Socialdemokraterna i ett område, desto fler skottlossningar var det. Så det stödjer min uppfattning att vänstermänniskor är ohyfsade och våldsamma i största allmänhet.

  /Frux

  SvaraRadera
 18. "Borgarklassens diskreta charm" är Buñuels bästa enligt mitt tycke ;)

  SvaraRadera
 19. :-)
  Med detta inlägg har du "gjort min dag".

  Jag fullkomligt älskar att få mina fördomar bekräftade av repeterbara studier med hög trovärdighet.

  Jämlikhetsanden rekommenderas också som läsning för den som vill förstå varför Jonas Sjöstedt borde bestämma över detta land istället för Fredrik R. Det skulle - i alla fall på sikt - vara bra för en överväldigande majoritet av oss alla.

  Den som inte vill förstå det är sannolikt ett egoistiskt "svin" - kanske tom ett rikt sådant. ;-)

  /fredrik b

  SvaraRadera
 20. Till debatten ska också adderas att bristen på etik i så fall är bristen på en etik som är allmänt accepterad. Man kan mycket väl tänka sig att observationerna är korrekta, men att det beror på skillnader i etiska värderingar mellan olika samhällsgrupper (som en extrem skulle man ju kunna tänka sig etik enligt Macchiavellis "Fursten"...)

  SvaraRadera
 21. Några kommentarer om artikeln från en skeptisk professor:
  http://marginalrevolution.com/marginalrevolution/2012/02/how-good-are-the-upper-classes.html

  SvaraRadera
 22. Jag tvivlar starkt på att det verkligen medverkat några riktigt rika i denna undersökning. Rika har ofta hög integritet och är inte så intresserade av att vara med i ospecificerade experiment. Istället är det nog personer med lite högre inkomst än genomsnittet. Sen antar jag att undersökningen gjorts av folk med vanliga inkomster och att de använt -sin- definition av vad som är moraliskt/etiskt. Rika kräver kanske oftare sin rätt och håller på sin integritet, vilket kan missuppfattas som att de är hänsynslösa. Ni måste förstå att de lever i en annan värld där de inte är programmerade att alltid automatiskt behaga och uppfylla andras önskningar vilket ofta är den tankevärld med självkuvande och självbegränsande beteende lönearbetare lever i av naturliga skäl (80% av vaken tid går ut på att tillfredsställa någon annan - även om man självklart kan njuta och må bra av det själv också så är det ändå något som formar ens personlighet). Galningarna ni ser på vägarna i sina BMW är nog mest statusstressade medelinkomst alfahannar och inte några rika människor. Ungefär samma gäller Audi som är det nya BMW. Merca-människor kör väl som alla vi andra av vad jag har sett. För övrigt är också min Bentley Cont. en Volkswagen med lite mindre plastig plastinredning... okej, plastöverdragen träfaner och läder förekommer, likväl som "plastkromad" plast etc. Enligt de flesta definitioner är en VW Polo en bättre bil. Den är masstillverkad och har således färre defekter eftersom alla problem uppdagas ganska omgående. Den är mer ekonomiskt på alla punkter (surprise!), driftsäker mm (därför har jag också en sån). Dessutom är det kul med kontraster.

  SvaraRadera
 23. Otroligt bra artikel, Tack !

  SvaraRadera
 24. Artikeln slår ju in öppna dörrar. Det fattar ju vem som helst att det förhåller sig på det där viset. Vår överklass är ju en gång i det feodala Sverige rekryterad för sin totala empatilöshet. Det var ju själva syftet med dessa klaner från centralmaktens håll. Indrivning alltså. Typ 1300-talets bikergäng.

  SvaraRadera
 25. Man finner det man letar efter. Vill man vetenskapligt påvisa att arbetarklassen är oetisk hade man kunnat göra det också genom att använda andra exempel på laster. Dessutom säger det absolut ingenting om orsakssamband - är rika rika för att de är giriga eller är rika giriga för att de är rika eller är fattiga fattiga för att de är våldsamma eller är fattiga våldsamma för att de är fattiga?

  Tycker den här typen av studier är mer Aftonbladetkuriosa än seriös vetenskap.

  SvaraRadera
 26. Intressant det där med olika bilmärken i trafiken. Själv kör jag mest Saab men även Toyota och BMW, och har lagt märke till att det finns en skillnad på hur man blir bemött i trafiken beroende på vilket märke man kör. Som Saabförare är man anonym, men kör man BMW finns det en kategori Volvoförare som till varje pris måste köra om oavsett hur vägen ser ut.
  Det positiva är att många håller väl till höger för att underlätta omkörning när man kör BMW. Att Mercedesförare skulle köra som svin har jag inte märkt, men kör man i Tyskland så är det förstås stor andel Mercedes, BMW och Audi i vänsterfilen. Därmed inte sagt att de skulle köra sämre än andra.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 27. Definitionen på "överklass" vore som sagt intressant här. Skulle gissa att det stämmer rätt bra på de som själva vill se sig som överklass, men sämre på de verkligt rika. Enligt egen erfarenhet så är det väldigt få som är så ödmjuka och generösa som de verkligt rika (100MSEK+). Däremot "östermalmssnobbar" med massa leksaker och stora lån är bland de drygaste.
  Har just läst böckerna "The Millionaire Mind" och "The Millionaire next door" av Thomas J Stanley, som har gjort största studien någonsin på dollarmiljonärer. De visar en helt annan bild än studien i länken. Intressant läsning.

  SvaraRadera