Cornucopia?

2012-03-06 15:43

Ner faller JM, spolar priserna bort

Jag nämnde i ett blogginlägg härom dagen att Affärsvärlden hade uppgifter om att JM (OMX:JM) var på väg att sänka priserna på sina osålda lägenheter. Tja, nu blev det också så.


Affärsvärlden slår till igen och bekräftar att JM nu sänker priserna på lägenheter i Stockholm för första gången sedan den akuta finanskrisen 2008. Det handlar om prissänkningar på 15%, vilket skvallrar lite om vilken överlönsamhet bolaget haft tidigare. Nu är det inte längre en fråga om att lura folk att köpa med de första 1 - 2 åren utan avgift, vilket JM t ex tillämpat i Västerås mfl platser. Nej, nu är det riktiga prissänkningar.
Dagschart JM

Något som på köpet prissänktes var JM:s aktie som rasar mycket hårt på börsen på Affärsvärldens artikel. Att börsen i sig går ner kraftigt idag hjälper inte direkt. Byggsektorindex för Stockholmbörsen, SX201030PI, ligger dock kvar i köp.

JM har dock varit i en kraftig kortsiktig nedtrend sedan början på februari. Inte lär det bli bättre nu.

Det här är rimligtvis bara början. Övriga byggbolag lär följa efter, för det blir inte enklare för dem när JM sänker priserna. JM som för övrigt nyss påstod att det var en säker investering att köpa en lägenhet från JM.

En lite bredare analys kan ge vid handen att vi får se stigande bostadsprisstatistik nu under våren pga efterfrågan på befintliga lägenheter och att det istället är nyproduktionen som drabbas hårdast. JM har ju inga projekt i Gamla Stan om vi säger så. Trots allt är generellt redan de bästa och mest attraktiva lägena bebyggda. Nyproduktionen får nöja sig med sämre lägen, något jag diskuterat tidigare. Det gäller både lägenheter och villor, där man numera även bygger på norrsluttningarna.

Man kan också dra sig till minnes att detta är mitt under den förmodade svenska Pippi Långstrumpekonomin, och inte under den totala panik som rådde hösten 2008. Ändå tvingas JM sänka priserna. Då har inte arbetslösheten tagit fart på allvar än.

Morgonens upprepning att det var dags för likvida positioner på börsen var nog inte helt fel ute. För övrigt stiger RBS Minishort OMX R2 med 61% idag om man nu satt på negativa positioner i den.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

18 kommentarer:

 1. Nyproduktioner - JA. Hade diskussionen handlat om dessa huvudlösa priser hade du säkert fått medhåll från fler håll. Här ser vi bara början på ett stort berg.

  SvaraRadera
 2. Avgifter som är lika höga som hyror. Insatser på flera miljoner. Dessa kan man inte räkna med att få tillbaks på årtionden. Arbetslöshet som stiger. Folk blir inlåsta i sitt boende om skulden är hög och värdet sjunker. Tro fan att folk inte vill betala dessa höga priser. Hyresrätterna kommer inte ut eller ombildas. Total avsaknad av bostadspolitik värd namnet på båda sidor blockgränsen. Bostadsrätt med mega skulder i föreningen som folk inte ens vet om. Vi kan inte fortsätta att skuld sätta oss i evighet. JM ska backa
  master p

  SvaraRadera
 3. Sverige får göra som i Lettland - ge rika ootlänningar permanenta bosättningstillstånd om de köper en bostad över ett visst belopp.

  Annars löser sig allt enkelt och smärtfritt utan politisk handpåläggning om SEK faller 30% mot $USD, som under bankbaltkrisen . . . eller varför inte 40% om vi får en riktig inhemsk bankhärdsmälta? Det kan gå fort också, på mindre än ett år, precis som 2008 - 2009.

  SvaraRadera
 4. Delar den analysen. Stämmer överrens med det vi sett hittils under 2011.

  Högbelånade nybyggen(som ju sällan ligger i bästa läge) packar ihop.

  Klassiska stadskärnan(malmarna i sthlm) får ett klassiskt prisrally. Speciellt smålägenheter går åt som smör i solen, p.g.a. att de är billigare i absoluta tal(men apdyra per kvm).

  Det ser vi folk dra nytta av redan nu. Ettor så små som 31 kvm marknadsförs som "minitvåa". Köket sitter mitt i vardagsrummet. Och man har slagit ut nån garderob och stoppas in en säng som man sedan kallar för "sovrum".

  Vi har kraftigt missbedömt folks hunger efter att få bo centralt. Man är villig att tokbelåna sig på livstid, bo smått, låna av päronen. Vad som helst för att få bo på rätt ställe.

  Några prisfall på detta segment kommer vi nog inte att få se. Tvärtom blir det, hur sjukt det än låter uppåt som gäller.

  /Realisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillfälligt uppåt vill jag hävda, Realisten. Det kommer gå ner centralt med. Fast kanske inte först.

   Radera
  2. Historien är entydig. Där priserna stiger mest (typ Strandvägen), där sjunker de också mest.

   Radera
 5. Jag har följt diskussionen om bostadspriser på den här bloggen ett tag. Har dock inte sett någon kommentar eller analys av de data på lägenhetspriser som sammanställs på hempris.se varje vecka.

  http://www.hempris.se/statistics.php

  /TK

  SvaraRadera
 6. http://www.svd.se/naringsliv/reinfeldt-saljer-villan_6904269.svd Patriark Reinfeldt förstår mycket väl vad som håller på och hända och passar på att sälja med rejäl vinst.

  SvaraRadera
 7. Kan köra en reply på min kommentar som jag gjorde förra gången Västerås nyproduktioner nämndes (i det inlägget som länkades i blogginlägget). Ungefär lika många lgh till salu nu som då i det nyproduktionsprojektet.

  "På tal om Västerås (min hemstad) så säljer inte nyproducerade lgh:er slut direkt längre till skillnad mot för ett år sedan ungefär.


  Västerås nya gräddhylla
  (jaa, det är NCC:s egna ord) har ett antal lgh:er kvar till försäljning. Vissa så pass billiga som 6.85MSEK och 7.7kSEK i avgift."

  SvaraRadera
 8. Då blev planen lite ändrad, fixa ordning lägenheten, sälja till sommaren (går + pga. av extremt låga inköpspriset) sedna bo i en liten hyrstuga i skogen tills en bra lägenhet dyker upp. Frågan blir dock när..

  SvaraRadera
 9. Tja i Göteborg finns ju nya Kvillebäcken som bortsett från kafé-morden i närheten och utsikten över Backaplans köpcentrum i alla fall är väldigt centralt. Ska bli intressant att se hur området utvecklas.

  SvaraRadera
 10. Precis vad jag väntat mig, JM skall ned. Bra för min blankningspos i JM som jag nu funderar på att öka.

  SvaraRadera
 11. Hur definierar du "överlönsamhet"?

  SvaraRadera
 12. Tråkiga hus långt från stan med dåliga kommunikationen. Visst nära vatten men hur kul är Värtan egentligen. Det känns lite som att JMs giriga koncept med pressa ihop monotona standardiserade nyfunkishus på liten yta slagit tillbaka på dem själva. Kanske folk har tröttnat? Det klassiska familjelivstråden från i somras om paret som inte kunde sälja sin lägenhet härstamma just från Hägernäs. Men sen spelar säkert konjukturen roll...

  SvaraRadera
 13. 1994 hyrde HSB ut nyproducerade bostadsrätter i Stockholm. De gick inte att sälja. Jag kan säga det med säkerhet eftersom jag hyrde av dom. Och hyreserbjudandet annonserades ut, så det var ingen special deal för mig.

  SvaraRadera
 14. Tack Cornu för de tidiga varningarna för bostadskrisen. Jag lärde mig mycket från dina inlägg. Om det inte vore för dem hade jag nog suttit i en nyproducerad lägenhet vid det här laget och varit nervös för att jag var skuldsatt till 95%. Försökte pruta flera gånger på priserna men säljarna blev bara irriterade och sa att man inte sänker 1 enda krona på nyproduktion.

  SvaraRadera
 15. Jag bor i Täby och har haft koll på bostadsmarknaden i täby väldigt länge.

  Och jag har redan från start kliat mig i skallen varför folk väljer att köpa en nybyggd lägenhet i en ny osäker bostadsrättsförening (Catalinav, hägernäs strand med intern belåning på runt 1m per lägenhet) istället för att ett stenkast därifrån köpa en brf i ett ~60tals hus till runt 40% av priset. (flygkårsvägen, som ligger lika nära badplatsen och har även sjöutsikt, och en intern belåning på några tusenlappar per lgh)
  Dessutom har det börjat bli fuktproblem med dessa nybyggen, något som JM absolut inte vill åtgärda!

  SvaraRadera
 16. Tittar man på JM:s årsedovisning för 2010 så har de 15 % avkastning på eget kapital. Enligt en säker källa så ska man således inte hata JM (eller anklaga dem för "överlönsamhet")

  / Ateisten

  SvaraRadera