Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2012-03-14 09:46

Malmö - återhämtning för villapriserna

Malmös lite unika geografiska förutsättningar som en del av Öresundsregionen gör att bostadsmarknaden uppför sig lite annorlunda mot resten av Sverige.


Justerat för kvalitet så toppade priserna för bostadsrätter redan 2007 och har aldrig återhämtat sig.
Valueguard-KTH:s bostadsprisindex
för lägenheter i Malmö

Även om raset i priserna för tillfället gett med sig så rör sig nu lägenhetspriserna knappt alls i staden, medan de fortsätter återhämta sig i resten av landet. Bostadsrätter steg endast med +0.19% på en månad men är ner drygt 9% från förra årets topp och ner och 12.7% sedan toppen 2007.
Valueguard-KTH:s bostadsprisindex
för villor i Malmö

Medan villapriserna i resten av landet steg kraftigt i januari efter raset i december så orkade inte Malmö hänga på återhämtningen. Men nu fick vi istället med fördröjning se en kraftigare reaktion för villapriserna i Malmö.

De kvalitetsjusterade priserna steg med hela 2.8% på en månad, i kontrast mot Mäklarstatistiks -2%. Fallande medelpriser (Mäklarstatistik) och stigande kvalitetspriser (Valueguard) alltså.

Det är dock en vändning under galgen och från prisnivåer man senast såg 2008 - 2009. Priserna för villor är fortfarande ner 9.6% från toppen tidigt 2011.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Jag har följt priserna i Malmö de senaste tre-fyra åren och en anledning till att priserna inte har hängt tror jag beror på att allt fler barnfamiljer eller blivande barnfamiljer flyttar från lägenhet i Malmö till villa i Lund, Vellinge, Lomma, Bjärred, Dalby eller någon annan ort på pendlingsavstånd från Malmö. En anledning är helt klart den senaste tidens skjutningar och den allmäna uppfattningen att de inte kommer att klaras upp.

  Lomma tror jag har utvecklats betydligt bättre än Malmö.

  SvaraRadera
 2. Ingenjören2012-03-15 11:12

  @Anonym: Så, anledningen till att priserna steg månaden efter skjutningarna är att... Folk flyttar från Malmö pga dem? Det resonemanget hänger inte riktigt ihop. Hade det varit tvärt om, dvs, att priserna hade stuckit ner nu hade jag dock köpt resonemanget lite enklare. Men det är klart att det påverkar. Dock tror jag personligen att återflyttningen till Danmark i samband med att bostadspriserna i Köpenhamn föll har haft en större påverkan, men sånt här är ju sjukt komplext.

  SvaraRadera
 3. Skjutningar spelar ingen roll, kanske för någon enstaka. Utan normalt att barnfamiljer flyttar till ytterområdena. Det skjuts ju i Stockholm till höger och vänster, bomber i Göteborg, SKottdrama i Blekinge och Kristansstad och en på en massa mindre orter. Var ska man bo? Fördelen med Malmö är att det finns relativt stora attraktiva områden kvar som kan bebyggas. Gamla varvsområdet som byggs nu, Västra hamnen och Dockan. Limhamn, där rivs gamla glasbruksområdet som nu fått det extremt fåniga namnet Limhamns Sjöstad, såna fånerier borde stanna i Stockholm :). Dock dessa stora områdena borde pressa priserna. Tror inte Stockholm har något liknande kvar.

  I Lomma kan man inte bo, där härjar ju en pyroman. Det finn alltid något dåligt någon gång som gör att man inte kan bo någonstans. New York och Chicago är ju trots all populära städer. I Chicago mördas 18 invånare per 100 000 invånare varje år jämför med 2,2 i Stockholm och 1,9 i Malmö.

  x trader y

  SvaraRadera
 4. Självklart finns det massor av parametrar som drar priserna både uppåt och neråt. Men det är ju logiskt att fler i medelklassen blir motiverade att ta lån för en villa i kringorterna istället för att stanna kvar i hyreslägenheten i det kapsejsande Malmö. White flight, helt enkelt. http://en.wikipedia.org/wiki/White_flight

  /Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man hittar de förklaringar som passar ens världsbild. Redan 2007 exploderade alltså Malmö i en våldsorgie. För det var då lägenhetspriserna låg på topp där.

   Radera
  2. Ja, folk hittar förklaringar som passar ens världsbild.

   Förtroende och var man känner sig trygg är en av många parametrar. Faktiska händelser påverkar folks förtroende, men det är en förändring över tid och folk är inte så primitiva att sambandet är omedelbart eller proportionellt.

   /Fredrik

   Radera
 5. Det finns två väsentliga anledningar till ovanstående scenario, white flight till följd av kriminaliteten i Malmö och danskarna som flyttade hem igen. Mycket av prisökningen i Malmö har berott på en stark dansk krona samt en enorm prisuppgång på danska fastigheter.

  SvaraRadera