Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2012-03-13 14:43

Lyckligtvis bestämmer föräldrarna fortfarande själva

Det som förr i tiden, före 60-talets gröna (=gifter + konstgödsel) revolution, kallades mat kallas idag för ekologisk mat. Det innebär bland annat att hormoner och gifter inte används vid produktionen av dessa. Men idag får man som bekant betala extra för att slippa gifterna och hormonpreparaten och vanlig mat kallas numer ekologisk. Giftjordbrukets mat kallas istället för mat.


Pravda/SVT uppmärksammar nu att svenska forskare konstaterar att gifthalterna i icke-ekologiska frukt och grönsaker ofta överstiger gränsvärdena och i vanliga frukter eller grönsaker kan det finnas upp till 20 industriella jordbruksgifter. 8% av all frukt och grönt har gifthalter över gränsvärden. Detta ger också upphov till okända cocktail-effekter, då gränsvärden baserar sig på separat intag av respektive gift isolerat. Dessutom tas ingen som helst hänsyn till hormonstörande effekter.
Forskarnas rekommendation är nu att gravida och barn under tre års ålder inte skall äta något annat än det som förr kallades mat, dvs ekologisk mat. Barn kan få bestående skador av gifterna, speciellt om de utsätts för dessa i ung ålder eller under graviditeten, effekter som kanske inte syns förrän i vuxen ålder. Framför allt handlar det om nerv(=hjärn)skador.

Livsmedelsverket förnekar föga överraskande allt. Man ser inga som helst problem med att stoppa i barn förgiftad mat över gränsvärdena (så varför har man gränsvärden om man kan skita i dessa?). Så är deras främst roll att invagga fårket i tron att vi kan lita på våra livsmedel. Kom ihåg att ursprungsland kan ändras vid ompackning, så även om EU påstår sig ha hårdare regler för gifter än resten av världen så kan dina belgiska äpplen vara från giftodlingar i Sydamerika. Svenskmärkt frukt och grönt har dock visat sig ha lägre halter gift än andra, så finns inte ekologiska alternativ att tillgå så bör man välja svenskt.

Antagligen kommer Livsmedelsverket snart sätta stopp för denna information då det är ett handelshinder att påpeka att det är mindre gift i svensk frukt och grönt och att det är giftfritt med ekologiska grönsaker och frukter.

Men lyckligtvis väljer föräldrar själva om de vill förgifta sina barn, det är inte Livsmedelsverket som bestämmer. För övrigt ytterligare en anledning till att låta barnen börja sent på dagis, helst först i 3-årsåldern, eftersom få kommuner har ekologisk mat i förskolorna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Fantastiskt skrivet as usual!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suck. Det slutar aldrig rasa in nya naiva fans va?

   Radera
 2. Detta är ju intressant ur inflationsperspektiv.
  KPI-korgen ska ju innehålla motsvarande varor som sedan följs. Mat är en tung del i KPI.
  Man ska således jämföra dagens EKO-matkorg med en vanlig matkorg från förr, så får man fram den verkliga matpris-inflationen som ju då blir mycket högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper mest ekologiskt själv och på många varor är det dubbla priset jämfört med giftig mat så jag skulle nog kunna halvera mitt matkonto och jag inte körde på ekologiskt. Var på Ica häromdagen, Kravmärkt köttfärs 129:-/kg, "vanlig" köttfärs 49:-/kg. Bregott 50:-/kg, Bregott Krav 75:-/kg.

   Att man plockar ut den billigaste skiten när man mäter KPI är nog ingen vild gissning.

   Radera
 3. http://www.underkastelsen.se/ Sen att svt hade aterbesok i Japan pa samma sida som lanken dar en gammal gubbe forlorat allt gjorde inte lanken mindre jobbig! Hela varlden ar fan helt sjuk, tur att oljan tar slut snart! Inte en dag for tidigt!

  SvaraRadera
 4. Väldigt onyanserad bild av den gröna revolutionen, vars främsta inslag var växtförädling. Läs på om Norman Borlaug, som beräknas ha räddat en miljard människors liv och välförtjänt fick Nobels fredspris 1970. Utan hans insatser hade vi sen länge passerat peak food. Bekämpningsmedel är problematiska, men mycket bättre idag än på 50 60 talet när kvicksilverpreparat användes. Många är syntetiska varianter av kemikalier som växter, insekter och mikroorganismer bekämpar varandra med i naturen. "Ekologisk" odling tillåter exempelvis kopparpreparat (t.ex i ekologisk vinodling), eftersom man fått för sig att persistenta tungmetaller är bättre än nedbrytbara gifter. Dessutom går det åt avsevärt mer mark, eftersom skördarna är lägre och mark måste vigas åt kvävefixering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn dricker inte vin.

   Radera
  2. Fast växtförädling är inte heller helt oproblematiskt, en växt som är effektivare på att ge avkastning kan bidra till ett långsiktigt ohållbart förhållande till näringsämnen och vattenresurser. De fulla konsekvenserna av den gröna revolutionens växtförädling tar sannolikt hundratals år att upptäcka.

   Dessutom så löste inte den gröna revolutionen det egentliga problemet: Världens växande befolkning.

   Radera
  3. Hur menar du egentligen? Den ökade avkastningen måste ju fram ändå om behovet av mat ökar, då går det åt mer växtnäring och vatten. Det har ju skett framsteg i vattenhushållningen också, kanske främst knutet till odlingsteknik och val av gröda. Alternativet till ökad avkastning per hektar eller liter bevattningsvatten är ju att odla upp mer mark. Och det är knappast bra för näringshushållning eller vattenresurser. Den gröna revolutionen på 60talet, och den pågående med GMO grödor som pågår överallt utom i Europa, köper extra tid så att födelsetalen hinner gå ner, något vi nu ser händer. Så jo, den bidrar till den lösningen också.

   Radera
  4. Man har alltid växtförädlat. Det är bara det att den gröna revolutionen sammanföll med mer vetenskaplig växtförädling istället för tidigare trial-and-terror. Dock har det lett till sårbarhet pga allt färre sorter i odlingen. Förr fanns det hundratals olika sorter, idag ett fåtal.

   Radera
  5. Men det är väl inte "bara" av en person att nästan fördubbla mexicos, Indiens och Pakistans veteproduktion på mindre än ett decennium? Jag blir lite trött på folk som inte inser magnituden av den positiva sidan av vad som åstadkoms.
   Generellt sätt har ju sårbarheten minskat eftersom avkastningen blivit säkrare. Exempelvis har höstvetet i Sverige blivit mycket vinterhärdigare. De hundratals sorterna finns kvar i genbanker, vilket alla är överens om är en viktig resurs. Vill man odla fler sorter, eller sortblandningar (bra mot bladlöss och svampepidemier) går det ju bra.

   Radera
  6. @Fredrik H: Ja, den ökade avkastningen måste fram om behovet av mat ökar men när avkastningen växer per areal så kan det leda till obalanser i förhållande till mullhalt, näringsämnen, vattenresurser, etc vilket långsiktigt kan leda till en sjunkande avkastning och jorderosion.

   Genom att utnyttja större areal så kan man minska risken för jorderosion.

   Visseligen har växtförädling köpt oss tid men utan att vi tar itu med befolkningstillväxten så kan vi snart vara i samma sits som på 60-talet. Födelelsetalen sjunker visserligen men med rätt åtgärder hade de gjort det mycket tidigare och det finns fortfarande oklarheter över den demografiska utvecklingen efter 2050. Exempelvis många länder i Afrika har fortfarande över fem barn per kvinna.

   Och sen kommer sannolikt inte matförsörjningen bli det stora dilemmat utan det är vattenförsörjningen.

   Radera
 5. Bra skrivet, men det är ändå kört...

  Monsanto's Roundup threatens stability of global food supply

  http://www.naturalnews.com/035221_Roundup_soil_health_food_supply.html

  Monsanto's Roundup herbicide found to destroy testosterone, male fertility

  http://www.naturalnews.com/035135_Roundup_herbicide_testosterone.html

  Sorry, svårt att känna nån optimism...Monsanto har ju tom en egen armé i Blackwater stil...för de som kämpar emot giftet...

  SvaraRadera
 6. " För övrigt ytterligare en anledning till att låta barnen börja sent på dagis, helst först i 3-årsåldern, eftersom få kommuner har ekologisk mat i förskolorna." Hur många småbarnsföräldrar har råd att hyra barnflickor till dess att barnen är 3 år cornu? Tyvärr bor vi ett kommunist-land med skyhöga skatter och låga löner. Båda makarna är tvingade att lönearbeta för att få det hela att gå runt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Polen ligger lönerna på en fjärdedel eller femtedel mot Sverige.
   Matpriserna ligger på 80-100% mot Sverige.
   Kvinnorna har ändå råd att stanna hemma med barnen.

   Radera
  2. Matpriser,förtydligande
   Om biffen kostar 100 Kr i Sverige kostar den 80-100 Kr i Polen

   Radera
 7. Helt okomplicerat är det inte. Många EKO produkter använder naturgödsel. Att använda konstgödsel är i många fall mer lättdoserat samt ger mindre risk för smittor.
  Att man har gränsvärden är väl bra. Att sänka dessa in absurdum finns det inte någon samhällsnytta med.
  Självklart bör man bevaka området och det skulle vara bra ngn typ av kvalitetsstämpel med deklaration av vilka gifter som används.
  Att diskvalifiera icke ekologiska produkter som lämplig mat för barn är väl lite att ta i. Men vill man vara trygghetsnarkoman så feel free.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är faktikst helt okomplicerat.
   Dina ungar äter gift, mina gör det inte.

   Jag undrar om vi inte borde avskaffa alla typer av extra information, lobbyverksamhet, hälsokampanjer osv och låta det naturliga urvalet ha sin stilla gång.

   ADHD-ungar är det ju redan gott om i skolan. Mindre konkurrens för mina när det gäller att komma in på de få universitet som finns kvar om tio år.

   Radera
 8. Intressant dock att de av oss skattefinansierade myndigheterna som är tillsatta för att gå våra ärenden och tillvarata våra intressen skyddar dessa undermåliga produkter och leverantörer. Vad har vi dem till och vad får vi för pengarna? Någon?

  Om jag ändå måste tänka själv utan att ha fackkunskaper i odling, produktion, medicin och allt vad man måste kunna för det här, så vill jag naturligtvis inte betala experter som ändå inte stöttar mig som konsument.
  Betala och ändå göra jobbet själv känns allt vanligare numera.
  /Grönvita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Palme avskaffade tjänstemannansvaret och sedan dess är ingen skatteanställd ansvarig för vad de gör. Det tog fyrtio år innan ignoransen trängt igenom i alla organisationer. Nu verkar ingen bry sig.

   Radera
  2. Man borde bussa Janne Josefsson på Livsmedelsverket OCH Läkemedelsverket: två organisationer som definitivt INTE står på folkets sida

   Radera
 9. I statistisk årsbok årgången 1967 finns en tabell 201: “Konsumentpriser för vissa varor och tjänster 1961-1966 i kr”.

  I den kan man läsa att för 1964 var priset i kronor för
  1 liter mjölk 0,91
  1 kilo smör 7,95
  1 kilo köttfärs(nötfärs) 11,68
  1 limpa (rågsiktslimpa, 800 g 1,67

  Bensinen kostade 1964: 74 öre/litern

  Så vet ni det.

  SvaraRadera
 10. Handlar man kravmärkt, rättvisemärkt[sic!] eller ekologiskt så är man ju livsmedelsindustrins drömidiot. Vinstmarginalerna är skyhöga och handlare och industri skär guld med täljkniv genom att profitera på politiskt korrekt medelklass som uppskrämda ser spöken och monster bakom varje hörn. Själv mumsar jag i mig jättegoda och saftiga sydamerikanska äpplen och gör samtidigt en reell insats mot fattigdomen i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte livsmedelsindustrin tjänar på att jag odlar en del av mina egna grönsaker på sommaren, eller att jag åker och köper ekologiskt kött i någon gårdsbutik direkt från bonden. Nyttigare, trevligare och så går mindre pengar till denna oetiska och ohållbara skitindustri.

   Radera
  2. Varför det är så få som lägger om till ekologisk odling om man skär guld med täljkniv i branschen?

   Radera
  3. Visst finns det en andel ekologiska produkter som säljs med högre marginaler än de icke-ekologiska motsvarigheterna. Men att det skulle vara skyhöga marinaler har jag dock inte sett något av.

   Sen så innebär dessa märkningar att det åtminstone framgår lite om vilka förhållanden som produkten producerats under.

   Om du ändå ska handla äpplen så kan du handla svenska äpplen. Att svenskar ska handla sydamerikanska äpplen är ändå inget som är hållbart i längden så i praktiken så lurar du bara sydamerikanerna. I övrigt så är det inte säkert att de pengar du köper dessa äpplen för går till att bekämpa fattigdom, de kan lika gärna gå rakt ned i fickorna på något stort företag, det är därför som det finns märkningar.

   Radera
  4. Lantbrukaren2012-03-13 20:11

   Därför att marginalerna tas av dagligvaruhandeln och dessutom är ekologisk odling så fruktansvärt ineffektiv både i avseende på energi och arbete på grund av KRAVs regelverk.

   Radera
 11. När du skriver 60-talet menar du 1860-talet eller...?
  Annars har du nog misslyckats lite i reseachen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har han inte: http://en.wikipedia.org/wiki/Green_Revolution

   Radera
  2. Nej, precis. Orkar tyvärr inte bemöta alla felaktiga kommentarer och allt trams som skrivs.

   Radera
  3. Äger en "lantmannens handbok" från 1947. Det är sida upp och sida ner med kvicksilverbetning, arsenikpuder och DDT, men visst, det är väl bara trams antar jag...

   Radera
 12. Möjligheten att reglera giftmängden i mat till barnen är en av alla de saker som bankerna har tagit bort från Grekland i den pågående bankledda omvandlingen av det landet till ett fullfjädrat U-land.

  På samma sätt kommer (bland annat) möjligheten att reglera mängden gifter till till våra barn tas bort från oss när det blir vår tur att bli omvandlade till U-land av bankerna.

  http://www.counterpunch.org/2012/02/13/a-death-sentence-for-greece/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men självklart kommer Grekland bli ett framgångsrikt land med exportdrivne tillväxt så fort man tar bort alla onödiga hinder för de fantastiska innovatörerna. Barn tål faktiskt lite gift! Särskilt om vi kan tjäna mkt pengar på att sälja giftet till dem.

   Ett annat oerhört viktigt krav i MOU:n för att stärka Greklands statsfinanser är ju att alla hemska skatteprocesser ska läggas ned. Alla skatteärenden som tar för lång tid ska skrivas av. Det är effektivt och Grekland kan spara massor av pengar när de slipper jaga dem som inte betalar skatt.

   Radera
 13. Såg du gnällinlägget på DI från hustillverkarna. Buhu bolånetaket skapar konkurs!

  Känner ingen sorg över att de giriga drabbas av sin egna girighet!

  SvaraRadera
 14. Glöm det där med "svensk mat".
  Jag har kört lastbil, och har många gånger lastat frukt i Rotterdam, där anställda klistrade på etiketter med "Svenskodlat".
  Vi levererade till en av Sveriges största matkedjor.

  På samma sätt har jag lastat kött i Antwerpens hamn, där det klistrades på etiketter med texten "Svenskt kött".
  Även här skedde leverans till de största matkedjorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Ibland kan svenskproducerade varor hanteras i andra länder.

   2. Det är brottsligt att kalla en vara för svenskodlad om den inte är det.

   Radera
 15. En allmän reflektion som inte är riktad till någon speciell kommentator, utan mer till en allmän konsensus som dyker upp lite överallt.


  Först: Usch det var bättre förr!

  Nå nu var det sagt.

  Det är alltid lika kul att höra folk som drömmer tillbaka till en tid som aldrig funnits. Visst det var mindre kemiska bekämpningsmedel i maten när det inte fanns några. Det förstår nog de flesta. Om det skulle vara sämre eller bättre har jag inte kompetensen att avgöra så den diskussionen är inget för mig.

  Men ni som hävdar att kemiska bekämpningsmedel är av ondo. Kolla tillbaka på tiden innan den gröna revolutionen. Och jämför då tal som barnadödlighet och medellivslängd och liknande mått på välstånd. Eran selektiva utopi bygger uteslutande på de positiva av en svunnen tid. Ska vi jämföra ska det vara konsekvent.


  Jag må ha kemikalier i min kropp, men en lunginflammation är långt ifrån dödlig för min del.

  / G - som inte äter 6-8 brödskivor per dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din argumentation är inget vidare, området medicin har inget att göra med området jordbruk förutom i de fall där de faktiskt berör varandra. Det hade sannolikt på flera sätt varit bättre om vi behållit mycket av vårt ekologiska jordbruk samtidigt som det inte uteslutit att vi fortsatt med medicinsk utveckling. Det vi gjorde med den gröna revolutionen var delvis fel, vi angrep symptom istället för orsak. Istället för att begränsa antalet munnar att mätta så valde vi att försöka mätta fler och fler munnar. Om världen nu skulle fastna i "den malthusianska fällan" så har den potential att bli oerhört mycket värre än om den gröna revolutionen inte tillkommit. Men den som lever får se...

   Radera
  2. Ja, eller så har det kanske med varandra att göra? Utan effektivt jordbruk ingen urbanisering, utan den ingen teknikrevolution, specialisering och tekniska/medicinska framsteg. Men i princip kan jag hålla med dig, världen vore bättre utan biocider. Och krig. Och ingen skulle behöva förlora i melodifestivalen.

   Radera
  3. Melodifestivalen är lätt fixat. Två ord: Lägg. Ner.

   Radera
  4. @Anonym: Du har helt klart en poäng även om jag anser att bruket av fossil energi är det som till största del möjliggjort det du beskriver.

   Radera
 16. Men vi som växte upp på 70 och 80-talet måste väl fått i oss minst lika mkt skit som dagens ungar? Inga nervskador här! Vad jag vet.. (fast man börjar ju undra när man svarar fel på captcha-skiten 5ggr i rad)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som studierna visar så ökar halterna gifter i maten.

   Hur var det med skador? Alla bokstavskombinationer är ju hjärnskador sägs det.

   Radera
  2. Det finns inga bevis för det Cornu. Det finns studier men de visar olika saker. Däremot finns det större risk för mögel och toxiner i ekologiskt spannmål eftersom det inte sprutas mot svampsjukdomar.

   Radera
  3. Det har alltid hävdats så tills någon kontrollerade ordentligt. Det visade sig att konventionellt odlad säd har högre halter mögelgifter.

   Radera
  4. Fast det är ju inte tusentals som dör varje år av mjöldrygeförgiftning. Så var det ju före biocidernas tid. Faktiskt. Och vill noån ifrågasätta det, ja då är sambandet mellan bekämpningsmedel och frånvaron av mjöldryga minst lika belagt som sambandet mellan ADHD och Roundup...

   Radera
 17. Tror jag ska börja odla lite. Det har inte känts lönt med de låga matpriserna. Men nu får man en anledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Speciellt potatis som besprutas med olika gifter 12 - 20 gånger per säsong är väldigt bra istället välja ekologiskt eller odla själv om man vill minska gifttrycket.

   Radera
 18. Jag rekommenderar egna tomater. De skördas fullt mogna strax före måltiden. Upplevelsen är enorm. Finns många olika sorter att pröva.


  Nanotec

  SvaraRadera