Cornucopia?

2012-03-14 09:09

Kvalitetsjusterade bostadspriser i hela riket

Brukar normalt börja med Stockholmsmarknaden när Valueguards kvalitetsjusterade statistik skall redovisas i kontrast mot Mäklarstatistiks data (Schibsted/SvD). Gör ett undantag idag och börjar med Sverige som helhet, även om det finns väldigt få svenska privatpersoner som letar hus i hela landet.


Mäklarstatistik redovisade +2% prisförändringar för bostadsrätter och 0% för villor på en månad i hela riket. På tre månader var priserna ner -1% för både bostadsrätter och villor, medan siffrorna på tolv månader var -3% respektive -4%.
Valueguard-KTH:s bostadsprisindex
för lägenheter i hela Sverige

Valueguards kvalitetsjusterade statistik gav förstås inte samma utfall. Här tar man hänsyn till annat än kvadratmeterpriset och justerar för vad som sålts - avstånd till centralortens centrum, hiss, balkong, våning i huset mm. Svagheten att osålda felprissatta lägenheter inte påverkar statistiken kvarstår förstås. Men Valueguard blir mer rättvisande.

Det finns en trend att objekt som är dyrare totalt, inklusive villor och stora premiumlägenheter, är svårsålda. Priserna på dessa faller, medan folk köper objekt som är billigare i slutpris. Detta kan dra upp kvadratmeterpriset hos Mäklarstatistik, även om folk har mindre pengar att röra sig med.

Valueguard-KTH:s bostadsprisindex
för villor i hela Sverige
För hela landet rapporterar Valueguard om +0.9% i prisökning för bostadsrätter, vilket stärker tesen att stora premiumobjekt är svårsålda och att folk köper billigare lägenheter men till högre kvadratmeterpriser. På tolv månader är nedgången 1.3%.

För villor var det däremot tvärt om. Här rapporterar Valueguard om större prisökningar än Mäklarstatistik  i landet som helhet, +1.05%. Det talar då för att en tendens att det är lite finare villor som är lättare att sälja. På tolv månader har villorna fallit 4.0%.

Tidigare prognos om att vi skulle få se stigande priser i februari visade sig alltså vara korrekt.

I övrigt är bostadspriserna upp i princip samtliga delar av landet enligt Valueguard, både för villor och bostadrätter. Även Malmö, även om det är på håret där. Enda prisfallet man ser är ett marginellt fall för villor i Göteborg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

20 kommentarer:

 1. Upp för samtliga områden? Det står väl -0.7% på villor i Göteborg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, nu läste jag din text rätt också...

   Radera
  2. Du läste rätt bägge gångerna, det var jag som fortfarande redigerade texten.

   Radera
 2. Börjar bli lite småtjatigt med att du bara repeterar det DI.se skriver. Kan vi inte snälla släppa detta med priserna på denna tjatiga tillgång? Upp 1 %, ner 1%... Andra tillgångsslag stiger och sjunker i snabbare takt och är mer intressanta. Du kommer säkert sitta och skriva om priser på denna tillgång även om 50 år och få rätt (enligt dig) i allt du skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DI.se repeterar det jag skriver. DI.se började med Valueguard för någon månad sedan, jag började i våras.

   Och de klipper och klistrar bara från Valueguards hemsida, medan jag diskuterar runt och även lägger ut charts.

   Radera
 3. Hej Cornu,

  Jag följer din blogg och tycker att det du skriver är mycket intressant och många gånger slående sant, men kanske lite väl vinklat då och då.

  Vad tror du om priserna de nästkommande 1-2 månaderna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planar ut och vänder svagt nedåt.

   Radera
 4. Den mörkaste timmen har bara 60 minuter (och med derivat går det att rulla timmen)

  Fram med champagnen och låneformulären, happy days are here again!

  SvaraRadera
 5. "För hela landet rapporterar Valueguard om +0.9% i prisökning för bostadsrätter, vilket stärker tesen att stora premiumobjekt är svårsålda och att folk köper billigare lägenheter men till högre kvadratmeterpriser."

  Jasså du...? Förra gången, när valueguard visade högre siffror än mäklarstatistik, tolkade du även det som att premiumobjekten var svårsålda. Från 14 februari:

  "Skillnaden mot Mäklarstatistiks data antyder att det sålts en övervikt av oattraktiva objekt, vilket drar ner medelvärdet hos Mäklarstatistik relativt Valueguards kvalitetsjusterade priser. Dyrare premiumobjekt har alltså varit relativt svårsålda är min tolkning, och det är de billigare objekten som generellt sålts."

  Det är lätt att få rätt när man har bestämt slutsatsen i förväg.

  (Det du säger om villor motsäger för övrigt det du sa i februari, då du nu tolkar en större uppgång hos valueguard som att premiumobjekten är lättare att sälja...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen har jag tänkt fel.

   Radera
  2. Som vanligt då ;-)

   Radera
  3. Alla kan ha otur när de tänker, inget mer med det :)

   Radera
 6. Senaste halvåret har visat svagt sjunkande med slumpmässiga variationer enstaka månader. Apropå slump -skulle det vara möjligt att visa om förändringen är signifikant skiljd mot förra årets februari? Utan p-värden tror jag inte på någonting såsom den statistiknörd jag är.

  Rörelser över så korta perioder som 1-3 månader känns för övrigt inte så intressanta för husmarknaden. Kanske halvårsvis rapportering skulle räcka?

  SvaraRadera
 7. Tittar på hemnet nån gång i veckan och speciellt då området/kommunen där jag bor och konstaterar bara att priserna är ungefär samma sedan hösten 2008.

  Det som går bra (högt pris per kvadratmeter) är små lägenheter och nyrenoverade lägenheter med nytt kök och nytt badrum.

  SvaraRadera
 8. Jag är tillräckligt gammal för att komma ihåg prisuppgången på 1980-talet och kraschen i början av 1990-talet. Det var precis samma tongångar då som nu.
  "Priserna kommer aldrig att gå ner i Stockholms innerstad", var ett vanligt uttalande på den tiden. Men det gjorde de, i vissa fall med 50%. Jag glömmer aldrig när jag letade bostad våren 1993, var på drygt trettio visningar. Många desperata säljare som blivit av med jobbet eller skulle skiljas eller både och.

  Cash is gonna be king again.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2007 ringde, de vill ha tillbaka sina klyschor.

   Radera
 9. Bostadskarriären är helt klart viktigare än yrkeskarriären! Jag tjänar dubbelt så mycket som mina jämnåriga vänner men kan bara drömma om att att komma upp i deras levnadsstandrad. Svenskens levnadsstandard bestämms till 90% av hur tidigt han kan "hoppa på tåget". Märklig värld!

  SvaraRadera
 10. The mother of all bulltraps?

  SvaraRadera
 11. Enligt blogg-granne har andelen unga bostadsköpare (18-25) ökat sedan lånetaket infördes. Den enda förklaring jag kan komma på är att äldre personer i större utsträckning hoppat av marknaden. Många ungdomar kommer åka på en sån jävla smäll som de kommer få leva med länge..

  SvaraRadera
 12. Enligt blogg-granne har andelen unga bostadsköpare (18-25) ökat sedan lånetaket infördes. Den enda förklaring jag kan komma på är att äldre personer i större utsträckning hoppat av marknaden. Många ungdomar kommer åka på en sån jävla smäll som de kommer få leva med länge..

  SvaraRadera