Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2012-03-29 12:14

Kråkan och Skatan borta - Örnen och Gamen är kvar - Tamgåsen nästa

"Skatan?"
"Ditt täcknamn. Statsministern kallar vi för Örnen, finansministern Gamen och försvarsministern Kråkan, så ta det inte personligt. Mamma Mu var på tapeten ett tag, men det fick bli Skatan." - "Casus Belli", Midvintermörker av Lars Wilderäng
Så blev vi till slut av med Kråkan eller Tomhylsan som han normalt kallas. Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors (m) (Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Stampen/GP). Han ansåg att hans arbete med att lägga ner ("reformera") det svenska försvaret var färdigt ("stolt") och passade på att avgå nu. Det hade naturligtvis ingenting alls med den sk Saudigate att göra intygar han.

American Bald Eagle
Bild från Wikipedia

Egentligen gjorde Kråkan inte ens något fel. Han ljög. Men det är politikers jobb. Politiker väljer vi för att de ljuger och bedrar oss. Problemet är när de blir ertappade med att ljuga. Det bryter det politiska kontraktet att vi avlönar dem för att de skall säga det vi vill höra och vi skall tro på dem.

Därmed blev situationen till slut ohållbar. Och vi blev av med en av de mest inkompetenta ministrar som häckat på Sveriges försvarsministerium, och det säger inte lite. För att bli aktuell för posten som försvarsminister bör man ha så långt avstånd till försvaret som möjligt. Företrädaren Mikael Odenberg var alldeles för kompetent och avgick ganska omgående när han inte tolererade att försvarsministern egentligen hette Anders Borg.
Kråka
Bild från Wikipedia

Under Tolgfors marionettskap har man egentligen bara gjort två saker rätt och lagt två ägg. Bägge var korrigeringar av egna misstag. Det ena var att man stoppade nedläggningen av stridsledningscentralen Cobra i Hästveda, dvs gick tvärt emot tidigare sanktionerade beslut. Det andra var att man snabbt införskaffade hkp 16 Blackhawk efter att hkp 14 NH-90 blivit ett totalt fiasko som inte levereras förrän kanske 2019 - 2020 tack vare de egna misstagen.

Tamgås
Bild från Wikipedia
För övrigt har Skatan redan lämnat och ersatts av Hönan i sin roll som partiledare och Pelikanen (glest mellan tänderna) i sin roll som vice statsminister.

Nu återstår att se vem som blir ny försvarsminister. Kvalifikationer som söks för hinne är: Kan ta vilken skit som helst från försvarsminister Anders Borg med ett leende, vara noll insatt i försvarsfrågor och definitivt aldrig hållit ens i ett civilt vapen. Lämpligen bör vatten rinna av hinne som på en gås, vilket leder till lämpligt täcknamn Tamgåsen. Tung i gumpen och kan inte flyga.

Förslagsvis är hin en kvinna med bakgrund inom kanske Svenska Freds eller Timbro.

Fast inte ens en sådan gås lär kunna lägga några gyllene ägg.

Tillägg: Tillförordnad försvarsminister blir den fd hotellchefen Catharina Elmsäter-Svärd som även är infrastrukturminister. Försvarsministerposten är inte viktigare än att den kan delas med infrastruktur. Svärd är ju ett bra namn på en försvarsminister men hon har förstås inte gjort någon som helst militärtjänst och har sedan hon började dia skattepengar i Riksdagen 1995 inte ens suttit i försvarsutskottet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Anton Abele kanske passar in? Svenska försvaret leds av en facebookgrupp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Walburga Maria Helene Elisabeth Franziska Habsburg Douglas, född von Habsburg-Lothringen kanske som försvarsminister?

   Eller Hanif Bali? Fantastiskt i så fall, med tanke på att vi har haft en från missionskyrkan i 5 år.

   Radera
  2. "Habsburgs sorg och olycksöde"
   Greve Snoilsky om sin förfader Johan Baner.
   Men skottar ( Douglas) var/är ju bra sedan 400 år.

   Isola Regina

   Radera
 2. Ursprungliga helikopterinköpet var väl ingen tavla signerad Tolgfors?

  SvaraRadera
 3. Skulle vilja jubla men det sitter en besk smak i munnen som hintar om att det kan bli så mycket värre...

  SvaraRadera
 4. Detta liknar traditionen i Kenya. Det är först när man ertappas som man anser att man är en tjuv.

  SvaraRadera
 5. Vilka heta kandidater finns det? Sofia Arkelsten? Anna Kinberg Batra? Abdirizak Waberi? Om man försöker föreställa sig värsta tänkbara alternativ så brukar man kunna komma nära sanningen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, Kinberg Batra vill nog ta över efter Borg när han avgår senare i år eller nästa år.

   Arkelsten eller Waberi däremot. Ja, det känns sannolikt.

   Radera
  2. Samtidigt gör man ju ingen politisk karriär på att bli försvarsminister, det är end of the road. Därefter är det bara generaldirektör eller landshövding kvar. Arkelsten känns alltså inte så sannolik. Behövs någon medelmåtta som kan förvisas till posten.

   Radera
  3. Anna Ek...

   Radera
  4. Jag är nog lite paranoid, så fort jag ser Arkelsten får jag känslan av "Farlig förbindelse". Hon är kapabel att göra precis vad som helst...

   /Benke

   Radera
 6. Skulle gissa på Johan Forssell. Faktiskt. Om det sedan är bättre eller sämre än Sten Tolgfors återstår att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm. Men Forsell är ju Norrlandsjägare. Överkvalificerad.

   Radera
  2. Jag tror du lägger lite för stor vikt vid lumpen, Cornucopia.

   Radera
 7. Nja Tolgfors var inte så dålig, utfasandet av det föråldrade värnpliktssystemet är en i grunden bra reform. Och så har man stoppat nedläggningskarusellen av förband. Synd bara att man inte fasade ut korvett Visby. Nya generationen av Gripen är också posetivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Tolgfors har nog tyvärr fått bära hundhuvudet för mycklet bortom hans kontroll. Tvärtom har jag hört flera duktiga militärer vars åsikter jag respekterar (ganska tunnsått med sådana i övrigt) som i privata sammanhang talat väl om Tolgfors.

   Radera
  2. Att fasa ut värnpliktssystemet var en långsiktig katastrof. Det tog bort all folkförankring. Därför kan man behandla försvaret som vilken budgetpost som helst, med nu kännt resultat. Systemet skulle ha reformerats kraftigt men inte tagits bort.
   /Grönvita

   Radera
  3. Vadå stoppat förbandsnedläggningar?? FM´s ekonomi gröps ur år från år p.g.a.inflationen. Vi måste lägga ned förband om man ska ha råd med kulor och krut i fortsättningen.
   Uppenbarligen verkar varken riksdagsledamöter eller vanligt folk fatta hur inflation fungerar??

   Radera
 8. Eller varför inte Jan Björklund...

  Efter en skola i världsklass kan vi nu få en försvarsmakt i världsklass.

  Kanske dags att kommunalisera försvaret. Rika kommuner har råd med Pansar, andra bara med infanteri. En flygbas per landsting - vissa har råd med flottilj medan andra bara kan bära en krigsflygbas. Vill man ha en korvett eller ytstridsfartyg med sitt namn får man släppa till pengar - slut med gratis reklam för Sundsvall, Helsingborg osv. I framtiden vi kanske får se Korvetten Gyllenhammar eller Zlatan - nu dock med kompetent Egenskydd i form av LV och riktiga sjömålsrobotar.

  SvaraRadera
 9. Är det lagligt för annonsföretag att spåra min Internetsurfning och därefter anpassa annonseringen på tex din sida när jag går in på din blogg?

  Ser nu att du annonserar för Inlines efter att jag igår sökte lite på det.

  Det här verkar förekomma lite här och var på diverse Internetsidor.

  Hur ligger det till med det?

  /Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så pengarna tjänas. Tror du folk bloggar för att det är skoj?

   Radera
  2. Det har du gått med på när du började använda Googles tjänster.

   Radera
  3. Det har även bloggägaren gått med på när han började använda googles tjänster och vi andra går med på det när vi besöker bloggen.

   Radera
  4. Google är ju 50% ryskt

   Men en fatastisk sökmotor...

   Isola Regina

   Radera
  5. Installera Firefox + Adblock + Noscript om du vill minimera detta.

   Radera
 10. Här finns det ett ypperligt tillfälle för en av världens till numerären största regeringar att slimma organisationen från 24 till 23 tillsvidareanställda.

  Eftersom svensk säkerhetspolitik stavas Solidaritetsförklaring bör eventuella försvarsfrågor läggas i knät hos Demokrati- och EU-minister Birgitta Olsson.

  SvaraRadera
 11. Varför ens ha en massa ministrar som lyfter lön? Det mesta styrs ju i alla fall av EU, Borg eller handläggare på departementen. Statsminister, finansminister och så en minister som har rollen som "stabschef" (samordningsminister kanske) som samordnar departementen, det räcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moderaterna ser om sina egna på skattebetalarnas bekostnad, sen gnäller de på höga skatter - men inte när de själva suger ut pengar för då är det ok.

   Radera
 12. Cornu - ännu en förmån till bostadsrättsägare, nu ska BR-innehavaren SJÄLV få bestämma om BR-lägenheten ska få hyras ut, hyresperioden upp till fem år OCH fria marknadprissättning (ej bruksvärde) :

  Så här dämpas en kommande utförsäljning och prissänkning av BR-marknaden. Istället för att sälja kan du hyra ut din 2:a i Vasastan för 15 000:- i månaden i 5 år. Vem vill sälja nu? Inte kommer banken att trycka på iallafall !

  "
  Enklare för privatpersoner att hyra ut sin bostad med bostadsrätt eller äganderätt (SOU 2012:25)

  29 mar, 2012 12:10 CET

  Per Anders Bergendahl, särskild utredare, har idag överlämnat delbetänkandet Enklare för privatpersoner att hyra ut sin bostad med bostadsrätt eller äganderätt (SOU 2012:25).

  Utredaren konstaterar att dagens bostadsmarknad inte fungerar väl, vilket också gäller den mindre delmarknaden med privatuthyrning av bostäder med bostadsrätt och äganderätt.

  För att stimulera privatpersoners uthyrning av bostäder med bostadsrätt respektive äganderätt föreslår utredaren:

  1/ Rätt för varje bostadsrättshavare att själv besluta om uthyrning
  2/ Friare hyressättning vid privatuthyrning och kort uppsägningstid för hyresgäst
  3/ Säker dispositionsrätt av sin egen bostad
  "

  http://www.cisionwire.se/statens-offentliga-utredningar/r/enklare-for-privatpersoner-att-hyra-ut-sin-bostad-med-bostadsratt-eller-aganderatt--sou-2012-25-,c9238528

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, öppnar upp för spekulationshysteri och buy-to-let vilket bör ge marknaden en rejäl skjuts.

   Och så kan familjen Kretin och Pletin flytta in i fina bostadsrättsföreningen.

   Radera
  2. Ja, skall bli intressant att se vart det här landar. Kan förutse ramaskri från många föreningar, men när insikten om att detta trycker upp, alternativt håller uppe priserna så kommer nog motståndet mjukna. Får man sätta rejäla hyror så kommer trots allt inte familjerna Kretin och Pletin ha råd att bo i fina föreningar.

   Skall vi gissa på en brittisk utveckling där allmännyttan förslummas?

   Radera
  3. Gillaru inte lite frihet, grabben?
   Nej, jag äger inte ens en kvm BR.
   Torde ge en rejäl lättnad på bostadsmarknaden
   Bubblan består nog och förstärks säkert
   Din tagna position vacklar icke
   gläd dig i vårens tid
   Den är starkt på gång i belgien och frankrike kan jag raportera

   " anonym "

   Radera
  4. Resultatet om det här går igen om är väl ganska lätt att förutse - åtminstone i storstäderna. Bubblan fortsätter pumpas upp i och med att färre objekt kommer ut på marknaden - varför sälja sin etta när man flyttar ihop om man kan hyra ut den och göra vinst som kan täcka del av kostnaden på det nya lånet? Samtidigt ökar förstås efterfrågan eftersom man nu kan tjäna pengar på att vara hyresvärd.

   Stigande priser innebär i sin tur att en hel generation ungdomar kommer få det mycket svårt att ta sig in på bostadsmarknaden annat än genom att hyra till 'friare hyror' från alla dessa nyblivna privathyresvärdar. Och eftersom deras bostadskostnader ökat blir det mindre att spara undan till kontantinsats, vilket innebär att man får fortsätta hyra.

   'Vanliga' hyresrätter då? De kommer naturligtvis försvinna i snabb takt i och med att ombildningarna tar fart igen.

   Är jag för negativ nu?

   Radera
  5. Fast vilka skall alla dessa ockerhyrestorskar vara ? Finns det så många som är beredda att ge 15000 för en två i vasastan ?

   Radera
  6. Det skulle faktiskt inte förvåna mig om det finns en hel del. Inte minst priserna på bostadsrätter har väl visat att en del är villiga att punga ut med rätt mycket för att få bo på rätt adress.

   Och titta på nuvarande hyror för nyproducerade hyresrätter, de är rätt mastiga jämfört med vad man varit van vid.

   Radera
  7. Är tanken månne att de fattiga unga som hyr dyrt ska få bostadsbidrag på mellanskillnaden "normalhyra" och överhyra av bostadsrätt?

   Radera
 13. Dagens rättelse tips,herr Lars
  Gratis,som vanligt!
  Helikopterleverans fördröjd " tack vare "
  Borde kanske vara " på grund av?"

  Alltid till din tjänst

  Isola Regina

  SvaraRadera
 14. Kom just på att inte ens min favoritnation, Finland, alltid haft kompetenta försvarsministrar
  Man sade ju under vinterkriget att man var utrustat enligt " modell
  Cajander" namngivet efter den sittande ministern.

  Isola Regina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försvarsministerposten är nog ganska otacksam i de flesta länder.

   Radera
 15. Ryktet att moderaterna fått stora bidrag från Saudi blir inte mindre av dessa affärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket smutsigare än ni anar!

   Skepparn

   Radera
  2. Sosseregering i ett par decennier fr o m snart?

   Radera
 16. Försvaret är lika otidsenligt som kungahuset. Vi har inte haft någon nytta av dem på 200 år så lägg ned skiten bara.

  Talibanerna har visat vd som gäller numera, – de stod emot den mäktigaste krigsmakt som världen har skådat i +10 år och går nu ut som segrare utan vare sig arméer, flotta eller flyg.

  Släng kaninbibeln, SoldF, på sophögen där den hör hemma och skicka några hemvärnsgubbar på studiebesök i Afghanistan.
  Endast det bästa är gott nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. amen , varenda man i riket bör förpliktigas att bära vapen och ieds, män med stor kuk kan även få en bamse eller carl gustav

   Radera
  2. Om jag får välja mellan ett gerillaförsvar som förutsätter en invasion och ett starkt flygvapen och stark flotta som gör ett invasionsföretag alltför kostsamt, så väljer jag det senare. Men det är förstås bara jag. Lilla korkade, indoktrinerade jag som fått för mig att vi hade ganska god nytta av Försvaret under kalla kriget.

   Radera
  3. Vad tror du att invasionsföretaget i Afghanistan kostat? Avskräckande nog?
   Invasionsstyrkorna måste ju ge sig nu p g a tomma kassakistor precis som i Vietnam men varje generation är tydligen korkad nog för att göra om samma dumeter.

   Kalla kriget handlade om terrorbalans mellan kärnvapenländerna och Sverige existerade inte ens på deras intressekartor. Lika lite då som nu.

   Radera
  4. Ok, om du säger det så.

   Radera
  5. Ja om du vill leva i ett hus av stampad lera och sten i ett land där du har samma standard som vi hade på 1900 talets början så är det rätt lösning för vårt försvar.

   De liksom hör ihop men sambandet är svårt att förklara för någon som tror att tensta eller annan svensk förort är fattig och aldrig sett världen med egna ögon (charterresor räknas inte)

   Radera
 17. Jaha nu har lillpartiet i vänster ringhörna fått som De ville. Att de inte förstår att man ska vara försiktig med vad man önskar sig, eftersom det kan slå in.
  Kanske har denna skit som flutit upp i dagen helt raderat ut möjligheten att slutat ett bilateralt avtal med saudierna för att säkra oljelevanser de kommande 10-20 åren. Sen kanske intäkterna räckt till att uppgradera ett antal svenska vapensystem också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fult av tölpfors att avgå och därmed smita från ansvaret. Det håller jag med om.

   Radera