Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2012-03-22 22:30

Kjell Alekletts presentation

Professor Kjell Alekletts presentation kring peak oil finns online som en mycket omfattande PDF. Utan stödord etc, men för insatta så säger många bilder mycket. Dessutom många humoristiska och fina teckningar som illustrationer och inte bara torra grafer som på den här bloggen.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Länker går till:

  Page Blocked
  The Application/Web Site is blocked according to the organization security policy. For more information, please contact your local helpdesk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dropbox. Du får titta på den hemifrån istället, din arbetsgivare eller arbetsplats tillåter inte att man tittar på filer på den sajten tydligen.

   Radera
 2. Men hur var själva rapporten som han rapporterade om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var en annan generellt presentation om peak oil.

   Radera
 3. Mikael Jordnära2012-03-23 09:53

  Mycket bra material. Tack Cornu.

  SvaraRadera
 4. Här får man presentationen med Kjell som pratar till, så fort han kan, på ett seminarium i Stockholm 31/3-2011!

  Stockholm efter Peak Oil - Kjell Aleklett Del 1 till del 3
  Del 1
  Del 1
  Del 1

  Sök på "Stockholm efter Peak Oil för att se de andra presentationerna och paneldiskussionen.

  Erik i Lund

  SvaraRadera
 5. Del 1
  Del 2
  Del 3

  Skulle det vara...

  SvaraRadera
 6. Alekletts har definerat problemet, ca: 200 TWh olja som Sverige kan bli av med inom en snar framtid. Så det börjar bli dags att skissa på en lösning.

  En lösning som föreslås är att elektrifiera person och godstransporterna. 200 TWh olja som i huvudsak används inom transportsektorn motsvarar ett behov av ca: 60 TWh el. Hur bör den tidsmässiga infasningen se ?, vilka åtgärder krävs o.s.v.

  Tyvärr så har det nya prästerskapet ekonomerna fått företräde när det gäller att definera den fysiska verkligheten precis som när de bestämdhet fastslog att jorden var universums medelpunkt.Bara att hoppas att Aleklett inte blir "bränd" på bålet efter sin presentation på finansdepartementet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara värt att känna till att av dessa 200 TWh (som egentligen är ~185 TWh) så går ~95 TWh till inrikes transporter, ~32 TWh till utrikes transporter och resten till industri, jordbruk, skogsbruk och uppvärmning av byggnader.

   Radera
 7. Värt att notera är också att enligt Aleklett så åtgår det 5 kalorier olja för varje kalori mat. Det innebär t.ex. att cykling kräver lika mycket olja som en bensinsnål bil.

  SvaraRadera
 8. Därför är det militären som driver USA:s omställning till förnybart

  Krig - den ulitmata konkurrensen - har alltid gett innovationer som en positiv biverkan... Exempelvis GPS, radar, flygteknologi och mycket annat.
  Ska det vara det som kommer ge oss lösningen på energifrågorna också?

  SvaraRadera
 9. Det går att klicka på rubriken i mitt inlägg ovan.

  Annars länken i text här:

  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.439595/darfor-ar-det-militaren-som-driver-usas-omstallning-till-fornybart

  SvaraRadera