Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2012-03-14 15:33

Inte speciellt hemliga rum

En av de myndigheter som förvaltar en del av det nuvarande försvarets och gamla invasionsförsvarets anläggningar, liksom historiska anläggningar, är Statens Fastighetsverk. Nu har man lanserat årets sk Hemliga rum (länk), där man öppnar en del anläggningar tillfälligt för allmänheten.


Jag måste säga att det blev ett stort, stort jaså. T ex erbjuder man Hemsö, som redan är ett museum öppet för allmänheten. Det enda man gör är låser upp något rum som normalt är i så dåligt skick eller så ointressant att dörren är låst, alternativt blir för dyrt att hålla öppet pga lokalvård. Och Landsort med ERSTA-batterierna öppnas också. Det skulle öppnats som ett museum förra året, men blev lite fördröjt pga administrativa problem mellan berörda myndigheter som inte kunde samarbeta. 

Sedan är det lite rum som visats tidigare, t ex bergrummen i Skeppsholmen i Stockholm, som inte bara varit med på TV utan också haft flera utställningar i sig tidigare. Några rum på Karlsborgs fästning som normalt är låsta, men en fästning man annars kan besöka och få guidade turer på. Södra Åberget i Bodens fästning, som inte kommer erbjuda något man inte redan kan se på museumet Rödberget och där det finns otal personer i Urban Exploration-gänget som redan tagit sig in och tagit foton. Tingstäde Fästning på Gotland, som man redan kan få guidning hos via hembygdföreningen.

Så där håller det på. 

Inget nytt. Inget hemligt. Bara rum man normalt inte orkar visa för allmänheten.

Man får fråga sig varför SFV försöker lura i oss att det är hemligheter de visar. Då ruvar man snarare på riktiga hemligheter, hemligheter för svenska folket, hemligheter som däremot utländska militärer både från öst och väst med öppna armar har fått besöka i modern tid, t ex våra stridsledningscentraler för flyget. Dessa är hemliga för svenska folket. Men inte för utlänningar. Det handlar om en massiv maskirovka mot svenska folket, där det skall inbillas oss att vi har ett försvar och att vi får något för de miljarder vi lägger i skatt till 500+ överstelöjtnanter som vänder papper och gissar sitt jobb, för att hårdra det hela lite.

Någon annan förklaring ser jag inte. 
En av otaliga ingångar in i Billingen,
går även att titta på direkt i Google Streetview.

I Göteborg öppnar man (igen) Oscar II:s fort. Gäsp. Man kunde öppnat upp bergrummen i berget Billingen (inte det utanför Skövde, som kryllar av bergrum inklusive fd Attackeskaderns fd ledningscentral, utan det bredvid fd Nya Varvets örlogsbas) eller det givna kärnvapenmålet fd Lfc Svalan i Mölndal (tänk Solna för er Stockholmare). Efter att spenderat halva min uppväxt 300m från de yttre grindarna till Nya Varvet, innanför vilka vi som svenska medborgare kunde leka tämligen ostört och många gånger stått uppe på Billingen och stirrat ner mot de hemliga ingångarna till bergrummen så hade det förstås personligen varit rysligt intressant att se vad som fanns där inne.

Fortifikationsverket (ej SFV) försöker tydligen sälja Svalan till Mölndals kommun, som är kallsinnig. Tittade förbi denna anläggning som ligger mitt i ett villaområde och alla yttre delar är nu rivna förutom staketet - parkeringsplatser, vakthus, logement etc. Parkeringsplatser som fortfarande syns på Google Streetview var nu uppbrutna i verkligheten. Risken finns väl nu att man helt enkelt totalsanerar anläggningen utan att allmänheten får se vad som låg där i villaområdet. En möjlig anledning till att man försöker sälja det hela till kommunen kan vara att Svalan fortfarande kanske är en knutpunkt eller växel i försvarets telenät, FTN, där det finns någon skrubb där det står ett rack med utrustning än idag. Billigare att låta kommunen betala för att hålla bergrummet torrt och hyra in sitt rack med utrustning. För övrigt finns det gott om bilder från Svalan på Internet från UE-människor som har svårt att läsa skyltar med texten Skyddsobjekt på. Komplett med vindfällda träd framför ett av de otaliga inslagen (ingångarna). De flesta har idag täppts till med sten och grus. Finns även gott om invändiga bilder från Svalan på nätet, senast 2010. Lite underligt att FortV inte försöker sälja Svalan som serverhall, vilket man försöker göra med Rockan mitt ute i ingenstans utanför Åtvidaberg. Här pratar vi istället om ett bergrum mitt inne i Sveriges näst största stad.

Av samma anledning kan en del andra mycket intressanta anläggningar fortfarande vara hemliga än idag, dvs som knutpunkter i FTN. Plus att man kanske kan hitta delar av Riksbankens guldreserv bakom någon dörr. Tyvärr finns det en risk för att de enorma anläggningar för rikets militära eller civila ledning (aka "riksbunkrar") skrotas utan att allmänheten någonsin får se dem. Det har redan skett med de otaliga massiva underjordiska ledningsplatser för försvarsområden och militärområden.

En förklaring kan vara att man inte vill visa vilken enorm kapitalförstöring man ägnat sig åt de senaste 20 åren. Då dinglar man hellre lite "hemliga rum" framför näsan på intresserade en gång om året, låter Bålsta och Hästveda vara hemliga för svenskarna men tar emot utländska besökare. 

Tack och lov kan man iaf numera se en hel del utvändigt via Google Maps och Streetview, där man av någon anledning inte retuscherat Bålsta eller en del ännu hemligare anläggningar, men väl Hästveda. Och nedlagda Svalan är retuscherad...

Stängt för allmänheten av kostnadsskäl eller pga rasrisk är inte hemligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Snacka om att göra en höna av en fjäder... Skulle du inte ut i finvädret?

  SvaraRadera
 2. Helt ointressant för vanligt folk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls.

   Ett vackert bevis för statlig oförmåga. På många plan.

   Radera
 3. Rasrisk är väl inte ointressant!
  Troligen sveriges viktigaste framtidsfråga...
  Nej,fel!
  Jag kan bevisa att jag inte röstade i sista valet
  Vad gäller finväder slog jag gräs första gången på 5 månader idag
  Jfr Carl Sandburg The Gras
  Nämner det slagfältet där.

  " anonym "

  SvaraRadera
 4. En annan förklaring till att de här löjliga råtthålen inte visas upp kan vara att man skäms för att erkänna den sjukt paranoida ryssofobi som präglade landet tills för bara tjugo år sedan.
  Mha av bara en spade och en yxa kunde de lätt isoleras och mista all kontakt med omvärlden så till vilken nytta hade allt detta varit förutom att i dag påminna om och bevisa foliehattarnas monumentala galenskap.
  Spräng o stäng, – bara att gå vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, efter att ha nedkämpat de kompanier eller bataljoner med närskyddsförband som försvarar respektive bergrum, så kan man ju med spade och yxa gräva för de 5-6 entreerna. Tänkte inte på det.

   Radera
  2. Vilken nytta skulle de haft av kompanier eller bataljoner med närskyddsförband om telekablarna till råtthålen hade huggits av här och där bortom skotthåll?

   Radera
  3. Föreslår att du läser vidare på http://www.fht.nu/, så kan du lära dig allt om radiolänk, hårdgjorda länkar, kortvåg, sändarannex och FTN.

   Och sedan sitter inte närskyddskompanier/bataljoner och häckar utanför dörren. Bara outbildade som tror att man måste sitta på något för att försvara det.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Att Sovjetunionen med lydstaterna i warszawapakten hade enorma militära resurser där de modernaste delarna var stridsberedda inom några timmar är inte paranoja utan ett historiskt faktum.

   Sovjet var definitivt en paranoida nation och de höll fast vid förmågan att angripa grannarna tills samhället runt deras militärt fokuserade diktatur ruttnade sönder och föll ihop.

   Sverige var oerhört välrustat under kalla kriget men försvaret dominerade aldrig samhället. Det är rimligt att rusta efter att alla våra grannar vart angripna under andra världskriget varav tre vart både ockuperade och annekterade. Vi slickade även naziströv med malmexport och industrivaruexport för att slippa bli angripna. Den som är rustad kan freda sig och sätta emot utpressningar, den som saknar försvar får slicka röv om stormakter kräver tribut.

   Radera
  6. Bra sammanfattning av komplex historik där Magnus.
   Så då är bara frågan hur välrustade vi är i dag?
   Nä, just det. Patetskt. Och sorgligt.
   /Grönvita

   Radera
  7. Oroa dig inte, vi har långa och lena tungor...

   Radera
  8. Glöm inte att det även slickades Churchillröv och ingendera var fel.
   Populist var ordet.

   Radera
  9. Jag antar att du är vänster eller miljömupp, dvs. sådana som fattar extremt dyrbara beslut och sedan sitter med gapande mun och undrar vart pengarna tog vägen.
   Skulle det börja mullra runt knuten så är det puckon som du som inte kan förstå varför vi inte har bunkrar och militärer i varenda buske.

   Radera
 5. Riksbankens guldreserv fanns till slutet 70-talet i Bodens fästning, sägs och viskas det om uppe i Boden. Var den sedan tog vägen är en välbevarad hemlighet. Om den ens existerar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har även funnits i Jönköping.

   Men vem har sagt att den bara finns samlad på en plats? Rummet i Jönköping var för litet för hela guldreserven.

   Rimligtvis har man spridit ut den på ett antal platser, i diskreta rum i anslutning till olika topphemliga ledningscentraler likt den i Jönköping. Fast nu gissar jag att den ligger i New York eller London.

   Radera
 6. Tycker detta var gnälligt skrivet. För den som är extra intresserad av dessa anläggningar är "hemliga rum" självklart en besvikelse. För den breda allmänheten är det dock inte alls lika självklart att det är ointressant. För allmänhetens säkerhet antar jag att SFV väljer att öppna det som går att besöka. Det som fortfarande är hemligt måste ju få förbli hemligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggen har en klar poäng, vårt tidigare världsledande luftförsvarssytem, med datalänk och redundans i basering gällande fpl. har i stort sett skrotats och består av två nbunkrar och två plåtlador ovanjord.
   Länken är ersatt av en klart underlägsen natovariant och flygbaserna och dess stöd förband borta.
   Sverige har inget försvar och skulle skiten träffa fläkten så finns det 150 man gripbara direkt och ett bondeuppbåd i form av hemvärnet.
   Flottan har 4 st robotbeväpnade fartyg mmmm.

   Våra pansarvärnsrobotar har politikerna sålt till araber.

   Radera
 7. Gamla härliga LFC W2. Skulle vara väldigt roligt att få komma tillbaka på en tur - och se de ställen man inte hade tillträde till under värnplikten. Chefen för "berget" (som vi kallade det) var på min tid överste Hilding Bennegård. En mycket golfintresserad chef som faktiskt skaffade en utslagsmatta och fick ett nät uppsatt för dom som ville träna under raster och annan ledig tid.

  SvaraRadera