Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2012-03-21 13:51

Inte bara saudier som får besöka topphemliga anläggningar

Jag skrev härom veckan hur utländska militärer får besöka Sveriges topphemliga berganläggningar, t ex berget i Bålsta, medan svenskar inte ens får beskriva dem. Nu bekräftas detta ännu en gång med att Saudi-Arabien har fått besöka den topphemliga stridsledningscentralen Grizzly i Bålsta, en av två underjordiska StriC vi har kvar.

Vara vaksamma

Den andra ligger i Hästveda och kallas Cobra, tidigare Kobran, innan vi gick över till engelska i vår NATO-anpassning. Fram till i våras hängde bilan över Cobra som skulle läggas ner, men då det visade sig bli dyrare att lägga ner än att behålla anläggningen så segrade förståndet.

Men 2008 så var läget uppgivet. Så uppgivet att SVT släpptes in i Berget. Se nedanstående tre minuter långa film. Inte bara får vi se en målad kobra intill den svenska flaggan i en av de rätt fräscha inslagen ner i berget, utan man säger rent av i filmen exakt var anläggningen ligger, inte bara "Hästveda". Detta för en anläggning som är censurerad hos Google Maps (vilket inte Bålsta mfl anläggningar inte är sedan i somras).
Sedan är de utvändiga vyerna kanske visserligen från samma berg, men visar inte ingångarna eller hur det ser ut utanför dessa. Tidigare var inte Hästveda censurerat hos Google så man kan med säkerhet säga att man inte filmat på helt korrekt plats utvändigt.

I filmen släpps man inte SVT i själva stridsledningscentralen. Liksom saudierna inte släpptes in hela vägen i Bålsta. Men var anläggningen ligger och hur den är konstruerad fick saudierna se, men inte svenska skattebetalare.

Vid ett senare tillfälle, när Hästveda räddades så fick man inte komma in i anläggningen och filma längre.
Nu är inte saudierna de enda som släppts in i Bålsta, både NATO-militärer och ryska officerare har fått titta på anläggningen. Men alltså inte svenska skattebetalare som stått för finansieringen. Antagligen för att vi skall låtsas att det finns hemligheter kvar i Sverige och på så sätt ge en illusion av att det existerar ett försvar. 

Passa iaf på att titta på SVT:s inslag (avsiktlig ordvits) ovan innan någon från Försvarsmakten harklar sig och ber att den tas bort från SVT Play. Samtidigt visar ju inte filmen hur inslaget (ingången till berget) är utformat, vad för externa skyddsanläggningar som finns, hur många inslag som finns, hur djupt ner i berget det hela ligger, vad som mer döljs i samma berg osv osv.

I övrigt erbjuds det gott om foton från själva stridsledningscentralen via tidningsartiklar på Internet, även om man generellt inte visar själva datorskärmarna. Bålsta är det sämre med.

Leverantör av det nya stridsledningssystemet STRIL 90 är Saab, som har mer information på sin hemsida inklusive övningssystemen. Där framgår exempelvis att man kör Linux som operativsystem på systemets datorer...

På tal om Saab fick jag för första gången på kanske 10 år en inbjudan till årsstämma. Detta efter att numera ha svenska aktier i investeringssparkonto istället för i kapitalförsäkring. Döm om min förvåning när Saab bjuder på gratis chartrad bussresa från Göteborg till Stockholm om man vill gå på stämman i Globen. Frestande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Man får väl ändå anta att det inte var saudiska privatpersoner som gick runt och kikade?

  SvaraRadera
 2. Men detta är ju löjligt, kommer garva så att jag skiter på mig nästa gång jag ser en svensk millitär.

  SvaraRadera
 3. cornucopia är sveriges alex jones! det gillar vi. mer sanna k-teorier till dagsljus

  SvaraRadera
 4. Förstår inte om Du ironiserar ang. SAABs stämma ... själv använder jag i.a.f inte ordet frestande! MEN, för de som faktiskt är intresserade av krigsindustrin så kommer just SAAB, med anledning av sitt 75-årsjubileum, i sommar hålla ett större jippo i Linköping. Det kommer sannolikt bjuda på mer verkstad (flyguppvisning o.s.v) och mindre tjôt.

  SvaraRadera