Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2012-03-25 18:13

Hur mycket är dina nettotillgångar värda?

Med anledning av Credit Suisses skattning av svenskarnas tillgångsfördelning, så kan det ju vara intressant att se om fördelningen gäller för bloggens läsare.


Jag har modifierat siffrorna något och höftat mellan stortån och pekfingret för att få fram rimliga gränser för de olika procentsatserna utifrån CS siffror. Finns förstås inget som säger att bloggens läsare är representativa för Sveriges befolkning i stort eller att bloggens läsare svarar sanningsenligt.

Så svara här ute till höger och ditt svar är anonymt då jag inte kan se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten. Nettotillgångar är värdet på tillgångarna (inklusive bostad) minus dina skulder. Och vi säger väl hushållets tillgångar, istället för just dina egna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Är det hushållets förmögenhet eller fördelat över samtliga familjemedlemmar i hushållet? För annars räcker det inte ens med 25 miljoner SEK för att kunna kvalificera sig som top 5% om man är ett normalhushåll på fyra pers. That would suck...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kör på hushållets tycker jag.

   Radera
  2. Trots jag är ett hushåll på en(1) klarade jag mig rätt bra...

   Radera
  3. Med eller utan statliga pensionstillgångar?

   I "Credit Suisses skattning av svenskarnas tillgångsfördelning" ingår inte statliga pensionstillgångar (se sida 116 i rapporten).

   SEB tar med PPM i sina rapporter, men inte senaste SCB förmögenhetsstatistik från inkomståret 2007 (om jag kommer ihåg rätt).

   Radera
  4. Aer jag äng?

   Radera
 2. Jag får skylla på åldern och fattiga föräldrar för att inte tillhöra de rikaste 26%:en :)

  Dock tillhör mina föräldrar troligtvis de rikaste 20%:en. Även om man inte kan tro det (orealiserad bostadsvinst) ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill du tillhöra dom?

   Jag har ingen drivande vilja att tillhöra dom. Har bättre saker för mig.

   Radera
  2. Ja, för då innebär det med all sannolikhet att jag äger ett obelånat hus i dugligt område i Sverige vilket gör att jag kan slänga mina pengar på bättre saker än räntekostnader, föreningar eller hyresvärdar ;)

   Radera
  3. Fanat1ic, du kanske har missat vilka som hänger på den här bloggen och hur man ska vara här?

   Radera
 3. Hade varit bra med iaf något mer alternativ under 650k!

  SvaraRadera
 4. Så nära 10%.... men ack så långt borta i denna mätning :P

  SvaraRadera
 5. " Bör " justeras för ålder, hälsa, avstånd till önskedrömmar.
  Ja, individens nöjdhetsindex (?)
  Skall jobba på det där!

  Isola Regina

  SvaraRadera
 6. trots att jag tillhör < 650 000 SEK kategorin känner jag mig relativt rik som 25åring med ingejörsexamen till sommaren inga studieskulder och 200 KSEK på banken

  SvaraRadera
 7. När du gjorde den här undersökningen förra gången hade du med "nettoskuldsatt" som alternativ.

  SvaraRadera
 8. Synd att dessa uppskattningen kommer innehålla en del "mark to fantasy"-värden...

  SvaraRadera
 9. Nu när man fått reda på att de flesta inte ens har 10 000SEK sparat och att man tillhör topp 5% (obelånat hus i Sthlmsområdet och hyfsade aktieportföljer och privat pensionssparande blir man ödmjuk till vilken tur man har och hur lyckligt lottad man är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med särdeles sällsynta undantag
   får vi frukost och middag varenda dag
   det är mirakulöst att få ha det så
   Men vi klagar ändå
   ( Alf Henrikson )
   Du har rätt,anonym, jag brukar visa mig själv ovanstående
   citat när jag har ansats att gnälla någon gång...

   Isola Regina

   Radera
 10. 26-årig kille, ensamboende student.

  Tillgångar: ca 95 000 kr.
  Skulder (CSN): ca 290 000 kr.

  Nettotillgångar: ca -195 000 kr.

  Innan jag är klar med mina studier om två år kommer mina skulder ha ökat med åtminstone 130 000 kr till, samtidigt som mina tillgångar i bästa fall kanske ökat med 30 000 kr.

  Så, jag kommer "börja livet" med nettotillgångar på omkring -300 000 till -350 000 kr. Fan, jag ångrar mitt val att börja studera.. Jag skulle åkt till Norge och börjat jobba istället. Vid det här laget hade jag säkert kunnat skrapat ihop en nettoförmögenhet över miljonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver ju inte ta ut lånedelen, lev som en kyrkråtta i några år så börjar du på noll istället. Det gjorde jag.

   Radera
 11. Kvinna, 23år, endast gymnasieutbildning.

  Tillgångar på banken: 160000kr
  Skilder: Billån 105000kr (inköpt för 140000kr för knappt en månad sedan)

  Jobbat ihop varenda krona själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra jobbat med sparandet. Men varför låna till bilen när du har kontanter?

   Radera
 12. Man 30 år. Har 600 000 på banken och 100 000 i CSN-lån, noll skulder i övrigt. Så en halvmiljon i tillgångar. Känner mig relativt rik. Tills jag tittar på huspriserna.

  SvaraRadera
 13. Intressant iaf. att bloggen har rikare besokare an sverige i snitt. Betyder saklart att manga rika ar oroliga for att se sina formogenheter ga upp i rok nu nar hela skiten kommer att kollapsa.

  En intressantare statistik vore dock HUR man samlat ihop sina slantar: jag tror namligen att man inte kan bli rik utan att utnyttja andra! Vilket pekar pa ett och annat om pengar, civilisationen och inte minst denna blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur definierar du utnyttjar andra?

   Några exempelfrågor:
   Är det att utnyttja andra att sälja en potatishacka man tillverkat eller hämtat från tillverkaren så de kan kupa sin potatis?

   Är det att utnyttja andra att sälja en plattTV till de som vill köpa den?

   Är det att utnyttja att dra ut en tand med tandvärk i och ta betalt för detta?

   Radera
  2. Anonyma människor på fora och i kommentarsfält är rikare och har högre inkomster än folk i genomsnitt, de är också mer välutbildade och snyggare. Om Cornu frågade hur "välutrustade" bloggens manliga läsare var så skulle du häpna över siffrorna.

   Radera
  3. Anonyma människor på fora och i kommentarsfält är rikare och har högre inkomster än folk i genomsnitt, de är också mer välutbildade och snyggare. Om Cornu frågade hur "välutrustade" bloggens manliga läsare var så skulle du häpna över siffrorna.

   Radera
  4. Anonyma människor på fora och i kommentarsfält är rikare och har högre inkomster än folk i genomsnitt, de är också mer välutbildade och snyggare. Om Cornu frågade hur "välutrustade" bloggens manliga läsare var så skulle du häpna över siffrorna.

   Radera
  5. Ja, jag har utnyttjat andras ruttenhet
   Eller röta
   Caries...
   Och dessa individer har utnyttjat min tid
   Men det skedde ju relativt frivilligt från båda sidor

   Isola Regina

   Radera
 14. definition: om vinsten overstiger 5%. punkt!

  SvaraRadera
 15. Credit Suiss tycks ha överskattat vår förmögenhet med en faktor 5-5000!
  I alla fall om man får tro på skatteviljan hos folk(vilket en professor Joakim Palme! gör( han beklagade borttagandet av skatten eftersom hans fördelningsforskning skulle falla))
  Förmögenhetsskatten gav ca 6 Mdr vilket mest innehöll förmögenhet från icke dolda tillgångar om ca 400 Mdr.
  Detta fördelat på 1% eller 70 000 Personer ger 5,7(+1 skattefri) Miljon per person.
  Så funkade den skatten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har uppenbarligen aldrig betalat förmögenhetsskatt. Det var en helt frivillig skatt där man själv valde att placera sina tillgångar så att man fick önskad taxerad förmögenhet. Hade inget med verkliga tillgångar att göra, utan visade bara om man var bra eller dålig på skatteplanering.

   T ex kunde man äga skog för 100 MSEK och ha noll i taxerad förmögenhet då skog alltid sattes till noll i förmögenhetstaxeringen.

   Radera
  2. Och belånade man skogen så fick man negativ förmögenhet - Skog värd 100 MSEK, lån på skogen på 50 MSEK ger taxerad förmögenhet -50 MSEK, eller 50 MSEK att kvitta mot andra tillgångar.

   Radera
  3. Vidare, onoterat AB hade ett taxerat värde på noll. Så satte du in pengarna i ditt AB så slapp du också förmögenhetsskatt. Sedan kunde rimligtvis AB:t låna ut pengarna till dig, vilket gav dig negativ förmögenhet etc.

   Radera
  4. Lite svårt att dölja aktier man ägde på A-listan dock... (ingen anledning att lägga in de i ett bolag när man köpt de med skattade pengar.

   Visst, sen kapitalförsäkringarna kom till så gick det ju lite lättare att "dölja" tillgångarna - men att det var helt frivilligt att betala förmögenhetsskatt och att 99 % av svenskarna skulle ha kommit under 5M genom skatteplanering köper jag inte för fem öre - då skulle Conneisseur ha missat 90 % av sin potentiella läsekrets...

   /Oraklet

   Radera
  5. Visste inte att det var tillåtet med lån ur eget bolag
   Har din ( ev,) revisor sagt det?
   Var försiktig, Lars!
   Du har ju kräkens ögon på dig...

   Skepparn

   Radera
  6. Har inte och har aldrig haft något AB, så vad vet jag. Jag vet att jag har ögon på mig och kör 100% korrekt med allt, ner till kvitton när folk köper grönsaker för 5:-.

   Radera
  7. Du skrev:" rimligtvis"
   Det får man ej!
   Risken är att folk kan taga dig på orden
   Gardera alltid med att koll bör ske i varje enskilt fall med revisor/advokat.
   Ifall nu inte individen fattar det själv!

   Skepparn

   Radera
 16. Skatteverket var ju i och för sig även i aktiebolagen och letade efter "överlikviditet". Fråga Magnus Uggla

  SvaraRadera
 17. Hushåll och enskild person blir ju bra muppigt om man skall blanda.

  SvaraRadera
 18. För egen del har vårt hushåll ca 200' i buffert, och ett uppskattat övervärde efter avräknad belåning på fastighet på ca miljonen.

  För att besvara en tidigare fråga om hur vi "tillskansat" oss dessa medel så är det genom besparing av likvida medel på månadsbasis (10') och ca miljon i vinst vid försäljning av ombildad bostadsrätt. Vi har alltså kapitaliserat på allmännyttan, och därigenom på andra, antar jag...

  SvaraRadera
 19. "Utnyttjat andra". Jag har på tio år undgått 450,000 i utgifter genom att välja bort bil och resa utomlands nära noll. Kommer att fortsätta att leva på så vis. Funkar bra. Jag vinner fortsatt harmoni.

  SvaraRadera
 20. Du får utöka svarsalternativen så även jag som har en nettoskuld på 690' kan vara med i undersökningen.

  SvaraRadera
 21. Tycker du skulle ha ett alternativ nära noll, kanske < 50000 eller så? Eller < 0 som ovan föreslog. :-)

  Vilka pensionsfonder räknas in? Privata? PPM? Tjänstepension?

  SvaraRadera
 22. Ålder: 28 år
  Jobb: Vaktmästare

  Tillgångar:

  Fritidshus (andvänds till året runt boende): Taxeringsvärde 1,3 miljoner

  Aktier: 50 000

  Fritt kapital: 43 000

  Investerbart kaptial över varje månad: 8000 kr

  SvaraRadera
 23. Man 25 år. Har 5-årig universitesutbildning. Jobbade och slet som ett djur samtidigt som jag utbildade mig. Började på 0 kr vid 18-års ålder och har snart sparat ihop en miljon SEK, som jag tyvärr har på ett vanligt sparkonto. Utöver detta har jag ärvt cirka 300 000 kr. Har jobbat heltid i ett års tid med en, med tanke på min utbildningslängd, ganska låg lön.
  Känner mig inte heller rik när jag kollar på bostadspriserna...

  Lever extremt snålt. Har ett jobb där jag ofta t.ex. blir bjuden på mat. Enda utgiften är en småbil jag kör cirka 500 mil om året med.
  Bor fortfarande hemma hos mina föräldrar men jobbar så mycket att jag knappt träffar dem.
  Funderar naturligtvis på att köpa egen lägenhet, men priserna är inte direkt humana i den storstad jag bor.

  SvaraRadera