Cornucopia?

2012-03-19 14:04

Gentrifieringen av Göteborg ett hot mot (s)

Den rödgröna axelmakten i Göteborg börjar svettas på allvar över den grentrifiering som bostadsbubblan orsakar i Göteborg. Väl värt att notera är att Göteborg idag styrs av axelmakten och inte längre av (s) i ensam majestät så utvecklingen går redan bakåt för (s) på kommunnivå.

Vid nästa val kan det rent av bli en borgerlig allians istället för rödgrön axelmakt vid rodret i Göteborg.


Gamla gôa arbetar- och hippiekvarter som Majorna är i princip numera bara bebodda av välavlönad medelklass - det är de enda som har råd att köpa lägenheterna. Det går något hårddraget inte inom Göteborgs kommun att för en medelinkomsttagare att köpa en villa idag, undantaget möjligen de nordöstra statsdelarna. De nybyggen av hyresrätter som sker är alltid med extra standard som motiverar högre hyror, såväl som i Stockholm som i Göteborg är bruksvärdesprincipen allt mer åsidosatt, åtminstone när det gäller nybyggen. Privata hyresvärdar prioriterar alltid nya hyresgäster med hög lön i Göteborgs numera bostadskölösa hyresmarknad.

Fenomenet kallas utomlands för gentrification, gentrifiering kanske man kan kalla det på svenska. Medelklassen knôr bort arbetarklassen genom att förvandla slumområden som Majorna till värsta prestigestadsdelen och med det (s) väljarstöd.

Axelmakten är nu så nervösa att de skriver en debattartikel i GP med titeln Så får vi fler bostäder - trots en passiv regering. Fast någon förklaring på hur det skall gå till finns faktiskt inte i artikeln. Däremot framgår detaljer som att planlagda 1000 nya lägenheter i Hammarkullen (tänk typ tensta om du är Stockholmare) inte kunde locka till sig någon byggherre. Vilket är synd för (s), för det är de som bosätter sig där som sannolikare röstar på partiet. Men det är inte där en hyresvärd vill bygga - hyresvärdar vill bygga där de senare kan casha hem genom att göra om hyresrätter till bostadsrätter.

Men det finns faktiskt en rätt enkel lösning för (s) att behålla makten även efter 2014, trots gentrifieringen. Och det är att tillåta de kommundelar som tidigare velat bli egna kommuner - Torslanda och Askim - att bli nya kommuner. Därmed blir man av med rejält mycket alliansväljare. Finns väl knappt en enda hyresrätt i dessa kommundelar. Naturligtvis försvinner en hel del skatteintäkter, men makten framför allt!

Det är ingen slump att (s) redan åkt ut i Stockholm. Bostadspriserna bidrog i allra högsta grad till att hålla borta (s) traditionella väljare. Detta visar också på att alliansregimens värsta mardröm är just fallande bostadspriser. Nu har man samtidigt ett rejält grepp om kulorna på den överbelånade medelklassen, och kan enkelt via populistiska utspel om ökade ränteavdrag, slopat bolånetak, billiga statliga bostadslån till nya Svarte Pettrar (ungdomar) och kanske rent av räntebidrag behålla väljarna även över valet 2014.

Tillägg: Det här är inte småskolan. Jag får börja meningar med både "men" och "och" bäst jag vill. Det kallas fritt bruk/misshandel av svenska språket eller konstnärlig frihet. Väx upp och lev med det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

24 kommentarer:

 1. Jag tycker det är rätt bra att vi får bort hyresrätterna. Det var jättedyrt att köpa dessa kontrakt och sen är andrahandsvärdet osäkert. Det var rätt läskiga människor som handlade med dem också.
  Bostadsrätter är mer fair då det inte är svarta pengar under bordet på samma sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem köper svartkontrakt på hyresrätt i Göteborg? Det verkar ju riktigt korkat.

   Radera
 2. Vinnare (Högavlönade) röstar alltså på alliansen och förlorare (Lågavlönade/arbetslösa) röstar på sossarna. Att det finns folk som stolt säger att de är en förlorare (röstar på sossarna) är för mig ofattbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lite som hetsen att tillhöra rätt gäng på skolgården i mellanstadiet. Djupt tragiskt om det ska vara utgångspunkten för hur man väljer att rösta.

   Radera
  2. Röstar ideologiskt och därmed aldrig på alliansen.
   Inkomsten spelar ingen roll för valet.
   Gäller bara att tänka.
   Är absolut en vinnare.

   Radera
 3. Gillar dagens 'Tillägg:'. -Helt rätt!

  SvaraRadera
 4. Det finns ett begrepp för detta:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering

  SvaraRadera
 5. Nu tog du ändå i så att du gjorde på dig, antagligen pga din dåliga kännedom av området. Askim har förhållandevis många hyresrätter, Kobbegården t ex.

  Visst är bostadsrätterna dyra i Majorna men jag känner gott om folk som på arbetarlöner har köpt sig klubbmedlemskap. 1,5-2 miljoner för en två eller trea är mycket pengar men inget som inte går med två arbetande vuxna.

  SvaraRadera
 6. Men nu fattar jag varför V partisten Liv i Newsmill inte gillar allmännyttans försäljning av hyresrätterna.
  Fast inget är nytt under solen, Malmös (s)tarke man på 70 talet Nils Yngvesson gillade inte villor utan föredrog områden som Rosengård och Lindängen.
  Vore kul att se hur Cornucopia vill bygga i framtiden! För bostäder behövs samtidigt som det blir svårt att finansiera dem via hyror eller BR priser.
  Hur skall det gå att spräcka en bubbla med dagens byggpriser cornu?/Oppti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byggpriserna ligger naturligtvis på den nivå kunderna kan betala/låna till, så de är ingen referens som förutspår huruvida en bubbla spräcks. Det är helt enkelt så att byggsvängen konkar höger och vänster tills de får fram nya produkter som passar den nya storleken på plånböckerna.

   Vad gäller flerbostadshus väntar jag på att nya spelare dyker upp när de stora elefanterna åker hiss nedåt. Kanske utan svenska byggarbetare och Byggnads inblandning?

   Radera
 7. Jag har sedan jag fick rösträtt alltid röstat borgeligt (är nu 31 år), men har på senare tid kommit fram till att jag ska byta sida. Jag jobbar i en kommun och ser på nära håll (genom byggnadsnämnden) vad ett borgeligt styre gör med samhället. Glöm allmänintresse, demokrati och välfärd för folket! Tänk istället ett samhälle skapat efter fastighetsägares och byggbolags intressen! Välkomna hit alla pengastinna, ännu mer penninhungriga antidemokratiivrare. Kom hit och spendera i vår kommun. Bygg vad ni vill bara ni stannar hos oss! Det är så att man blir mörkrädd. Och jag är överygad om att det är just det borgeliga styret som gjort att bostadsbubblan fått fortsätta frodas så friskt. Det är något i grunden mycket sjukligt i ett borgeligt styre. Jag tror på en stark vänstervåg framöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1990 var du 9 år-så du vet inte mycket från den tiden. Då byggdes det friskt i alla kommuner med hjälp av statliga subventioner. Nybyggen i utflyttskommuner där det gick att köpa äldre hus för 25% av byggkostnaden. Det var inte bara i S kommuner som drabbades.

   Radera
  2. Jag förstår inte ditt resonemang. Kan du förklara?

   Radera
 8. Förslumningen av förorterna är också ett hot mot (s).

  Fast där är det SD som kniper rösterna.

  SvaraRadera
 9. Konspirationsteorierna börjar hagla märker jag ;)

  Genuskonspirationer och socialdemokratiska komplotter - Det kan ju vara så att det faktiskt finns ett behov av hyresrätter och att genusforskningen faktiskt kan bidra med något, även för dig? Trodde någon som ständigt pratar om förändringar borde vara lite mer öppen för att se saker ur olika perspektiv!

  SvaraRadera
 10. Riktigt intressant blir det när/om den "kreativa klassen", ungdomar etc börjar flytta ut till den idag så utdömda förorten, pga av prisläget i innerstäderna. Ett sådant scenario är inte otänkbart. Tänk ett scenario där förorten på nytt står för det trendiga! Frisk luft, ljus och rymd. Endast butikskedjor och gallerior kvar i innerstaden osv. Det tåls att tänka på att t.ex. Skärmholmen beskrevs som ett lyxproblem när det stod färdigt. Men förorten har med tiden blivit en plats och sammanhang för att beskriva generella samhällsproblem. Framtiden får utvisa var vi hamnar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Berlin har vi en utveckling i den riktningen.

   Och Cornu, att börja meningar med och eller men tycker jag tyder på en viss språklig säkerhet. Men alla inser nog inte det.

   Radera
 11. hyr själv en villa, rätt lyxigt faktiskt. så denna typen hyres'rätter' borde det byggas fler av

  SvaraRadera
 12. Är tveksam till hur mycket bostadspriser bidrar till låga resultat för s. Här i Sthlm har de helt själva sett till att göra sig av med väljare och är inte ens näst största parti. Någon minns kanske att partiets kanske största begåvning Carin Jämtin gick till val med "butlertjänster" och centraldagis i tunnelbanan samt könsneurtala offentliga toaletter. Hon belönades naturligtvis med partiets näst högsta post.

  Nej, tack och lov är socialismen i allmän nedgång, inte bara här. Stackare, kan inte vara lätt att driva en ideologi som bygger på tvång i en allt mer öppen värld.

  SvaraRadera
 13. Dock är liberalism en ungefär lika korkad ideologi som socialism. Att driva en ideologi som bygger på frihet i en värld med väldigt tydliga begränsningar är dödsdömt.

  SvaraRadera
 14. "Det här är inte småskolan."

  Hm.

  SvaraRadera
 15. Överlärare som ska korrigera språkbruk brukar oftast ha fel.
  Går man till Språkrådet som är Sveriges officiella språkvårdsorgan får man
  veta att

  "Det är inte fel att ibland inleda en mening med och eller men"

  SvaraRadera
 16. Nja... Majorna var inget bra exempel. I princip bara hyresrätter i Majorna. Fortfarande. Faktiskt.

  SvaraRadera
 17. Det komiska med dagens bostadsmarknad är ju att man fäller krokben på sig själv. Dyra bostäder ger dålig konkurrenskraft. Hur ska vi konkurrera med de växande marknaderna i Asien då?
  Byggbranschen är nog glada hur som helst. Med lagom bostadsbrist som man reglerar kartellmässigt kan man pressa folk till att belåna sig upp över öronen. Många som köpt bostäder nu skulle inte ens klara ett par månader med lite högre ränta. Vad är det som är bra med det?

  SvaraRadera