Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2012-03-05 11:15

Frihetens filosofi

Alltid behövs det lite balans. Jag har ju varit flitig på sistone i att peka ut problem orsakade av nyliberalismens idéer, men för balansens skull följer här lite om frihetens filosofi, grundläggande tankar för libertarianismen (eng libertarianism), dvs den formen av ultraliberalism som inte finns representerad i svensk riksdag.


Ken Schooland är lektor (eng associate professor) i ekonomi och politik vid Hawaii Pacific-universitetet och har skrivit boken The Adventures of Jonathan Gullible (Jonatan Godtrogen i svensk översättning online). I engelsk version finns boken att köpa hos t ex Adlibris eller Bokus, men det finns ingen tryckt svensk version av översättningen som dock kan laddas ner som e-bok (boken bör inte dömas utifrån vem som översatt den - en person som bevisligen bröt mot frihetens filosofi om att inte initiera våld mot andra eller andras egendom och hamnade i fängelse). Se även bokens webplats.

Förutom boken så finns frihetens filosofi som introduktion. Animation med musikslinga hittar man på Jonathan Gullible-websajten, nedanstående YouTube-film saknar ljudet.
Tycker nu någon (t ex ni som kallat mig gråsosse eller kommunist) att jag är motsägelsefull som lägger ut detta så är det på sin plats att påminna om att ni faktiskt bara läser en blogg och de flesta av er har aldrig träffat mig. Ni läser bara det jag väljer att skriva, varken mer eller mindre. Fast en del läser inte, utan fantiserar ihop vad jag faktiskt skrivit eller tror att jag uttryckt några personliga åsikter jag inte uttryckt.

Saker kan vara intressanta att diskutera oavsett vad man personligen tycker. Jag lägger ofta ut inlägg som går tvärt emot den allmänna uppfattningen för att påvisa att saker inte är så enkelt som en del vill måla upp det. Ett bra exempel är när alla hetsar mot banker, speciellt med Anders "BLT" Borg i spetsen. Då kan det vara lämpligt att titta på fakta istället för åsikter. Världen är inte svart-vit. Däremot får man respektera att större delen av mänskligheten drivs av känslor och åsikter och inte av fakta och verkligheten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Men Corny... inte youtubeklipp, det är inte trovärdigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag påstått att det är trovärdigt? Nu försöker du lägga ord och värderingar på mig som jag inte uttryckt.

   Radera
  2. Förvisso inte, men om du lägger upp något på en välläst blogg utan att uttryckligen säga att det är trams, så är det väl inte helt orättvist att anta att du tycker det här är en bra och trovärdig representation av libertarianismens grundläggande tankar? Annars hade du väl delat med dig av något annat, eller?

   Radera
  3. Karl Marx är läsvärd. Om man läst sin Marx betyder det att man blir kommunist eller betyder det att man läst sin Marx?

   Radera
  4. Läs vad jag skriver istället, inte mellan raderna. ;)

   Att du lagt upp klippet tolkar jag och tydligen även andra som att du tycker det är sevärt och därmed trovärdigt, inte att du håller med. Och det var väl det 02:21 reagerade mot.

   Radera
  5. Det är intellektuell lathet att bedöma ordens trovärdighet enbart utifrån källans samhälleliga status.

   Bildade människor känner visdom från skräp oavsett orden yttrats av en professor, ett barn, en utslagen eller återfunnits på Flashback eller Youtube.

   Radera
  6. Håller absolut med om det, 04:16 - så det intressanta här är ju inte om det är ett youtube-klipp eller inte, utan om Cornucopia anser sig ha hittat visdom eller skräp. Jag menar att han rimligtvis måste anse det vara visdom (utan att det för den sakens skull speglar hans egna åsikter), för varför posta skräp på bloggen utan att uttryckligen säga att det är just skräp.

   Radera
 2. För att våga lägga en vettig kommentar här vore det intressant att veta vad du själv anser dig vara. Ser du dig själv som en libertian, som tror på "frihetens filosofi" som videoklippet beskriver?

  SvaraRadera
 3. Grekiska 1-års-räntan passerade nyss 1000%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. bengt dennis med 500% var då inte ensam extremist

   Radera
 4. Bara man är nog motsägelsefull, då kan man inte bli påhoppad lika lätt..

  SvaraRadera
 5. "The world will change when you are ready to pronounce this oath..."

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte på vilket sätt du menar att libertarianism skiljer sig från nyliberalism. Kan du förklara skillnaden? /david

  SvaraRadera
 7. Min kommentar till detta klipp: Producenten lider av "romantiserad världsbild" och bör omedelbart uppsöka vård.

  SvaraRadera
 8. Du ska inte tro att folk menar allt de skriver, Cornu. Det är ju bara kommentarer på din blogg, du har aldrig träffat dem. De vill nog bara provocera dig på samma sätt som du försöker provocera andra...

  SvaraRadera
 9. Nja, vissa är nog ute efter att provocera. Men lite tanken med ett kommentarsfält är ju att man skall kunna ifrågasätta och ställa uppföljande frågor, komma med motargument och alternativa tolkningar. Det tvingar ju också Cornucopia att tänka en extra runda och spetsa sina argument och analyser. Alla analytiker behöver ett bollplank; en tanke som verkade rätt när man först skrev ned den kan ju tolkas annorlunda av den som läser och då får man kanske formulera om för att budskapet skall gå fram.

  SvaraRadera
 10. Okey video.
  Fakta är bra att använda för att titta på dåtid och nutid.
  Fakta är också bra att använda som underlag för framtiden.
  Men framförallt formas framtiden via ideér om hur man själv vill leva och hur man vill att samhället där man lever skall utvecklas.

  I dagens samhälle har människor till stora delar slutat tänka självständigt. Dagens samhälle befinner sig i ett moraliskt förfall där kortsiktig egoism dominerar. I dagens samhälle dominerar rädslan.
  Hur vill du att morgondagens samhälle skall se ut?

  /Utblick

  SvaraRadera
 11. Bästa sättet att decentralisera makt på är genom stark äganderätt och minimal stadsmakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anarki vinner nog helt klart över ditt förslag. I övrigt så kan företag lika väl bidra till centraliserad makt och i en helt oreglerad marknad blir det lätt att det bildas monopol.

   Radera
 12. Okej nu börjar det bli läskigt... Jag började bara häromdagen läsa boken "Free will - A very short introduction" av Thomas Pink, som handlar just om frihet, fri vilja och filosofin kring detta...

  Libertarianismen inom filosofin innebär enkelt uttryckt att man inte anser att allting som sker är förutbestämt (determinism) utan att individen har en fri vilja. Man anser också att och att determinismen inte är förenlig med fri vilja (inkompatibilism).

  Lite förvirrande när det blandas in politik under samma benämning (libertarianism)...

  SvaraRadera
 13. Jag sympatiserar med mycket av libertarianismen men i det här klippet uppvisas en otroligt stor filosofisk naivitet.

  SvaraRadera
 14. Men att få stopp på ett OS-arrangemang är väl att förhindra mycket mer våld och förstörelse ?

  SvaraRadera
 15. Misstaget många gör är att tro att Libertarianer säger att om alla bara får vara fria så kommer ALLT bli perfekt.

  Det är självklart inte så.

  Vad vi säger är att ALLT kan aldrig bli perfekt. Däremot när saten lägger sig i mer och mer skapas fler och värre följd problem än det som var tänkt att lösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus 6THlx2012-03-05 16:04

   För min del är offentlighetsprincipen den enskilda faktor som gör att jag faktiskt tror att Sverige är det bästa landet i världen att leva i och som gör att jag jag faktiskt litar på att svenska myndigheter gör sitt bästa för mig.

   Jag antar att det gör mig till Jonathan Gullible, men jag saknar fortfarande bevis för att jag skulle vika från den grundinställningen. Även om det förstås finns undantag.

   Radera
  2. fra och ipred tex? fråga dom vad dom har på dig, tror du du får nå svar?

   Radera
  3. Magnus 6THlx2012-03-05 16:56

   För mig är det fortfarande undantag som inte påverkar min vardag speciellt mycket. Men som finns all anledning att genomlysa. Och speciellt omvärdera om läget skulle förändras.


   Men det betyder inte automatiskt att jag anser att smittskyddsinstitutet är korrumperade när de fattar beslut om influensavaccinering, eller att (ähum) sveriges radios journalister styrs av regeringens politrucker.

   Det är att blanda ihop korten.

   Radera
  4. så din vardag är viktigast? även slavar har en vardag. likadan var dag. vet du varför ca 27000 vestlänningar från norge, de flesta framgångsrikabönder, stack av till island? för dom stod inte ut med att nån annan landsman som utropat sig till kung ville ha deras pengar och skörd. en slavs tillvaro kan ju vara god också men att vara en fri man, det är nått att sträva efter

   Radera
  5. Magnus 6THlx2012-03-05 17:30

   Du berättar ju bara sagor och rapar slagord.

   Skulle din vardag bli så fantastiskt mycket bättre och "nytt varje dag" bara för att du betalar x% mindre (0%?) skatt?

   Radera
  6. det skulle kännas mycket bättre iallafall. här kallar dom island för sagoöya. din vardag lär ju inte bli bättre med att FR, Bildt, björklund, björlin och j wallenberg åker på bilderbergermöte och får order om hur ditt liv ska se ut, tex att svennarna ska punga ut med 100 miljarder plus euavgift, det blr en hel del även per skalle

   Radera
  7. Magnus 6THlx2012-03-05 18:13

   Alla de exexpel du radar upp exkluderar ju tyvärr offentlighetsprincipen (EU, IPRED, FRA).

   Och det är inget jag föredrar.

   Radera
  8. antar att du syftar på satan med 'saten lägger sig i'

   Radera
  9. näe det visar väll bara det att offentlighetsprincipen gäller bara då satan och marjonetterna behagar att visa slavarna vad dom håller på med

   Radera
 16. Jag tror att det är osannolikt att cornu till fullo håller med den här filosofin eftersom ett axiom i den "egendom är vad du själv har förädlat från naturliga tillgångar" endast fungerar i ett samhälle med oändliga resurser. Anta att du föds som fattig i ett torrt eländigt u-land där något utländskt företag har köpt upp alla färskvattenkällor (om företaget kunnat göra detta pga ärligt arbete eller röveri är oväsentligt), hur ska du så kunna förverkliga dig själv? Rätten till eget liv och frihet samt möjlighet till egendom blir ju meningslös för individen om det inte finns en rimlig chans att kunna försvara sina rättigheter pga bristande resurser. I själva verket kan de flesta krig härledas till kampen om bristfälliga resurser och så har det varit länge. Frågan är vem som äger naturresurserna på ett för libertarianen etiskt korrekt vis, dvs utan att sxtöld, slaveri eller mord varigt inblandat. Kan möjligen tänka mig någon forskningsbas på antarktis men i övrigt har nog de flesta naturresurser rövats fram och tillbaka genom seklen utan att det någonsin kommer gå att få reda på vem den ursprunglige rättmätige ägaren var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den som har dödat den förre ägaren med familj blir ny rättmätig ägare såklart, läs gamla testamentet

   Radera
 17. Oavsett om Cornu är libertarian eller inte (ointressant, tycker jag), så har han väl ändå genom att välja just det här klippet i syfte att "skapa balans" visat att han inte har så bra koll på vad libertarianism är.

  SvaraRadera