Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2012-03-06 15:00

Förvärvsinkomster i Sverige

Lite mer seriöst (men bara lite) än förra inlägget så kan det vara värt att titta på förvärvsinkomster i hela Sverige.

Först reder vi ut vad statistiken visar. Statistiken visar förvärvsinkomster från lön, näringsverksamhet och Försäkringskassan (pension, föräldrapenning, sjukpenning mm). Siffror om medellöner på 28 400 för år 2010 är omräknat till heltidslöner, dvs vad folk hade fått i lön om alla jobbade heltid och ingen försörjdes av försäkringskassan. Men sådan är ju inte verkligheten. Siffrorna nedan ger en medianförvärvsinkomst på 233 000:- i riket, dvs 19 417:- i månaden och inga 28 400:-.Siffrorna är hämtade av SCB från Skatteverket och Försäkringskassan.

Förvärvsinkomsterna avspeglar alltså verkligheten, eftersom långt ifrån alla jobbar heltid eller är friska hela tiden. 

Tyvärr erbjuder inte SCB regionalt uppdelad statistik för t ex disponibel inkomst, så det här får duga.
Grafen ovan är sorterad på medianinkomsten, som har rätt låg spridning i landet, undantaget Stockholm. Man kan också se att P90 och P10 varierar rätt stort och inte alls nödvändigtvis följer medianinkomsten för ett län. Skåne har t ex en av de lägre medianinkomsterna, landets lägsta P10 men samtidigt en av de högre P90 (plats sex). Skåne län ser alltså ut att visa upp störst skillnader i inkomsterna. Även Uppsala län sticker ut med landets näst lägsta P10.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Haha, detta (bloggar) måste vara en av de absolut roligaste nya sätten att debattera på.
  Man kan slänga fram lite juste argument och sedan kan man återkomma ett par timmar senare med ännu mer understödda argument. Snyggt gjort Cornu!

  SvaraRadera
 2. Intressant tycker jag. Dessutom blev jag lite förvånad över att jag ligger så bra till i "tävlingen". Ligger på ca 450000 om året och således P90 i riket och defenitivt det Västernorrland (där jag bor). Är för övrigt inte 30 än, även om det sker ganska snart.

  Första gången jag kommenterar även om jag läser dagligen, så jag passar på att tacka för en intressant och välskriven blogg. Även om jag ibland blir lite dyster av innehållet.

  //hyffsat medveten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får väl vara nöjd och upplivad av att du är P90.

   Radera
  2. Tack i övrigt för dina snälla ord.

   Radera
 3. Knappast förvånade att Skåne uppvisar denna spridning. Några av storstadsregionerna har stora grupper lågavlönade (ex Malmö & Landskrona). Likaså nord/västra delen av regionen. Samtidigt finns Vellinge/Lomma/Bjärred med stora andelar högavlönade. Skulle som sagt vara intressant att se statistiken nedbruten.

  SvaraRadera
 4. Egen erfarenhet fån de stora internationella företagen som tex finns representerade i Kista o Lund, så kan jag säga att motsvarande jobb ("mellan-tjänsteman", dvs avd.chef/projektledare) ligger ca 5-10.000kr/mån högre i Kista än i Lund. Lund ligger några tusen över "andra orter". Räknar man omkostnader så äts dock den högre lönen i Stockholms Län upp ganska snabbt.
  Skulle även gissa att P10 i Uppsala/Skåne/Östergötland är pga stor del studenter i dessa orter (Uppsala/Lund/Linköping).

  SvaraRadera
 5. Cornucopia, jag vet att min fråga inte hör till ämnesområdet men iallafall. Tror inte du att följande för att lösa skuldkrisen och arbetslösheten steg för steg vore en bra idé? Amorteringar och höjda skatter (ger arbetslöshet, visst) men samtidigt beredskapsarbete (ger minskad arbetslöshet, lönen finansieras av de höjda skatterna).

  Vi skulle få finpolerade stadsgator, inte en fimp skulle synas, och priser på mat och bostäder skulle sjunka, vilket skulle borga för hållbar återhämtning och framtidstro.

  Istället för ännu mer av ECB:s och riksbankens "stimulanser".

  SvaraRadera