Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2012-03-06 10:58

EU: Sverige skall införa amorteringkrav och sänka ränteavdragen

Via Nyhetsbyrån Direkt (DirektE+T/Affärsvärlden) nåddes vi igår om vidare besked från EU-kommissionen om vad de vill se att Sverige tar för åtgärder för att få ner den enorma svenska privata skuldsättningen, samt ordna problemen på bostadsmarknaden.

Specifikt vill EU-kommissionen att Sverige inför amorteringskrav på bostadslånen och sänker eller avskaffar ränteavdragen. Ovanpå detta vill man att Sverige utökar byggandet av hyresrätter. Det senare för att på så sätt inte öka svenskarnas privata skuldsättning, men lösa flaskhalsar på bostadsmarknaden.


Nu återstår bara att se hur länge det dröjer innan man rättar sig i ledet och följer dessa anvisningar. EU-kommissionen har rätt att utfärda böter för Sverige om man inte följer anvisningarna. Den första varningen såg vi i februari.

Än så länge är detta inte några krävande rekommendationer. Man bör nog se dessa tre åtgärder som en ledtråd om vilka krav med hot om bötessanktioner som kommer komma om inte regimen tar tag i problemet.
Marknadsbubblans anatomi.
Tjurfälla är väntad med orden
"återgång till normalt" med tro
på att allt blir som vanligt igen.

Under tiden är vi inne i tjurfällefasen av bostadskraschen nu. Det ser ut som att februari också kommer peka på stigande bostadspriser och 25-åringar som ser ut som rådjur i strålkastarljuset (Metro) ser inga problem med att skuldsätta sig för 2 MSEK i Stockholm, intet ont anande om vad som händer när lastbilen kör på dem. "En bostadsrätt är alltid en investering" säger rådjuret i artikeln. Vi som har sysslat med investeringar i 20+ år har dock lärt oss att alla investeringar inte ger vinst. Finns rätt många kassa investeringar. Sådana bör man inte ta sig an med belåning.

Iaf, räkna med "positiv" bostadsstatistik i februari, dvs den svenska skuldbubblan (kom ihåg att svenskarna är mer skuldsatta än grekerna, men de är skuldsatta personligen och inte via staten) fortsätter pumpas upp. 

Och EU-kommissionens ledtrådar kommer nog omsättas i formella krav med böteshot allt eftersom situationen förvärras. 

Ljuset i slutet av tunneln är inte solen. Oavsett vad rådjuret tror. Eller så är en insekt som styr mot ljuset mer passande, för lastbilen kommer knappast reagera på att enskilda insekter krossas mot fronten. Glöm inte heller vilket land som alltid vill vara bäst i klassen och till punkt och pricka (gärna med hårdare tillämpning än direktiven) följer allt EU kräver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

67 kommentarer:

 1. Optimisten ser ljuset i tunneln. Pessimisten ser inget alls. Realisten ser tåget som kommer. Lokföraren ser tre idioter på spåret...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nu tåget kommer. Det kanske körs av SJ...

   Radera
 2. Hahaha, Metrojournalisten vet vad < och > betyder.

  SvaraRadera
 3. Verkar som du hade fel när du häromdagen hävdade att "förnekelsefasen" var över. Men förväntansindex kanske också bara är inne på sin 345e tjurfälla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog lite tidigt att kalla förnekelsefasen över. Dock har vissa gått över i nästa fas. Kollektivt kommer dock inte förnekelsefasen gå över förrän man i pressen läser om den "spruckna bubblan", "bubblan som skapats de senaste åren med subventioner" osv. Samtidigt kommer då kommentarsfälten svämmas över med aggressioner mot giriga banker, inkompetenta politiker, dumma EU-kommissionen, osv. Sådana kommentarer har redan börjat komma men faserna överlappar varandra eftersom individer befinner sig i olika situationer.

   Radera
 4. Ja, istället för att bli torsk borde han såklart lyssna på Cornu, bo kvar i sitt studentrum och betala sina årligt kpi-justerade 5500 i månaden ... om 15 år när bopriserna bottnar kan han sluta plugga, köpa sig en etta och göra sitt livs klipp!

  SvaraRadera
 5. Det är The Borg och hans regering som genom den oöverträffade gåvopolitiken till medelklassen sedan 2006 har berett vägen till att vi idag är så högt skuldsatta. Det var säkert riktigt trevligt att känna sig rik några år. Men säg den lycka som varar beständigt. The Borg vet allt detta. Han är inte korkad. Det är därför som han framstår som allt mer nervös. Bluffen är på väg att synas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ljuger du väl en smula... Började inte detta redan med novemberrevolutionen?

   Radera
  2. Korrekt. Den gången fick vi bubblan/kraschen 1990-1992, det var en ganska snabb konsekvens av novembberrevolutionen, men sedan dess har man lärt sig hur man skall pumpa bubblorna längre.

   Men det finns alltså ingen skillnad på (m) och (s) här.

   Radera
 6. Jag röstade JA till EU under en period när Sverige missköttes gravt av sossar, miljöpartiser o tokvänstern.737 000 bidragstagare gjorde också att jag inte såg någon möjlighet till politisk förändring. Tvångsförvaltning av Sverige var enda utvägen. Det ser ju ut som om det även är nödvändigt i ett borgligt styre från och till!

  SvaraRadera
 7. Kom bara till första meningen: "Det ska vara en etta eller tvåa, om storstadsborna får välja".
  Det är ju en väldig tur att stockholmarna föredrar små lägenheter, då får det ju plats fler av dem så att säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju ha med priset att göra...

   Radera
  2. Jo, det ligger nog i priset... stockholmarna är nog inte så unika ändå.
   Fan, det är ju inte så att man längtar efter att kasta sig in i budstriden och försöka bjuda över rådjuret som vill ha en liten holk för två miljoner. Samtidigt talar ju denna utveckling mot prisras också, då hans generation inte ifrågasätter varför man ska skuldsätta sig så in i hästväg för en liten skitlägenhet, som man några år senare måste sälja när man inte får plats längre.

   Radera
  3. så kan dom ju skuva ner värmen också, sälja bilen och äta groddar och linser, förneka avkomma, tillbe billgates' projekt planned parenthood

   Radera
  4. Sen har väl även Stockholm flest enmans-/enkvinnas-/enhens-hushåll, vilket nog också spelar in när vi Stockholmare väljer bostad.

   Radera
 8. Det låter bra som bra förslag från EU, det är en enorm brist på hyresrätter i storstäderna.

  SvaraRadera
 9. DET HÄR var det intressantaste du skrivit på länge:

  kom ihåg att svenskarna är mer skuldsatta än grekerna, men de är skuldsatta personligen och inte via staten

  Nu är jag ingen nationalekonom, men jag är övertygad om att även italienare och spanjorer har mer i plånboken - netto - än svenskarna.

  Och en skuld till staten kan man ju bli av med, genom att flytta från landet under en period eller för alltid.

  Här på Cypern, där jag bor, sitter var och varenda gubbtjyv på mark/egendom värd ansenliga belopp. Det är inget märkligt.

  Vad gäller Sverige är det ju beklämmande att decennier av socialdemokrati, socialliberalism och statskramande enbart gjort en mindre andel av befolkningen förmögen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Italienare är mycket riktigt bland Europas rikaste folk sett till privat förmögenhet. Sverige har låg förmögenhet per capita om man jämför med inkomst, d v s sparkvoten har traditionellt varit låg. Men det finns en baksida i detta också. I Sverige har det länge funnits en investeringsfilosofi bland privatpersoner och stat som har gjort att landet utvecklats väldigt fort. Det hade aldrig gått att få till Ericsson, IKEA, motorvägar och JAS om inte mentaliteten varit sådan. I södra Europa är de mer inriktade på att lägga på hög, och det blir det inga framsteg av. Sverige och USA, som har en liknande filosofi, har gått framåt fortare i perioder än andra länder. Baksidan är ju då låg privat trygghet, vilket kan vara katastrofalt i USA som inte har särskilt utbyggda välfärdssystem, men har fungerat i Sverige eftersom staten har tagit på sig att garantera en viss nivå även om det skulle gå galet med företaget t ex.

   Radera
  2. Socialdemokraterna vet att för varje person som tidigare röstade på socialdemokraterna och som blir förmögen byter parti.
   Den insikten innebar naturligtvis att socialdemokraterna inte alls strävade efter att göra någon större andel av befolkningen förmögen.

   Vilket parti ger frivilligt bort regeringsmakten? Och sina egna jobb?

   Radera
  3. Fiat, Ferrari, Gucci, Prada, Armani, Barilla, Benetton, Bulgari etc etc etc. Listan på stora starka italienska företag är hyffsat lång. Kanske längre än den svenska? Det går nog ingen större nöd på de italienska företagen eller investeringarna. De problem du beskriver handlar möjligen om vissa regioner i söder.

   Radera
 10. Avskaffat räntebidrag(avdrag) är ju både ärligt, sunt och rättvist.
  Alltså kommer detta givetvis aldrig ske. Bidragsnarkomanerna och bankerna går hand i hand i en fullkomligt pervers symbios.

  SvaraRadera
 11. Sveriges totala skuldsättning med den stora privata delen har varit känd flera år.Utan att egentligen uppmärksammats av media eller ekonomer i ngn högre grad.

  Det var väl i samband med Nicole Foss besök i våras bl a genom dina grafer Cornu som Nicole använde som regeringens och etablissemangets officiella bild började ifrågasättas. Graderna visade vår totala skuldsättning och fick stor uppmärksamhet så småningom även i mainstreammedia. Som nation tillhörde vi topp 4 i världen!
  Trots detta pessimistiska ekonomiska läge för svensk ekonomi så har Anders Borg hyllats både i Sverige och inom EU, som en eminent finansminister. Och ingen kan ta ifrån honom att han förvaltat och tillämpat G Persons och sossarnas budgetdisciplin på ett föredömligt sätt. Dock har konsekvenserna av den ekonomiska passiviteten som rått inom A-regeringen, börjar nu komma ifatt Anders B och det märks om inte annat i hans märkliga uttalanden den senaste tiden. Själv ser jag ett land i fritt ekonomiskt fall om EU-kommissionens anvisningar skulle följas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har talats en hel del om svenskarnas skuld och fattigdom, särskilt under valrörelsen 2006, men när alliansen vann valet och ärvde de fundamentala problemen så pratades det allt mindre om saken. Det är svårt att vända en dylik skuta. Det tar förmodligen 30-40 år. Och åtgärderna är knappast sådana man vinner val på.

   Radera
 12. Amorteringskrav = mindre konsumtion = lägre tillväxt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visserligen men att bygga tillväxt på ökad skuldsättning (som vår "tigerekonomi" gjort) är ohållbart. Den enda hållbara tillväxten är den som baseras på ett stabilt fundament.

   Radera
 13. Hjälp!

  Jag lägger ut villan till försäljning redan idag. Jag och familjen kanske kan bo i husvagn ett par år och köpa tillbaka billigare.

  Vi har ju sett att man till och med kan leva i bilen länge och väl, även utan mat dessutom.

  Lite mer komplicerat att trada i bostaden men det går om man bara vill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tramsigt. Liksom alla andra parodier om 20-åringar som ska bo i sin studentlya i 15 år och hoppas på kraschen som aldrig kommer.

   Om du inte vill sälja, inga problem. Om du vill sälja, men inte kan sälja, så är det beklagansvärt.

   Men sanningen är att svenskar är provocerande bortskämda och vad vi definierar som "kan" utgår ifrån en bekvämlighet som knappt finns någon annanstans i världen. "Inte kan vi ha en spis utan induktionshäll? Vadå, ska vi bo i husvagn? Hoho, snacka om orimligt." Jo, jo, verkligheten kommer slå in käften på en hel del i sinom tid.

   Radera
 14. "En bostadsrätt är alltid en investering". Nej, nej, i Sverige investerar vi inte i bostäder, vi köper dem för att bo i. Dags att börja "korrekturläsa" på redaktionerna så att vi åtminstone håller ett konsekvent budskap...

  SvaraRadera
 15. Visst är den 25 årige(!) killen som slantar upp 2 milj(!) utan att ens kunna läggga insats en tok.
  Men det spelar ingen roll, så länge det finns tillräckligt många andra tokar.

  Det är dessa individer som ytterst bär upp marknaden. Och killen är definitivt inget unikum. Så länge de har ett jobb så att räntorna kan betalas så budar de maximalt. För 08 marknaden kommer Cornus förutsägelser visa sig vara fel tyvärr. För perifirin så kommer han däremot få hyfsat rätt.

  /Realisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under förutsättning att den 25årige killen har ett välbetalt jobb! EU-kommissionens rekommendationer skulle kyla ned den svenska ekonomin till noll.

   Radera
  2. Det är precis därför vi fått en bubbla. Men alla bubblor spricker. De är inte ekonomiskt hållbara. Frågan är bara om politikerna kommer lyckas pysa ut den någorlunda kontrollerat med bolånetak och amorteringskrav eller om den kommer fortsätta att tanka marknaden på den sista idioten, varefter bubblan kommer att implodera i rena blodbadet.

   Radera
 16. Jättedum fråga, men om man avskaffar ränteavdraget vad händer med min privatekonomi då? Hur påverkas mina utgifter i månaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fråga bara du kan svara på.

   "Negativ påverkan" är väl ett generellt svar.

   Radera
  2. Är det du som är rådjuret i strålkastarljuset?

   Radera
  3. Dina ränteutgifter stiger med 1/(1-x) där x är det avdrag du nyttjar nu. Om du tex drar av 30% idag så stiger ränteutgifterna med 1/(1-0.3) vilket blir drygt 40%. Många hävdar att det måste åtföljas av en sänkning av kapitalinkomstskatten vilket jag tycker låter absurt eftersom det inte är hur ränteavdraget används av folk idag.

   Radera
  4. Ja, det vore rimligare att införa ett tillfälligt (i 10 år kanske) amorteringsavdrag... Sen, när ränteavdragen är utfasade, amorteringsavdragen infasade, och hushållens balansräkningar börjar bli sanerade, kan man fasa ut också amorteringsavdraget, och ersätta det antingen med ett grundavdrag på kapitalinkomst, eller sänka kapitalskatterna rakt av.

   Radera
  5. Det rätta svaret är: Inget alls!

   Bara "tillbaka på skatten-shoppingen" blir lidande.

   Radera
  6. 08:48

   Det beror ju på om du jämkar ränteavdraget eller inte.

   Radera
  7. om man inte har någon inkomst, dvs är rik, blir det ingen skillnad, du har inget att dra avdraget mot

   Radera
 17. Ja Kommissionen är bra roliga dom. På toppen av en enorm bubbla och på gränsen till en 30-talsliknande depression så är rekommendationen att slå hål på den så fort det bara går samtidigt som statsbudgeten ska visa överskott. Alla EU-länder ska nu bli mer konkurrenskraftiga(läs: sänka löner) och exportera sig ur krisen. Det är ju idioti.

  Skuldbubblan måste väl rimligtvis få pysa ut genom en långsiktig omläggning av ekonomin mot mindre spekulation i tillgångspriser och mer av investeringar i reala ekonomin. Att bara slå hål på bubblan nu kommer leda till att vi hamnar i samma situation som Spanien och Irland med enorm arbetslöshet och skuldkriser. Och vi har sett att austerity vägen inte hjälper. Den får inte ner underskotten efterfrågan i ekonomin stannar av, vilket leder till mindre produktion, mindre skatteintäkter, högre skuld och högre arbetslöshet.

  SvaraRadera
 18. Intressant att EU kommissionen noterat att vi har sålt ut hyresrätter och blivit skuldsatta och nu förordar en satsning på hyresrätter igen.
  Hyresrätter kan ju samhället stötta på olika sätt, dels genom bostadsbidrag dels genom riktade stöd till uppförandet.
  För stöd lär behövas eftersom de är så dyra att bygga att ingen har råd betala vad det kostar. Vilket även ligger bakom de höga priserna på BR och villor.

  SvaraRadera
 19. Hmm vi får väl göra en intern "grek", dvs låta staten ta över BLTs skuldbörda och sedan ställa in betalningarna. Bankerna går i KK och eventuella internationell fordringsägare tvingas gå med på ett 25 ackord. Sedan börjar vi om med två sorters banker, de som bara hanterar sparande och lån samt de som bedriver spekulation, brandväggar emellan dessa sorter så att samhället aldrig behöver rädda bankdirektörer med hybris nånsin mer.

  Visst finns del alternativ, men att återsända hundratusen till sina hem i Mogadishu och Kabul blir inte politiskt möjligt här innan svensson gör mer än att knyta näven i fickan trots att hans ekonomi och land (vård, skola, omsorg, rättsväsende, försvar, etc etc ad nauseam) är kört i botten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utveckla gärna det där, "04:13". Menar du att han är en idiot för att han berör det faktum att icke-arbetande bidragstagare tär på statskassan?

   Radera
  2. Till 04:13: Du är den största idioten

   Radera
 20. Ja jisses, EUSSR är nu inne på att totalkrascha samtliga ingående länders ekonomi. Besparingar in till det absurda, kalkyler som bygegr på överskott, samt enorma stater som måste spara. Vad bra, busenkelt att inse att då måste även Sverige dra ned på utgifterna så att även vi kraschar vår ekonomi, allt annat är orättvist i byråkraternas ögon. Alla ska med i kraschen, även Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, sankt ränteavdrag stärker ju statens kassa och kan användas till att bygga hyreslägenheter...

   Radera
  2. Låter ju bra att ha både amorterings krav och att inte kunna dra av räntan. Varför ska staten stötta de som lånar mycket?
   Om hela landet är inställt så att den belönar skuldsättning då är det inte konstigt att folk skuldsätter sig. Banker blir ju helt förtvivlade när man försöker betala av skulder.

   Dags att sluta med lånekonomi och kanske satsa på verklig ekonomi. Kan sedan skicka politiker och deras polare ekonomer att rensa gator och torg, blir mer användbart och framför allt gör de mindre skada.

   Radera
  3. Och hyreslägenheter är ingen vidare investering, sett i ett längre perspektiv. Det är en otrygg boendeform, och kan inte användas som spargris eller nödkapital.

   Varför förordar du hyresrätter?

   Skulle man "berika" svenskarna borde ägarlägenheter, villor, radhus premieras i kombination med vettiga lån, dvs 50% insats samt krav på amortering.

   Då har du ju ett avbetalt hus/lägenhet på ålderns höst - som i så många andra länder - och det är ju inte fy skam.

   Radera
  4. Hyreslägenheter är dock väldigt flexibla för vanligt folk. Visst är det inte en investering men man sitter inte heller med miljon belopp på halsen om man måste flytta.

   Sedan så finns inget riktigt ägande av lägenheter i Sverige och bostadsrätt är ju rätt so misskött form vad jag kan se.

   Radera
 21. Mitt vardagsrum är större än lägenheten i artikeln. Drift + löpande underhåll(ej större renoveringar) är mindre än vad han betalade för sitt studentrum.

  Märkliga tider vi lever i.

  SvaraRadera
 22. För en stockholmare är studentrum -> soprum i källaren utan el och vatten, nästa steg i bostadskarriären.

  SvaraRadera
 23. Hehe, killen i Metro ser otroligt muppig och naiv ut...

  SvaraRadera
 24. "Byggbolaget JM har haft svårt att sälja bostäder till vissa objekt i Stockholm. Nu bekräftar JM att de varit tvungna att sänka bostadspriserna för första gången sedan finanskrisen 2008."

  "Du menar alltså att ni har sänkt priserna?
  - Ja, vi har sänkt priserna med cirka 15 procent"

  http://www.affarsvarlden.se/hem/bostad/article3423649.ece

  SvaraRadera
 25. JM:s aktie föll efter publiceringen av uppgifterna på tisdagen och hade vid 14-tiden tappat drygt 5 procent.

  SvaraRadera
 26. Även Reinfeldts gör sig skuldfria nu.

  SvaraRadera
 27. Skuldsättningen av privatpersoner är missvisande.

  Ett hyreshus byggs för 10 personer säg att det kostar 20 miljoner, det kan ägas av dom som bor i huset, då blir dom privat skuldsatta.

  Ägs huset av ett fastighetsägare så blir privatpersonerna utan skuld.

  Det intressanta är att Banken i båda fallen har lånat ut 20 miljoner


  Ombilda en hyresrätt till en bostadsrätt ökar inte den samlade skulden till bostäder, vi flyttar bara skulden från ett bolag till en enskild person.

  Ökar skulden hos privatpersoner så minskar skulden i något byggbolag eller fastighetsbolag.

  Det kan räcka med att vi inför amorteringskrav och slopat ränteavdrag för att få stopp på överpriserna.
  Det är överpriserna som är problemet inte lånen till bostäder som har rätt värde.


  mvh ekvationsteorin p/a=m

  SvaraRadera
 28. "En bostadsrätt är alltid en investering", så sant, så sant... Men frågan är om det är en bra investering.

  SvaraRadera
 29. Ombilda alla hyresrätter till bostadsrätter så ökar privatpersonernas skuldsättning men vår totala skuld till våra bostäder ökar inte.
  Vi löser bara ut fastighetsägarnas skulder.

  När vi äger bostäderna så är det helt plötsligt ett problem för vi bokförs som låntagare något har gått snett i debatten om vår skuldsättning.

  Skulden som fastighetsägaren har nämns inte men när vi tar över bostäderna så flyttas bara skulden till oss.
  Om vi tar riken med lånet till banken eller om fastighetsägaren gör det, ökar inte skulderna i ekonomin.
  mvh ekvationsteorin p/a=m

  SvaraRadera
 30. Corru
  Om vi aldrig hadde ombildat hyresrätter till bostadsrätter så skulle den privata skuldsättningen varit lägre men vad är problemet med att vi äger bostäderna?

  mvh ekvationsteorin p/a=m

  SvaraRadera
 31. Corru
  Om vi aldrig hadde ombildat hyresrätter till bostadsrätter så skulle den privata skuldsättningen varit lägre men vad är problemet med att vi äger bostäderna?

  mvh ekvationsteorin p/a=m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men när ska du fatta att p/a inte är lika med m? Din trovärdighet är noll.

   Radera
  2. Nu handlade det om vår skuldsättning, vilket inte har med ekvationen att göra.
   (Utan saklig kritik mot ekvationen så är din åsikt betydelselös).

   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
  3. för en privatägare är en hyresfastighet värd en tredjedel av vad en bostadsrättinnehavare värderar den till och belånar till. därför ökar skuldsättningen ca 300% vid ombildning

   Radera
 32. Du läste väl ända till slutet av artikeln från Direkt?

  "Dock innebär kommissionens förvarning till Sverige och de elva andra EU-länderna inte någon rekommendation ännu. Kommissionen noterade bara fakta att investeringsnivån är låg historiskt sett i den svenska byggsektorn och har bidragit till ett relativt stort överskott i bytesbalansen."

  Ingen rekommendation. Dvs. ingen inrättning i ledet behövs.

  SvaraRadera
 33. Men du betalar ju så mycket mer för en bostadsrätt. Först flera miljoner för köpet av borätten, sedan övertar du borättens skulder i föreningen. Kolla upp vad det blir per kvadratmeter och sen ser du att du blivit lurad

  SvaraRadera