Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2012-03-11 10:54

Bra intervjuer med Michael Wolf i DI och Sydsvenskan

Dagens Industri har idag en riktigt bra och lång intervju med Swedbanks VD Michael Wolf.

Läs den. Och läs vad Wolf faktiskt citeras säga.
"I debatten om bolånetaket sägs att unga inte kommer in på bostadsmarknaden. I Stockholm har skuld blivit lika med investering, och det finns de som raljerar om att en etta i Vasastan är en mänsklig rättighet. Men jag kan inte se varför vi som bank ska göra unga generationer ekonomiskt sårbara. Vår roll är att hjälpa folk ha koll på fakta och utifrån dessa skapa en sund och hållbar ekonomisk trygghet."
För övrigt bekräftas att Swedbank har amorteringskrav om man har mer än 75% i belåning. Tidigare uppgifter talar om 10 år att få ner belåningen på bostaden till 75%. Lånar man 85% är det alltså ingen hög amorteringstakt, 85 års takt, men kraven finns alltså där.

Mellan raderna så ser det ut som man minskat eller upphört att ge lån till unga människor som vill köpa överprissatta bostäder.

I Sydsvenskan visar det sig i en annan intervju med Wolf att det var bankerna själva, rent av specifikt Swedbank, som drev på för att införa bolånetaket, inte Lars Frisell på Finansinspektionen, en av de sista förnekarna av bostadsbubblan.
"Det var vi som drev på och låg bakom införandet av bolånetaket. Min uppgift som bank är inte att göra din ekonomi osäker genom att ge dig bolån som du sedan inte kan betala tillbaka."
Kort sagt ville inte Swedbank längre låna ut 100% till alla, men eftersom konkurrenterna gjorde detta så låg man på att det skulle införas för alla banker. Swedbank tappar för övrigt andelar av bolånemarknaden, något som Wolf verkar uppfatta som positivt. Swedbank vill helt enkelt inte bli sittande med skiten i knät men konstaterar att andra banker "tycker det är kul med volym" (läs SEB som tar marknadsandelar). Wolf vill även se gynnande av amorteringar och sparande.
"Vanligt sparande som inte spär på de finansiella riskerna borde gynnas mer skattemässigt, till exempel hushåll som är bra på att amortera. Jag har glädjande nog mött ett visst intresse från politiker när jag framfört de här tankarna."
Så vi får väl se om det kommer amorteringskrav över hela linjen framöver. Att vi får se flera intervjuer med Wolf samtidigt beror förstås på PR-arbete. Man bör se detta som ett motangrepp mot Anders "Bolånetorsken" Borgs populistiska utspel i egen sak. Swedbank försöker uppenbarligen ta ett ansvar mot en överhettad bostadsmarknad, medan Borg vill elda på den samma.

Swedbank har varit en given kandidat för att satsa mot om man vill tjäna pengar på fallande bostadspriser. Men frågan är om banken nu börjar bli starkare relativt konkurrenterna. Samtidigt är ju t ex SEB och Nordea mer diversifierade mot utlandet och relativt inte lika tungt exponerade mot den svenska bostadsbubblan. Kvarstår då Handelsbanken som sägs vara välskött.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Påpeka även inställningen till ECB-lånen i detta inlägg Cornu!

  Bo Bubbla

  SvaraRadera
 2. Ja, ovanligt sympatisk artikel och relativt kloka ord.
  Nästan så man vill byta bank.

  SvaraRadera
 3. http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article1614243/Bankbasen-som-vill-gynna-sparande.html

  Bo Bubbla

  SvaraRadera
 4. Ja, den lite roliga kommentaren i artikeln är denna:

  ---------------------------------
  Finansinspektionen har ringt alla svenska banker och avrått dem från att ta lånen, då det skulle ses som att svenska banker är illa ute. Samtidigt uppmanar både finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt bankerna att göra just det.
  ---------------------------------

  Han passar på att ge Borgaren ett välförtjänt tjuvnyp.

  Sedan tror inte jag att FI ringt alla svenska banker då svenska banker inte är behöriga att låna av ECB.
  Det är bara dotterbolag i ett EUR-land som är behörig att låna.

  SvaraRadera
 5. Lustigt hur man tar till sig en artikel
  För mig var det ( mest ) intressanta hur man kunde diagnostisera en liten tumör
  Hur visste man att den behövde opereras
  Patientens ålder?
  Psa värdena?
  Palpation?
  Ultraljud?

  Apropå pappans död
  Österrikare
  Gas
  Givetvis....

  " anonym "

  SvaraRadera
 6. Lämnar skeppet?

  http://www.svd.se/naringsliv/nytt-blod-till-irland_6910319.svd

  SvaraRadera
 7. Nordea är exponerat mot Danmark och Norge.

  Där finns de ruttna äggen...

  SvaraRadera
 8. Amorteringskrav?

  Javisst, och den politiska hjälpen blir ett skattemässigt "investeringsavdrag".

  RUT ROT KROG AMOR.

  Fiffigt så det förslår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amor,tack!
   Amor omnia vincit
   Tror jag det var
   ( biologisk linje)
   Flickfritt
   I skolklassen, menade jag!

   Isola Regina

   Radera
 9. Det är väl ganska intressant att banken som för bara några år sedan lånade ut pengar till vem som helst i Baltikum som ville köpa en Porsche nu profilerar sig som en sorts amorterings- och sparförespråkare.

  Jag tror i första hand att det handlar om bortförklaringar till att SEB tar marknadsandelar på attraktiva bolån. Låt vara att det blir en liten sättning på marknaden, men det kommer inte att vara bankerna som kommer att gå på pumpen i så många fall. De flesta bolåntagare kommer att kunna (/bli tvingade) att reda ut sina skulder på egen hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ändå ge en eloge till banken för att de ändrar inställning- finns ingen poäng med att fixera sig vid tidigare synder. Det visar att dom lärt sig- och risken med Svenssons höga belåning går inte att bortse från.

   Radera
 10. Man kan lita på Bonnier/DI.

  Eller, rättare sagt, Swedbank och Wolf kan lita på Bonnier/DI.

  Inget nytt i det.

  SvaraRadera
 11. Carlie - Dom har iofs bytt ledning sen den perioden... Kan ju också vara en förklaring.

  SvaraRadera
 12. Försökte Borg sänka räntan för att Reinfeldt skulle få mer för huset?
  /Hofer

  SvaraRadera
 13. Kanske börjar snart bli rumsent att diskutera en uppdelning av Swedbank i små lokal sparbanker igen?

  Vad finns det för fördelar med en stor bank annars, om man inte kan roffa åt sig hänsynlöst båda hemma och ute i världen för att betala enorma bonusar?

  SvaraRadera