Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2012-03-28 12:57

Best of Hemnet goes Kronofogden

Jag brukar upprepa att man inte skall vara avundsjuk eller missundsam mot de som ser ut att vara väldigt rika. Oftast är bara skillnaden mellan dig och dem att de har mycket större skulder. De allra flesta lever på lånta fjädrar där man intecknat ett helt liv av höga inkomster för att få vacker fjäderdräkt idag. Behöver man visa upp sig som rik och lyckad kanske man inte är det?

Och ofta följs tillgången till pengar och krediter inte av tillgång till smak. En variant på best of Hemnet (se bl a artikel i Sydsvenskan i höstas, prissänkning i Trelleborgs Allehanda, artikel i Aftonbladet), som många säkert sett under förra året var en extremt avvikande villa i ett strandnära villaområde utanför Trelleborg. Mitt i ett till ytan vanligt svenskt villaområde hade någon med antingen för mycket pengar eller mer sannolikt för mycket krediter, byggt något som mer såg ut att vara hämtat från Sopranos.

Tyvärr så har det nu visat sig att det var krediter och inte pengar som gällde. Huset finns nu hos Kronofogden för 7.5 MSEK efter att i höstas varit till salu för först 16 MSEK och sedan sänkt till 12.9 MSEK.

Ännu ett exempel på att till synes väldigt rika kanske inte är det, utan bara hårt skuldsatta privat eller via borgensåtaganden åt egna företag. Att det återigen handlar om exekutiva auktioner av lyxvillor i Öresundsregionen är inte heller någon slump. Det är ju också där som bostadspriserna har fallit hårdast än så länge.

Det finns alltid en risk med belåning. Det kanske går bra i en uppåtgående marknad, men ingen uppgång varar för evigt. Är man spekulant på den här typen av spektakulära objekt, så är man förhoppningsvis begåvad nog att kolla upp mängden pantbrev och den ekonomiska situationen hos säljaren. Det är köparens marknad och ofta kan det uppenbarligen vara lönsamt att vänta till Kronofogden tar över. Åtminstone i Öresundsregionen.

Tillägg: Pantbreven är i det aktuella fallet 11 775 000:- SEK, vilket visar på hur illa det kan gå. Efter 90-talskrisen satt många av bolånetorskarna med restskulder på kanske en halv miljon. Idag kan det handla om ett tiofaldigt belopp.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Jag är själv från Trelleborg och kan tillägga att de som säljer denna villa är från Danmark. De hade nog från början en tanke på att göra något exklusivt för att sedan sälja med vinst... så bra gick det.. Nu har även den vita putsen börjat ramla av...Här finns även många nybyggda villor som förblir osålda, som nu mera hyrs ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, vet inte om fogden kan driva in tillgångar över sundet, annars är det väl bara att aldrig mer sätta sin fot i Sverige?

   Radera
  2. För att sälja med vinst? Aldrig. I Sverige köper man för att bo, inte för att spekulera.

   Radera
  3. Om man fått en svensk exekutionstitel så kvittar det nog ifall det är en dansk som är skyldig pengar. Lämna landet hjälper då inte eftersom man inte kan ta fastigheten med sig...

   Radera
 2. Det här frågan var till ett inlägg under gårdagen, men du såg nog inte det - så here it goes again:

  RE:Cornucopia?

  Utveckla med vad du menar med att Facebook är mindre energieffektivt än ett stålverk? Jmf du omsättning eller vadå?

  /Oraklet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en grej jag sparar till mina föreläsningar (de där det passar). Kan inte skriva allt på bloggen. Redovisade detta hos UF Linköping. Hur du än vrider på det så är SSAB mer energieffektivt än Facebook - antal anställda per kWh, omsättning per kWh osv.

   Radera
 3. Vad som inte riktigt syns på bilderna är att villan är rejält inklämd mellan grannhusen - tomten är minst sagt underdimensionerad i förhållande till huset...

  /Oraklet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är extremt underligt placerad. Omkringliggande hus är väl också vanliga 60- och 70-talsvillor om jag minns rätt.

   Radera
 4. Mäklarpack vars primära uppgift är att vilseleda, här ett annat hus i Gislöv där grannens tomt ligger en halvmeter från båda sovrumsfönstren och grannhuset en meter bort - av någon anledning räckte inte vidvinkelobjektivet till för att fånga det på bild?
  http://www.booli.se/bostad/villa/gislovs+strandmark/strandmarksvagen+66a/910984/maklare

  Pantbreven här är dock "bara" 2,5 miljoner...

  SvaraRadera
 5. Spana in bostadsrättslokalen som innehåller 4 hyreslägenheter. Även värderingsmannen tycker det är konstigt.

  http://www.kronofogden.se/TjornarpTjornarpsSjoparkTjornarp.html

  SvaraRadera
 6. det händer nått med boräntorna, nu går långa räntor upp igen och korta ned
  ..verkar vara trendbrott :) men bra om räntorna går upp (bra för sverige) mindre bra för överlånade bostadstorskar.

  SvaraRadera
 7. Är problemen mest i malmö/ söder? Bor i Stockholm och ser inga riktigt panikartade objekt till försäljning här (ännu?)
  Min söklista med mina kriterier på Hemnet gav förra året ca 60 objekt att välja mellan, under hösten och innan jul var utbudet ca 100-110 objekt, men nu är det lugnt igen, med ca 60 objekt utbjudna. Av dessa är kanske 20-30 sådana jag känner igen som varit ute då och då under året (varav flera är nybyggen som stått tomma nu 1 - 1,5 år)....Sammantaget verkar utbudet ha minskat i "mitt stockholm" och inga panikutförsäljningar syns till...

  Stockholm står pall, när kronofogden gör sina raider i södra sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta på den underbara statistiken på Hemnet, vi har världens rekordutbud här nere i Malmö med omnejd:
   http://www.hemnet.se/tjanster/statistik

   Kolla in Malmö och även Skuldkusten som är en del av Vellinge kommun (fina områden) - blir riktigt kul att fortsätta följa prisutvecklingen nedåt precis som vi gjorde år 2011. Kommer säkert snart till Stockholm också, vi skåningar brukar ju ligga steget före. :)

   Radera
  2. Se ju ut som utbudet av lägenheter och villor i hela Skåne är rejält upp mot normalt. Ca upp 50%.

   Radera
  3. Ser inte så mycket bättre ut på den danska sidan heller:
   http://www.metroxpress.dk/nyheder/total-dybfrost-truer-pa-boligmarkedet/KOblcB!hLYvLweTReLEU/
   Om nu inte politiker kommer till undsättning..

   Radera
 8. Vad ville du egentligen säga med det här inlägget, Cornucopia?

  SvaraRadera
 9. och Kronofogden finns nu på Hemnet ;) för exekutiva auktioner är väl en ny huskategori på Hemnet? Eller har det bara blivit många fler sådana annonser? http://finastehuset.blogspot.se/2012/03/en-husmarknad-pa-exekutiv-auktion.html

  SvaraRadera
 10. Bor I Malmö uppväxt utanför Trelleborg. Trelleborg är ett icke status område vilket innebär att bygga nytt och dyrt är förknippat med mycket hög risk. Utbudet i Trelleborg är dessutom stort och i Gislöv kryllar det av nybyggen till salu fast till lägre standard och prisklass runt 3 miljoner och ändå svårsålt. DVS efterfrågan är betydligt mindre än tillgången=lägre priser. Trelleborg räknas inte riktigt heller till Malmö. Däremot Höllviken och Falsterbonäset är mer som en del av Malmö. Utbudet i Höllviken är stort men säljarna vill ha ut mycket vilket innebär att utbudet ackumuleras. Dock dyker det upp en villa ibland till marknadspris och dessa blir ofta sålda även om jag märker att det blir tuffare även där. I västra Malmö, t.ex. Limhamn är det fortfarande svårt att hitta hus. Här bor även folk med pengar jämfört med Höllviken där det är mycket lån. Dåligt utbud i Limhamn innebär än så länge inte sjunkande priser även om tendensen pekar mot sjunkande. Det som inte går att sälja är nybyggt av Skanska med flera. Men då pratar vi radhus men en plats för bil och tomt mellan 180 och 230 kvm. Priserna börjar på 6 200 000 kr :)upp till 8 300 000 kr Svårsålt? inte konstigt. Men i Limhamn kan du sälja snabbt ifall du marknadsanpassar priserna. Mkt populärt att bo där. I vissa områden i Trelleborg skulle jag säga att det är bra köp på flera ställen. Själv bryr jag mig inte som status men ska området ska givetvis vara ok. Jag följer utvecklingen noga då vi letar hus, företrädesvis i västra Malmö.

  SvaraRadera