Cornucopia?

2012-03-28 14:30

Annie get your facts!

Annie "det enda jag presterat är statligt stöd till Facebook" Lööf visar sig vara väldigt långt ute och cyklar när hin hävdar att högre ingångslöner ger ökad arbetslöshet. Specifikt har inte de siffror hin slängt sig med varit korrekta påpekar Schibsted/SvD.

Däremot är det en bra idé med sänkta löner. När deflationen tar sitt struptag tids nog så är det sänkt lön som gäller, antingen via arbetslöshet eller just via sänkt lön. Bättre att öppna upp för detta redan idag, även om facket mer än gärna sänkte folks löner 2008 - 2009. Är man med i facket så har man som bekant avsagt sig möjligheten till att förhandla om lönen själv. Fast sänkta löner handlar inte bara om ingångslöner. De flesta borde få sänkta (real)löner över tiden.

Vi som är företagare sitter fortfarande och väntar på alla förenklingar och förbättringar för småföretagare, som vi inte sett skymten av från alliansregimen (och garanterat inte lär se från något annat håll heller). Lööf kunde ta tag i det istället för att vara ute i media och svamla.

Som egen företagare så är det sänkt lön för egen del som gäller i dåliga tider. Oavsett vad facken säger.

Tillägg: Hin tycker jag är bättre än hen. Hen betyder som bekant höna på engelska och böjs rimligtvis höns, som i "känner du till höne, har du läst höns bok". Man kan ju inte skriva "känner du till hen, har du läst hennes bok", då "hennes" är feminint. Han, hen, hon, hyn mfl är ju upptagna idag och hun låter som hon medan hin saknar modernt bruk. Hin, hinnes är det som gäller, t ex "har du läst vad hin Annie Lööf sagt för konstigheter".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

50 kommentarer:

 1. Det saknas kunskap om detta!
  LO hade en uppriktig genomgång av forskningen om dessa samband.(se Newsmill igår)

  Men kanske kan man se vem som saknar jobb i störst utsträckning och fråga sig varför dessa står utanför.
  Är de lata eller är arbetsgivaren ovillig anställa dem-i så fall varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna från 2007:
   http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidview/D1FFFFE6C776714EC1257265002ED8E1/$file/vemvinnerpalagreloner.pdf

   Radera
 2. Bra rubrik!
  Du kan ju.
  Vad gäller företagare gäller ju bland politiker andan från SOU 1975:54
  Tyvärr för sverige...

  Isola Regina

  SvaraRadera
 3. Fast Hen/Hin i det här fallet är väl inte korrekt eftersom Annie är en kvinna så bör Hon vara acceptabelt.

  Hen används när man inte vet/inte vill specificera kön...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte vara patriarkal och förtrycka henne genom att påpeka att hon är kvinna. Brukar få skäll för att jag använder patriarkalt språk varje gång jag nämner partiledare Lööf.

   Radera
  2. Hin och hinnes låter väldigt Skånsk annars.

   Radera
 4. Generellt sänk lön behöver vi inte oroa oss för. Det sker automatiskt när kronan börjar sjunka mot andra valutor. Gäller nog hela Europa så inte lär det bli mot Euron den sjunker.

  Visst måste det vara bättre om unga får jobb mot lägre löner. Där har väl Centern en poäng. Även Annie kan väl få till det rätt någon gång.

  Sen tycker jag du ska sluta med genussnacket. Låt "hen" försvinna in i tystnad, efter några år är det ingen som kommer ihåg det längre.

  SvaraRadera
 5. Kugelschreiber2012-03-28 15:04

  Hin Håle tänkte jag.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hin Påle-Hin Påle kanska passar bättre...

   Radera
 6. Ja, var är alla förenklingar för företagare, framför allt småföretagare, som varenda politiker sedan Ingvar Carlssons tid har lovat? Småföretagen ska ju bära samhället på sina axlar? Är det ROT och RUT som menas? För även om det gör småföretagens tjänster (och i fallet med ROT även varorna har det ju krupit fram...) billigare så är det ju mer pappersarbete och per definition raka motsatsen till förenkling.

  SvaraRadera
 7. "Hin" - fantastiskt förslag! Dagens skratt!

  SvaraRadera
 8. Att C har både jordbruk och näringsposterna utan att i något av fallen lyckas driva en konkret genomtänkt linje för landet är skandal. Kanske är jordbruket bakbundet av EUregler mot gynnande av den inhemska produktionen, men just därför kunde förenklingar för småföretagen kunna vara ett sätt att gynna glesbygdens näringar.

  SvaraRadera
 9. Hin är en omskrivning för Satan. Användes då Satan var tabubelagt. T*ism är idag ett annat ord som är belagt med tabu, i alla fall på denna blogg då reklamen faller bort.

  Man har som arbetstagare inte avsagt sig sin rätt att förhandla lön om man är medlem i ett fackförbund, i alla fall inte det jag har erfarenhet av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noanamn heter det väl.
   Varg är ett sådant för ulv från den tiden man inte ville ha den nära. Oönskat exemplar lär det betyda.

   Radera
  2. Varg betyder ungefär "strypare", besläktat med tyskans würgen. Eftersom noanamn är snälla omskrivningar för saker som är för hemska att nämna vid sina rätta namn ("tala inte om trollen, för då står de i farstun", typ) så är jag tveksam till om varg kan räknas som ett sådant. (Björn lär däremot vara det, det betyder från början tydligen "den brune".)

   Radera
 10. Hån är väl bättre hin och hen.

  Hursomhelst tycker politiker bryr sig för mycket om våra löner. Folk ska ta jobb till den lönen de kan få. högre ellerl ägre får ekonomin avgöra. Och lagstiftningen ska i alla avseende uppmuntra till det. Egentligen vore det nästan vettigt att ha krav på jobb för socialbidrag, akassa etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är det absurt att politikerna INTE kan påverka lönesättningen.
   Två parter som förhandlar har ju visat att de inte bryr sig om vad som sker i resten av samhället.
   Vi får in många arbetsvilliga som stängs ute från ordinarie arbetsmarknaden.
   Vi har en stor bemanningsbransch som vittnar om en ickefungerande lagstiftning.
   Vi har system där arbetsgivaren FÅR pengar för att anställa.
   Vi har skatter som justeras för att uppmuntra fler att jobba.

   Radera
  2. visst visst ett totalt skattetryck på 60-70% för den vanlige knegaren uppmuntrar till arbete.

   Radera
  3. Lönerna är samhällets ansvar och därför borde riksbanken avgöra lönerna, arbetsmarknadens parter ska förhandla om hur lönerna ska fördelas.
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
 11. Varför skulle genitivformen av "hen" bli "höns"? Den blir ju naturligtvis "hens" och inget annat. Det där är ju inte ens fyndigt. Du kan väl försöka anstränga dig lite om du ska raljera?

  Och sen när avsäger man sig rätten till individuell löneförhandling genom att gå med i facket?

  SvaraRadera
 12. Hin var ett könsneutralt han/hon i svenskan innan maskulint och feminint genetiv smälte samman i språket. Det är nog också enda anledningen till att vi ens kan ha den här diskutionen idag. Hin finns fortfarande kvar i isländskan. Varför inte återta ett befintligt ord istället för att hitta på ett nytt?

  SvaraRadera
 13. "När deflationen tar sitt struptag tids nog så är det sänkt lön som gäller, antingen via arbetslöshet eller just via sänkt lön"
  Inte ens när vi har deflation vill dom som tror att penningmängden orsakar inflation, öka penningmängden så vi når målet 2% inflation.

  Men en ökning av penningmängden ger faktiskt inte inflation KPI, med sänkta löner så minskar företagens kostnader, det ger lägre priser även om vi nu ökar penningmängden.
  Ökar vi penningmängden så ökar inte företagens kostnad med en krona, nu har företagen en stor outnyttjad produktionskapacitet, dom ökar produktionen inte priset. Mer pengar jagar MER varor.

  Sänkta löner behövs inte det räcker med att frysa lönerna och öka lite på penningmängden.

  Utan tillräckligt med pengar som cirkulerande i ekonomin så fungerar inte bytet mellan arbete, lön och varor, vi använder pengar för att byta, utan pengar (betalningsmedel) i samhället så kan vi inte byta mellan arbete, lön och varor.


  mvh ekvationsteorin p/a=m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man väljer sina antaganden så dom passar sina teorier så funkar det vanligvis bra i teorin. Svensson har redan visat vad som görs med utökat låneutrymme, eller hur hade du tänkt öka penningmängden och konsumtionen utan löneökningar?

   Radera
  2. Med större penninmängd så får fler jobb med samma lön och mer varor kan köpas.
   Penningmängden kan ökas genom att staten tar pengar från riksbanken och använder pengarna till infrastrukturen.
   Löneökningar kan stoppas om vi tvingar folk att ta jobb till löner som erbjuds. (ej slavlöner)
   Boprisbubblan kan stoppas om vi vill, slopat ränteavdrag, fastighetsskatt, krav få större kontantinsats.

   "Om man väljer sina antaganden så dom passar sina teorier så funkar det vanligvis bra i teorin."
   Jag använder bara matematik p/a=m är en ekvation.
   Arbete, lön för arbete, betalningsmedel, det är tre grundläggande saker i ekonomin.

   penningmängden /arbetstimmar = medeltimlönen, p/a=m
   Ekonomi är en ekvation
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
  3. Ekonomi har ingenting med matematik att göra, endast en ekonom skulle få för sig att påstå något sådant. Ditt antagande är att p/a=m har någonting med penningmängden att göra. Om så vorde fallet skulle p=m*a. Alltså ökar penningmängden om jag tar ett bättre betalt jobb eller jobbar övertid. Nonsens.

   Radera
  4. "Ekonomi har ingenting med matematik att göra"
   Pengar är tal i ekonomin, vi använder matematiken för att räkna pengar.

   "Om så vorde fallet skulle p=m*a. Alltså ökar penningmängden"
   Om vi inte aktivt ökar penningmängden så krymper a jobben minskar, det är ett matematiskt förhållande mellan p/a=m, det är en ekvation som måste gå ut för att ekonomin ska fungera.

   Du kan inte höja lönerna utan att samtidigt öka penningmängden, det skulle på lång sikt göra att timlönen blir lika stor som penningmängden, vilket inte fungerar.

   ökar lönerna så måste penningmängden ökas, annars så minskar kvoten p/m

   Pengar är betalningsmedel i en betalningsmedelsbaserad ekonomi
   mängden pengar som cirkulerar i ekonomin måste vara anpassad till ekonomin storlek.

   Hypotetiskt vi tänker oss att alla kineser flyttar till Sverige ska då våra sedlar papperspengar vara oförändrat?
   100 miljarder i papperspengar har vi, fördelat på 9 miljoner blir ca 11000kr i varje plånbok.

   Med kineser blir det 100 miljarder fördelat på 1,4 miljarder personer, vi kan rent fysiskt inte ha mer papperspengar än max 70kr per person i våra plånböcker.
   Då fungerar inte ekonomin.

   penningmängden /arbetstimmar = medeltimlönen, p/a=m
   Ekonomi är en ekvation
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
  5. Pengar måste finnas i tillräcklig mängd, det är ett betalningsmedel.

   Vi gör ett hypotetiskt exempel vi använder bara papperspengar och vi får månadslön samma dag, utbetalat i papperspengar.

   Månadslön 20000kr 3 miljoner arbetare, det kräver 60 miljarder i papperspengar, mindre pengar gör det fysiskt omöjligt att betala lön till alla.

   Öka timlönen så räcker pengarna till ännu färre personer.

   Exemplet säger oss att det måste finnas tillräckligt med pengar för att alla ska kunna få ett jobb.
   Av detta så får vi ett matematisk samband.
   penningmängden /arbetstimmar = medeltimlönen, p/a=m
   Ekonomi är en ekvation
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
 14. Att säga att någon är ett hår av Hin, det vill säga "har vuxit ut från djävulen" (Hin), är ett svenskt idiomatiskt uttryck för att någon är en mycket ond människa. :)

  SvaraRadera
 15. Fina bilder och trevlig text i Södrakontakt idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns att beskåda i (av upphovsrättskäl) oläsbar upplösning på min Facebook-sida, inklusive min avancerade arbetsplats, ett av få foton jag tillåtit journalister att ta inomhus, samt några bilder utomhus. https://www.facebook.com/pages/Författare-och-bloggare-Lars-Wilderäng/103293336418068

   Radera
 16. Som företagare och egen skapare av mitt egna kapital kan jag förklara att kritiken om sänkta ingångslöner för nyanställda egentligen handlar om annat än rättvisa. Vad det nu är ? Ska alla ha det lika dåligt ? Det är väl bättre att vara medborgare i himlen än att alla ska vara kungar i helvetet ?

  Ska inte en anställd som är extra värdefull kunna arbeta sig upp och kanske få 10 ggr mer en den nya drängen som måste bli torr bakom öronen innan högre lön kan diskuteras.

  De unga behöver ta sig i kragen och ta de jobb som finns till de villkor som erbjuds sedan kan de 1 Begära mer pengar 2 Säga F you och börja någon annan stans och börja resan mot framgång eller 3 starta ett eget företag och bli framgångsrik den vägen. Allt detta kräver dock hårt hårt jobb.... Men belöningen kommer..

  Det handlar om att de är LATA, BORTSKÄMDA, och tror att de bara kan få UTAN att ge.

  Kp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felaktiga ekonomiteorier skapar felaktiga lösningar.
   "starta ett eget företag och bli framgångsrik den vägen. Allt detta kräver dock hårt hårt jobb"

   Det går inte om mängden pengar som cirkulerar i ekonomin är för liten.
   30 talets depression berodde inte på att dom var lata.
   Om det inte finns tillräckligt med pengar som cirkulerar i ekonomin så kan ingen köpa företagarnas tjänster.

   Vi använder pengar (betalningsmedel) för att betala ut lön som sen används för konsumtion, saknar vi lite pengar så kan vi inte betala lön till alla.

   Om vi bara hadde 10 miljoner i penningmängd så är det uppenbart att pengarna inte räcker till att betala ut lön till alla i slutet av månaden.
   20000 i månadslön då räcker 10 miljoner bara till 500 jobb.
   Utan tillräckligt med pengar som cirkulerar i ekonomin så kan vi omöjligen skapa jobb till alla det strider mot mattematiken.

   Tänk om det är så enkelt att vår nuvarande penningmängd bara är 10% för liten.

   Storleken på penningmängdens värde kan bara mätas med kvoten penningmängden / medeltimlönen, p/m

   Ökar vi mängden pengar och samtidigt så ökar lönen lika mycket så ökar inte värdet på penningmängden, fler arbetstimmar kan inte köpas.

   Kvoten är förenklat antalet arbetstimmar som kan köpas, Kvoten har ekonomerna missat därför kan dom inte skapa fler jobb.

   penningmängden /arbetstimmar = medeltimlönen, p/a=m
   Ekonomi är en ekvation
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
  2. Intressant. Nämn gärna ett skitjobb som ungdomar är för lata för att ta?

   Radera
  3. Det kan vara vilket skitjobb som hellst. MC Donalds, städa parker, göra rent fönster. Bara fantasin sätter gränserna.

   Man kan i värsta fall erbjuda lata människor gräsklippning varannan vecka billigt. Många gräsmattor = mer pengar. Eller vänd på det lita att klippa =mer tid att fråga fler och erbjuda sina tjänster.

   Om man är i de rikas kvarter och har tex en bra utbildning så kan man ju även passa på o nämna det vid lämpligt tillfälle o samtidigt säga att man gör vad som hellst för att bli framgångsrik. Det är därför man börjar med att klippa gräs i stället för att spela tv spel som de andra slöfockarna.

   Det viktigaste är att komma igång. Kör Hårt och bli rik

   Och ekonomiteorin ditt resonemang är trams som ingen med hjärnceller tror på...

   Kp

   Radera
  4. Kp
   30 talets depression berodde på att dom var lata?

   Du inser inte att betalar någon ut pengar till gräsklippning så minskar pengarna i arbetsgivarens plånbok och det måste leda till att han minskar på annan konsumtion, vilket minskar sysselsättningen någon annan stans.

   Fler sysselsatta i ekonomin kräver mer att mer pengar cirkulerar i ekonomin.

   Företagsekonomi är inte samma sak som nationalekonomi.
   penningmängden /arbetstimmar = medeltimlönen, p/a=m
   Ekonomi är en ekvation
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
  5. Ekonomin följer matematiska lagar.
   Vi tänker oss att villaägarna betalar ungdomar för att klippa deras gräsmatta, det skapar jobb men nu minskade pengarna som villaägarna har i sina plånböcker då får dom får dra ner på annan konsumtion vilket minskar sysselsättningen någon annan stans.
   Noll jobb skapas.

   penningmängden /arbetstimmar = medeltimlönen, p/a=m
   Ekonomi är en ekvation
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
 17. Så sjukt kul med Hin.

  SvaraRadera
 18. Äntligen börjar det lossna i genusdebatten, möjligen på bekostnad av att hin håle (=den hårde) berövas sitt demonstrativa pronomen!

  Nu gäller det att hinsidan dunkar in sin hinbepansrade murbräcka i genusvetenskapsinstitutionernas könsbarriärer och könsmaktsordning.

  SvaraRadera
 19. Förlåt en okunnig, men varför inte använda ordet "hon"?

  SvaraRadera
 20. Kan någon ta fram ett sakligt skäl mot att frysa lönerna och att öka lite på penningmängden?

  (penningmängden kan ökas om riksbanken ger pengar till staten för infrastrukturen)
  mvh ekvationsteorin p/a=m

  SvaraRadera
 21. Den kloke företagaren låter självfallet pengar ligga kvar i företaget under goda tider. Då behöver man inte sänka den lön man tar ut när det blir sämre. Men lever man ur hand i mun får man finna sig i att bli ett offer för konjunkturerna.

  SvaraRadera
 22. men nu förstår jag inte, vadå hin och hån...
  när något är obestämt så är det ju DET som gäller...

  Det och denna där tycker jag funkar bra...

  (undrade just hur länge det skulle dröja innan Cornu fångade upp hönan.. förresten vilket kom först?)

  SvaraRadera
 23. Som nämnts ovan brir genitivformen av "hen" "hens", och objektsform "henom". Vilken är anledningen till att jag gillar "hin" bättre, "hinom" känns mer naturligt. Och let's face it, inte många i sverige tror på satan längre.

  SvaraRadera
 24. Annie har rätt att sänkta löner ger fler jobb. Hon har ju själv dubbel lön så det är bara att föregå med gott exempel.

  SvaraRadera
 25. Ökad lön ger också fler jobb i form av ökad konsumtion. Jag är ytterst tveksam till lönesänkningar kommer att ske vid deflation, snarare kommer man öka M1. När hade Sverige deflation senast? Inflation är ju den gyllene regeln som både sänker löner och ökar företagens vinster förutsatt att de valutasäkrar inkomsterna. Vad är det som händer egentligen?

  SvaraRadera
 26. Cornucopia: "När deflationen tar sitt struptag tids nog så är det sänkt lön som gäller, antingen via arbetslöshet eller just via sänkt lön."

  Verkligheten kan visa sig mer komplicerad. Vi kan få deflation och inflation samtidigt - fast i olika sektorer. Livsnödvändiga artiklar såsom mat för dagen kan drabbas av hög inflation. Sänkta löner innebär då en ännu hårdare deflationspress på alla icke-livsnödvändiga artiklar.

  SvaraRadera
 27. Om en arbetsgivare BEHÖVER och MÅSTE anställa så är de nuvarande lönenivåerna inte något problem. Hundratals nyanställningar varje dag bevisar detta.

  Om denne varken kan, behöver eller måste så är en lägre lönenivå ointressant. Kolla löneutvecklingen för okvalificerade jobb i USA - typ 6-8 USD i timmen. Inte fan dräller det av nya jobb bara av den orsaken.

  Hela syftet med att nyanställa är inte "att dra sitt strå till samhällsnyttan" - utan att göra vinst, med så lite krånglande med fler anställda så möjligt.

  SvaraRadera
 28. Högre ingångslöner ger högre arbetslöshet, det enda Annie gjorde fel var ju att ange en exakt siffra från ett teoretiskt exempel som om det vore fakta.

  SvaraRadera
 29. Jag litar bara på politiker som föregår med gått exempel.
  Detta gör ingen politiker som säger åt folk att sänka sina ingångslöner, för dessa politiker har oftast själva aldrig haft ett långvarigt jobb.

  SvaraRadera
 30. Jo alltså det här pronomentramset som extremfeministerna försöker tvinga på oss, det funkar inte. Han och hon har motsvarigheter i hane och hona, och försöker man konstruera ett ord som hina eller hena så blir det likväl med en feminin ändelse.

  SvaraRadera