Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2012-02-01 09:46

Signalregn i S&P-500

Det har regnat tekniska signaler i det breda amerikanska börsindexet S&P-500.


Till en början så utlöste gårdagens handel ett sk guldkors (eng golden cross), motsatsen till ett dödskors. Detta då 50-dagars glidande medelvärde (MA50) bröt upp genom 200-dagars glidande medelvärde (MA200). Därmed skall man enligt min hedgingmodell ta positioner på de amerikanska börserna igen.

Dock var detta ett sk falskt guldkors
Dagschart S&P-500

För ett äkta guldkors skall MA200 dessutom vara stigande, men MA200 var fallande. Det är dock inget jag tar hänsyn till när jag backtradat hedgingmodellen. Men man skall alltså vara beredd på att det är fel att gå in här. Intressant nog ligger MA200 för S&P-500 ganska exakt på den övre sk fibonacci-linjen, utifrån vårens topp i index och höstens botten.

Samtidigt utlöste även gårdagens handel ett kortsiktigt omslag från KÖP till SÄLJ/NEUTRAL, pga att MACD föll ner och blev negativt. Detta efter att Parabolic SAR utlöst en stop-loss i måndags. Korrekt var alltså att sälja i måndags eller tisdags. Och definitivt idag.

Här går alltså hedging och kortsiktig trading mot varandra.

För att öka förvirringen ytterligare så vände S&P-500 vid en linjärt fallande motståndslinje utifrån toppar i maj, juli och nu i januari. 

Lägger man till detta gårdagens usla statistik från USA så drar jag (förstås) slutsatsen att vi har världens tjurfälla här. Återhämtningen i USA har drivits av att företag sålt slut på sina lager och behövt fylla på dessa. Klassisk recessionsrekyl. 

När dessutom teknisk analys och hedging blir motsägelsefull här så känns det inte speciellt akut att ta positioner på de amerikanska börserna just nu. Även om hedgingmodellen säger att man skall det. 

Men teknisk analys är alltid ett beslutsstöd. Inte något man måste följa. Precis som fundamental analys. Skeptiker till teknisk analys förstår förstås inte detta utan tror att man helt saknar omdöme om man alls tittar på TA.

Så vad tror ni? Upp, UPP, UPP! Eller inte?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. UPP UPP UPP

  Känns som att tjurfällan har dragit ut i tid, är det fortfarande en tjurfälla?

  SvaraRadera
 2. jag håller med, och glöm inte månadseffekt; stark i slutet och början av månaden.

  Conspiracy teori:

  Facebook IPO kommer, kan det var en viss pumping inför detta. marknaden har inte haft en 1% korrection sen Dec. ganska hälsosamt eller hur ??

  SvaraRadera
 3. Tycker charten ser bullish ut. Dock överköpt, men i en bullmarket kan marknaden vara överköpt under långa perioder. Får vi en rekyl skulle jag se den som köpvärd.

  SvaraRadera
 4. Kompis... rusningar under låg volym har väl sedan tidernas begynnelse varit en extrem varningsklocka? Annars är ju BDI troligtvis den bästa indikatorn på om marknaden drivs av tillfälliga inhemska effekter och kreditexpansion eller på verklig handel med andra länder.

  SvaraRadera
 5. MR Market är en sadistisk jäkel som gillar att ge folk hopp för att sedan köra ner dem i en extrem depression.

  SvaraRadera
 6. BDI tangerar snart bottennoteringen 663 punkter från 2008 och drar man ut kurvan så upphör alla frakter för sjöfarten i april. Ingen bokar ett fraktfartyg om de inte har en last att flytta.
  Om USA's återhämtning beror på att de sålt slut på sina lager lär det ta tid innan de kan fylla på dessa.

  SvaraRadera
 7. Är det inte snart på sin plats att komma med ett erkännande om att du är en typisk passgångare vad gäller börsutveckling och TA? Detta ständiga hattande där du inte är i fas börjar bli riktigt patetiskt.

  I detta nu ser det dessutom ut som vi passerar din alldeles på tok felplacerade stoploss- nivå. Den som du satte vid OMX 875.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa ständiga anonyma kommentarer har inte börjat bli riktigt patetiska. Det var de för länge sedan.

   Gäsp.

   Radera
 8. Som jag tidigare kommenterat så är det svårt att reversera sin
  marknadssyn.Om marknaden visar att man har fel.Det ligger i den
  mänskliga naturen.Ett alltför starkt felaktigt bias kan stå en dyrt.
  Tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst. Men att vara likvid står ingen dyrt. Uteblivna vinster är inte förluster.

   Radera
  2. Däremot ser vi ju nu ut att etablera oss över 1050 i OMXS30. Så det blir väl dags för den där stop-lossen (eller take-profit i mitt fall). Men jag avvaktar alltså att det här inte bara är en tillfällig rörelse.

   Radera
 9. Jag skulle aldrig gå lång på dessa nivåer, när så tunga motstånd föreligger (efter kraftig uppgång). Köper gör man på nedrekyl, efter att uppgång bekräftats. Samtidigt ser fundamenta alltjämt riktigt uselt ut, och småspararna har enligt Avanza nu börjat köpa igen. Tjurfälla.

  SvaraRadera
 10. Jag har lite svårt att se det positiva i börsen just nu. BDI sjunker som en sten och imorgon kommer den vara på lägsta nivån sedan 80-talet. Konjunkturbarometern sjunker månad för månad. Arbetslösheten ökar samt att varslen börjar dugga. Flera av de större företagen som har rapporterat har visat minskade vinster och skruvat ner sina prognoser.

  Så jag vet inte varför det ska Up, up up. Men vad vet jag, är bara en glad amatör.
  Mvh/XO

  SvaraRadera
 11. Jag tror man måste vara klar på att vi har omständigheter som inte har funnits på plats historiskt, vilket gör alla analyser mycket svårare. T ex är effekten av konstlad låg ränta i kombination med väldigt hög inflation (den riktiga inflationen, INTE den officiellt "uppmätta") sannolikt mycket drivande på börsindex.
  Tittar man på real börsutveckling så ser det rätt trist ut i jämförelse med verklig inflation, vilket är samma anledningar som driver guld och silver upppåt år ut och år in. Verklig inflationstakt är mer i stil med guldets utveckling än några officiella siffror från myndigheter.
  Börsen går uppåt trots det vanvettiga läget i både Europa och USA av samma anledning, även om jag är helt övertygad om att vi får en big-time krasch i förlängningen. Så frågan är snarare hur länge det går upp och var definitionen av en tjur-fälla begränsas i tid. Uppenbarligen finns ju inga seriösa möjligheter att lösa uppstått läge annat än med stenhård neddragning av budgetutgifterna för de flesta stater, vilket är politiskt självmord. Detta faktum bidrar således till att dra ut på processen genom mer eller mindre vansinniga utökningar av skuldvolymen för att bibehålla status quo.
  Stoppet kommer när ev neddragningar går för långt, uppror/krig, eller när förtroendet för en eller flera valutor raseras, vilket sannolikt går väldigt fort när det väl händer.

  SvaraRadera
 12. Jag tror det kan bli en dubbeltopp i USA medan det mer ser ut som ett bear-market-rally i Europa, ungefär samma som hösten 2007 alltså. Indexen börjar se "tunga ut" och tidningarna fylls återigen av köpråd. Får man gissa att årets uppgång är utraderad innan mars utgång?

  SvaraRadera
 13. Avvakta inte för länge bara. För det går fort nu och blir kostsamt. Att skriva anonymt på bloggar, innebär det fog för kritik och inte bemötas i sak. Du har rört dig precis som en passgångare sedan september- oktober i fjol. Ständigt i otakt.

  Resonerar du dessutom som att en klockren utebliven vinsthemtagning inte kan liknas vid en förlust - så förstår jag mycket väl att lätt hamnar i denna otakt.

  L. Hellström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, utebliven vinsthemtagning är en annan sak. Till skillnad från dig sålde jag inte på botten. Men jag tog negativa postioner ganska exakt på toppen. Så det är fortfarande vinster.

   Jag argumenterar för att det inte innebär förluster att vara likvid och stå utanför marknaden.

   Radera