Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2012-02-28 08:13

RRGC Rockan kan bli din för 585 000:-

Budgivningen på fd radargruppcentralen Rockan är igång. Högsta budet ligger för tillfället på 580 000:- SEK. Se tidigare inlägg för mer detaljer.


På köpet får man nio hektar mark och 800m2 virkesförråd, två byggnader om 315 m2, militärt klassade stängsel runt fastigheten, schysst söderläge och ett berg lämpligt för vindkraft. Samt 2500 m2 bergrum med tre inslag, dels gamla Rockan och dels den ej färdigställda utbyggnaden till Luftförsvarscentral (LFC).
Aktuell budgivning
Källa: FortV
Enbart som sommarstuga är ju 585 000:- prisvärt för de två större byggnaderna och med tanke på att personal sovit där så kan man knappast förbjudas att sova över. Dock har ett badrum och ett pannrum i ena huset drabbats av mögel. Ena byggnaden har även ett skottsäkert utrymme där vakten satt.

Jag hade lätt lagt bud på de här prisnivåerna om det varit i mitt närområde.

Ja, ja, det kostar skjortan att hålla bergrummen torra, men det räcker med en inslagstunnel för att odla svamp, lagra vin, lagra potatis eller vad man nu tänker ha det hela till. Resten kan man plombera. Enbart utsidan borde vara värt 585 000:-. Som obebyggd skogsfastighet med bubbelpriserna i södra Sverige skulle den betinga över 400 000:-.

Så östgötar, bara och hosta upp pengarna. Billigare än så här kan man inte köpa 315 m2 sommarstuga... Och tänk hur många hundra miljoner (dagens penningvärdE) staten lagt ner på det här bergrummet.

Tillägg: Objektslänk och länk till budgivningen är kanske på sin plats. För övrigt har Fortifikationsverket ett förrådsbergrum om 3550 m2 i Älvsbyn till salu nu. Utrustningsnivå och standard är på en sådan nivå att fotoförbud råder på visningarna. Anläggningen är returscherad på satellitbilder fortfarande, men inte i Google Streetview för den som vill ha bättre bilder på utsidan än hos FortV.

Visa större karta
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Ja, vad håller man på med? Varför sälja ut sådant för spottstyvlar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja varför skall försvaret äga en mängd fordon och vapen? I Libyen såg vi hur lite stålplåt och en öppen baklucka räckte för att förvandla en picup till en stridsvagn.

   Försvarets bilar skall nu servas av FMV, något som kunde gjorts av försvarets numera köpta lakejer.
   Om det finns något resursslöseri jag skulle vilja avvara så är det grönfärgen på bilar och hus.

   Radera
  2. Jag undrar också varför det säljs ut för kaffepengar.
   Jag kan inte se att Sveriges behov av försvar och bergrum förändrats så mycket så att det är klokt att sälja ut allt.


   Kanske är det en del i moderaternas linje att staten inte skall äga något ?
   Troligtvis får vi skattebetalare hyra tillbaka detta för dyra pengar om bergrummet skulle behövas ?

   Radera
  3. Är den inte ute till högstbjudande?

   Marknaden sätter priset...

   Radera
  4. Marcus,

   Riksdagen har beslutat att det inte föreligger, eller kan komma att föreligga, ett militärt hot mot Sverige. Vad ska man med bergrum till om det saknas ett militärt hot? :)

   Radera
 2. Det är inte säkert att de säljer för de nivåerna heller.

  Jag har själv övervägt köp då det ju ligger i mitt område, men området lockar inte, måste jag säga.

  Dessutom har jag tänkt tanken, vad händer om det blir krig på nytt? Är det borttaget som mål för lede fi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bergrummet är fortfarande retuscherat på Google etc.

   Nej, det är förstås inte säkert att de säljer. Dessutom har de fri prövningsrätt och säljer inte till vem som helst. Serverhall skall det minsann vara.

   Radera
  2. Otroligt billigt för denna fastighet. Marken räcker för ved och odling till en familj.

   Imponerande bergrum man får med "på köpet". Tyvärr har en privatperson ingen större nytta av en sådan anläggning.

   Serverrum, ja man kan ju stoppa ner sin gamla Mac mini i bergrummet och sätta upp en solpanel. Räknas det som serverhall?

   Radera
  3. Nu är det väl inte världens mest fertila mark, men ved + grönsaksodling duger det gott till. Kanske lite höns och kaniner, eventuellt några stackars får också.

   Radera
  4. Ved ja, men bergknallar är inget att odla på. Staketet är ypperligt för får, det är dessutom vargsäkert. ;-)

   Jag håller på potatislager, om det går att ordna lagom mycket ventilation. Synd bara att det inte odlas så mycket potatis i grannskapet så även den idén är tämligen meningslös.

   Jag gissar på att det köps av någon lokal bonde som provar att göra det oinredda berget torrt nog för div förvaring. Skall man bygga serverhall måste man bygga ett helt hus i berget och jag vete 17 om så många kunder vill ha en serverhall så långt ut i busken.

   Blir det akut krigsrisk hoppas jag att staten lånar eller expropierar det som behövs för att försvara landet.

   Radera
 3. Vad kan man tex använda ett bergrum såsom det i Älvsbyn (mina hemtrakter)?
  Vad kostar ett sådant bergrum att underhålla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kostar massor. Annars kan du ha det som ... förråd.

   Radera
  2. Behandlingslokal för radonterapi? :-)

   Radera
 4. Jag har inte längre järnkoll på PBL och annan relevant lagstiftning. Men jag tror att den typen av objekt helt kan sakna bygglov och andra relevanta tillstånd som krävs för civilt ägande och användning. Försvarsbyggnader av "bunkertyp" är (eller åtminstone var) befriade från bygglovsprövning.

  Prisbilden ska nog ses mot bakgrunden att köparen övertar ett betydligt högre legalt ansvar än vad säljaren lämnar. Exempelvis kostnader för att uppfylla myndighetskrav vid tänkt användning, latenta saneringskostnader enligt PBL och miljöbalk m.m. Ett sånt här objekt kan absolut vara intressant, men en köpare ska nog göra en noggrand teknisk och legal due dilligence innan bud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, bygglov saknas sannolikt. Det rör sig om ett fd skyddsobjekt och skyddsobjekt är (fortfarande) befriade från bygglov. Kan behöva sökas nytt bygglov alltså. Dock är själva fastigheten nog värd 580 000:-, därav priset. Och sedan landar ju som du påtalar allt ansvar enligt miljöbalken i knät på köparen. Bäst att köpa som separat aktiebolag så man kan "externalisera kostnaderna" (=gå i konkurs) om det blir problem.

   Radera
  2. Jag tror personligen att bygglovsfrågan inte blir något problem eftersom anläggningen funnits sedan 80-talet (husen) och pågår det ingen störande aktivitet på fastigheten bör inte grannar eller kommunen ha något att invända mot byggnader eller bergrummet. Men det vore väldigt intressant att följa upp ev. turer kring bygglov, fanns en del servitut men inga konstigheter där heller vad jag kunde se.

   Radera
 5. Frågan är hur bergrummet står sig mot en hobbithåla. Dvs, inte en sådan där kall, fuktig otrevlig håla, eller en kal tråkig torr håla, utan en hemtrevlig och mysig håla.

  SvaraRadera
 6. Rockan radarkontakt.. ja där har man sutit som mål och striobs på 90-talet. Lite märkligt att man förstört gamla RRGCt genom att låta byggnaden vattenfyllas etc innan man sålde..

  SvaraRadera
 7. Nu uppe över miljonen vilket fortfarande är löjligt lite för en sådan anläggning..

  SvaraRadera