Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2012-02-07

Reinfeldt: Höj pensionsåldern till 75

Väntat, något jag skrivit om här på bloggen sedan den startade 2008, men nu pratas det seriöst om att höja pensionsåldern till 75.


Det är ingen mindre än landsfadern Fredrik Reinfeldt som säger detta till Pravda/Sveriges Radio (även Schibsted/SvD, Bonnier/DN). För att möjliggöra detta vill man också att folk skall kunna studieskuldsätta sig efter 54 års ålder, så de kan ombilda sig till raketforskare på äldre dar.

75 år ligger i linje med min prognos, som är att pensionsåldern ligger på 85 år år 2055, dvs när jag är 85 år. Om jag lever så länge. Som bekant var pensionsåldern satt till medellivslängden när allmän pension infördes - hälften skulle dö innan pension. Med en medellivslängd på 85 år är det rimligt att det också är dit pensionsåldern kommer igen en dag. Fast frågan är vad medellivslängden är år 2055? Oavsett så räknar jag iskallt med att aldrig få någon statlig pension, och det bör de flesta 70-talister eller yngre inte heller räkna med.

Som statsråd får dock Reinfeldt pension så tidigt som 2014. Det rör sig dock inte om garantibeloppet i pensionssystemet, utan 116 000 kronor (Wikipedia). Inte som klumpsumma. Inte som årspension, mer i linje med garantibeloppet, utan som månadspension. Fast när Reinfeldt fyller 75 år år 2040 och blir berättigad till statlig pension så får han både den allmänna pensionen och statsrådspensionen. 2014 till 2055 kommer Fredrik få drygt 57 miljoner kronor i pension, före skatt. Men skattepengar från början.

Så även Reinfeldt får vänta 10 år extra på sin förhöjda pension när den höjs till 75 år, om man nu inte gör ett undantag för fd riksdagsmän och fd statsråd. Anyone for nyadel? Nej, vänta. Adeln hade faktiskt förpliktelser också.

Pensionssystemen infördes för att stävja de kommunistiska revolutionsströmningarna i början av 1900-talet. Genom att instifta en offentligt dröm om pension om man skötte sig och inte revolterade. Och det fungerade.

Dags för lite reklamfilm.

Seriöst så kan man raljera kring höjd pensionsålder, men de ekonomiska realiteterna redan idag och än värre efter peak oil, peak resurser och slutet på evig ekonomisk tillväxt är de att inte ens Sverige med "världens bäst finansierade pensionssystem" kan hålla fast vid dagens pensionsutfästelser. Det räckte med den ekonomiska kräftgång som krisen 2008 - 2009 orsakade för att alla pensioner skulle sänkas.

Och det blir värre. Finns inget sätt runt detta annat än att se till att folk dör innan de går i pension. Redan idag dör var sjätte man och var elfte kvinna innan pensionsåldern vid 65. Siffrorna behöver upp från 16% och 9% till 50% för bägge könen.

På den positiva sidan så vet jag många pigga och glada 70+ som än idag jobbar och sliter, fast frivilligt. Ofta personer som jag levererar ved till - hugga egen ved orkar de inte längre, bara stapla och bära in den. Men sliter vidare gör de fortfarande i arbetslivet, i princip alltid som egna företagare. Efter ett helt liv som egen företagare så är det helt enkelt för tråkigt att gå och dra. Och dessa samhällsbärare lär fortsätta så till de faller döda ner framför redskapen. Har ett exempel, en granne till en släkting, som vid 90+ fortfarande kör vidare sin repslagarfirma. Förvisso på deltid, men ändå. Så länge man har hälsan. Kanske är det just pga fortsatt arbete som man har hälsan? Den dag man kopplar av dör man.

Nej, en tyst minut som hyllning till dessa hjältar som kör pannan hela vägen rakt in i kaklet och dör med flaggan i topp!

[tyst minut]

Frågan är vad som händer med den kompetens dessa 70+ besitter när hjärtat väl ger upp? Rep köper man på Granngården (=ungefär som ICA för hästgårdsägare).

62 kommentarer:

 1. Reinfeldt har ju hela sitt liv enbart levt på bidrag och skattepengar, alltså varit mer bidragsberoende än en förtidspensionär.

  Det är lustigt att sådana som moderaterna aldrig kan leva som dom lär.

  Det är fult att leva på skattepengar, men först några miljoner till oss själva.

  SvaraRadera
 2. Varför finns det inte en Opt-out för pensionssystemet. Jag skulle vilja ha en =).

  Skattereducering med samma mängd som annars hade gått till pensionen (jag hade kunnat nöjt mig med 75-80% av det).

  Så får man ansvara för sin pension till 100% själv i stället. Jag behöver ingen som sköter det åt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan ju staten inte så lätt konfiskera dina pensionspengar ifall politikerna behöver tillgång till en massa pengar snabbt.. jmf GP:s pensionsstöld.

   //Foliehatt på

   Radera
  2. Hoho, min tanke också. Kolla vad som händer i Grekland. De sänker pensionerna. Finns inga som helst garantier att Sverige har en ekonomi år 2040, så därför vill staten ha koll på stålarna !

   Radera
 3. flytta till singapore ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus 6THlx2012-02-07 08:53

   Nu vet jag inte exakt vad du menade med din korta kommentar, men Singapore gör det ju ganska lätt för sig med sin arbetskrafts "invandring" (slaveri) från Filippinerna, Bangladesh, Indonesien etc.

   Där "invandrarna" blir inlåsta efter arbetet (byggjobbare) eller får sova på en matta i tvättstugan (städhjälp). Och till en lön som motsvarar det dom fått i hemlandet.

   Radera
  2. Singapore lär vara ett av de sämsta länderna att bo i vid en oljekris... En jävla sardinburk utan naturresurser...

   Radera
 4. Det är bra att skitjobbet chef för staten mestadels belönas efter utförd tjänst förutsatt att samhället fortsätter fungera. En historiskt och globalt vanlig lösning är annars att chefen plundrar verksamheten medan han har makt och försöker gömma undan rikedomarna. Sedan finns det de som tjänar pengar på kontakterna även efter tjänsten som Göran Persson, hade han flyttat till Rivieran i stället för att bygga sig en gård och fortsätta bo i Sverige hade jag oroat mig mycket mer för vad han egentligen gjorde medan han ledde landet. Skitjobb är det eftersom man visserligen har makt och uppskattning men samtidigt hamnar man i fokus för hatarna och blir tvungen att uppfylla människors förväntan om att vara en omänskligt perfekt ängel. Franska statschefer har det lite lättare, de kan i någon mån få den sexuella belöningen som hör ihop med att ha högsta sociala rank.

  Pensionering när man inte kan arbeta längre är precis det som behövs för att en stagnerande eller krympande ekonomi skall klara av att finansiera pensioner och annat icke-arbete.

  Idén att jobba 110% för att få belöningen senare är genial för att utnyttja människor och finns renodlad i religioner som lovar att belöningen för det hårda slitet kommer i himlen. Jag tror inte på att det ger bra liv, det är mycket bättre med en möjlighet att studera, att kunna vara ledig med sina barn när de är små och rejält med semester. Framöver borde en del välja att odla potatis och grönsaker på semestern, andra degar och spelar dataspel och många lär vartannat år åka tåg till Thailand på långsemester.

  Jag skulle mycket hellre ha en utveckling med lägre löner och lägre pensioner än att pressa folk att jobba ihjäl sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, då ska han ju inte säga att alla ska jobba tills dom fyller 75, förutom han själv.

   Radera
  2. Magnus Redin2012-02-07 10:29

   Skall han vara konsekvent skall han givetvis byta karriär efter jobbet som partiledare och statsminister och knega på under många år till.

   Sedan är det feltänkt att fixera sig vid en viss åldersgräns, folk är olika och har olika mycket tur och otur. Målet är givetvis att folk skall trivas med att arbeta och känna att livet är meningsfullt tills de inte längre kan arbeta och då skall man kunna fortsätta må bra, eller så bra man kan må med olika krämpor. Detta måste åstadkommas med mindre pengar och mindre förbrukning av fysiska resurser om det skall funkar.

   Radera
  3. Gömma undan?
   Tror du inte att en del pengar från Carema t.ex kommer tillbaka till herrskapet R
   För att nu taga ett exempel

   Flicka med tystnadsplikt
   Tyvärr...

   Radera
  4. Magnus Redin2012-02-07 11:06

   Tja Anonym 01:50 AM, jag får väl fundera ut en plan C för mitt politiska engagemang om min partiledare och mitt parti visar sig vara korrupt.

   Det viktigaste för att det skall hålla ihop är att det finns en politisk konkurrens som fokuserar på det som är viktigt för att sortera fram ledare som gör saker som är bra för samhället. Sköter vi oss inte skall vi givetvis ha stryk i nästa val men vad det är som räknas i den bedömningen styrs mycket av media och andra opinionsbildare och de jagar ofta trivialiteter.

   Tyvärr är det mestadels en belastning att vara politiskt intresserad, det är svårt att ha någon nytta av ett sådant engagemang och få sociala eller karriärmässiga belöningar. Det som blir kvar är folk som råkar få sitt liv inom systemen, som är monomaniskt intresserade av frågorna och stenhårt övertygade eller som är slipade nog att ljuga och hitta mutor. Jag tror de två första kategorierna är de vanligaste i svensk politik.

   Radera
  5. Flicka med tystnadsplikt, använd dig av meddelarfriheten

   Radera
 5. När jag började arbeta som 15-åring var reglerna så här: Jobba till pensionsåldern, de 15 bästa åren av 30 räknades. När riksdagen ändrade reglerna sjukpensionerade jag mig med i princip full lön. På så sätt lurar jag staten precis som de lurade mig. Nu jobbar jag svartt och bor i sol och värme året runt. Min sjukpension sparar jag ograverat (170,000:-/år netto).
  Nu har jag bara några år kvar till 65 så jag slipper väl lyfta sjukpension till 75 år. Hälsningar från jordkulan på Gran Canaria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy farao, du äcklar mig.

   Hoppas någon kommer på dig och du blir återbetalningsskyldig och som grädde på moset åker dit för skattebrott i Spanien.

   Radera
  2. Ha Ha Ha
   Vem skulle komma på honom ?
   Finns inga kontroller idag.
   Personen har gjort rätt. Är själv lurad av pensionsystemet och skulle gjort samma sak om jag vågat. Tänk vilket härligt liv, sol, värme, spara hela inkomsten från Sverige och tjäna till upphället utan att förta sig på en skön ö.

   Radera
  3. Magnus Redin2012-02-07 10:36

   När vi får en depression kommer det att letas efter penningläckage där fuskares tillgångar beslagtas och troligtvis blir det även beskattning av de som många anser har utnyttjat systemet. En sådan jakt efter fuskare kommer givetvis även att skada människor som inte har fuskat men är ekonomin väldigt dålig upphör det att vara ett politiskt problem. Det vill till att lösa problemen på milda sätt innan ekonomin blir så dålig.

   Detta gäller även om Spain troligtvis är ett troll.

   Radera
  4. självklart är Spain ett troll. Ett troll som vill väcka anstöt.

   Radera
 6. Jobba vad är det i dagens samhälle?
  Många gör inte av med många kalorier framför datorn.
  Vi som har hittat andra försörjningar kan gott "jobba" fram till 75.

  SvaraRadera
 7. Magnus 6THlx2012-02-07 08:59

  Varför jämstälĺer du Sveriges Radio med Pravda?

  Är inte det en väldigt orättvis sammankoppling?

  Om du har förklarat detta tidigare, kan du inte inkludera referensen till den diskussionen istället för att komma med svepande anklagelser som lätt kan tolkas som FUD?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var har jag jämNställt SR med Pravda? Jag skrev Pravda/SR. Du drar själv slutsatsen att det är ett jämnställande.

   SR är ett statligt organ, likt Pravda. Kunde skrivit Staten/SR, men det är inte lika provocerande.

   Radera
  2. Pravdan är väl egentligen DN, då det är DN Debatt som regeringen presenterar sin politik på.

   Radera
  3. Magnus 6THlx2012-02-07 09:28

   "Dra mina egna slutsater" Du menar att var och en gör sin egen tolkning om jag tex skriver Cornucopia/Moderaterna? Jag tycker att det är samma sak som att JÄMställa.


   Staten har ju knappast samma rätt att styra innehållet i sändingarna för Sveriges Radio som en privatägd tidning, eller för den delen Pravda.

   Radera
  4. Det är också i DN som juden Peter Wolodarski försöker statskuppa bort monarkin i Sverige.

   Radera
  5. @Magnus. Regeringen har nu under utredning om hur dom ska kunna kontrollera Svt och sr.

   Radera
  6. Ehh? Vad hade "jude" med saken att göra? Jag stödjer honom helhjärtat i att avskaffa monarkin oavsett om han är jude, muslim, baptist eller vilket epitet man nu vill tillskriva honom.

   Radera
  7. 01:27 Det är relevant eftersom han tillhör en grupp som bevarar sina egna traditioner men propagerar för att avskaffa andras.

   Radera
 8. Ha ha ....det här var en av de bättre du skrivet. !! Driver ett företag och har åkt på en skattesmäll på 600,000 tusen .Tänker plocka fram alla p fonder i år och skatta fram eländet. Pengarna som kommer in kommer oavkortat att gå till att betala banklån och andra krediter jag dragit på mig innan jag vaknade upp och insåg att detta går inte längre (grekland typ )Nu får allt ligga och skvalpa i 5 år . Har ombildat min enskillda till ab så nu kör jag vidare med bättre ordning på tillvaron och ska se till att jag aldrig hamnar i detta elände. ALDRIG mer nåt banklån eller en kredit,,,,,,,,,,,,,,,,cash is king.
  Guld och silver mynten kommer att lösa mina problem inom 5-10 år !SEN GÅR JAG I PENSION VID 63 ÅRS ÅLDER

  SvaraRadera
 9. Ett annan ide vore kanske att se till att köra ned arbetslösheten till noll. Kanske inte minst, se till att medelåldern sänks då yngre lämnar utbildningsväsendet och börjar jobba. Visst det är klart livslängden ökar, men i vilket skick är man i? Oavsett så pågår en biologisk nedbrytnings process i våra kroppar. Kanske är det så att medellivslängden ökar p.g.a hyfsat tidig pension! Ju äldre man blir ju mindre blir marginalerna, hur mycket orkar en sjuttioårig kropp? men det är kanske syftet att vi ska dö tidigare!

  SvaraRadera
 10. Enligt en föreläsning om demografi från en professor på Stanford University så har mycket riktigt medellivslängden ökat. Men inte tack vare att folk lever längre än förut utan för att vi har lyckats få ner barn och spädbarnsdödligheten till nästan noll.

  Höja pensionsåldern med motivering till att medellivslängden är längre är alltså helt absurbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det? Blir inte resultatet det samma oavsett orsak. Färre måste betala för fler (det har väl aldrig varit så att pensionerna byggt på det du själv betalt in under dina arbetsår?).

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Barn och spädbarn är så klart inte i arbetsför ålder och därmed bidrar de inte till pensionsfonderna, om de dör innan arbetför ålder blir resultat då så klart att färre kommer att betala för fler. Inte tvärtom!

   Radera
  4. Magnus Redin2012-02-07 10:50

   Enligt SCB:s statistik gick först spädbarnsdödligheten ner och därefter började även människor leva längre. Det är väldigt lätt att se att vi har mycket fler 100 åringar nu än tidigare.

   Livslängdsökningen beror på bättre kost, hem och sanitet, färre skadliga jobb och bättre medicin. Sedan finns det en risk för att mera stillasittande, mera fetma, sociala problem som ger otrygghet och mera kemikalier i vardagen kommer att börja sänka medellivslängden. Även brist på pengar eller verksamma antibiotika för den avancerade medicinen kan hejda livslängdsökningen då den betyder mycket i högre åldrar, t.ex. dör folk snabbare om utslitna höftleder inte kan bytas.

   Snabba negativa förändringar kommer med depression och krig när folk i värsta fall har ihjäl varandra och mera allmänt mår kasst, äter dåligt och super eller knarkar för att trösta sig och må lite bättre för stunden.

   Får man människor att känna sig meningsfulla och vara aktiva och samhället att hänga ihop blir skadorna av en svag ekonomi mycket mindre.

   Radera
  5. Esaias Tegner sade
   freden,potäter och vaccinet
   hade bidragit mest till den ökade befolkningen i sverige

   Isola Regina

   Radera
 11. Kan detta bero på att vi importerar 100 000 individer varav hälften är analfabeter per år? Nej, självklart inte. Fniss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaffå anbalbot ? Je kimer fran Sombalia, ka böd pruta ock skruva felfrott

   Radera
  2. Det är alltså inte som i visan "BÖGARNAS FEL" det är SOMALIERNAS fel.. Väx upp och inse att peak oil drabbar hela jordklotet inte bara Sverige och att matbrist kommer att vara global oavsett om vi vill låsa in oss i Sverige eller inte. Kristina

   Radera
  3. Herregud, Peak oil kommer såklart göra sitt, men å importera människor som inte bidrar med nåt kommer såklart dränera vår ekonomi oerhört mycket.

   Radera
  4. Så slaveri ska bara ske på avstånd, Den dagen afrikanerna kommer och tar vara Rut-jobb är de inte väkommna. De ska vara hemma hos "sig" och arbeta nästan gratis med att skänka sina naturtillgångar till västvärlden. Fin moral det där...

   Radera
 12. Jag har hört ryktesvägen från obekräftade uppgifter, ursprungligen från regeringskansliet. Att man skissar på ett förslag som skall göra det förbjudet för arbetare att avlida.

  Ernst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så jag förstod förslaget. Om en arbetare dör ska dennes familj betala staten för den förlorade inkomsten personen hade genererat under sin beräknade livslängd (120år).

   Radera
 13. Jag skulle i sammanhanget vilja lämna följande länk www.soc.uu.se/Download.aspx?id=imHWTMMK1G8%3D

  Utveckla/kritisera resonemanget i ovanstående om ni anser er ha kompetens för detta.

  Jag är så less på detta "paniktyckande" av politiker, media, diverse skribenter, kommentatorer och folk i allmänhet angående pensionen.

  Meningsfulla diskussioner måste grunda sig på kunskap/fakta.

  Jag finner inga sakliga framställningar/debatter om denna fråga i något media.

  Nedan en analogi som borde gälla i vidare sammanhang.

  För att lösa ett programmeringsproblem (=uppgift) måste först problemet/problemen definieras. Därefter kommer den svåraste biten, den pedagogiska, att verifiera för sig själv och få acceptans och förståelse av andra att detta är problemet. Har man inte dessa bitar på plats är det meningslöst att ge sig på lösningar. Själva lösningen av defnierade problem är ofta det lättaste steget. (Tyvärr arbetar nog många programmerare i omvänd ordning, dvs som folk i allmänhet, även s.k.experter, som levererar åsikter och lösningar om samhällsproblem.)

  Cornu, skulle inte ovanstående dokument vara något för dig att bita i?

  Aum

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skummnade igenom din länk, men jag ser inga som helst lösningar där på rak arm. Förslagen var ju:

   Minskat utträde ur arbetsmarknaden (som Reinfeld sa)
   Ökat barnafödande (ser inte så ut va?)
   Sätta invandrare i arbete (hur?)
   Äldrevårdkontrakt (precis som alla andra s.k sociala kontrakt så kommer de brytas när ingen kan betala)

   Allt detta under en kontraktion av ekonomin, utflyttande av industri och peak av resurser som drivit på 2/3 av "omställningen" som han kallade det?
   Han jobbade med matematiska exempel som bygger på tillväxt.

   Radera
  2. Hm... Nu var väl syftet med föreläsningen att ge ett nytt perspektiv på den demografiska bomben och nyansera förutsättningarna och inte att presentera lösningarna, även om han pekar på exempel på åtgärder och även nämner produktivitetshöjningar (om än måttliga) och höjd skatt. Utan produktivitetshöjningar kan vi nog inte räkna med höjda löner och till slut återstår kanske bara höjd skatt om den går till äldrevården(?) hur man än vrider och vänder på detta om vi vill ha någon form av valfrihet på äldre dar. Han menar också att vi ska klara den sista tredjedelen av omställningen. Ytterst handlar det om politisk vilja.
   Aum

   Radera
 14. Enligt SCB skulle vi behöva arbeta upp till 69 år ålder om 50 år, det vill säga 2011 om försörjningskvoten ska var densamma som idag. Denna prognos bygger på att lika stor andel av befolkning som idag ska vara i yrkesverksam ålder.
  Men det säger naturligtvis ingenting om vilka levnadstandard det handlar om. Ekonomiska utvecklingen är allt för osäkert, speciellt med tanke på peak oil (något som herr Reinfeldt överhuvudtaget inte har med i sin tankevärd). Det handlar alltså enbart om en fördelning mellan yrkesverksamma och pensionärer av produktionsresultat 2061.
  Att pensionsålder behöver höjas för att behålla samma balans mellan andelen yrkesverksamma och pensionärer beror inte bara på att vi lever längre utan på det är stora årskullar som under de närmaste decennierna blir pensionärer, det vill säga ålderstrukturer. På sikt är läget därför värre för de flesta andra länder i Europa än Sverige, speciellt i Sydeuropa. Vi har haft en högre nativitet och varit bättre än andra länder med att fylla på med invandrare i yrkesverksam ålder.
  Andelen över 65 år är nu dygt 18 procent i Sverige, de det är bara Grekland (19 procent), Tyskland (20 procent) och Italien(21 procent) i EU som har större andel äldre i befolkningen. Enligt Eurotstat är det bara Luxemburg (22 procent) och Nederländerna (23 procent) som 2050 har lägre andel äldre än Sverige och Danmark som bägge har 24 procent. Över en tredjedel av spanjorerna ( 36 procent) italienarna (35 procent) är då över 65 år. I Tyskland, Grekland och Portugal är då 32 procent av befolkningen över 65 år. Som jämförelse med Sverige är det kanske också intressant och titta på utvecklingen i Kina, där just nu drygt 8 procent av befolkningen är över 65 år. Alltså mindre än hälften av Sveriges andel, medan den 2050 är ungefär densamma i Kina (23 procent).
  Det finns dessutom en tendens att överdriva när vi talar om att medellivslängden har ökat si och så mycket. Visserligen har medelåldern ökat kraftigt sedan pensionssystemen infördes för ett sekel sedan. Men den största anledningen, speciellt de första 50 åren, var att spädbarnsdödligheten minskade drastiskt. Återstående livslängd för dem som nått 65 år har ökat ganska långsamt. Numera ökar dock den återstående livslängd vid 65 års ålder ungefär i samma takt som medellivslängden.

  Foste

  SvaraRadera
 15. Politiker borde tjäna som snittlönen är.
  Efterallt politikernas chefer är folket som betalar deras löner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus Redin2012-02-07 12:15

   De flesta politiker är fritidspolitiker som får små arvoden och arbetar bort sin fritid i nämnder och styrelser. De har varit mycket fler och har till stora delar ersatts av avlönade tjänstemän vartefter den kommunala servicen har byggts ut. Belöningen brukade vara social i form av att folk uppskattade dem.

   De politiker som sitter på chefsmakt borde få så mycket lön att de kan leva ett gott medelklassliv och en pension från sin politikertid som beror på att samhället fortsätter mår bra. Om politikernas situation är konstig får vi mestadels konstiga politiker.

   Radera
 16. Jag snackar ofta och gärna skit om Reinfeldt, och det tänker jag fortsätta med, då jag har oerhört svårt för den mannen. Men för detta förtjänar han faktiskt lite beröm. Det är viktigt att den här typen av framtidsfrågor börjar diskuteras, trots att det knappast finns några röster att vinna på att säga så obehagliga saker. Och genom att chocköppna med ett bud på 75 år får Reinfeldt i gång diskussionen. (Samtidigt krattar han i manegen för en troligen snart kommande höjning av pensionsåldern till 67 år, då den plötsligt känns ganska uthärdlig i jämförelse med detta skräckscenario.)

  SvaraRadera
 17. Självklart så kan och vill många människor arbeta även efter det att de har fyllt 65 år. (Jag är själv ett exempel på detta.) Men vi har samtidigt ett arbetsliv som sliter ut människor och gör att de faktiskt inte orkar arbeta ens till 65 års ålder. Istället för att kräva högre allmänt pensionsålder borde politikerna arbeta för ett hållbart arbetsliv som ger människor möjlighet att utvecklas.
  Dessutom finns det idag i Västvärlden allt för många unga och medelålders människor som inte har ett arbeta och inget hellre önskar sig än att få ett jobb. Se till att ge dem jobb innan kraven ställs på att höja pensionsålder!
  När Italiens, numera icke demokratiska, regering nyligen fattade beslut om att höja pensionsåldern möttes det med jubel från omvärldens ekonomiska förståsigpåare. Ett symbolisk beslut utan någon som helst betydelse för att lösa Italiens kris. Däremot tycks man inte bry sig om att arbetskraftsdeltagande är skrämmande lågt för +55-arna i Italien. Och den åtstramningspolitik som enligt EU-politikerna nu är nödvändig kommer naturligtvis inte att skapa några fler arbetstillfällen, tvärtom. Men höja pensionsåldern det kan man göra. Maken till dumheter får man leta efter.
  För övrigt skakade alla ”förståsigpåare” på huvudet när min äldre vän ”snickarn” lät bygga en helt ny snickarverkstad med moderna maskiner vid 65 års ålder. Han fortsatt sedan att jobba i denna verkstad i 27 år innan han sålde den. Men han hade haft förmånen att i hela sitt liv välja sin egen arbetstakt, aldrig drabbats av tokiga rationaliseringar och av beslut som fattats över hans huvudet. Han hade dessutom köpt in sin maskiner och byggt sin verkstad för pengar han själv förtjänat och aldrig drabbats av ”en egen bankman”.
  Och viktigast av allt; politiker är inget yrke och ska naturligtvis inte belönas med några pensioner alls. Politiker ska ha ersättning för den arbetsförtjänst de ”förlorar” när det tar ett politisk uppdrag.
  Jag är så förbaskat trött på politiker som ger sig själva förmåner samtidig som de kräver uppoffringar av oss andra.

  Foste

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Och viktigast av allt; politiker är inget yrke och ska naturligtvis inte belönas med några pensioner alls. Politiker ska ha ersättning för den arbetsförtjänst de ”förlorar” när det tar ett politisk uppdrag."

   Helt rätt.

   Jag har ganska många år kvar till pensionen, som det känns idag så tror jag inte jag kommer sluta arbeta, jag älskar det jag gör. Men man vet ju aldrig...

   Sjukdom, olyckor, mycket kan hända på vägen.

   Men samtidigt så blir man ... störd på detta förslag, även om jag länge vetat att det skulle komma, det är/var inte särskilt svårt att räkna ut, så bygger samhällskontraktet på att staten uppfyller de löften som avgetts. Problemet med den sjunkande välfärden, som många av oss har svårt att fatta när vi ser hålet efter statens nävar i våra lönekuvert, är ju att viljan att betala skatten minskar.

   Och ska jag vara riktigt ärlig så misstänker jag att den pågående finanskollapsen och följderna av detta kommer rasera samhällsbygget långt innan jag är i pensionsåldern.

   Radera
 18. Många pensionärer stöttar sina barn med hämtning på dagis och barnvakt vid behov. Om inte familjerna hjälptes åt på detta sätt skulle mycket krackelera. Men nästa steg i Reinfeldts politiska visioner är förmodligen att familjerna får stå för det ekonomiska ansvaret för sina gamla. Så är det faktiskt redan i Tyskland och Frankrike. De som inte har några familjer hamnar väl i den typ av pensionärsboende jag såg i Thailand för några år sedan. Med 12 personer i samma sovsal och gemensam matsal, gymnastikrum och hobbyverkstäder. Verkade riktigt trivsamt jämfört med svenska isolerade gamlingar, som ofta dör i ensamhet.

  SvaraRadera
 19. Jag blev intervjuad idag av TV4 Halland på Halmstad högskola om just det här med att höja pensionsåldern till 75, och jag lyckades klämma in lite grann om att pengar skapas ur tomma intet och skuldbergen i västvärlden. Sa även att jag inte förväntar mig någon pension överhuvudtaget utan att jag ska försöka planera för pensionen själv. Skulle tydligen sändas 22:30 om någon vill se. :-P

  SvaraRadera
 20. Detta førslag ær det mest bakvænda jag varit med om om man tænker på att vi har 22% ungdomsarbetsløshet i Sverige. Ungdomar hamnar utanfør och børjar må dåligt samtidigt som de får det ænnu svårare om arbetslivet førlængs.
  Helt ærligt, vem sjutton vill arbeta till 75? Groundhog Day rakt in i døden.

  Mitt emellan dessa två stackars grupper har vi den øverbelånade medelklassen som kænner sig tvungna att arbeta 130% i snitt før att få behålla jobbet.
  Tack alliansen før att ni har skapat 3 grupper med førlorare. Har alltid røstat blått, men aldrig mer nu. Frågan ær bara om det finns ett alternativ. Alla ælskar ju en underdog, så kom igen nu sossarna och tryck in lite mænsklighet i samhællet.

  /jonjon

  SvaraRadera
 21. Länge leve Reinfeldt...

  Apropå Reinfeldts förslag till höjd pensionsålder och möjligheten att omskola sig...

  http://bit.ly/zeooTN

  SvaraRadera
 22. Ett citat av Dr Åsa Linderborg passar bra här: "Att jobba till man är 75 är inget liv. Det är slaveri.
  Mao Zedong jobbade till han blev 81. Mitterand till han blev 79. Ronald Reagan var 78 när han sista gången släntrade ner från Vita husets trappa. Breznjev dog på sin post vid 76, ett år äldre än Berlusconi, den spjuvern, som nästan på dagen lyckades pricka in den Reinfeldska arbetslinjens drömålder".

  SvaraRadera
 23. Jag kan gärna jobba tills jag dör. Men då vill jag helst slippa betala den delen av min skatt som går till pensionen.

  SvaraRadera
 24. Skulle detta utspel ifrån Reinfeldt med 75 års pensionsålder kunna vara en positionshöjning så att den Timbro-trogna ledningen i socialdemokraterna (de som avsatte Juholt) kan låtsas bli upprörda och säga att "nu får det vara nog, inte en dag mer än 69 år för pension". Helt enkelt "ett spel för gallerierna" så att vi skall tro att det förekommer motsättningar mellan partiernas ledningar. Det blir liksom lättare att acceptera 69 år när motbudet är på 75 år.

  Ett annat MYCKET STORT skäl är ju också, och detta kanske är det VIKTIGASTE skälet, att ett sådant här uttalande tar bort uppmärksamheten ifrån den finansiella diktaturen som Sveriges politiker nu via Euro-pakten och ESM vill ansluta oss till. ESM är ju spiken i kistan liksom. Se om ESM här.

  http://www.youtube.com/watch?v=5CZr17HLH5U

  Utöver dessa två skäl så finns det kanske ett skäl till, att reglera så att jämviktsarbetslösheten (NAIRU) uppehålls. Dan Josefsson har skrivit mycket bra om detta här.

  http://josefsson.net/artikelarkiv/61-daerfoer-far-arbetsloesheten-aldrig-foersvinna.html

  SvaraRadera
 25. 2h norr om Stureplan2012-02-07 22:30

  Ja, jag som strax över 30 räknar inte med någon guldkantade bidrag från staten när jag blir pensionär. Siktar därför att ha gjort mina större inköp och betalat av dem innan dess. Att vara skuldfri när man blir pensionär borde vara den tryggaste försäkringen. Huslånet är på god väg.
  Sedan kan jag sitta och snåla i min hus och i min segelbåt på ålderns höst, förhoppningsvis långt innan 75.

  SvaraRadera
 26. Det säger mej att FR utgår ifrån att då han är fräsch o i fin form vid 75 så ska banne mej vårdbiträdet, bangårdsarbetaren, byggjobbaren . . . . . också var det!!
  Jo har man varit Riksdagsledamot till 65 så kan man därefter ta på sig ett kroppsarbete, men knappas det omvända.

  SvaraRadera
 27. Mellan raderna sa han ju att det kommer att bli sänkta pensioner om vi inte vill jobba till 75. Det va i varje fall vad jag hörde på intervjun.

  SvaraRadera
 28. såg detta i din beskrivning av tillmälen du drabbats av 'centerextremist' - vad sjutton är man då? - så där otroligt centrerad så centrum försvinner? *skratt*

  jaja - jag tycker ditt inlägg om pensionsålder är härligt och lika främmande som jag är inför eget åldrande och verksamhet så finns inga parenteser eller bortre gräns för arbete/fritid/liv eller what ever turns up - men jag tycker inte om pålagor - Reinfeldt ska inte med pekpinne peka ut åt andra vad som behövs - var tog hans berömda öra mot marken vägen - och var är den delade bördan?

  Janne

  SvaraRadera