Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2012-02-01 10:42

"Rättsliga insatser kommer att riktas mot samtliga som bidrar till brotten på olika sätt"

Ännu ett inlägg som kostade reklamintäkter då det förekom ord som gjorde att den automatiska reklamen försvann.
Underligt nog tar inte Högsta domstolen upp det sk Pirate Bay-målet för prövning (Schibsted/SvD, Bonnier/DN, E+T/Ny Teknik, IDG). Underligt då det rimligtvis som första brottsmål i sitt slag i Sverige borde prövats i högsta instans. En av de dömda (=kriminella) dömdes för att som företagare ha sålt serverrackplats hos hans sk co-location till Pirate Bay. En annan har dömts för att skickat flera mail till representanter för Pirate Bay och diskuterat om det går att tjäna pengar på det hela och i övrigt sålt serverhallsutrymme till den co-location som tidigare nämnda dömde använt för att sälja plats till Pirate Bay. En tredje är dömd för att ha varit Pirate Bays presstalesman. Samtliga dömdes för medhjälp utan att någon dömts för huvudbrottet. Vem som egentligen är skyldig är alltså okänt.

Skadestånden överstiger också vad det hade kostat att köpa motsvarande filmer etc i butik. Upphovsrättshavarnas representant får här alltså mer betalt än vad butiken hade fått om de sålt filmerna, och alltså mångfaldigt mycket mer än vad upphovsmännen skulle fått betalt. Dessutom förutsätts det alltså att samtliga som laddat ner istället skulle köpt filmerna till över fullpris och att ingen skulle valt att hyra istället för att fildela.

Det är alltså både märkliga skadestånd och märkliga kopplingar för att bli dömd. Det är alltså exempelvis kriminellt att vara presstalesman åt en informell organisation. Men detta är inget som HD bryr sig om.

Den sk Antipiratbyrån slår klackarna i taket och skall nu sätta efter 150 (!) fildelningstjänster och dra samtliga som på något sätt har haft med saken att göra inför domstol. Med samma logik som tillämpats hittils är det alltså webhotell, Internetleverantörer (t ex Telia), de som sålt datorerna, de som gjort mjukvaran (t ex Microsoft), de som sålt sladdar, de som sålt mobiltelefoner till de åtalade osv osv. 

Intressant.

Samtidigt blir det hela mindre och mindre aktuellt. Den lagliga digitala försäljningen av musik har exempelvis passerat försäljningen på plastskiva och det finns gott om bra tjänster på nätet för både musik och film, såväl som TV (även om det senare går att diskutera i just Sverige). Frågan är om vi hade fått en enda av dessa tjänster utan kriminella pionjärer som Pirate Bay. Då hade vi antagligen fortfarande varit tvingade till att köpa film, musik och böcker fysiskt.

Men framför allt - vem är det egentligen som driver Pirate Bay? Uppenbarligen inte de dömda, för sajten har hela tiden funnits kvar och de är bara dömda för medhjälp.

Gôtt iaf att polisen och domstolarna kommer få lite att göra när de skall sätta efter 150 fildelningssajter i Sverige. Vi har ju inga andra värre problem med kriminalitet i Sverige.

Härnäst ser jag fram emot att Trafikverket döms för medhjälp till alla trafikbrott som begås på deras vägar och att den som hyr ut garageplats åt en fortkörare (eller för den delen en tjuv som använt bilen för att frakta stöldgods) får höga böter.

Off-topic, men som bekant används trafikbrott för att snygga till polisens statistik. I princip alla anmälda trafikbrott klaras ju upp - de anmäls ju först när polisen sätter fast t ex en fortkörare, medan högst 4% av vardagsbrott som svenska skattebetalare utsätts för blir uppklarade. Ett ödmjukt förslag är att ni antecknar tidpunkt, plats och registreringsnummer på samtliga bilar som kör om era egna bilar när ni ligger vid hastighetsgränsen. Sedan tar ni dessa listor och går till polisen och gör polisanmälan om fortkörning. Så blir statistiken lite mer korrekt. Passa också på att anmäla Trafikverket för medhjälp till trafikbrott.

Avslutar med ett citat av Leif G W Persson, 2008:
"Inom några år kommer vi att befinna oss i det läge då polisen här i landet över huvud taget inte klarar upp några brott som anmäls av de vanliga medborgare som man förväntas skydda."
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Jag tänker fortsätta ladda ner film och musik så länge det går. Köper en del också när det finns saker jag vill ha.

  Apropå den tilltagande kriminaliteten i Malmö och annorstädes i Sverige: Vem vill leva i ett övervakningssamhälle, med kameror i varenda gathörn? Är det vårt nya öppna fria samhälle som regimen vurmar för?

  SvaraRadera
 2. Det finns visserligen en del bra tjänster för musik, men för film har jag inte hittat en enda vettig. Vem vill kolla på film på datorn? Vem vill hålla på att dra sladdar för att koppla in datorn till TV:n? Laddar man hem en film så har man den färdig för att streama till sin PS3:a så kan man föra över den på USB och sätta in i TV eller annan mediastation. Frågan är om det någonsin kommer att komma lagliga lösningar som är lika bra som de olagliga.

  Missförstå mig inte. Jag VILL betala för film. Bara att även om jag betalar så får jag ju inte lika bra tjänst. Det händer ibland att jag kör en kombination av att köpa en film på t.ex. cdon.com och sedan laddar jag hem den olagligt samtidigt.

  /J

  SvaraRadera
 3. Ask måste gå!

  SvaraRadera
 4. The Piratebay utredningen är verkligen en rättsskandal och man behöver inte sympatisera med piratkopiering för att hävda det.

  Vän av ordning kan ha fullständigt rätt i att några av dom faktiskt tjänat sig en hacka på att underlätta piratkopiering. Vilket måhända inte är helt ädelt.

  Men det har krävts en enorm vilja för att hitta lagar de ska ha brutit mot, och det är det som stinker i historian. De har helt enkelt inte brutit mot några lagar, och den tolkning av lagen och den argumentation man framfört faktiskt även skulle kunna stänga ner Google eller Facebook.

  Vi minns polismannen som ansvarade för Piratebay-utredningen, han fick anställning hos Warner Bros efteråt. I 6 mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju lagligt att tillfälligt anställa poliser som gjort en till lags. Det var naturligtvis inte en fråga om bestickning eller belöning, utan det var för polismannens oerhörda kompetens som han fick en tillfällig och mycket välavlönad anställning.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Inga personuppgifter i det här forumet, tack. Du kan nämna Kaiser Söze någon annanstans, men inte här.

   Radera
 5. Jänkarna tvingade sverige att göra något åt TPB. Det var Bodström som mottog ordern och ägnade sig åt lite ministerstyre för att få den implementerad. Sedan ljög Reinfeldt att "man inte ska jaga en hel ungdomgeneration".

  Mest skrattretande i domen är ju skadeståndsanspråken. Riktigt lustigt.
  Om jag körde en piratkopierad Saab så ska jag betala 5 miljoner i skadestånd?
  Rimligare vore att jag fick betalt, då de slapp gå med förlust på det fordonet.

  SvaraRadera
 6. Vill du visa på fel i rättssverige kan du skriva och lyfta fram domen mot SVDs säljavdelning,och felaktiga löneavdrag! läs mer på http://www.loneavdrag.se/
  De anställda vann laga kraft på alla punkter i tingsrätten, men arbetsdomstolen vände på alla domar och friade på grunder som "antar", "förutsätter" "rimligt" inte enligt lagar!

  där finns även material som visar proccesskartor hur de hanterar om prenumerant inte betalar i tid ( de skickar inte påminnelse utan drar det från den anställdessäljarens nästkommande lön!

  SVD erkände att de medvetet deletat all data i tingsrätten för att de inte skulle gå att spåra avdrag, Arbetsdomstolen friade SVD eftersom det inte fanns data!

  Företag har i dag rätt att göra avdrag på lön hur de vill utan kontrakt efter denna dom!

  SvaraRadera
 7. Det faktum att HD inte beviljat prövningstillstånd innebär inte på något sätt:
  - att HD tycker att HovR dömt rätt i det aktuella fallet.
  - att HovR:ns dom ska anses vägledande för kommande domstolsprövningar.

  / Jurist

  SvaraRadera
  Svar
  1. I praktiken kommer den visst vara vägledande. Hur kan jag veta det? Jo, tingsrätten har redan använt domen i sitt utslag mot Black Internet. I praktiken kommer tingsrätter, liksom åtalade och media för den delen, att snegla på denna domen för vägledning, även om den inte är ett formellt prejudikat.

   Det är ju förresten precis vad Pontén säger: nu vet vi vad som gäller, full fart framåt!

   Radera
  2. Juristen: finns det någon juridisk logik till varför HD inte tar upp domen? För oss vanliga dödliga framstår det ju minst sagt märkligt.

   Radera
 8. Folk skjuter ihjäl varandra och poilsstationer sprängs i Malmö och de diskutera fildelning? Vafan är de för sneddriven samhälle vi lever i. Ta tag i d livsavgörande brotten nu!!

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet!

  Ett litet tillägg - Antipiratbyrån finns inte länge, de har bytt namn. Nu för tiden heter de "Rättighetsalliansen Europa AB".

  Vackert namn, nästa exakt samma skit...

  http://copyriot.se/2011/08/24/antipiratbyran-forvandlas-till-rattighetsalliansen-och-ger-sig-pa-en-15-aring/

  :-/

  SvaraRadera
 10. Jag ser domarna som ett tydligt resultat av hur kapitalstarka lobbyister för medieindustrin lyckats påverka alliansen att jaga vanliga människor.

  Skandalöst men vi förtjänar det då det var vi som röstade fram denna dårskap, hoppas att det finns moderater bland de dämda så de får smaka på sin egen beska medicin.

  SvaraRadera
 11. Bra skrivet.
  Det finns så mycket i denna historia som stinker apa.
  Ytterligare en rad att lägga till i listan över katastrofer i svensk rättshistoria...

  SvaraRadera
 12. Det är mycket inom vårt rättssystem som är sjukt nu för tiden. Många domar känns främmande och utan verklighetsförankring för den vanliga medborgaren. Både politik och rättsväsende styrs uppenbarligen av dolda krafter. Mycket illavarslande.

  SvaraRadera
 13. Underhållningsindustrin har verkligen missbedömt hela situationen. Innan fildelning blev olagligt tankade jag ner mycket musik o film. Med fildelning hade jag möjlighet att se och lyssna på sånt som jag aldrig hade ägnat en tanke förut. Paradoxen (eller vad man ska kalla det) i det hela är att jag samtidigt blev en av de större kunderna hos just underhållningsindustrin. Jag köpte mycket skivor o film o kunde gå på bio 5 (!) gånger på en helg. När fildelning blev olagligt slutade jag tanka ner, tappade rätt mycket kontakten med vad som var på gång o återgick till mitt tidigare konsumtionsbeteende. Jag går i stort sett aldrig på bio, kanske köper musik någon gång o orkar knappt se på tv. För mig ledde möjligheten till en stor exponering utan ruinering till att jag faktiskt också ökade mina inköp samtidigt som mitt intresse ökade.

  SvaraRadera
 14. mycket välskriven artikel, håller med dig, "keep up the good work" (eller är de orden copyrightade?)

  SvaraRadera
 15. Med tanke på hur hårda straff de fick för sin medhjälp: är (det ännu olösta) huvudbrottet det värsta som skett i svensk kriminalhistoria?

  SvaraRadera