Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2012-02-23 15:37

Omställning, kris och kollaps

Schibsted/SvD har minsann tagit sig för att recensera David Jonstads utmärkta men alldeles för kortfattade bok Kollaps - livet vid civilisationens slut (Adlibris 184:-, Bokus 179:-), men det är en rejäl sågning. Antagligen var ämnet lite för magstarkt för recensenten som valde strutsmetoden, stoppar huvudet djupt ner i sanden och skjuter budbäraren. Recensionen avslutas med
"tacksam för att civilisationen ännu i sina yttersta dagar avkastar huvudvärkstabletter."
Boken var så ideologiskt svår att enda svaret blev huvudvärk. Nåja, förnekelse är den första reaktionen och ett steg på vägen.

Samtidigt har Schibsted en mer intressant artikel där man också uppmärksammar Björn Forsbergs mer lösningsorienterade Omställningens tid - tillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid (Adlibris 174:-, Bokus 179:-) tillsammans med Jonstads bok som mer går på kärnbudskapet att en omställning faktiskt kan göra oss lyckligare och råda bot på många av problemen med dagens samhälle.

Det finns också en tredje svensk bok i ämnet som dock kom ut förra året, Kungen är död - leve de ofödda barnen av Johannes Söderqvist (Adlibris 139:-, Bokus 186:-). Denna bok är betydligt mer konspiratoriskt lagd än de övriga två och borde därmed glädja en delmängd av bloggens läsare.

Tänkte någon dag skriva en trippelrecension av böckerna, alla tre har sina förtjänster. Den bok jag gillade bäst var Omställningens tid, Kollaps är bäst sammanfattning och Kungen är död är mest underhållande.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Pål Steigan har skrivit en bok som också passar in, den heter "En gång skall jorden bliva vår" och jag tyckte den var väldigt bra i de delarna där han beskrev de (miljö)problemen vi har skapat och hur allt hänger ihop. Oerhört välskrivet.
  Hans slutsatser är dock helt uppått väggarna (Steigan är tvättäkta kommunist) men den fakta han redovisar är tämligen solid och han presenterar den som sagt på ett väldigt tydligt och överskådligt sätt. Helt klart värt att läsa. Finns att låna i papperversion och elektronisk version på alla bibliotek.

  SvaraRadera
 2. Även om jag själv tror att vi på kortare eller längre sikt står inför det kapitalistiska/moderna samhällets kollaps tycker jag att det var en välskriven recension. Att Påskön och tulpanbubblan fyller en närmast liturgisk funktion i denna typ av text är en både träffande och rolig observation. Tror inte heller att kritikern fann ideologin svår, snarare lite tjatig. Och det kan han väl ha rätt i, vilket är en bra poäng att göra i en bokrecension men det förändrar givetvis inte det faktum att Jonstad ändå antagligen har rätt.

  SvaraRadera
 3. Påskön, tulpaner och Rom må vara upprepning men dessa frågor är ju helt okända för 99% av befolkningen och för dessa fyller jämförelserna väl sitt syfte utan att bli upprepning. Det tragiska är ju att läsa kommentarerna till artiklarna...

  SvaraRadera
 4. orden han använder kommer från känslor. han använder sig av att få jonstad att framstå som en pessimistisk skogsmulle. han lägger inte fram ett enda motbevis med vikt i sig utan det är bara tomma uttalanden som t.ex ``där finns över 200 teorier om hur romerska riket gick under´´.
  hans text är skriven med samma känloväckande ord som propaganda texter är. Ge Jag vill ha motbevis inte ord som beskriver hans ignorans.

  SvaraRadera
 5. Recensionen är hyfsat sansad, men inte ett dugg konstruktiv. Det verkar som att recensenten hade svårt att hitta några allvarliga fel i bokens resonemang och därför fick huvudvärk. Man skall akta sig för saker som man får huvudvärk av!

  SvaraRadera
 6. Haha, en av de bättre sågningar jag läst! (SvD)

  SvaraRadera
 7. Den västliga demokratin är nästa imperium som faller. Men detta vill inte vänsterfolk höra, det är pga ett orimligt dyrt socialförsäkringssystem det faller samman.

  Allt till alla accelererade när även politiken anammade det kortsiktiga perspektivet. Det vi ser nu är dödsryckningar.

  SvaraRadera
 8. Annat ämne men, sålde fina villan dyrt för två år sedan och ligger nu och bevakar, har 3 msek kontant, och fram till idag ett lånelöfte på 4 msek så viss köpkapacitet har man väl representerat...många mäklare ringer hela tiden

  Så, idag när jag skulle förlänga bolånelöftet så tji, nej det rullas inte vidare med automatik som HB tidigare gjort, så nu kan jag köpa för 3 istället för 7 msek.....det gör mig personligen inget alls just nu för jag har ett utmärkt bra hyrt boende, men jag hade samtidigt velat ha kapacitet att "bottenfiska" ......

  Har bankerna helt slut på lust/förmåga att låna ut pengar?

  SvaraRadera
 9. First they ignore you
  Then they laugh at you
  Then they attack you
  Then you win

  Mahatma Gandhi

  SvaraRadera
 10. Även nordborna på Grönland, 950-1450 ?, brukar dras fram i domedagsböcker, typ "Vete, virus och vapen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket kan sägas om "Vete, virus och vapen" men det är inte en undergångsbok (själv ser jag den som en mycket bra bok). Jag tror du förväxlar den med han nästkommande bok vilken jag tror heter just undergång.

   Radera
 11. Kollapsen kommer fortare och slår hårdare än de flesta kan föreställa sig. Tomtarna som som har skrivit de där kollapsböckerna och försöker leva i en grön värld är på tok för optimistiska och inte seriösa. Detta kan man upptäcka bara genom att öppna ögonen och studera svenska företag.

  Enligt tillgängliga årsredovisningar från LKAB var år 2000 produktionen 20,6 milj ton med totala kostnader 4,5 miljarder kr (4,5/20,6=218 kg/ton). År 2010 var det 25,3 milj ton respektive 13,3 miljarder kr (13,3/25,3=526 kr/ton). Den allmänna inflationen enligt SCB var 17 procent. En enkelt överslag från detta visar att kostnaderna ökade av fallande produktivitet med 106 procent, eller med 7,5 procent per år. Under 2011 enligt en bokslutskommuniké häromveckan ökade kostnaderna efter inflation med mer än 10 procent.

  http://www.lkab.com/Global/Documents/Finansiella%20rapporter/Delårsrapporter%20sv/2011/Delårsrapport_Q4_2011.pdf

  Idag med ett oljepris 120 USD/fat står oljan 6 procent av världens BNP (jag har själv räknat ut det). Andra bränslen, mineraler och annat viktigt med ändlig karaktär står för kanske ytterligare 12 procent (finns inget framtaget). Säg att kostnaderna står för 7 procent av världens BNP och att de vid toppen år 2000 stod för 5 procent. Kostnaderna ökar därför att produktiviteten faller av sämre förutsättningar och det åtgår mer arbete, råvaror, kapital och energi per utvunnen mängd. Allt påverkar allt och driver upp kostnaderna. Under samma tid i gruvlandet Australien ökade kostnaderna rakt över ungefär lika mycket. Det är så här i hela världen. Naturresurserna är fortfarande extremt billiga för användaren och deras påverkan på ekonomin har varit obetydlig, trots att priserna på det mesta har ökat 3-10 gånger (på 10 år).

  Säg att kostnaderna ökar med måttliga 5 procent om året, trots att LKAB har haft det värre. Efter 40 år fås en sjudubbling och 49 procent av BNP. Hög tillväxt i övrig ekonomi ändrar inget i grunden. Höga fasta kostnader i det komplexa samhället gör det dyrt att dra runt. Vad som förmodligen händer på nedvägen är att de med värdefulla resurser behåller dessa. Transporter blir dyrare. Konflikter uppstår. Enkla och fattiga restkulturer bildas efter lokala förutsättningar. Det här landet med sitt exportberoende och en stor import inom bränslen, livsmedel och handelsgödsel kanske kollapsar 2050. Vissa länder klarar sig nog till århundradets slut.

  Övergången blir snabb och kan nog bestämmas till ett visst år. Efter kollapsen är det bara att bita i det sura äpplet och leva på rester, vilket kommer att bli väldigt hårt. Resterna kanske försvinner med några procent om året och sedan kommer något som liknar stenåldern, vilket kanske blir ännu hårdare.

  Produktiviteten och kostnaderna speglar utvecklingen bättre än absoluta mängder i marken av något dividerad med någon årsförbrukning, eftersom det är ett slags derivat och kan bestämmas väl och extrapoleras. Inom kolet har arbetad tid per ton varit avgörande för gruvekonomin i hundratals år. Därför finns i USA sådan statistik och den uppdateras årligen. Vad jag känner till finns inga andra publicerade produktivitetsserier och det beror på att alla lever i ett slags självbedrägeri eller hybris. Siffran 5 procent ovan är inte högt tilltagen. Det finns ingen möjlighet att komma runt det här. Problemet är olösligt. Min enkla forskning om sakernas tillstånd saknar det politiskt korrekta, men är väldigt intressant.

  Kanske man kan starta en stenåldersparti, som vill senarelägga stenåldern. Alla kommunister och nyliberaler kan förena sig i stenålderspartiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Domedagen är här! Ve och fasa! Nu går jag ut på gatan och slår på en kastrull!

   Radera
  2. Jag tittade på bokslutskommuniken för 2011 och förstår att du missat något för det du tror är kostnadsökningar för LKAB är ökad omsättning eller kanske vinst.

   Koncernens omsättning ökade med 9 procent och blev 31 122 (28 533) Mkr. Ökningen fördelas på faktorerna pris 22 %, valuta -13 % och volym/mix 0 %. Koncernens rörelseresultat ökade med 19 % och uppgick till 14 705 (12 312)Mkr.

   Nu satsar LKAB på att flytta hela samhällen och bygga ut kapacitet med 35%. De har svårt att få all personal som behövs och betalar bra både till egen personal och entreprenörer. Givetvis försöker de få allt som tillåts till kostnader så snabbt som möjligt istället för investeringar.

   Nanotec

   Radera
  3. Omsättningen beror på världsmarknadspriset och saknar betydelse. Jag tittar naturligtvis på kostnaderna. Eftersom LKAB har en så dålig redovisning tittar jag på hela koncenen och inte bara järnmalmsbrytningen, vilket innebär att bland annat teknisk utveckling, pelletstillverkning med insatsvaror och transporter ingår. Kostnader för lite annat som säljs bredvid med anknytning till gruvan ingår också. LKAB struntar i sin redovisning att specificera kostnadsutvecklingen och det är inte seriöst. Hade företaget varit privatägt och haft många ägare så hade det nog inte kommit undan så enkelt. Det mest viktiga av alltihop finns ju inte med.

   För år 2010 och 2011 drar jag av kostnader för flyttning av bebyggelse 3,0 respektive 1,2 miljarder, eftersom jag ser detta som engångskostnader. Detta kan diskuteras och är naturligtvis mer gynnsamt för kostnadsökningen. Du tycker alltså att LKAB ”satsar” och vill se detta som kostnader, vilket företaget gör i sin redovisning, vilket nog i sig är riktigt där. I så fall blir den årliga genomsnittliga kostnadsökningen mellan år 2000 och 2010 inte 7,5 procent utan 9,7 procent.

   På 70-hade LKAB faktiskt en större produktion än idag. Företaget har brutit malm i mer än hundra år och mer än halva tiden har varit under jord. Att företaget gör stora investeringar är direkt kopplat till den kraftigt försämrade produktiviteten och det är så över hela världen. Det är ju detta mitt överslag handlar om.

   Till slut kommer investeringarna att bli så stora att marknaden inte har råd att betala det pris som behövs, vilket gör att samhället klappar ihop och det blir att leva på rester. I det här landet sker nog detta om cirka 40 år. Långt innan dess blir det problem med oljetillförseln och kosten blir mer vegetarisk. När världsmarknaden inom det mesta som exporteras upphör går det snabbt utför. Spiken i kistan blir när elnät, kommunikationer, myndighetsfunktioner med mera upphör.

   Radera
 12. Konstigt att Cornu skriver om allt annat än börsen de senaste veckorna...trots att index dippat någon dag eller två..hur står det till med neg pos,bankkonto,gulmetaller mm. / Sigge

  SvaraRadera
 13. OT. Nu verkar sossarna ha fått en någorlunda vettig ledare, för att vara sosse. Men varför ser han ut som en murmansk-ryss i käften? Kan inte partiet sponsra tandläkarhjälp, dålig reklam om han åker utomlands.

  SvaraRadera
 14. En fråga Cornu. Om vi antog att vi cancellerade alla skulder i världen, det vill säga tog ett jättestort deflationssteg under ordnade former. Tror du fortfarande att världen skulle gå under efter det. Och i så fall varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att världen går under. Vad är det för trams?

   Radera
 15. TV-tips;

  http://svtplay.se/v/2716459/dokumentarfilm/cityboy_-_finansvarldens_hemligheter

  SvaraRadera
  Svar
  1. en bankdelningslag vore på sin plats är ju något man känner instinktvis efter att ha sett den dokumentären.
   varför ska en liten finanselit få spekulera bort människors reala tillgångar?
   dom dränerar ju verkliga ekonomiska tillgångar som är samhället till nytta....

   lagbas

   Radera
 16. Kungen är död - länge leve knugen!

  SvaraRadera
 17. Suck, de svenska böckerna är i mitt tycke på tok för oskarpa, initiativlösa och välanpassade. Gäsp.

  Modern av alla kollapsböcker är fortfarande Derrick Jensens kultförklarade bibel "Endgame".

  SvaraRadera
 18. Jag glömde att säga att vad jag skrev ovan bara var ett scenario. Om vi alla satsar fullt både politiskt och enskilt på att undvika kollapsen så sker den inte. Vi kan stoppa den med bland annat elbilar, bilpooler, cykelbanor, järnvägar, spårvagnar, skatt på flygbränsle, vindkraft, slutna kretslopp, ekologiskt jordbruk, kretsloppsekonomi, urinseparenade toaletter, mer invandring, kulturell mångfald, solidaritet med världen, kritiskt tänkande, skatteväxling, solenergi, forskning, utbildning, jämnställdhet, ickevåld i konflikter, fenimism. genuspedagogik, rättigheter för barn, djurrätt, inget rovfiske, rättvisa löner, mindre inkomstklyftor, sexuell frihet, bättre välvärd, utbyggd barnomsorg, medbestämande, ingen vapenexport, passivhus, fjärrvärme, biologisk mångfalld, inga onödiga mattransporter, lokalsamhällen, inget slit och släng, nedrustning, sänkt inomhustemperatur, inga luftförorenningar, inga industriutsläpp, stoppade koldioxidutstläpp, stoppad kärnkraft med mera, med mera. Om vi bygger upp nya företag runt sådant och exporterar så blir vi bara rikare och rikare. Bara inte tillväxten blir för stor. Människans innovationsförmåga är oändlig. Det demokratiska systemet ger oss en fullständig kontroll. Alla som är på de godas sida kommer att få en hållbar utveckling.

  SvaraRadera
 19. Urban, om nu människans innovationsförmåga verkligen var oändlig - varför rabblar du upp en massa saker som FÖRSTÖR biosfären precis som om de vore POSITIVA?

  För att ta ett exempel: varje vindkraftverk förstör miljön under hela sina livscykel, från vagga till grav. Alltså ju fler vindkraftverk, desto mindre biosfär. Biosfären råkar vara det som ska upprätthålla livet på x antal miljarder människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte inkludera allt i budskapet och vara tydlig med min sarkasm. De gröna och förövrigt hela maktapparaten har många självmotsägelser. Exempelvis blir de omhuldade vindkraftverken mer oekonomiska snabbare än annan energi, mycket därför att de slukar så mycket stål.

   Järnpriset har mer än tiodubblats på 10 år och har ökat minst lika mycket som oljan. Järnet har alltid varit viktigare för människan än oljan och kommer nog alltid att vara så. När restkulturen kommer är oljan borta men järn finns kvar. När verkligheten inte stämmer för makthavarna så höjer de subventionerna för det så kallade förnybara och får ännu större felallokeringar. Kollapsen kommer något närmare och välståndet minskar.

   Att förstöra biosfären ligger nog utanför människans kapacitet. Om inte annat så räcker inte innovationsförmågan. Eventuella skador repar sig själv snabbt efter kollapsen. Det är ju de ändliga sakernas täthet som blir för låg och ger kollapsen. Detta har jag till och med räknat på. Man måste alltså hålla sig inom vissa ramar och detta är givet.

   Radera
 20. Som sagt, järnet har alltid varit, är och kommer alltid att vara den viktigaste naturresursen. Produktiviteten i bland annat den statliga järngruvan, nationens stolthet, faller som sten och årsredovisningen utelämnar detta. Majoriteten i det förträffliga politiska systemet vill ha förnybar energi och en hållbar utveckling, eftersom det inte längre är möjligt att komma till himlen. Kommen den att få detta med sina järnslukande anordningar? Svaret finns ändå i årsredovisningarna, för dem som öppnar ögonen och behärskar enkel mattematik. Gröna gubbar skriver tjocka böcker om hur man kan komma till himlen på det nya sättet. Allt för kortfattade böcker, tycker den gröne bloggaren.

  SvaraRadera