Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2012-02-05 12:10

Mer om den amerikanska arbetslöshetsbluffen

Efter gårdagens lilla artikel här på bloggen om den amerikanska arbetslöshetsbluffen har exempelvis Zero Hedge obereonde skrivit en föredömlig artikel om det hela. En sammanfattning är att Bureau of Labour Statistics, BLS, i princip hittat på 3 miljoner jobb ur tomma luften.


Jag har även fått medhåll på Twitter från en chefsanalytiker hos en av våra svenska storbankers hedgefonder, som passade på att påminna om att den sk participation rate är den lägsta på över 30 år (1978). Allt fler amerikaner har helt enkelt gett upp att räkna sig till arbetsmarknaden och söker inte jobb längre. Ett citat från analytikern i Twitterkonversationen: "Mother of all bull traps"

Siffrorna är nere på nivåer från slutet av 70-talet. Innan dess är inte siffrorna fullt relevanta eftersom fenomenet hemmafru var rätt vanligt fram till 70-talet.
le Graph

Så en graf säger mer än ett tomt blogginlägg. Bifogar alltså en sådan. I bakgrunden är de fyllda fälten USA:s icke-institutionaliserade befolkning (antar att det betyder rensat för pensionärer, barn och fängelsekunder), samt hur många som inte räknar sig till arbetskraften. Linjerna är sedan nerifrån och upp procent som inte räknar sig till arbetskraftenegen uträkning, 36.6%; BLS egen employment-population ratio, en procentsats på hur många som är anställda, 57.8%; BLS participation rate, en procentsats över hur många som faktiskt har eller söker jobb, 63.4%.

Kalenderbitarmaffian som själva vill kontrollera alla siffror i detalj hittar datat på BLS hemsida.
le Cornu
Foto: Per

Ett sätt som arbetslöshetssiffrorna hålls uppe är alltså att inte längre räkna folk som arbetssökande.

Kanske kan man se det som ett återinförande av hemmafrun i USA, eller i en del fall kanske hemmapappan beroende på vem det är som gett upp?

Hur som helst så bygger man inte en ekonomisk återhämtning på att allt fler sätter sig i soffan eller ställer sig framför spisen. Man skickar definitivt inte upp S&P-500 1.46% på den nyheten. Men marknaden har nu bestämt sig för att stiga och tolka allt positivt respektive drink the Kool-Aid och svälja all manipulerad statistik som trycks ner i deras halsar medan en pistol är riktad mot pannan på dem.

Så marknaderna lär fortsätta uppåt ett tag till i denna bulltrap. Vi får se när den spricker, så positiva positioner bör bara intagas med fingret på säljknappen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Liksom arbetslöshetssiffrorna hålls nere i Sverige av att räkna bort F-skattare med oerhört låga eller inga inkomster från arbetslöshetsstatistiken. Ett annat sätt är jag har lagt märke till som arbetssökande (numera också F-skattare)är att många arbeten som läggs ut till bemanningsföretag inte får sökas av arbetslösa, endast av studenter eller andra "med annan huvudsaklig sysselsättning", vilket gör att många skriver in sig på någon högskola för att ha en chans få ett av dessa (mycket lågbetalda) jobb. Därmed finns de alltså inte med i statistiken längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent tekniskt så jobbar ju faktiskt F-skattare med oerhört låga eller inkomster. De står ju inte till arbetsmarknadens förfogande iaf. Sedan får de ju ingen a-kassa när de väl ger upp eftersom de hade så låga inkomster, så det är ju ingen idé att anmäla sig som arbetslös.

   Radera
 2. Jaha,så utan att konsultera läsekretsen har du investerat i den nya poptillgången liftsystem. Grattis.

  Annars skrämmande (bra) inlägg, det finne egentligen ingenting att glädja sig åt i den amerikanska jobbstatistiken, vilket alla vet, därför anpassar man mätetalen och urvalen så att de någon gång ibland ska kunna visa något positivt.

  SvaraRadera
 3. Liftsystem kommer att vara en av de säkraste tillgångsslagen framöver vartefter snögränsen flyttas uppåt år för år på grund av växthuseffekten. Det är flera hundra meters skillnad på snögränsen idag jämfört med på 70-talet om vi ser till alperna.

  SvaraRadera
 4. Köpknappen är det som gäller även framgent..../ Sigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om Grekland kursar i morgon?

   Radera
  2. Du ser spöken mitt på ljusa dan som vanligt, det vore nyttigt för ditt välmående att lägga av med ditt mörkerseende / Sigge

   Radera
  3. Tack för din omtänksamhet om mitt välmående, men om du träffar mig skulle du nog märka att jag i allra högsta grad är just välmående.

   Radera
 5. Inget att bygga statistik på men jag lunchade med några amerikaner för tre veckor sedan och de sade precis detta att man slutat räkna de som inte försöker längre och att det pågått ett tag. Så sjukdomsinsikt verkar finnas bland en del amerikaner.

  De menade att det fanns inga som var så bra på att trolla med siffror som myndigheter. Verkar gälla överallt.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 6. Le graph är fin, men skulle man kunna få önska sig mer distinkta färger i den? Svårt att se skillnad för oss som inte sitter på superkalibrerade skärmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte precis på samma sak. Borde vara straffbart att gör så otydliga grafer.

   Radera
 7. Är inte den intressanta siffran hur många som jobbar i den privata sektorn? Alla andra lever ju på andras skattade pengar. Sen är det ju bara att ta totala befolkningsmängden minus antalet som jobbar i privata sektorn, så har man antalet som inte bidrar till statskassan.

  Tolka nu inte detta som en diss mot svenska sjuksköterskor, jag tycker också dom ska ha högre lön. Jag avser bara att hitta ett mått för börsfolket att gå på när dom väljer att bli glada eller ledsna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket av den privata sektorn diar skattepengar då? Alla konsulter till offentliga sektorn, alla privatiserade vårdcentraler, slutförvaring av pensionärer, friskolor etc. Dessa må se privata ut, men är finansierade med skattepengar (i Sverige).

   Pss finns det t ex försvarsindustrin i USA som är finansierad med skattepengar osv osv. Det är långt ifrån svart-vitt vad som är privat och inte.

   Radera
  2. Hm, ja det var visst inte så genomtänkt. I egentligen kanske det inte spelar så stor roll om pengarna snurrar ett varv till via staten eller inte. Det viktiga är kanske att så många som möjligt gör något som folk har nytta av och som för världen framåt. Det kanske är det som avgör om folk upplever att samhället (och möjligen ekonomin som följd) blomstrar eller inte. Ännu svårare att mäta såklart, och ens definiera vad man ska mäta exakt.

   Radera
 8. Ser ut att bli rekordutdelningar på börsen i år. Bra att man ligger lång i stabila bolag som delar ut. Bättre än bankboken.
  Fan, NCC med ett GAV på 95 och utdelning på 10 kr per aktie är rätt sjysst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanon...men ändå bättre om du lagt in i ISK / Sigge

   Radera
 9. "Kanske kan man se det som ett återinförande av hemmafrun i USA, eller i en del fall kanske hemmapappan beroende på vem det är som gett upp"

  Tja, det vore ju säkert hälsosamt om utvecklingen går dithän igen. Dagens 'karriär'/ekorre-i-hjulet hets har nog inte gjort folk överlag speciellt lyckligare. Tror faktiskt mycket mer på ett samhälle där en av föräldrarna är hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae. Här i Stockholm arbetar vi i alla fall inte så mycket. Alla med finare jobb börjar sent och går tidigt. Ingen säger nåt om nån måste hämta på dagis kl 14.00 trots att denne kom först kl 9. Som kompensation kollar man mejlen nån gång på kvällen.

   När man renoverar har man frikort att vara borta hur mycket som helst från jobbet, det är en legitim ursäkt. Även om det är hantverkare som gör det faktiska jobbet!

   Radera
 10. PROPAGANDA, CENTRALPLANERING, STATEN KAN LÅSA IN DIG PÅ OBEGRÄNSAD TID UTAN RÄTTEGÅNG

  LAND OF THE FREE?

  VAD HÄNDE? HUR LÅNGT KOMMER DET ATT FÅ GÅ? LIKA LÅNGT SOM INNAN WW2 WW3?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad sa du, jag hör så dåligt

   Radera
 11. Att folk försvinner från arbetsmarknaden ger säkert ingen tillväxt. Men behöver det vara dåligt? En del av dessa hemmapappor/-mammor kanske ägnar sig åt att odla sin mat, laga cyklar åt grannarna och liknande. Sådana behövsdet väl massor av i en Peak Oil framtid?

  SvaraRadera
 12. Det är snudd på en konspiration här. Att ljuga med statistik föe att villseleda medborgarna är väl inta vad man tror att statliga verk skall syssla med. Så där luras man också med KPI.

  SvaraRadera
 13. BULLTRAPP!!!!!!!grlgrlgrlgrlgrglrglrgrl......
  först slår man folk hårt en gång för att nu lura med dem igen, det är fina pengar männen bakom knapparna tjänar. Som du skrev i höstas cornu, en bulltrapp är när majoriteten av folket tror att det värsta är över och vi är på väg mot förbättring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återstår att se huruvida det är strunt eller inte.

   Radera
 14. Bloggen börjar allt mer likna en "vargen kommer"-blogg; nyanser i såväl inlägg som kommentarer börjar försvinna. Åsikter är en sak; trovärdighet en annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är väll ren marknads psykologi, det kallas dead cat bounce, bulltrap m.m, det ligger stora fundamentala fakta bakom varför det här är en bulltrapp, det ända som har förändrats sedan i höstas är att ECB lånar ut billiga pengar inget mer, det är samma skulder som växer dagligen och problemen kommer inte försvinna smärtfritt som somliga verkar tro. eu sitter fast i grekland och snart portugal. defaultar de på sin skuld faller banksystemet av CDS'er som inte går att backa upp, gör de det inte och skriver ner skulden 50% kommer där finnas finansiella institutioner (som mf global i höstas) som kommer att ta stora förluster, hur länge ska IMF ge dessa nödlån, för evigt?.
   Jag medger att det går att göra snabba pengar på börsen när vi får uppgångar, även nedgångar men tiden för långsiktiga investeringar i de gammla vanliga aktierna är för folk som vil ha ``låg´´ avkastning. sitta still i båten känns bra när man precis pluggat igen det ena hålet men inte sett de 300 andra som behövs pluggas igen.

   Radera
  2. Inte för att nån bryr sig, men nu gör jag ett uppehåll i kommenterandet för min del i några veckor, då jag flyr från den vedervärdiga kylan här hemma.Gissar att börsen sticker med 5-7% under tiden...upp,upp,upp.Ha det !!

   Radera
 15. Kolla in följande länk: http://www.thetrader.se/2012/02/05/biderman-on-the-nfp-figures/
  Allt annat överflödigt !

  SvaraRadera
 16. Hur beräknas "participation rate" då? Finns det idag inte oerhört många människor som har ett "jobb" som traditionellt sett inte räknas som ett jobb?

  SvaraRadera
 17. Börsen kommer väl som alltid fortsätta upp, senaste månaderna är ett bevis för detta.

  Nyskapandet av pengar är nödvändigt för att hela system ska fungera, tror inte FED,ECB med flera kommer våga göra nått annat än att låna ut ännu mer pengar, billigare och billigare.

  Känns som man måste va lång i börs,bostäder mm. Visst kan det om 1-100 år någonstans gå helt åt pipan. Men kommer det då spela någon roll i vad man investerat i?

  SvaraRadera
 18. Om de "lånar ut ännu mer pengar, billigare och billigare" så kommer staternas pengar till sist inte vara något värda. De enda pengarna som fungerar är då guld, silver och kanske en del andra metallbitar, så vitt jag kan se. Hur fungerar aktiehandeln när staternas pengar inte längre fungerar som betalningsmedel?

  SvaraRadera