Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-02-18 09:30

LB-Hus i konkurs och sämsta januari för Myresjöhus och Smålandsvillan sedan 2009

Som många läsare påpekat så har LB-Hus i Bromölla gått i konkurs (Bonnier/DN) efter att en rekonstruktion misslyckats. Ca 200 personer riskerar nu jobben, även om LB-Hus har gått i konkurs två gånger förut. Sannolikt köps väl konkursboet upp och företaget återuppstår igen.

BWG orderingång 2009 - jan 2012
i både Sverige och Norge

Samtidigt kan man konstatera att norska småhuskoncernen Block Watne Groups (OSE:BWG) svenska dotterbolag, premiumtillverkaren Myresjöhus och lågpristillverkaren Smålandsvillan, visar upp sin sämsta januari sedan 2009.

Det är dock tal om viss återhämtning vad gäller beställningar av nya villor när man tittar på det säsongsmässigt, dvs för januari månad. Detta ligger i linje med att bostadspriserna vände upp i januari.
Orderingång Sverige januari 2006 - 2012

Nya order i Sverige begränsades i januari till 87.7 MSEK mot 105.1 MSEK 2010 och 116.1 MSEK 2011. Siffrorna för 2011 var dock innan luften helt gick ur småhustillverkarna vilket skedde senare under våren. Som sämst under 2011 var nya order ner ca 50% för enskilda månader mot 2010, men redan i december steg den siffran till endast 18% ner. För januari är nu nedgången 25% på helåret.
Orderingång Sverige per månad

Det kan vara så att det värsta är över för småhustillverkarna och att man nu börjar se ljuset i slutet av tunneln. Eller så är det bara en tillfällig effekt av tjurfällan i bostadspriserna. En annan faktor är att december - januari tillhör en svag period normalt, och en svag period kanske inte drabbas av så stor nedgång. Mer relevant är hur försäljningen går mars - juni. Samtidigt var försäljningen ner 50% den normalt svagaste månaden på året, juli månad. Så i slutändan lutar det mot viss återhämtning.

December 2012 visade också större försäljning i Sverige än 2009, vilket inte gällt sedan april. Även det talar för återhämtning inom nyggandet av villor i Sverige, åtminstone för Myresjöhus och Smålandsvillan.
Månadschart för BWG-aktien

Baserat på uttalanden i media så är det främst köpare av billigare villor som uteblir. De som har råd med premiumvillor har alltid råd, värre är det för folk med normalare löner. Det hade förstås varit intressant att bekräfta detta genom att se specifik försäljning för respektive dotterbolag i BWG. Samtidigt är BWG:s investerarinformation suverän, med rapportering om nyordrar varje månad. Två tummar upp.

BWG har vänt upp med börsen, men gick ner hårt den senaste veckan då man tagit in mer pengar till koncernen via en private placement. Överlevnad är väl därmed säkrad ett tag till, men aktiekursen skulle förstås ner för att kompensera för utspädningen. Har inte gjort någon djupare analys av BWG än ovan, som mest handlar om den svenska marknaden. Den norska bostadsbubblan är ju kvar, och den svenska har knappast läkt ut redan - eventuell upprekyl i priserna är inte permanent, så det kan fortfarande vara lite tidigt att gå in i bolaget om man är intresserad.

Min slutsats är iaf att det värsta ser ut att vara över för stunden. Betyder inte att marknaden inte kan vika igen, kanske befinner man sig bara i stormens öga? Men sammantaget med kraftigt stigande villapriser i januari så är det logiskt att även nyförsäljningen ökar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Jaha, blir det fortsatt bostadsprisrally i några år till nu då?

  Bytte just jobb till ett mycket välbetalt jobb, men vad gör det. Min höga lön är ingenting jämfört med vad en bostad kostar. Det spelar ju ingen roll vad man tjänar i det här landet! Jag har mer än dubblat min lön på 5 år men bostadspriserna känns fortfarande oöverstigligt höga. Enda sättet att få en genomsnittlig bostad är att skuldsätta sig för resten av livet. Folk som tjänar en tredjedel av vad jag gör bor i feta lyxvillor bara för att dom köpte när priserna var låga (när jag pluggade och dom jobbade). Sjukt.

  SvaraRadera
 2. Haha, Anonym Feb 18, 2012 02:04 AM, du låter lite bitter. Gläds över din "höga lön" istället för att sura över de som gjort andra val i livet.

  SvaraRadera
 3. Anon 02:04.

  Men bygg nytt då så slipper du känna dig lurad på mer än ett för högt pris på tomten. Byggmaterial lär inte sjunka särskilt mycket i pris även om det kommer en rejäl krash på bomarknaden och bygger du nytt så har du ett NYTT hus, betydligt roligare än en rutten 70-tals villa som några 40-talister hoppas kränga iväg för att fortsätta sin guldkant på tillvaron. Jag vet inte om det är lokalt men byggnadsarbetare av olika slag och hantverkare är just nu relativt lätt att få tag på här i krokarna. Nytt är nytt och gamla ruttna kåkar för flera miljoner kräver som regel helrenovering för ytterligare en mille så jag hade definitivt valt att bygga nytt, vilket jag också har gjort och jag har inte ångrat mig. Blev tom. en halv mille billigare att bygga ett eget stenhus än att renovera upp en gammal träkåk, och man behöver inte bygga 220 kvadrat bara för att grannen har en ny BMW och pool, man kan faktiskt bo och leva bra på 110 kvadrat vilket avspeglar sig i priset och uppvärmningskostnad samt minskat miljöavtryck.

  Bygg för fan, ge inte dina slantar till någon husägare som redan haft sitt roliga (ränteavdrag) och nu vill bli miljonär på din bekostnad.

  SvaraRadera
 4. Har också räknat lite på det, i vissa områden skiljer det mkt lite pengar mellan att bygga helt nytt och att köpa gammalt och renovera. Makes no sense.

  SvaraRadera