Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2012-02-14 12:29

Kvalitetsjusterade bostadspriser i Malmö

Mäklarstatistik rapporterar om stigande priser i Malmö (Bonnier/DNSchibsted/SvDBonnier/Sydsvenskan), men som bekant handlar det om raka medelvärden som inte tar hänsyn till vad som säljs.

För Malmöområdet rapporterade man +8% för bostadsrätter, 2% för Malmöcentrum och -1% för villor. Detta är alltså medelvärden och tar inte hänsyn till vad som säljs.


Det gör dock Valueguards statistik, som justerar för kvaliteten på det som sålts.
Valueguard-KTH bostadsprisindex
för lägenheter i Malmö

Valueguards statistik skiljer sig rejält från Mäklarstatistiks medelvärden. Tvärt om rapporterar Valueguard om endast +0.2% för lägenheter i Malmö på en månad, vilket är ner 9.4% på ett år och ner 12.9% sedan toppen som inföll för snart fem år sedan, 2007. På tre månader har priserna på bostadsrätter dock stått i princip stilla i Malmö.

På villasidan redovisar Valueguard siffror som är mer lika Mäklarstatistik den senaste månaden. Villapriserna föll 0.9% på en månad, vilket är 12% ner sedan toppen april förra året och ner 6.4% på 12 månader.

Valueguard-KTH bostadsprisindex
för villor i Malmö
Villor har likt i Göteborg sålts jämnt över olika kvaliteter, men den stora skillnaden i bostadsrättssiffrorna beror antagligen på att det till övervägande del är premiumobjekt som sålts i Malmö. Billigare lägenheter har varit svårare att få sålda. 

Bostadsrättsmarknaden i Malmö studsade upp tidigare än i övriga landet, men den upprekylen har alltså inte fortsatt. Frågan är om det blir samma reaktion i resten av landet nästa månad. 

Villapriserna har däremot bara fortsatt i princip linjärt nedåt i Malmö. Finns inga tecken på någon upprekyl alls där.

Det är viktigt att tänka på att ingen bostadsköpare eller -säljare agerar på hela landets bostadsmarknad. Alla är begränsade i var de kan tänka sig att bosätta sig eller var de bor idag. För Malmö ser det alltså mörkt ut för säljarna och köpare kan lugnt fortsätta att vänta.

5 kommentarer:

 1. Har tidigare pratats om kostnader som inte ingår i mäklarens glädjekalkyler. Här är ytterligare en som kan komma att läggas till högen:
  http://www.e24.se/pengar/din-ekonomi/husagare-kan-fa-betala-for-kommunens-gatuarbete_3317453.e24

  SvaraRadera
 2. Malmö är kopplat till Köpenhamn. Där har vi sett ett större fall , vilket ger återflöde.

  SvaraRadera
 3. Det är uppenbart att bostadspriserna är betydligt mindre bubbliga idag än vid årsskiftet 07/08. Priserna ner 12% och lönerna (SCB-AKI mått) är under samma period upp 8%. Sedan är det väl inte direkt billigt....

  SvaraRadera
 4. OT: Intressant artikel som länkades i förbifarten från ZeroHedge:

  Global Suicide 2020: We can't feed 10 billion

  SvaraRadera
 5. Det jag ser på bostadsmarknaden i orterna kring Malmö/Lund är att det har börjat bli större prisskillnad på bra och dåliga objekt. Det går inte lika lätt att kränga skräphus med renoveringsbehov till standardpris längre, vilket jag ser som väldigt positivt. Avsluten ligger generellt runt 10-15% under utgångspris, vilket iofs kanske säger mest om utgångspriset från säljarna än hurvida själva slutpriset egentligen är vettigt.

  Var och kikade på ett hus i helgen och blev förvånad när någon slog till och faktiskt bjöd utgångspris efter första visningen.

  SvaraRadera