Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2012-02-27 13:58

IMF: Riksbanken har köpt guld - Riksbanken: Nej, det har vi inte

IMF hävdar i sin månatliga rapport att den svenska centralbanken Riksbanken (Reuters), skall ha köpt 18.3 ton guld december till januari. Detta motsvarar ca 6.8 miljarder SEK.


Riksbanken själva förnekar att de har köpt något guld, eller snarare att guldreserven förblir oförändrad. (Bloomberg)

Så varifrån kommer IMF:s siffra? IMF själva kan t ex inte köpa guld, bara sälja guld, om man skall tro bloggrannen Musik @ Centrifugens utläggning. Kan Sverige ha gett guld till IMF som en del av de 100 miljarder SEK som Reinfeldt lånade ut till 0.1% ränta åt IMF för att användas till att rädda franska och tyska banker? Och i andra ändan då fyllt på med nytt guld så guldreserven förblir oförändrad. Riksbanken förnekar inte att transaktioner kan ha skett, de säger bara att storleken på guldreserven är oförändrad.

Men pga något datum i transaktionshistoriken så har IMF räknat upp den svenska guldreserven, medan man i Sverige anser att en del av reserven numera tillhör IMF? Eller har IMF lämnat guld till Riksbanken som (del)säkerhet på de Reinfeldtska miljarderna, vilket dock gör att Riksbanken inte räknar det som ett innehav? Vore lite underligt med tanke på att det borde vara Riksgälden som hostade upp 100 miljarder och inte Riksbanken. Har IMF gett Riksgälden säkerhet på 18.3 ton guld så tillhör ju det guldet inte Riksbankens guldreserv, utan Riksgälden. Kanske är det vad som skett, medan IMF räknar både Riksgäldens och Riksbankens guldtillgångar som statlig svensk guldreserv?

Vem vet?

Vore rysligt intressant att höra IMF:s motivering till varför de höjde den svenska guldreserven med 18 300 000 gram?

Se även bloggrannen MFC i separat blogginlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Spännande, ingen politiker kan vara ärlig om guld.. Deras makt hänger på att hålla fast vid pixelpressen.

  SvaraRadera
 2. IMF har väl börjat stycka upp det grekiska offerlammet...

  SvaraRadera
 3. Snurrigt! Di.se hade också en rubrik under förmiddagen som försvann illa kvickt, han inte läsa den.

  Ett klargörande från Rb vore lämpligt.

  Att guldet är säkerhet på lån till IMF är ju en trolig förklaring. Men 6,8 miljarder i säkerhet på ett lån för 100 miljarder känns ändå futtigt. Men tycker man 0,1% i ränta för ett lån är lämplig ersättning så........

  Att Rb vänt på peruken och plötsligt blivit bullish till guld känns ju inte troligt. 2004-2009 sålde Rb 32% av Svenska guldreserven motsvarande 60 ton.

  Riksbankens förklaring till försäljningen var " -Det var främst för att få bättre riskspridning, mindre risk. Guldet är mer riskfyllt än statsobligationer."

  Riksbanken upphör med guldrean

  SvaraRadera
 4. Vem bryr sig, guld är ju ändå bara en barbarisk relik! Och det backas inte upp av något!

  http://www.youtube.com/watch?v=pQ1vIji0QBE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha skämtare där, "guld backas inte upp av något" nej tacka vet vi papper, det kan man använda att torka sig i ändan med.

   Radera
 5. jag hann att läsa artikeln i DI innan den togs bort, och blev mycket förvånad eftersom riksbankens uttalade policy är "The size of the gold reserve is to remain unchanged by units of weight (125.7 tonnes)." Artikeln byttes senare ut mot en dementi. Riksbanken lånade väl upp 10 miljarder i valutareserv häromdagen, vet inte om det har att göra med dessa 6,8 miljarder eller de 100 miljarder som kanske ska lånas ut till IMF. Enligt Stefan Ingves så var 10 miljarders upplåningen "en teknikalitet" vid utfrågningen i Riksdagen förra veckan på en rak fråga från finansutskottet varför detta gjordes. Dvs de fick inget svar, hela utfrågningen var ett skämt för övrigt.

  Ingves svarade inte på något vettigt och visade upp en himla massa scenarior över räntebanor som min systerdotter kunde gissat lika bra...och sedan skrattade han och försökte skämta bort "värst scenario"- utfallet med att "vi vet hur vi ska utöka balansräkningen, eftersom vi så att säga redan har testat det i skarpt läge 2008 då den utökades från 200 miljarder till 700 miljarder under relativt kort tid...genom köp av mestadels säkerställda bostadsobligationer...men denna gång kanske vi får bredda detta...men den tekniska biten har vi alltså redan ganska god kunskap om" va skönt, då kan jag som BLT sova lugnt igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustig rundgång där! Riksbankens uttalade policy är från början på svenska:

   "Guldreservens storlek ska vara oförändrad, mätt i viktenheter (125,7 ton)."

   Det du återger ovan är min översättning av detta till engelska i en kommentar på ZH. Jag hade inte väntat mig att återfinna översättningen här, i ett svenskt sammanhang. :)

   Radera
  2. det var enklare att ta din översättning när jag hade ZH:s blogg jämte,känner igen din signatur från andra forum så jag litade på din faktabakgrund, hoppas det var ok;)

   Radera
  3. Det är självklart helt OK! Men det är nog ingen bra policy att lita på vilken lallare som helst bara för att signaturen ser bekant ut. :)

   Radera
 6. Jag tycker så här: Dubblera guldpriset om och om igen till dess att alla skulder har försvunnit. Lägg därefter ned centralbanken.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 7. bra skit:
  "Looks as if the American government probably had some choice words with the Swedes for going "off message".

  I mean, for a central bank to buy gold is bad enough, but to make it a matter of public record? What are those dumb meatball eaters playing at!? Deny, deny, deny!"

  SvaraRadera
 8. Felräkning-sorry säger IMF!

  SvaraRadera
 9. "IMF backar om Riksbankens guldinnehav"

  http://di.se/Artiklar/2012/2/27/260385/IMF-KORRIGERAR-UPPGIFT-OM-SVERIGES-GULDINNEHAV/

  SvaraRadera
 10. skulle tony soprano ge dig ett ärlgt svar? vad jag hört så är ingves ordförande i bis

  SvaraRadera
  Svar
  1. helt riktigt, Basel-kommiten, deras regelsättning har ju varit lysande genom tiderna, nu behövs det helt plötsligt krav men 1988 lät det annorlunda...

   Radera
  2. Ingves är inte ordförande i BIS (det är en spanjor vid namn Jaime Caruana) men åtminstone styrelsemedlem.

   Radera
 11. Riksbanken sålde väl ut en del guld för ett par år sedan.
  Och nu införskaffar man nytt guld helt enligt mottot: sälja billigt > köpa dyrt.

  Mvh
  Observer

  SvaraRadera
 12. Riksbanken har precis som FED och ECB INGET guld kvar, skall det vara så svårt att förstå!!/ Ron Paul

  SvaraRadera
 13. Att Sverige köpt guld betyder kanske inte att vi har guldet fysiskt inom våra gränser. Finns inte de flesta länders guld i ett amerikanskt valv där truckar forslar metallen mellan förråden när det köps och säljs...?

  SvaraRadera