Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2012-02-23 09:26

I went to Linköping and all I got was this lousy T-shirt

Gårdagens föreläsning hos Utrikespolitiska Studentföreningen i Linköping får väl sägas gick bra.

Nej, det blev ingen ful T-shirt,
det blev en riktigt fin mugg som
jag kommer använda dagligen

Jag lyckades locka en publik om 115 personer, vilket gjorde att sal C2 på Campus Valla nästan kändes full även om man kunde knött in 55 personer till, mestadels på första och sista raden. Detta väcker en del funderingar. Med endast 4% av bloggens läsare baserade i Östergötland, men fortfarande en publik på 115 personer, hur stor publik kunde jag i teorin locka om jag föreläste i Stockholm, varifrån 41% av läsarna kommer? Något för en arrangör att fundera på.

115 personer på en av UF:s föreläsningar var tydligen någon form av rekord, vilket förstås är kul.

Jag var inte helt i form eftersom jag fortfarande håller på att återhämta mig från sjukdom och tydligen såg jag lite blek ut efteråt. Lyckades hålla mig någorlunda till manus även om jag spårade ur i tangentens riktning några gånger.

Trevligt var det iaf att återvända till Linköpings Universitet. Sist jag besökte Campus Valla var ganska exakt 20 år sedan, februari 1992, då jag under en ledig vecka i militärtjänstgöringen hälsade på en vän som pluggade där på den tiden.
Cyklar i större drivor än snön

Något som hade förändrat sig var glädjande nog mängden cyklar. Jag tror inte att jag någonsin sett så många cyklar på en svensk universitetscampus förut och då var detta ändå mitt i vintern.

Däremot kanske parkeringsdisciplinen hos studenterna lämnar lite att önska eller så behövs det helt enkelt mer cykelställ. Att ta sig in i C-huset innebar att man fick anropa en lots för navigeringshjälp genom cykelhavet.

Uppenbarligen har Linköpings Universitet och Linköpings kommun lyckats med att framtidssäkra kommunikationerna för universitetet. Det var så få som tog bil att det fanns gott om lediga parkeringsplatser trots att parkeringsutrymmena var högst begränsade. Jämför man detta med exempelvis Chalmers campus, där jag utbildade mig vid Göteborgs Universitet (institutionerna för matematik och datavetenskap är gemensamma för Chalmers och universitetet även om kurserna inte är det annat än delvis) i fyra år, så är det relativt cykeltomt med omöjligt att få parkering.

Så hur än framtiden blir så kommer Linköpings Universitets studenter och anställda att kunna ta sig till sina föreläsningar eller jobbet.

Nu fick jag bara 90 minuter på mig. Tanken var att ha en frågestund på 30 minuter, men jag sköt över med 15 minuter så det blev kanske lite för få frågor på slutet. Angående peak coal, så läser man lämpligen ett tidigare blogginlägg i frågan för lite moderna referenser istället för gamla förmodade "sanningar".

Det blev inte heller något fokus (alls) på lösningar i gårdagens föreläsning utan mest problemställning. Optimalt vore en tredelad föreläsning med bakgrund, problemställning och lösningar, men skall man göra en sådan narrativ rättvisa behövs det antagligen tre timmar. Skall man kondensera till en timme får man tyvärr stryka en del om det alls skall bli meningsfullt och utan bakgrund och utan problemställning så går det inte att diskutera lösningarna på ett vettigt sätt. Särskilt inte om man inte ens vet om att det finns ett problem.

Jag kommer dock diskutera lösningar på föreläsningen i Ockelbo i april, men den föreläsningen är kopplad till omställningsrörelsen, som därmed redan bör ha problemen klara för sig.

Ni som stod och tjôtade fram till det bittra slutet kan antagligen kontakta Magnus Redin, som också höll ut till det sista, om man vill fortsätta diskutera ämnet eller lokala lösningar. Omställning Linköping rekommenderas också för den som vill engagera sig lokalt eller träffa andra ämnesintresserade som inte bara knyter näven i fickan.

Bonus: I C-huset fanns ett Börsrum, där ekonomistudenter (?) satt i lyxiga stolar och träjdade med bakslickat hår framför dubbla datorskärmar. Det fanns fönster längs ena väggen så att det gick att titta in på djuren. Jag blev så paff att jag glömde ta foto på spektaklet. Tillägg: Klickbar länk till Börsgruppen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Börsrum fanns även i Uppsala för ett tiotal år sedan om jag inte minns fel. Paff var ordet! ...det som krokigt skall bli...

  SvaraRadera
 2. Tack för en intresseväckande föreläsning igår. Ämnet är så stort så jag tror det var en riktig bedömning att på 1 tim koncentrera budskapet till problembeskrivning. Gav säkert många en del att fundera på. Föreläsningar med hela paketet, dvs problembeskrivning + lösningar kräver nog en publik som kommit över de första stadierna i förnekelse av peak oil, "evig tillväxt" mm. Hoppas du får tillfälle att återkomma med ett sån föreläsning i nåt lämpligt sammanhang.

  SvaraRadera
 3. Lite mer än halvfullt, skulle man också kunna uttrycka det.

  SvaraRadera
 4. Ser fram emot när du kommer till Uppsala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Lars vad har du för raider? Tycker att Cemus/Omställning Sverige borde ha med dig i något av de events och föreläsningar som de brukar anordna i Usala. Är inte engagerad i ovanstående eller i några studentföreningar men lobba kan kan jag göra. Mvh RH

   ps Det finns ett litet börsrum i Uppsala också samt gott om cyklar om det intresserar. ;)

   Radera
  3. Raider? Vad är det för något?

   Arvodering? Inte mer än kunden kan betala, då blir det inget. Annars är det mellan mig och uppdragsgivaren. Exempelvis lite skillnad på ideella föreningar och kommersiella företag etc.

   Radera
  4. Förlåt menade rider. (En rider [rajder] är en lista med önskemål som artister skickar till konsertarrangören med hur saker och ting skall vara i och runt logen.)

   Nöjer mig med det som ett fullgott svar, tror jag fattat galoppen.

   Radera
  5. Jaså, den. Sju grillade cajun-kryddade kycklingar och ...

   Radera
 5. Jag sitter fysiskt i Östergötland men min VPN-anslutning säger Stockholm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här!
   (när jag vill vara anonym)

   Radera
 6. Visst serru, finns en förening också: "Börsgruppen". De har inte ett, utan TVÅ rum. Här finns foto på rummet du antagligen syftar på: http://www.borsgruppen.se/verksamhet/borssalen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, lade in klickbar länk i slutet av inlägget.

   Radera
  2. Börsgruppen gjorde f.ö. reklam för ditt föredrag på sin hemsida.

   Radera
 7. pluggade finans på LIU, satt många timmar i det fina börsrummet. Jobbar som prop-trader nu..kan varmt reka LIU´s finans utbildning.

  SvaraRadera